Bitmiş pil ile batarya şarjı yapan devre

ayhanarican

Aktif Üye
Bu konunun içinden çıkılamaz tartışmalara sebep olduğunu biliyorum. Bu paylaşımım için özel izin almam gerekti. Bu projede bitmiş bir pil ile önce led yakacağız ve ardından bitmiş 2 adet 1.2V bataryayı seri bağlayarak şarj olmalarını sağlayacağız.

Malzemeler
1KOhm direnç
1 led
1 1N4148 diyot

Önce bir kalemin etrafına bir kağıt parçası sararak bunu bantlayın sonra bakır teli 2 parça olacak şekilde kesin ve iki teli birden düzgünce 40-50 tur sarım olacak şekilde kalemin etrafına sarın (bifilar sarım)

Fig539.gif

Sonra aşağıdaki devreyi kurun ancak ilk etapta diyot ve bataryalar yerine led bağlayın ve ledin 1 adet kaynak bitmiş pil ile yanıp yanmadığını test edin.

Fig541.gif

Ledi yakmayı başardıysanız ledi sökün ve yerine diyotu bağlayın ve ardından 2 adet bitmiş şarjlı pili seri bağlayarak 5 gün boyunca şarj olmaya bırakın.

Burada amaç 1 adet bitmiş pil ile yine pitmiş 2 adet şarjlı pili şarj etmeye çalışmaktır. Göreceğiniz gibi bitmiş bir pil yaklaşık olarak 0.4-0.5V gösterir ve buna rağmen devre ledi yakmayı başarmıştır ve dolayısıyla 2 adet seri bağlı şarjlı pili de şarj edebilecektir. İddia şudur ki ledi yakarken ya da bataryaları şarj ederken kaynak pilden akım çekmemektedir. Böyle olunca da pil iyice tükenmeden bataryaları şarj edebilecektir.

Ben bu deneyi yaptım arkadaşlar. En azından ledi yakmayı başardım. Şimdi şarjlı pilleri sipariş ediyorum ve batarya şarjını da gerçekleştireceğim. Bu tür deneyler bize enerji hakkında çok fazla bilgi veriyor. Onun bitmeye yüz tutmuş bir tas çorba gibi olmadığını bize gösteriyor.

Deneyin tamamı ve İngilizce açıklamalar için bu linki ziyaret edin.
(Linkte SSL olmadığı için güvensiz bir site imajı uyandırabilir ancak korkmayın alttaki linklerden siteyi açın.)

Son düzenleme:
Soguk, sicak, hafif agir gibi muglak tanimlamalar gibi bitmis batarya da muglak bir tanim.

Bitmis pil yerine kac volt/kac mA veriyor bunlari bilmek lazim.

Ornegin pilli radyoyu calistiramayan iki kalem pil bitmis kabul edilebilir fakat TV uzaktan kumandasini kisa bir bir sure daha calistirabilir.

Dolayisi ile yukaridaki devre halen voltaj ve akim verebilen fakat cogu cihazi calistiramayacak kadar enerjisini tuketmis pillerde halen kalan enerji ile led yakabilir yada bir bataryayi bir miktar sarj edebilir.

Ortada herhangi bir esprisi olan devre yada bulus yok. Klasik bost devresi.

• Beğen
Reactions: clc
Soguk, sicak, hafif agir gibi muglak tanimlamalar gibi bitmis batarya da muglak bir tanim.

Bitmis pil yerine kac volt/kac mA veriyor bunlari bilmek lazim.

Ornegin pilli radyoyu calistiramayan iki kalem pil bitmis kabul edilebilir fakat TV uzaktan kumandasini kisa bir bir sure daha calistirabilir.

Dolayisi ile yukaridaki devre halen voltaj ve akim verebilen fakat cogu cihazi calistiramayacak kadar enerjisini tuketmis pillerde halen kalan enerji ile led yabailir yada pili bir miktar sarj edebilir.

Ortada herhangi bir esprisi olan devre yada bulus yok. Klasik bost devresi.
Ben durmuş duvar saatinden çıkardığım pilleri kullandım. 0.5V gösteriyordu. Bu bilgi işinize yararsa paylaşmış olayım. Ayrıca ledi tam parlaklıkta yakabiliyordu. Şarjlı pilim olmadığı için şarj testini yapamadım ancak makalede anlattıklarına göre bitmiş pil ile 1.2Volt seri bağlı 2 şarjlı pili tam olarak şarj edebilmişler ve bu da yetmemiş 3. ve 4.cüsünü de şarja bırakmışlar.

