Diferansiyel Osilaskop propları hakkında.

ZDx

Yeni Üye
Herkese merhabalar,
https://mekatronik.org/forum/threads/osiloskop-prob-cesitleri.178/ sayfasındaki detaylı açıklamalar için Timur Bey'e teşekkür ediyorum. Bu açıklamalardan oldukça faydalandım.
3 faz 400VAC, motor sürücü üzerinde çalışıyorum. Pasif probları ile birlikte MDO3034 skobum, THDP0200 (1000x) ve Micsig DP10013 (50x,500x) high voltage diferansiyel probum var.
Gate sinyallerini veya analog bir sinyali motor çalışıyorken oluşan gürültü yüzünden ölçemiyorum. Bunun için çözüm arıyorum. Common mode voltajı en az 1000V, Diferansiyel mode voltajı da 20-30V civarında ve 10x, tercihen 100MHz veya 200MHz bir diferansiyel prop olsa işimi görecek diye düşünüyorum. Atladığım bir nokta var mı? Bu yorumum doğru mudur? Ama bu propların fiyatları çok yüksek. Tavsiye edebileceğiniz bir marka model var mıdır? Özellikle çinli markalardan daha uygun fiyatlı ürünlere bakıyorum. Tek, Keysight vd. büyük firmaların yanına yaklaşılmıyor.
Picotech'in aşağıdaki ürünlerini buldum. (https://www.picotech.com/download/m...044-ta057-differential-probes-users-guide.pdf)
TA042, TA044, TA057'yi 1:10 olmadığı için eliyorum.
TA041 25MHz, TA043 ise 100MHz band genişliğine sahip. Bu ürünler benim ihtiyaçlarımı karşılayacak bulabildiğim en uygun ürün gibi düşünüyorum. Yorumunuz nedir?
1765142976487.png

1765143009747.png

Gördüğüm tek sorun şu. Bu probun ground clip ve probun tip'ine bağlantıyı sağlayan koaksiyel bir kablosu yok. Ayrı ayrı birer tane kırmızı ve siyah kablosu var. Böyle olunca da diferansiyel özellikleri azalıyor. Bu ürün ne kadar işimi görür bilemedim.
1765143380854.png

Bir arkadaşımda TPS2024B osilaskop var. Bu cihazın datasheet'inde "4 fully isolated and floating channels" yazıyor. Bu cihaz ile normal pasif propları ile sorunsuz ölçüm yapabiliyor. Her kanalın ground'u farklı. Farklı ground'lardaki sinyalleri kolayca kanallara bağlayabiliyor. Ancak bu ürünün yenisi yok. İkinci eli şu anda sarı sitede yok. Yurtdışında da ikinci el olarak garip fiyatlar var.
Son çare olarak yeni bir skop bakmak zorunda kalacağım galiba. Handheld bir cihaz kullanmadım daha önce ama çok kullanışlı olmaz diye pek düşünmüyorum. (Belki de yanlış düşünüyorum. Onu bilmiyorum) TPS2024B'ye muadil masaüstü bir cihaz bulamadım.

Bana nasıl bir yol izlememi tavsiye edersiniz? Tecrübeli arkadaşların yorumlarını rica ederim. (Özellikle Timur Bey'in yorumlarını merak ediyorum. Eğer yorum yazarsa çok memnun olurum.)
Teşekkürler, Selamlar.

TPS2024B ve türevi isolated scope işi bitti, artık bu tür scope üreten yok. Tek dahil büyük firmalar üretim yapmıyor, ilginç şekilde 1e1 o scope ların işini yapan bir alet yok bence. LV diff probe işi biraz sıkıntılı, 10X diff probe arandığında az ürün çıkıyor. Pasif prob ile ground clip kullanarak her seferinde tek kanal olmak üzere GS sinyallerini gözlemleyebilmen lazım, problamadan bağımsız mı çözüme ulaşamıyorsun? Diff probu gate e dokundursan bile zaten iyi problamazsan ölçümün yine gürültülü olur. Özellikle WBG de problamanın önem kazanması, yüksek bant genişliği ihtiyaçları ile fiber problar var ancak pahalı oldukları için yaygınlaşmaları zaman alacak, fiber problar ile standart bir scope u isolated channel gibi kullanabiliyorsunuz inanılmaz cmrr a sahipler, çok yüksek common mode voltajlarda işlev görebiliyorlar ve 5x gibi değerler bile mevcut diye hatırlıyorum.

Kendi dif probunu yapmanı öneririm.
En ucuz ve problemsiz olanı öyle halledersin.
Ancan Dif probların çıkışları voltaj olarak düşük olur.
O yüzden 500x, 1000x, 2000x gibi bir skop prob kademesi seçilir.
3 volt çıkışı tam skala 5 volt kademesinde ölçerek 6000 volta kadar ölçmüş olursun.
Tabii kendin yaparsan dif opamp beslemelerine bağlı olarak ta kendin kademelendirebilirsin.

Eğer üst seviyede ölçüm, izolasyon ve gürültü performansı istiyorsan, Cleverscope ürünü bu konuda çok iyi. 200 MHz analog bant genişliği var ve içindeki ADC 14 bit çözümleme yapıyor. 100 dB CMRR var.

1765183215557.png

EEVBlog'dan Dave Jones ile bir fuarda söyleşi de yapmıştı, orada MOSFET ölçümlerini ne kadar ayrıntılı yaptığını görebilirsin

Tabi 13 bin dolarlık fiyatı, sağladığı performansı yansıtıyor haliyle.

İkinci seçenek, gene oldukçe iyi performanslı el tipi bir osiloskop kullanmak. Mesela SCOPIX OX9104. 12 bit çözümleme yapıyor, 100 MHz bant genişliğinde 4 kanal var. Fiyat da 3500 Avro gibi.

1765183488267.png

Eğer dikkatli kullanırsan ve sadece tek bir anahtarın gate sinyaline bakman yeterli ise bence bu çok kanallıları bakmaya gerek yok. Motor sürücünü bir izolasyon trafosu üzerinden çalıştır, ondan sonra da artık standart osiloskobun tek kanalı ile istediğin yerde ölçüm yap.

İkinci seçenek, gene oldukçe iyi performanslı el tipi bir osiloskop kullanmak. Mesela SCOPIX OX9104. 12 bit çözümleme yapıyor, 100 MHz bant genişliğinde 4 kanal var. Fiyat da 3500 Avro gibi.

45605 eklentisine bak

Eğer dikkatli kullanırsan ve sadece tek bir anahtarın gate sinyaline bakman yeterli ise bence bu çok kanallıları bakmaya gerek yok. Motor sürücünü bir izolasyon trafosu üzerinden çalıştır, ondan sonra da artık standart osiloskobun tek kanalı ile istediğin yerde ölçüm yap.
Scopix bende war.
Çok rahat kullanamadığımdan Micsig aldım. Micsig diff problarla kullanıyorum.
Scopix in probları çok kaba. Probun baş tarafında seviye değiştirme butonları vs. war. Aydınlatma ledi war. Ama bunlar sayesinde kütük gibi pğroblara dönüşmüşler. Tazeleme reflexi de beni açmadı ayrıca.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,635
Üyeler
3,435
Son üye
ömer faruk şakacı

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back