Bu diyotun ne olduğunu bilen varmı? (ED 73A)

Endorfin35+

Kayıtsız Üye
Resimdekinin aynısı ama 86 yerine 73 bendeki. DO-214AB kılıf bir diyot.

Ne olduğunu bilen yada logonun hangi firma olduğunu bilen varmı?

1606142309196.png

TVS veya shottky diyot olabilir. Ölçerek shottky olup olmadığını anlayabilirsin. Ama TVS olduğunu anlamak için yüksek voltaj altında test etmen lazım (seri direnç ile tabiki).

3 amper 200 volt hızlı diyot diyor.

Bendeki tam olarak bu değil. "ED 73A" Yazıyor bende. Aramalarda vishay çıkıyor ama sanıyorum muadil olarak çıkıyor. Üretimi durmuş bir marka sanırım. Tam eşleştiremedim.

Genel olarak bir şey sorayım. Bu diyot Besleme girişinde ters bağlı olarak duruyor ve buna paralel 5w bir zener diyot var. Zener diyotun amacı kesim sırasında endüktif yükün oluşturduğu yüksek gerlimi sönümleyerek beslemeyi korumak. Peki bu diyot ne işe yarar. Ters gerilim uygulanır ise sigorta attırır o tamam. Endüktüf yük ile ilgili Başka bir görevi var mı?

Yada daha basit hali ile giriş paralel ters diyot ne işe yarar.

Son düzenleme:
1606152790700.png

Bu diyot devrede bu şekilde bağlı. Anlamak istediğim neden gidip bir 4007 kullanmamışta böyle birşey kullanmış...

Eğer beslemeye bağlı ise büyük ihtimally TVS'dir o. Belli bir aşırı voltaja kadar zener korumayı yapar, ama belli bir voltajın üzerinde TVS korumayı yapar. TVS'ler zener'e göre çok daha hızlıdır.

Besleme 24 volt.
Zener 56 volt
Birde bu arkadaş var.

Şöyle mi yorumlamam gerekiyor. Flyback voltajı 24 ise zaten sorun yok. 56 volta kadar güç kağnağına ters akım gidiyor ama sorun çıkartmıyor. 56v dan sonra zener voltajı kırpıyor. Voltaj daha da yüksek ise tvs zenerden önce devreye girip sönümlüyor. O sırada arkadan zenerde eşlik ediyor...?

Bence şöyle yorumlamak lazım: 56 V a kadar besleme voltajı aynen gidiyor devreye. Voltaj 56 V'un üzerine çıkmaya başladığı anda zener voltajı 56 V da sabitliyor ve bunun için akımın bir kısmını kendi üzerine alıyor (o yüzden wattlı zener). Ama aşırı voltaj zorlamaya devam ederse (kaynak empedansı düşük ise) zener akımı giderek artar. Belli bir akımdan sonra artık zener voltajı sabitleyememeye başlar ve artık voltaj 56 V un üzerine çıkmaya başlar. İşte o noktada da TVS devreye girer. Ama TVS artık son çare, bir kere devreye girdi mi artık girişteki aşırı voltajı kısa devre eder. Aşırı giriş voltajı yüksek enerjili ve uzun süreli ise eninden sonunda birşeyler patlar. Ama aşırı voltaj kısa süreli ise, yüksek enerjili bile olsa TVS devreyi korur.

anladım ama 24-56V arası müdahale olmaması çok garip geliyor şu an bana. En basitinden 7812 var devrede 56v a dayanmaz ki... 24 normal 25 üzeri TVS 56 üzeri zener değil diyorsun...

Ben yarın bu diyotun özelliklerinin ne olduğunu bulmaya çalışayım...

1606157411313.png

ED
73A

73A Tarih kodu imiş onu geçtik. O zaman bu diyot ED kodlu diyot.

Bu durumda @kesmez in tespiti doğru.

1606158384492.png

1606158467620.png

Bu durumda tekrar aynı yere geliyorum. Sigorta hızlı atsın diye mi hızlı diyot. Ne espirisi var..?

Aslında datasheet'e göre ED tarih kodu. İkinci satır ise çevre hanesi, voltaj ve akım dayanımı. Ama çevre hanesi ve MAH ile ilgili bir açıklama göremedim.

1606160363586.png

Cathode şeridi aşağı verilmiş orada. Şerid yönünü referans alınca aynı oluyor. Yani benim diyotum ED kodlu..

Cathode şeridi aşağı verilmiş orada. Şerid yönünü referans alınca aynı oluyor. Yani benim diyotum ED kodlu..

Hmm tamam diğer eklediğin datasheet'te var. O zaman bu diyodun tek amacı beslemenin ters bağlanması durumunda devreyi korumak öyle değil mi?

Hmm tamam diğer eklediğin datasheet'te var. O zaman bu diyodun tek amacı beslemenin ters bağlanması durumunda devreyi korumak öyle değil mi?
Öyle görünüyor.

Sigorta olarak poly fuse var. 5A hold/ 10A trip

Sigorta tercihine göre 3 amper lik diyot uygun demişler sanırım.

8.3ms half sinus 100A peek değeri veriyor datasheet. Galiba polyfuse nin değeri yüksek olduğu için bu diyotu kullanmışlar.

Diğer taraftan zenerin 56Volt olması yüksek geliyor bana hala...

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,955
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back