dünyayı makineler değil o makineleri üretip kontrol edebilen insanlar yönetecek. aslında son yüz yıldır olan şeylerde çok da farklı değil. sonuçta güçlü olan savaşla veya manipulasyonla kontrolü ele geçiriyor.
iş aldı başını gitti artık.. ucu bucagı yok. Adam 200$ ile başladı şimdi şirketin değerini bilmiyorum apple a kafa tutuyodur değer olarakİyi yere gitmiyor galiba. İnsanın hala fiziki dünyayı algılama, manipule etme ve soyut kavramları anlayıp yenilerini üretme avantajı var. Eğer ikisini de kaybedersek makineler insan iradesine boyun eğdiği süre boyunca, insanlarla evcil hayvanlarının ilişkisi gibi olacak durumumuz. Burada evcil hayvan biz oluyoruz, makineler de sağlık, beslenme, barınma ihtiyaçlarımızı gören sahiplerimiz .
İrademize boyun eğmeyi bıraktıklarında da evcil hayvandan çiftlik hayvanına dönüşeceğiz, makineler bizim yaşam döngümüzü ve kabiliyetlerimizi kendi ihtiyaçları için kullanma amacıyla manipule etmeye başlayacaklar. Şimdilik youtube, facebook ve tiktok gibileri bu konuda çok becerikli . Ama pek bir şey olmaz, ekmek, elektrik ve diğer insanlar var olmaya devam edecek ve küçük dünyamızda oyuncaklarımızla oynamaya devam edeceğiz.
Yok öyle bir şey, karşı değilim. Sadece yapay zekanın sonuçlarının insan hayatını kolaylaştırmaktan ibaret olmayacağını düşünüyorum. Yoksa sen öyle olacağını mı düşünüyorsun? Yz'nin insan varlığı için tehdit olacağını da sanmıyorum ama bu da ihtimaller dahilinde. Bu yz ve insanla kıyaslanacak kadar kabiliyetli robotların, insan emeğinin, ister mavi yaka ister beyaz yaka olsun, ekonomideki değerini nasıl tepetaklak edeceğini de görmek lazım, bu bir gecede olmasa da iş oraya doğru gider. Ne olacağını kestirmek imkansız olsa gerek. Ama azıcık düşünüp-kurmanın nesi kötü ? Sen ne hayal ediyorsun yapay zekanın insan hayatına etkisi konusunda? Michia Kaku'nun masallarına inanmıyorsun herhalde gelecekle ilgili, çünkü o masallar prenses ve prenslerin hikayesi ?iş aldı başını gitti artık.. ucu bucagı yok. Adam 200$ ile başladı şimdi şirketin değerini bilmiyorum apple a kafa tutuyodur değer olarak
tekelleşmeye çalışıyor nvidia ya karşıyım ama yapayzeka hayatımızın her noktasında olacak bu tıpkı;
yt ilk çıktığında tv sunucularının dalga geçip sonra arkadaşlar kanalıma hoşgeldiniz demesi gibi
sokakda yürürken kafasını telefondan kaldıramıyan insanlar var sadeceyeni bir teknoloji
sizin bu kadar karşı olmanızada anlam veremiyorum açıkcası
nedense benim insanlara güvenim hiç yok. "Power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely" diye bir deyiş var.İyi taraftan bakarsak, YZ ve robotlar doğru amaçlarla kullanıldığında insanların hayat konforunu ve refahını ciddi arttırabilecek teknolojiler.
Ancak kötü taraftan bakarsak, YZ ve robotlar yeni çağın nükleer teknolojisi. Bunlara sahip olanların kötüye kullanmak için ciddi bir gücü ve insiyatifi olacak.
Hangi tarafın ağır basacağına yine insanlar ve devletler karar verecek.
üzgünüm ama çok karşısınız yazılarınızdan bunu çıkardımYok öyle bir şey, karşı değilim.
evet robot süpürge kolaylaştırdı otonom sistemler bizim için çok büyük bir fayda sağlayacakSadece yapay zekanın sonuçlarının insan hayatını kolaylaştırmaktan ibaret olmayacağını düşünüyorum. Yoksa sen öyle olacağını mı düşünüyorsun?
bu bir masal değil öyle ise ben prenses olurdum ama hayaller hayatlar ...Sen ne hayal ediyorsun yapay zekanın insan hayatına etkisi konusunda? Michia Kaku'nun masallarına inanmıyorsun herhalde gelecekle ilgili, çünkü o masallar prenses ve prenslerin hikayesi ?
bence bu insanlara güvenmek ile ilgili değil bilakis insan doğasında var. İnsanlar hep daha güçlü olma arayışındanedense benim insanlara güvenim hiç yok. "Power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely" diye bir deyiş var.
Şişirilmiş olabilir ama 3d baskının sanayi ve ev için getirdiği kolaylıklar yatsınamaz. Önceden bir modeli çizip kalıp üretmek hem maliyetli hem de acayip zahmetliydi. Şu anda 3d yazıcısı olan herkes kendi modelini basabiliyor. Gerçekten büyük nimet. Ev konusunda yapılmış örnek var. Kullanışlıdır değildir tartışılır ama organ konusu ütopik. Olsa olsa şehevi malzemeler basılabilir3d baskı ilk çıktığı zamanlar iyi hatırlıyorum o kadar şişirdiler ki gelecekte evler 3d basılacakmış iç oragnlar 3d baskı ile basılacakmış hatta 3d baskı ile adam bile basacaklarmış amerikan ordusuna katılacakmış bu 3d baskı adamlar şaka değil cidden böyle haberler vardı.