Sonmucta bitmis dense bile halen icinde bir miktar enerji kalmis.

Bitmis recel kavanozunu parmaginizla siyirip yalarsaniz bir sure daha seker tadi alabilirsiniz. Ayni sey.
Burada dikkat edeceğimiz nokta ledin yanıyor olması değil, bitmiş pil ile 2 adet AA 1.2V şarjlı pili tam olarak şarj edebiliyor olmak ve hatta mümkünse bir voltaj divider ile şarjlı piller ile de drive battery yi şarj edebiliriz onu da şarjlı kullanmışsak ve ardından bir adet daha bitmiş bil bulup seri bağlı pillerin azalmış şarjını tamamlayabiliyoruz. Bunu denemeden hüküm vermeyin. Basit bir boost up projesi olsa paylaşmazdım.

Bu bildiğimiz joule thief devresi değil mi?
Evet bu bir Joule thief devresi...

Bu devre sadece voltajı yükseltiyor. Pilin kapasitesinde bir artışa sebep olması mümkün değil.

Bir drive battery miz var bir de target battery miz var. Bitmiş pilin ledi yakarken ya da hedef pilleri şarj ederken akım çekmediğini iddia ediyor. Akım transistörden akarak devreye geri bırakılıyormuş. Şarjlı pilim olsaydı önce onların şarjını tüketip şarja bırakacaktım. Siparişler gelsin denerim.

Denemeden kesin hüküm veriyorum

5gün beklenecek.
1 bitmiş pilden .
"3 adet iyi bitmiş pil" elde edilecek
Düz tel ile kısa devre yap daha kolay

Çöp.

Son düzenleme:
Burada dikkat edeceğimiz nokta ledin yanıyor olması değil, bitmiş pil ile 2 adet AA 1.2V şarjlı pili tam olarak şarj edebiliyor olmak ve hatta mümkünse bir voltaj divider ile şarjlı piller ile de drive battery yi şarj edebiliriz onu da şarjlı kullanmışsak ve ardından bir adet daha bitmiş bil bulup seri bağlı pillerin azalmış şarjını tamamlayabiliyoruz. Bunu denemeden hüküm vermeyin. Basit bir boost up projesi olsa paylaşmazdım.

Sarj (charge) etmek demek, Q yuklerinin (elektronlarin) bir noktadan alinip sarj edilebilir bataryaya gondermek demek.

Eger bos denen pil halen bazi Q yukleri bir bataryaya gonderilebiliyorsa sarj islemi yapabiliyorsun ve halen pilinizde enerji var demek.

Sarj (charge) etmek demek, Q yuklerinin (elektronlarin) bir noktadan alinip sarj edilebilir bataryaya gondermek demek.

Eger bos denen pilden halen bazi Q yukleri alinip bir bataryaya gonderilebiliyorsa sarj islemi yapabiliyorsun ve halen pilinizde enerji var demek.
Bu öyle demek ama bir de deneyi bizzat yapıp sonuçları görseniz. Hayatınızda farklı olan bu olurdu sanırım. Buradaki iddiayı deneyimlememiş birinin söyleyecekleri bellidir ancak deneyi bizzat yapıp gördüklerini ve ölçümlerini anlatması farklı bir şeydir. Bu insanlar aptal değiller. Bu deneyi yapmışlar ve beklenenin aksine hedef piller tam olarak şarj olana dek bu devrenin çalışabildiğini görmüşler. Denemeden söyleyeceklerinizin pek bir hükmü yok.

Boş pil ile Ledi yakmayı başardın. 2 adet pil sipariş ettin. LED hala yanıyor mu? Devreyi kapattın mı? Yoksa eldeki 1 adet pilin iyice bitmesinden mi korktun? Niye kapattın? Kapatmadıysan en azından sabaha kadar boş pil ile 1 tanecik LED yansın. Kargo gelince yeni pilleri ilave edip ...

Son düzenleme:
Bu deneyin baska turde olanlarini yaptim. Mesela minik bir motoru parmaklarimla bir kac tur dondurdugumde ordan elde ettigim enerji ile bir MCU yu beslemek gibi.

