Biraz da müzik ...

Ben tüm frekanslarda kaydedildiği şekliyle aynı orantıda dinlemeyi tercih ederim.
Amfi ve hoparlörler/kulaklıklar bunu başarabildiği oranda başarılı demektir.

Sizin dediğinizi yapabilen hoparlörleri "Stüdyo (Referans) Monitörü" sınıfına sokuyorlar. Bunların frekans karakteristiği düz oluyor (olabildiği kadar). Belli frekans bölgelerini yüksek/düşük vermek ya da herhangi bir "süsleyici" etkiye maruz bırakmak gibi özellikleri olmuyor.

Yalnız, bu arada kafa karıştırıcı bir durum da ortaya çıkıyor.
HI-FI hoparlörlerinin stüdyo monitörünün yerini tutamayacağı iddia edilmekte. Stüdyo monitörleri, tüm sesleri hatasıyla sevabıyla verirmiş, eleştirel dinleme için bu gerekliymiş.

Peki HI-FI zaten "yüksek sadakat" demek değil miydi? Yani, orjinal sinyale sadık kalmak, onu hiç bozmadan ve değiştirmeden son noktaya kadar taşımak...

Eee, o zaman arada ne fark kalıyor? Ya birinde ya da diğerinde ticari bir dolap dönüyor.

Bence kaliteli bir stüdyo monitörü bize gerçek HI-FI özelliğini sunar. "HI-FI" diye satılan pahalı hoparlörlerin çoğu ise, müziği kendince süslüyor. Yoksa, şu markanın şu modeli klasik müzik için veya caz için daha uygun, şu diğeri rock müziğini daha iyi yansıtıyor gibi değerlendirmeler yapılmazdı. "Neyse onu veriyor kardeşim" deyip geçilirdi.

"Neyse onu veriyor kardeşim" deyip geçilirdi.
Satıcının elinde 2 farklı markada hoparlör varsa. Biri A marka HI-FI 1000 dolar, Diğeri B Marka HI-FI 10000 dolar.
Müşteriye "ikisi de neyse onu veriyor" dediği zaman B markasından bir tane bile satamazdı. O yüzden süsleme burada ön plana çıkıyor. :)
Yada gerçekten HI-FI ye bağlı kalmayıp kiminin bası fazla, kiminin tizi fazla şekilde üretip ona göre satıyorlar.

Bass Ağırlıklı HI-FI hoparlör dendiği zaman, bence burada HI-FI nin ne olduğuna değil kalite vurgusunun üzerine basılıyor. Müşteri de "HI-FI ise iyidir" algısı yaratılıyor. Satıcıya HI-FI ne demek anlat desen belki kendisi bile bilmiyordur. Ona da HI-FI kaliteli demek diye öğretmişlerdir.

Bir ara meşhur olan VCD-DVD player ların üzerinde de "Dolby Digital" gibi bir şey yazıyordu. Bizler de bunu her cihazda göre göre "Dolby Digital" demek kaliteli demek diye bir anlam yüklüyorduk. İki VCD arasında kalsak üzerinde Dolby Digital yazanı tercih ediyorduk. Ötekinde Digital Theater Systems yazıyor ama ne anlama geldiğini bilmiyorduk bile. Tabi Dolby Digital'in de ne olduğunu bilmiyoruz ama cihazların çoğunda o yazıyorsa, o kalitelidir. :D

Ölçüm yapılacağı zaman referans ölçüm mikrofonları veya monitor hoparlörler kullanılır. Ama keyif için müzik dinliyorsan, kulağına hoş geleni seçmen lazım. Kıça tekme gibi bass seviyorsan, alacaksın bir sub woofer, sırtını da dayayıp masaj yaptıracaksın :katil2:

Ölçüm yapılacağı zaman referans ölçüm mikrofonları veya monitor hoparlörler kullanılır. Ama keyif için müzik dinliyorsan, kulağına hoş geleni seçmen lazım. Kıça tekme gibi bass seviyorsan, alacaksın bir sub woofer, sırtını da dayayıp masaj yaptıracaksın :katil2:
referans ölçüm mikrofonun doğal rezonans frekansı yok mu? Varsa doğru ölçüm yapıp yapmadığını nereden bileceğiz?

referans ölçüm mikrofonun doğal rezonans frekansı yok mu? Varsa doğru ölçüm yapıp yapmadığını nereden bileceğiz?

Ölçüm mikrofonlarını kalibre eden pistonlu sistemler var. Fiziksek olarak ses şiddetinin ne olduğu biliniyor, sonra da mikrofon ne ölçüyor ona bakılıyor ve buna göre de grafiği çıkarılıyor. Hatta bütün ölçüm tablosu da mikrofonun içerisindeki bir belleğe saklanıyor. Bende 100 kHz e kadar ölçüm yapan GRAS 46BE var, grafiğinin ne kadar düzgün olduğu yanında verilen kalibrasyon sertifikasında görülüyor

1732210986725.jpeg

1732210995198.jpeg

1732211010255.jpeg

1732211018499.jpeg

Ölçüm mikrofonlarını kalibre eden pistonlu sistemler var. Fiziksek olarak ses şiddetinin ne olduğu biliniyor, sonra da mikrofon ne ölçüyor ona bakılıyor ve buna göre de grafiği çıkarılıyor. Hatta bütün ölçüm tablosu da mikrofonun içerisindeki bir belleğe saklanıyor. Bende 100 kHz e kadar ölçüm yapan GRAS 46BE var, grafiğinin ne kadar düzgün olduğu yanında verilen kalibrasyon sertifikasında görülüyor

