Basit bir LED fenerin içinde ne var?

taydin

Timur Aydın
Staff member
Basit bir LED fener içinde ne var bakalım.

IMG_20230309_171957.jpg

IMG_20230309_172046.jpg

IMG_20230309_172105.jpg

Power LED ve bir kontrol devresi var. Kontrol devresinde de HA5J2 kodlu SOT-23 bir komponent var. Bir çeşit LED driver herhalde, ama hakkında hiç bilgi bulamadım.

IMG00052.JPG

Yalnız LED üzerinde diyot ölçümü yapınca, ışıldadığı yönde 2.5 V voltaj var, ters yönde de 6.7 V voltaj var. Ters yönde açık devre olmasını beklerdim ...

Abi ledin üzerinde ters diyot var. Bundan dolayı açık devre göstermez. Ters takılan LED yanmaz ama ona seri takılan ledler yanmaya devam eder

Yani tek LED bir de paralel ters diyot mu var? Eğer öyle ise ters yönde 0.7 V gibi bir gerilim görmeliydik. Ama 6.7 V görüyorum.

İlginç bir LED driver var. Kapatıp açınca üç mod arasında gidip geliyor. Parlak, yarı parlak, yanıp sönme. Önündeki merceğin odak noktası da ayarlanabiliyor, böylece ışık hüzmesinin genişliği ayarlanıyor.

Çip aynı zamanda hem akım sınırlama hem de animasyon yapıyordur.

Diyodu standart 4007 gibi düşünme abi. Ters takıldığı zaman LED üzerinde düşmesi gereken voltajın düşmesinini sağlayacak şekilde üretilmiş bir diyot / eleman olabilir.

İyi günler FORUM.
3 volt pille beslenen basit bir el feneri devresinde TO-92 kılıflı patlamış bir kompanent var.
Üzerinde sadece 004 yazısı var devresini ve resimlerini ekliyorum bu kompanenet ne olabilir.
Devre üzerinde bobin olduğunu tahmin ettiğim ikinci bir elaman var 1,3 ohm değer gösteriyor
9 tane parelel led bağlı.PCB de JHA974 yazıyor İnternet aramalarımda bir sonuç elde edemedim.
004 Yazan kompanent ne olabilir

20231119_115041.jpg
20231119_115110.jpg
20231119_115141.jpg
20231119_120833.jpg

Bu HF004 akim kaynagi olarak calisiyor sanirim. Voltaj kaynagi ve LED'lerin uzerindeki gerilimi karsilastirip icindeki paralel direncleri acip kapatan bir ayarli dijital direnc gibi davraniyor olmali. Kaynak gerilimi dustukce daha fazla direnci devreye alip akimi sabitlemeye calisiyor herhalde.

Benim tahminim ,pil yeni iken tam 3 volt verir eskidikçe düşeceği için , 3 voltta gerilimi biraz düşürüp dengeyi sağlamak olabilir.
Ama bobinin görevi ne onu anlayamadım osilasyon desek kondansatörsüz olmaz gibi

O entregre bir boost converter, yani voltajı arttırıyor. LED sürdüğü için akım kontrolü de yapması lazım tabi.

Benim tahminim ,pil yeni iken tam 3 volt verir eskidikçe düşeceği için , 3 voltta gerilimi biraz düşürüp dengeyi sağlamak olabilir.
Ama bobinin görevi ne onu anlayamadım osilasyon desek kondansatörsüz olmaz gibi
Eger osilasyon frekansi iki haneli Mhz seviyesinde ise cok kucuk bir kondansatorle halledebilirler. Rahat rahat entegrenin icine sigar o kapasitor. Olcmek lazim. Hatta kondansatore ihtiyac bile olmayabilir, Duty cycle'i dusuk tutup yuksek akimla LED'leri surup DC ile surulen LED'den cok daha fazla isik elde edilebiliyor cunku. Ornegin 20mA ile DC olarak surulen LED yerine %10 Duty Cycle ile bir kac yuz mA verlen LED bozulmadan hem de cok parlak olarak yaniyor. Muhtemelen batarya omru de cok daha uzundur boyle calisan devrede.

Son düzenleme:
Teşekkürler taydin.
Fiziki olarak sağlam görünen ledlere artırarak 5 volta kadar voltaj verdim yanmadi.Ledler kaç voltluk olabilir acaba.
Tekrar belirteyim tüm ledler parelel bağlı,

Beyaz ledin forward voltajı 5 V un çok altındadır. 5V verdiysen ışıldamaları gerekirdi. Belki de senin 5V kaynak çok zayıf, yük altında bayıldı (voltajı düştü).

LED'lerin hepsini sök ve sağlamlık kontrolünü yap. Multimetrenin diyot kademesinde, az da olsa beyaz LED'i ışıldatması lazım. Veya multimetren yoksa, bir tane UNIT UT-89XD edin. 12 V a kadar tüm LED'leri sorunsuz test edebilirsin.

Kondansatore gerek yok. PWM ile ledi isildattiginizda led nasil yuksek frekansda yanip sonuyorsa burda da ayni durum.

Gibi multimetrelerde sabit akım veriyor değil mi? Bir de Timur abi bunun akımı nedir biliyor musun?

Elimdeki beyaz bir LED'i önce UT89XD ile ölçtüm. Forward voltaj 2.7 V gibi idi. Sonra SMU yu bir beyaz LED gibi davranacak şekilde yapılandırdım. Bu durumda multimetre 2.7 V için 4 mA gibi bir akım veriyor. Daha yüksek voltajlarda akım düşüyor ama. Mesela 10 V da akım 0.8 mA gibi idi.

DSC00141.JPG

DSC00140.JPG

Forum istatistikleri

Konular
6,984
Üyeler
2,835
Son üye
alpermete

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back