CAP300DG (X Kapasitör Deşarj Çipi)

Dede

https://www.facebook.com/End.El.San.Ltd.Sti
Söz konusu çip ilginç bir karaktere sahip.
AC giriş kesildiğinde X Kapasitörünün deşarjı için tasarlanmış.
AC devrede iken ise asla iletime geçmiyor.

CAP300DG ve CAPZero™-3 Datasheet
1734870357059.png

1734870419006.png

Meridian3 diye bir aygıtta kullanmış Philips.
1734871364573.png

Verim değerlerini tutturmak için kullanılıyor. Bkz: sineğin yağını çıkarmak.

Xcap in boşalması için bir max süre sınırı var mı? Gerçekten buradaki power ı kurtarmak simeğin yağını çıkartmaktan beter
aslında konu enerjiden tasarruf değil.
Urtaya çıkacak çalışma sıcaklığının azaltılması ve girişe dokunanların çarpılmasını önleme amaçlı kullanılmış.
Zira çektiğim fişin beni çarptığı çok olmuştur.
Deşarj direnci kısa sürede deşarj etsin diye çip imal etmişler. Ama ısı üretmesin demişler.

Yukarıdaki şema ise bir LCD monitöre ait.

aslında konu enerjiden tasarruf değil.
Urtaya çıkacak çalışma sıcaklığının azaltılması ve girişe dokunanların çarpılmasını önleme amaçlı kullanılmış.
Zira çektiğim fişin beni çarptığı çok olmuştur.
Deşarj direnci kısa sürede deşarj etsin diye çip imal etmişler. Ama ısı üretmesin demişler.

Yukarıdaki şema ise bir LCD monitöre ait.
Depolanan enerji sonuçta ısıya dönecek ama sürekli dönmeyecek. 500K direnç taksa da deşarj ederdi, ana sürekli 0.1W harcardı total ısı olarak daha az üretileceği aşikar. 0.1W çöp gibi gelebilir ama 15-20W şarj aleti için değerli miktar. Acaba Xcap in boşalma süresi ile ilgili bir limitasyon var mı? Benim de sık sık başıma geliyor fişten yeni çekilmişken çarpan ürünler, daha önceden birini açmıştım bleeder yoktu direkt çin işi bir şeydi. Herhalde zorunluluk yok gibi düşünmüştüm.

Olay fise surekli takili duran yuzbinlerce belki de milyonlarca cihazdaki desaj direncindeki kayiba engel olmak.

Kolaylik acisindan desarj direnci 240K olsa. 240v da cihaz basina 0.24w kayip var.

Herhangi bir anda tum ulkede 100 bin cihaz prize takili olsa 24kW ediyor.

Son düzenleme:
Olay fise surekli takili duran yuzbinlerce belki de milyonlarca cihazdaki desaj direncindeki kayiba engel olmak.

Kolaylik acisindan desarj direnci 240K olsa. 240v da cihaz basina 0.24w kayip var.

Herhangi bir anda tum ulkede 100 bin cihaz prize takili olsa 24kW ediyor.
Direnç üzerinden boşaltmak ile bu devre üzerinden kontrollü şekilde boşaltmak arasında enerji farkı var mı?
Yok. :)

ozellikle no load power yada standby power değeri önemli olan dönüştruculerde işe yarayacak bir urun sallıyorum kimi regulasyonlarda diyorki bu dönüştürücünün çıkısı kapalı iken giriş gücü 0.5 w ı geçmeyecek bu değer sağlanmaz ise o urun ab de ( veya nerenin regulasyonuysa o ülkede ) satılamıyor

Bu chip pi ındı yanılmıyorsam. Fiyatına bakmak lazım uygun diye hatırlıyorum ama yarım dolardan fazla ise (hatta yerine gore birkaç sentten) maliyet odaklı birçok uygulamada kullanılamaz

Uzakdoğuda güvenilir bir alternatifi var mıdır acaba

ozellikle no load power yada standby power değeri önemli olan dönüştruculerde işe yarayacak bir urun sallıyorum kimi regulasyonlarda diyorki bu dönüştürücünün çıkısı kapalı iken giriş gücü 0.5 w ı geçmeyecek bu değer sağlanmaz ise o urun ab de ( veya nerenin regulasyonuysa o ülkede ) satılamıyor

Bu chip pi ındı yanılmıyorsam. Fiyatına bakmak lazım uygun diye hatırlıyorum ama yarım dolardan fazla ise (hatta yerine gore birkaç sentten) maliyet odaklı birçok uygulamada kullanılamaz

Uzakdoğuda güvenilir bir alternatifi var mıdır acaba
0.44 Cent Digikeyde.
Çoklu alımlarda muhtemelen çok daha ucuzdur.
12500 adet büyük makara alırsanız 26 cent

0.44 Cent Digikeyde.
Çoklu alımlarda muhtemelen çok daha ucuzdur.
12500 adet büyük makara alırsanız 26 cent
Zor bir çip değil aslında illaki zamanla alternatifi cikar nxp de de varmıs ama daha da pahalı
26 cent uygulamaya gore çok pahalı da kalabilir ama maliyet izin verdikçe kullanmalı böyle şeyleri
0.1 watt bile seri üretimle çarpılınca çok ciddi değerlere ulaşıyor

Avrupa birliği son donemde iyice sıkılaştırıyor bununla ilgili regulasyonları paralelınde bizde de aynı regulasyonlar turkcelestirilip uygulanıyor ama tabı kontrol mekanızması ab gibi değil

Umarın yakında uzakdoğu alternatiflerini de goruruz bu ciplerin
Paralelinde senkron doğrultuculu kopru diyot ve senkron cıkıs doğrultucusu da tasarımlara girmeye baslıyor .

Ama tuketicinin de bilinçli olması gerek bu geliştirmeleri yapmayan urunler daha ucuz olabiliyor ve bu yüzden daha cok satılabiliyor

Avrupada yeni limit 0.3W. Sineğin yağı değil dili bile çıkarılır bu değere :)

Forum istatistikleri

Konular
7,110
Üyeler
2,880
Son üye
onur1986

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back