Bu lehim pastasının muadilini nasıl bulabilirim

herbokolog

Yeni Üye
IMG_20240430_001340.jpg

Bu lehim pastasını dayımın liseden kalma elektronik çantasının içinde buldum. En az 20 yıllık vardır. Kokusu ekşimiş bozulmuş gibi. Dokusu pütürlü ölmüş garip. Ama sürdüğüm herşey nasıl güzel lehim tutuyor lehimin yayılmasını izlerken hayran kaldım. Eski kullandığım lehim pastaları bunun yakınından bile geçemez biraz kalıntı bırakıyor sadece.
Kavanozda az vardı ve bitiyor bunu muadili ne olabilir.

Lehim pastaların asitlidir, sonradan korozyona sebep olur. Çok kolay lehim yapmayı sağlayan flux istiyorsan, reçine bazlı flux'lar kullanabilirsin. Mesela AMTECH RM223.

36610 eklentisine bak
Bu lehim pastasını dayımın liseden kalma elektronik çantasının içinde buldum. En az 20 yıllık vardır. Kokusu ekşimiş bozulmuş gibi. Dokusu pütürlü ölmüş garip. Ama sürdüğüm herşey nasıl güzel lehim tutuyor lehimin yayılmasını izlerken hayran kaldım. Eski kullandığım lehim pastaları bunun yakınından bile geçemez biraz kalıntı bırakıyor sadece.
Kavanozda az vardı ve bitiyor bunu muadili ne olabilir.
Hazır bitmeden öşlçüaletinle iletkenlik testi yap.
Asit olmasa o kadar hızlı ve parlak lehim yapamazsın.
Kendinden pastalı lehimlerde war. Arak lehim diye geçiyor.
Elektronik devrede kullanınca devre kafayı yiyor. Sonra su ile temizlemen gerekiyor. Sonrada kurutman gerekiyor.
1728054025430.png

Reçineye bunu emdir sana olsun senin pastadan.
1728054653709.png
1728054585285.png

Pasta ile isimi goruyorum. Ardindan sicak su ve deterjanla temizlik sart oluyor.

Simdi ararken Loctite'in da krem lehim urettigini gordum. Denemek isterim.

Ayni sekilde Loctite havya uclarini temizlemek icin de bir urun cikartmis.

MULTICORE / LOCTITE TTC-LF 32 15G​

Son düzenleme:
Hazır bitmeden öşlçüaletinle iletkenlik testi yap.
Asit olmasa o kadar hızlı ve parlak lehim yapamazsın.
Kendinden pastalı lehimlerde war. Arak lehim diye geçiyor.
Elektronik devrede kullanınca devre kafayı yiyor. Sonra su ile temizlemen gerekiyor. Sonrada kurutman gerekiyor.
36647 eklentisine bak
Test yaptım iletken değil Kendinden pastali lehim teli kullanıyorum ama harici pasta kadar iş yapmıyor. Temizlemek için aseton kullanıyorum

Son düzenleme:
Başka bir konu: 20 sene kadar önce yaptığım bir ürün tamire geldi.
Pcb üzerinde ölçüm ve test amaçlı orijinal pad var. Kendim lehim kaplamış değilim. Pcb fabrikasından geldiği haliyle duruyor (standart hal kaplama)

Bu parlak pad, üstten prob değdirdiğim zaman iletkenlik sağlamıyordu. Çok şaşırdım. Paslanmış veya kirlenmiş görünmüyordu. Hemen lehim kapladım.

Bu hale gelmesi için sebep nedir? 20 sene içinde üzerine biriken nedir?

yıllar önce feray'ın bu çeşit pastası vardı, çam reçineliydi hem harika kokardı hem de lehimler harika olurdu uzun zamandır yok :(

Maksat lehimin tutmasi ve Kaliteli lehimin oluşması ise yıllardır kullandığım lötfett marka amasan firmasinin üretimi.
Bir çok lötfett var. Resimdekinden tercih edin.
images (15).jpeg

Son düzenleme:
Maksat lehimin tutmasi ve Kaliteli lehimin oluşması ise yıllardır kullandığım lötfett marka amasan firmasinin üretimi.
Bir çok lötfett var. Resimdekinden tercih edin.
piyasada çok bilinen pasta ama iletken ve korozyon yapıcıdır elektronik işlerde tavsiye etmem
üstündeki 3.1.1 kodu = amonyum klorür yani bildiğimiz nişadır
metal işleri için daha iyi bence

Elektronikçiler camiyasında bir çok kişi lötfett i marka olarak öneriyor. Aslında lehim pastası anlamına gelen almanca bir kelime.

iletken ve korozyon yapıcıdır
Lehim yapılan bölge de lehim ve pasta artıkları bırakılırsa belki...

