C++'a nerden başlanır

flowchartx

Aktif Üye
Katılım
18 Ağustos 2021
Mesajlar
218
Herkese merhabalar

Modern C++ öğrenmek istiyorum. Giriş için önerebilceğiniz bir eğitim serisi veya kitap var mıdır ? (C ve C# la derinlenmesine uğraştım C++'ı çok az bir şekilde biliyorum)

Paul Deitelın C/C++ kitabı var C' yi ordan öğrendim çok güzel bir kitap ama C++ için eski bir kitap mı acaba ? Ya da giriş için yeterli mi?
 
Kitapla veya bir kursla öğrenmeni ben önermem. C ve C++ arasındaki fark çok büyük, o yüzden dili değil de, dilin getirdiği yeni kavramları önce öğren.

1) Object Oriented Programming
1.1) Encapsulation
1.2) Polymorphism
1.3) Inheritance
1.4) Abstraction
1.5) Data hiding
2) Generic Programming
3) Exception handling
4) Namespaces
5) Multithreading

Bu kavramlar ne işe yarar, nasıl fayda sağlar bunları öğren. Öyle sadece işte C++ da class vardır, public, private, friend vs, şu şekilde yazılır falan değil. Class neden vardır? public, private, friend neden vardır? Bunlar yukarıdaki kavramların içini nasıl dolduruyor? Bunları anlaman lazım.

Sonra da bu kavramların gerekli olduğu bir programı yazma işine başla. Kapsamlı bir proje olsun. Projeyi gerçekleştirirken de ihtiyacın olan şeyler olacak ve C++ dilinin bu ihtiyacı nasıl karşıladığını araştıracaksın. Böyle yaparsan hem kavramları hızlıca öğrenmiş olursun, hem de kavramlar aklında kalır.
 
Teşekkürler cevap için. Malum internette bir çok bilgi olduğu için okuduğum bir bilgiden sonra acaba burda her şeyi anlattı mı daha fazlası var mı diye meral ediyorum. Kaynak istememin sebebi bu aslında
 
C++ ile ilgili en iyi kaynak kitapları aşağıdaki stackoverflow makalesi sıralıyor

 
@taydin hocam ben de konuya şöyle bir kaynak yapayım gömülü sistemler alanında ilerlemek için C mi öğrenmeliyim yoksa C++ mı yada önce C de uzmanlaşıp sonra C++ a mı yönelmeliyim ?
 
Gömülü sistemlerde bence en iyisi, C++ derleyicisini kullanarak C kodu yazmak. C dili malum C++ ın bir alt kümesi. Böyle yapmanın en büyük faydası, derleyicinin kodu çok daha yüksek standartlara göre kontrol etmesi ve C derleyicisinin göz yumduğu birçok potansiyel problemde derleme hatası vermesi. Ama C++ derleyicisi ile yazılmış bir kodun performansı C den kötü olacaktır. Bir de C++ kullandığın için standart C kütüphanesi yerine C++ kütüphanesi programa dahil edilecek, program daha büyük olabilecek.

Eğer bir işlemcinin verebileceği performansı sonuna kadar kullanman gerekiyorsa, C dilini kullanmak, artık sineğin yağını yüzmen gerektiği noktalarda da assembly kullanmak. Ama işlemciyi yeterince güçlü seçtin, bir sıkıntı yok, o zaman doğrudan C++ ile yazmak daha iyi olur. Derleyici kaliteli ve bug'sız kod yazmada sana yardımcı olur.

C bilmenin C++ bilmeye fazla bir yararı olmuyor. Aralarındaki fark çok büyük. C biliyorsan, C++ ın sadece %10 unu biliyorsun demektir. Ama dili farklı yapan geri kalan %90 ı öğrenmende hiçbir yararı olmuyor. Eğer gömülü sistemlerle çalışıyorsan, C++ derleyicisi kullanarak C kodu yazacak kadar C++ öğrenebilirsin. Burada öğrenilmesi gereken şeyler azdır. Mesela C nin izin verdiği, ama C++ ın izin vermediği kod yapılarını öğreneceksin.
 
@taydin 'in yazılarını okudukça C öğrenesim geliyor, ama çok zor olduğunu farkedip vazgeçiyorum :)
Sanırım C dilinde kod yazmak sanat yapmak gibi bir heykel bir ressim başta herşey çok zor ama ilerleyince uçuyosun o ayrı
 
@taydin 'in yazılarını okudukça C öğrenesim geliyor, ama çok zor olduğunu farkedip vazgeçiyorum :)
Sanırım C dilinde kod yazmak sanat yapmak gibi bir heykel bir ressim başta herşey çok zor ama ilerleyince uçuyosun o ayrı

Gömülü sistem hardwaren ile uğraşmayacaksan, işletim sistemi çekirdeği veya device driver yazmayacaksan, çok yüksek işlem gücü gerektiren algoritmalar ile iştigal etmeyeceksen C/C++ sana fayda sağlamaz. Değerli olan şey, algoritma ve veri yapılarını iyi bilmek. Bunları bildilkten sonra istediğin programlama dilinde uygulayabilirsin.
 
  • Beğen
Reactions: nt

Forum istatistikleri

Konular
5,844
Mesajlar
99,711
Üyeler
2,481
Son üye
rfdog12

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top