el matkaplarında dişli bağlantılı mandreller kullanılır. Yani pens tutucunun arkasında o dişli geçişi uydurmak lazım. Ama dişli bağlantının hassasiyeti iyi değil.Mandren yerine direkt pens kullanabiliyor muyum? Bunu demek istemiştim.
Quick release clamp diye geciyor sanırım, bir de BG-515806 ve BG-515806 diye aratınca aliexpress'te birçok ürün çıkıyor: Örnek
Buna da şükür.Tahminimden fazla çıktı, 0.16 mm
Daha önce kullandığım başka bir matkap vardı, onda da Röhm mandren vardı. Salgı beklediğimden biraz fazla çıkmıştı.Bu arada benim Proxxon'un salgısını ölçtüm. Tahminimden fazla çıktı, 0.16 mm
Üzerindeki mandren kaliteli Röhm marka, ama işte dişli olunca beklentin ona göre olması gerekiyor
42858 eklentisine bak
Evet söylediğiniz gibi. Teşekkür ederim.el matkaplarında dişli bağlantılı mandreller kullanılır. Yani pens tutucunun arkasında o dişli geçişi uydurmak lazım. Ama dişli bağlantının hassasiyeti iyi değil.
Matkapla delik delerken salgı miktarı kadar büyük çıkar yorumu yapsak (çok ince matkap uçları dışında) sizce ne kadar doğru olur?
Galiba şuan için en azından evdeki basit atölye ortamında yapabileceğim tek çözüm daha küçük çapta matkap kullanmak. Sadece bunun değeri ne olmalı sorusu kafama takıldı yani teorik olarak.Salgı sıfır da olsa, spiral matkapla delinen delik her zaman biraz büyük çıkar, çünkü spiral matkaplar yeterince rijit olumuyor. Sıfır salgılı bir makina ile olması gereken çapa çok yakın delik delmek için freze ucu kullanılabilir. Veya en doğrusu, daha küçük matkap ile delip sonra rayba ile doğru çapa getirmek.
Kılavuz için ön delik delmek için sormuştum Timur Bey. Genelde küçük ölçüleri (m3, m3.5, m4, m5) kullanıyorum. Özellikle ovalama kılavuzlara ön delik delerken bu sorun oluşuyor.Gereken çapta kullanıp fazla toleransı kabullenmek daha mantıklı bence. Vida deliği deliyorsan zaten boşluğa ihtiyacın olacak. PCB deliyorsan fazlalık gene sorun çıkarmıyor.
En iyl sıfır salgı makinada bile dolu malzemede delik açınca çap daha fazla çıkar.Galiba şuan için en azından evdeki basit atölye ortamında yapabileceğim tek çözüm daha küçük çapta matkap kullanmak. Sadece bunun değeri ne olmalı sorusu kafama takıldı yani teorik olarak.
3 mm çapında delik istiyorsam. Salgı da 0.2 mm ise 2.80 mm matkap kullanmak doğru bir yaklaşım olur mu sizce?
Teşekkürler, kumpasım da var evet. Bahsettiğiniz şekilde yapmak sanırım en iyisi olacak.En iyl sıfır salgı makinada bile dolu malzemede delik açınca çap daha fazla çıkar.
Salgından dolayı çapın büyümesi varsa bile yukarıdakı etkenden daha az kalır.
Elinde kupmas varsa çapın uçtan ne kadar büyük olduğu bularak ona uygun daha küçük matkapın çapını bulabilirsin.
matkap üçü körleşince delik çapı da değişebilir.
Bunun dışında - son çapın daha düşük çaplı matkapla delerek, tam çap matkap uçu ile üstünden geçince son çapa daha yakın ölçüde çıkar. Veya son çap matkap yerine rayba kullanabilirsin.