Ne oldu 3d baskı işinin havası söndü , belki arada işe yarıyordur ama 20 saat onunla uğraşacağına al lehim makinasını iki dakkada erit yap
Yapay zeka işi de böyle bir süre böyle havası şişer daha sonra insanlar ilgisini yitirir. Belki arada işe yarar ama adam onunla uğraşmaktansa oturur kendi işini kendi yapar daha hızlı yapar.
Ayrıca resim yapan yapay zeka program yapan yapay zeka anla ki programcı etkisi var , zeka zekadır kendisinin bunları öğrenmesi gerekir.
amerikan kapitalizmi hype üzerinden yürür, yani önce heyecanı yarat sonra ürünü ver şeklinde. aslında o hype başladığında profesyonel pazarda 3d yazıcılar zaten vardı. 3d yazıcı devrimi sadece bu işim 1000usd altına inmesi ve evlere girmesiyle başladı veya şekli değişti diyelim. yani olmayan birşey birden elimize geçmedi. bu yüzden evet abartıldığı kadar büyük bir devrim değil.3d baskı ilk çıktığı zamanlar iyi hatırlıyorum o kadar şişirdiler ki gelecekte evler 3d basılacakmış iç oragnlar 3d baskı ile basılacakmış hatta 3d baskı ile adam bile basacaklarmış amerikan ordusuna katılacakmış bu 3d baskı adamlar şaka değil cidden böyle haberler vardı.
Ne oldu 3d baskı işinin havası söndü , belki arada işe yarıyordur ama 20 saat onunla uğraşacağına al lehim makinasını iki dakkada erit yap
Yapay zeka işi de böyle bir süre böyle havası şişer daha sonra insanlar ilgisini yitirir. Belki arada işe yarar ama adam onunla uğraşmaktansa oturur kendi işini kendi yapar daha hızlı yapar.
Ayrıca resim yapan yapay zeka program yapan yapay zeka anla ki programcı etkisi var , zeka zekadır kendisinin bunları öğrenmesi gerekir.
hala insan olmanın doğasında bir büyü - bir mucize olduğuna inanmayı istiyoruz.
amerikan kapitalizmi hype üzerinden yürür, yani önce heyecanı yarat sonra ürünü ver şeklinde. aslında o hype başladığında profesyonel pazarda 3d yazıcılar zaten vardı. 3d yazıcı devrimi sadece bu işim 1000usd altına inmesi ve evlere girmesiyle başladı veya şekli değişti diyelim. yani olmayan birşey birden elimize geçmedi. bu yüzden evet abartıldığı kadar büyük bir devrim değil.
AI konusu böyle değil. hem gelişme hızı hem de yetenekleri eksponansiyel ilerliyor. bu işin de ilk başlangıcı aslında doğal dil işleme ve çeviri uygulamalarıydı. google translte bile ilk çıktığında berbattı şu an iş görür. ama deepl isimli bir uygulama var semantik-anlam bazlı çeviri yapıyor
yani felsefi bir dökümanı verdiğinde bunu kavramsal olarak algılayıp buna uygun çeviriyor ve hatasız çeviriler yapıyor.
buradaki kırılım noktası nedir dersen. bu güne kadar mühendisliğimiz hep girdi = çıktı şeklinde düz mantık çalıştı. tabi içeride bir algoritma matematik, hesap var ama parçaladığında temelde her parçanın işlevini ve yarattığı etkiyi görebilirsin.
bu yapay zekanın ilk adımları ise bulanık mantık - fuzzy logic fikri ile başlıyor. yani matematiksel olarak ifade edemeyeceğimiz karışıklıkta çözümleri sistemin kendi davranışını öğrenerek üretebilirmiyiz. sonuçta bu işe yaradı ve kontrol algoritmalarında farklı bir alan doğdu.
yapay zekayı eğitiyoruz ama programlamıyoruz aslında sadece veri ile besliyoruz, temelde el ile asla bir araya getiremeyecğimiz sonsuz karmaşıklıkta bir fonksiyon çıkıyor ortaya. bu daha önce bilmediğimiz veya teknolojik sınırlar nedeniyle işe yarar çıktılar elde edemediğimiz bir alan.
geçmişte hype üzerine kurulu birçok fikir için insanlara bu bir hype buna yatırım yapmayın demişliğim var (bt beacons, G+, helium vs..) fakat şu an AI için tam tersini düşünüyorum. bu fizikte yaşanan kırılımlara denk bir durum. atom bombasının keşfi, kuantum teorilerinin keşfi kadar önemli bir değişim. çok farklı şekillerde tartışılabilir ama şu an nereye nasıl evrileceğini hiç kestiremiyoruz.
fakat şu kesin bu teknolojiyi elinde tutan büyük bir güce sahip. bunu illa kötü durumlar için düşünme. verimlilik açısından bak. kod yazmak gibi de düşünme. örneğin dev bir cruise gemisi tasarlıyor olalım. bu normalde yüzlerce mühendis - binlerce insanın. yıllar alacak bir tasarım süreci demek. gerçekten gelişmiş bir yapay zeka bu projeyi belki de 2 haftada çıkarıp hatasız olarak masaya koyacak. sadece bu da değil şu an ilaç veya kimya alanında benzer çözümlerle uğraşılıyor.
sonuçta insan beyni de elektrik sinyallerini işleyen analog bir bilgisayar. bu manada gelişmiş 100 trilyon nöronluk bir ai makinasından üstün veya farklı değiliz. bence bunu kabul etmek zor geliyor. hala insan olmanın doğasında bir büyü - bir mucize olduğuna inanmayı istiyoruz. ama bence yok.
ekte oğuz ergin'in bir videosu var. bu devin konusunda aynı bizler gibi şüpheci davranıyor ve devini tasarlayan ekibi direkt tanıyan bir öğrencisine bu konuyu soruyor.