Tüm lehimlemeler bittikten sonra, kartı temizlerim.
Düzgün bir lehimleme. Olması gereken kart temizliği.
Kendi ürettiğim kartlarda oksidasyon/korozyona karşı lehim yüzü kaplaması mutlaka yaparım.
Sonrası ,
Sorunsuz kullanım...

Bu löftett yada diğer pasta ürünlerinden çok kullandım.
Selülozik tiner ile yıkayıp temizler idik.
Temizlemeyi unuttuğumuz çok TV de 100 volt ve üzerindeki devrelerde zaman içinde mutlaka karbonlaşma yapıp PCB üzerinde yürüyen alevsiz kızıl yanmalar sonucu hasar görürdü.
Makrt bıçağıyla iyice karbonlaşmış PCB yi kazıyıp temizlemedende önüne geçilemezdi.

Düşük voltajlı devrelerde ise random iletkenlik yaparak pazazitik sinyaller oluştururdu. Özellikle radyolarda bozuk pot cızırtısı gibi sesler üretirdi.
O yüzden temizliğe oldukça özen göstermeye çalışırdık.

O zamanlarda epoxy PCB kullanılmaz çoğu zamanda tek yüzlü PCB ler kullanılırdı.
Daha yenilerde bir Güneş Paneli inverterinde bir yanma wakası geldi.
Aynı şekilde Epoxy PCB olmasına rağmen kanser gibi kablodan sızan ıslaklıkla iletkenlik başlayıp büyükçe bir alanı kömürleştirmişti.

Zayıfta olsa iletkenliği olan bir ürünü kullanmak çok problemlidir.
Hele birde Çift yüzlü yüzeydeki bakır alanı geniş bir PCB de olursa yanmışsınız. yürüye yürüye nereye kadar gittiğini bulmak için oldukça geniş bir alandaki bakırı kazımak zorunda kalabilirsiniz. Zira üzeri bakır ile örtülü olduğundan hiç bir şekilde yanmanın nereye kadar sirayet ettiğini anlayamıyorsunuz.

Bizim sşistemlerde indüksiyon ergitme ocaklarında astar delinip bobine maden kaçtığında geriye tepen çok büyük gerilimler ve akımlar oluşuyor. Her nekadar önleyici devreler kullansakta özellikle maden kaçıp kaçmadığını analiz eden sens devresi çok hasar görüyor.
PCB yanıkları belirttiğim şekilde en büyük problemi oluşturuyor. Aşağıda görüldüğü gibi araya hava kanalları koymak zorunda kalıyoruz.
1728140396190.png

Son düzenleme:
Ne ile kapliyorsunuz abi? Ve tekrar mudahale etmek istediginizde nasil cikartiyorsunuz?
Bu tür bir çok kimyasal var. sprey vernikler, pcb boyaları, belki yeni çıkanlarda vardır. vs.vs..

Ben küçük bir kavanozun yarısına kadar selülozik tiner. Ceviz büyüklüğünde reçine atıyorum iyice eriyince kadar karıştırıyorum. Reçine eriyor. sulu boya fırçası ile lehimleme işlemi bitmiş temiz kartı, yan yatırarak ince bir kat solüsyondan sürüyorum.
1-2 gün kadar açık havada kurumasını bekliyorum.
Kart üstü ince cam tabakası gibi kaplanmış oluyor.
Hava ile teması kesildiği için okside/korozyon oluşmuyor.
Solüsyonun çıkartılması gerektiğinde aynı işlem tersine yapılıyor.
Kartı yan yatırıyorum Selülozik tineri fırça ile solüsyonun üstünden geçince tiner eritiyor, havlu kağıt ile silip, kurutunca; kart ilk haline geliyor.
Modifiye veya parça değişiminden sonra tekrar solüsyonu sürüp kurumasını bekliyorum.
Bütün işlemler bittikten sonra fırçayı selülozik tiner ile bir sonraki işlemlerde tekrar kullanılmak üzere yıkayıp kurutun.

BU işlem böyle...

Son düzenleme:

Çevrimiçi personel

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,853
Üyeler
2,779
Son üye
Kersoyu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back