38347 eklentisine bak

38348 eklentisine bak

38349 eklentisine bak

38350 eklentisine bak
Abi sende olmayan bir şey söylesene allasen. Deki "şunun en dandik versiyonundan bile bende yok"
Çok merak ediyorum bu hangi firmada şimdiye kadar sana ulaşamamış? :katil1:

38347 eklentisine bak

38348 eklentisine bak

38349 eklentisine bak

38350 eklentisine bak

Bu da benim çocukların referans mikrofonu. Muhteşem bir tepkimesi var, aşağıdaki temsili grafikte görebilirsiniz. Üstelik Bluetooth gibi çağın ilerisinde özellikleri de mevcut. :yerlereyat1:

20241121_215542.jpg
1732217777044.png

Hüsnü şenlendirici ve Yunan Vasilis Saleas klarinet "battle" :D

Hüsnü'nün çalarken Saleas'ın üstüne üstüne yürümesi çok komik, tam bir Çılgın Türk :gulus2:

çalışma masam için bir ses sistemine ihtiyacım var.

şu soundbarlardan alayım dedim ama hem gücü 2x3w hem de monitörün dibinden ses gelmesi fikri hoşuma gitmedi.
elimde iki adet hazır ses sistemi de var biri creative 2+1, diğeri philips 5+1 bunları da bağladım fakat bas sesler çok abartı
tabi eq ile kısılabilir (hatta kıstım) ama bir türlü klasik müzik-jazz tonu yakalayamadım. ne yaparsam yapayım çok alt tonlarda basslar üretmeye devam ediyor. muhtemelen bunların doğası film izlerken güm-güm vursun insanlar etkilensin diye yapılmış.

aslında ihtiyacım olan bir çift yamaha referans monitör ama şu an buna 30-40K harcamak istemiyorum. elimde yıllardır duran bir çift ses tonunu beğendiğim, dengeli bulduğum bookshelf dedikleri sharp marka hoparlör seti var. bas sürücü 16 cm galiba. bu hoparlörler için rms 2x10w verse yetecek ama ses tonu temiz bir anfi yapayım dedim.

bu noktada karşıma lm3886 ve lm 1875-1876, TDA2050 çıkıyor, bunlardan başka hangi seçenekler olabilir ve bu entegrelerin patates olmayanını türkiyede nereden bulurum. olmazsa mouser-digikey vs sipariş de verebilirim tabi.

bir sonraki adım olarak da makul fiyatlı bir dac edinmek istiyorum. beklentim hem 150-160 ohm kadar kulaklık sürebilsin hem de bu harici anfi sistemi ile de kullanayım. bu dac cihazı kit olarak da alabilirim ya da hazır proje varsa oradan ilerleyebilirim.

başlığa uygun olarak bir de müzik bırakayım:

Son düzenleme:
bedavaymış ama ilan 2010 yılından kalma :yerlereyat1:
Müzik seti örnekti; fiyatı değil. Şu an fiyat nedir bilmiyorum.

Sony RX-99 müzik seti tüm frekanslar da ki sesleri bozulmadan çıkartır.
Sette Kolonlar, surroundlar yerde, gövde masaüstünde kullanılabilir.
2x100 w. Gerçek güç.

Yer sorunu varsa, tercih sizin...

Müzik seti örnekti; fiyatı değil. Şu an fiyat nedir bilmiyorum.

Sony RX-99 müzik seti tüm frekanslar da ki sesleri bozulmadan çıkartır.
Sette Kolonlar, surroundlar yerde, gövde masaüstünde kullanılabilir.
2x100 w. Gerçek güç.

Yer sorunu varsa, tercih sizin...
anladım bu sony RX99'un böyle bir ünü var demek. ancak bu model 2000 yılından kalma, sanırım temizini bulmak çok zor ve bu kadar güce gerçekten ihtiyacım yok.

mikro müzik setleri arasında benzer üne sahip bir model varsa onu değerlendirebilirim.

son durum: mükemmeliyetçilikten kurtulmak lazım diyerek zaten elimde olan mini müzik setini bağladım geçtim.
ha gene murphy kuralları geregi set iki saat sonra bozuldu, birden ses vermemeye başladı. neyse ki marka model ile bu sorunu
aratınca youtube'da bir çözüm buldum. anfi kısmını besleyen switch mode katındaki optonun çıkışına paralel bir 150k ekleyince çözüldü.
tabi bu aletin içinde bir dsp var ve bir sürü modları var teoride bypass edilebiliyor ama sesi örnekliyor ve tekrar üretiyor gibi geldi.

1736286411293.png

Masaüstü hoparlörler tıs tıs ses veriyor.
Beğenmiyorum.
Müzik setleri gümbür, gümbür şiddetli ses veriyor.
Bilgisayarda ister film izleyin, ister müzik dinleyin doyurucu ses veriyor.
Küçük oğlumun bilgisayarında da set takılı.
Savaşlı oyunlar oynar, mermi sesleri bomba sesleri, akustik hepsi mükemmel gerçek ses...

Tercih meselesi...

Forum istatistikleri

Konular
7,213
Üyeler
2,915
Son üye
khalid

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back