O adamlar elbette tamamen aptal. Sapina kadar aptal ustelik.

Son düzenleme:
Bu deneyin baska turde olanlarini yaptim. Mesela minik bir motoru parmaklarinla bir kac tur dondurdugumde ordan elde ettigim enerji ile bir MCU yu beslemek gibi.

O adamlar elbette tamamen aptal. Sapina kadar aptal ustelik.
Hedef bataryalar yerine 2.7 Volt 10 Faradlık kapasitörlerden kullandım. Bitmiş pil ile defalarca kez kapasitörleri şarj etmiştim ve hala pil 0.5V gösteriyordu ve ben bu olurken pilden akım çekilmediğine ikna olmuştum. Aptal değiller ve sadece sizin emin olup yapmadığınızı yapıp deniyorlar.

20251007_231040.jpg

Bu adamlar bu devreye isim verirken bilimsel anlamda Joule thief isim verdilerse tamamen aptallar.

Yok dikkat cekip aptal cekmek icin bu ismi verdilerse akilli adamlar.

Bir ledin 1.2v da 10mA de doyurucu bir isik yaydigini varsayalim. Led akimini azalttikca isik siddet azalir.

Eger 1.5v pilin gerilimi 1.2 volta dusmus ve halen 10mA veriyorsa ledimiz parlak yanmaya devam eder.

Fakat pilin gerilimi 1v'a dusmusse fakat bu sartlarda bile halen cok uzun sureler 10mA verebiliyorsa artik bu ledi yakamaz. Cunku pilin voltaji led voltajinin altinda kalmistir.

Ancak verdigin semadaki gibi bir devre kurarsan, devre 1V dan 1.2v uretebilir ve halen ledi yakabilir.

Kabaca 1V da 10mA akimi 100 sn boyunca verebiliyorsa enerjisi 1*10E-3*100=1 Joule enerjiye sahip demektir.

Bu sartlarda 1v dan 1.2V ureten devre %100 verimliyse 1=1.2*10E-3*T den T yi 83 sn olarak bulursun.

Orta da herhangi bir aykirilik yok. Fazladan bir enerji elde edilmiyor. Sadece pilin icindeki artik enerjiyi kullanmaya imkan veriyor.

Cip ureticilerinin ayni isi yapan tonla cipi var. 1.5 volt veriyorsun sana 3.2v veriyor mesela.

Hic biri de biz Joule Thief yaptik demiyor. Boost regulator yaptik falan diyor.

Bu devreyi çalıştırınca Falstad simulasyonu convergence failed diye veriyor.

Eger 1.5v pilin gerilimi 1.2 volta dusmus ve halen 10mA veriyorsa ledimiz parlak yanmaya devam eder.
Dolu pil kullanınca led yanıyor yani patlıyor. Onu da denedim. Ledi değiştirmek zorunda kaldım yanmış. Voltaj 0.5V iken ledi yakıyordu ve defalarca da kapasitörü şarj edip ledin şarjı bitirmesini bekledim ve hâlâ pil 0.5V gösteriyordu pilin hiçbir zaman 0.4V'a düştüğünü görmedim uzun süre uğraşmıştım. :)

Bak iste bunlarla gel. Verdigin semada saglam bir 1.5v pil kullanirsan neden led arizalaniyor de bunlar mantikli sorular olur.
Bildiğim kadarıyla ledler 3V ile yanıyorlar ve 2ma ya da emin değilim 20ma akım çekiyorlar fakat burada sanırım voltaj transistor ve sargıdan dolayı 2.8V-3V civarına pik yapıyor ve led de bu nedenle yanıyor. 1.5V pil bağlayınca da voltaj birden artıyor ve ledi patlatıyor.

Bu devre daha karmaşık. Devrenin en basit halini deneyin, kafayı yersiniz. Pil şarj edin. Şöyle diyor. 0.5V ile şarjlı pili 1 saatte 0.6 Volttan 1.41V a kadar şarj edebilmiş.

"Bu devreyi, 2285 miliamper-saatlik bir AA pilini, sürücü pilinin voltajı önemli ölçüde azalmadan bir saatte 0,6 volttan 1,41 volta şarj etmek için kullandım."

Forum istatistikleri

Konular
8,357
Üyeler
3,314
Son üye
tarık bektaş

Son kaynaklar

Son profil mesajları

mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back