Bu löftett yada diğer pasta ürünlerinden çok kullandım.
Selülozik tiner ile yıkayıp temizler idik.
Temizlemeyi unuttuğumuz çok TV de 100 volt ve üzerindeki devrelerde zaman içinde mutlaka karbonlaşma yapıp PCB üzerinde yürüyen alevsiz kızıl yanmalar sonucu hasar görürdü.
Makrt bıçağıyla iyice karbonlaşmış PCB yi kazıyıp temizlemedende önüne geçilemezdi.
Düşük voltajlı devrelerde ise random iletkenlik yaparak pazazitik sinyaller oluştururdu. Özellikle radyolarda bozuk pot cızırtısı gibi sesler üretirdi.
O yüzden temizliğe oldukça özen göstermeye çalışırdık.
O zamanlarda epoxy PCB kullanılmaz çoğu zamanda tek yüzlü PCB ler kullanılırdı.
Daha yenilerde bir Güneş Paneli inverterinde bir yanma wakası geldi.
Aynı şekilde Epoxy PCB olmasına rağmen kanser gibi kablodan sızan ıslaklıkla iletkenlik başlayıp büyükçe bir alanı kömürleştirmişti.
Zayıfta olsa iletkenliği olan bir ürünü kullanmak çok problemlidir.
Hele birde Çift yüzlü yüzeydeki bakır alanı geniş bir PCB de olursa yanmışsınız. yürüye yürüye nereye kadar gittiğini bulmak için oldukça geniş bir alandaki bakırı kazımak zorunda kalabilirsiniz. Zira üzeri bakır ile örtülü olduğundan hiç bir şekilde yanmanın nereye kadar sirayet ettiğini anlayamıyorsunuz.
Bizim sşistemlerde indüksiyon ergitme ocaklarında astar delinip bobine maden kaçtığında geriye tepen çok büyük gerilimler ve akımlar oluşuyor. Her nekadar önleyici devreler kullansakta özellikle maden kaçıp kaçmadığını analiz eden sens devresi çok hasar görüyor.
PCB yanıkları belirttiğim şekilde en büyük problemi oluşturuyor. Aşağıda görüldüğü gibi araya hava kanalları koymak zorunda kalıyoruz.