Mikro Step
Kıdemli Üye
Deneyimledim dersem ne dersin. ,
İzahını yapamayabilirim ama gerçek bu.Deneyimlemis olabilirsin onemli olan izah etmek.
Sen once dedigin olayi izah et ben de deneyindeki garipligin sebebini izah edeyim.
Soru şeklin daha da garip be yaa..Paralel levhali kondansator yapiyorsun.
levhalarin arasina dielektrik madde yerlestiriyorsun.
Kondansatoru sarj ediyorsun.
Dielektrigi metal vs bir seyle tutmadan sokuup cikartiyorsun.
Levhalari kisa devre edip yukleri bosaltiyorsun.
Sonra gerisin geri dielektrigi lavhalarin arasina sokuyorsun.
Kondansatorde voltaj okuyorsun.
Garip olay bu mudur?
Paradoxa çıktı yolNormalde bu soru fizikcilerin alanina girer.
Dilektrik madde icinde enerji degil elektrik alani depolanir.
(Eger miknatis magnetik alan depoluyorsa, dielektrik madde de elektrik alani depolar ama burda depola kelimesi cok yakismiyor Dipolleleri sakliyor demek daha dogru)
Alan enerji degildir. Alan is yapmaya imkan taniyan mekan demektir.
Ancak benim elestirel aciklamamda eksik bir seyler var. Soyleki dipollesmis bir dilektrik iki levha arasina yerlestirildiginde levhalarda nasil yuk indukler?
Yukler yoktan var edilemez. Peki nerden geldi bu yuk?
Dipollesmis madde elektrik alani olusturur bu alana metaller levhalar girerse voltaj olculur.. Tamam ama voltaj olusumu ektronlarin bir levhaya gitmesi lazim.
Buna kafa yoracagim.
Ucuk bir aciklamam var ama.
Dipollesmis dilektrik iki metal levha arasina sokulurken dipolun + tarafi levhadan elektronu koparip yalitkan maddeye atlatir. Fakat elektron dielektrik uzerinde kayar gider dipolun - tarafi ile en sonunda karsi levhaya filatilir. (Dedigim gibi sesli dusundum)
Bir elektrik alani olusturup bunun icine iki iletken sokarsak tellerde voltaj olusur. Elektrik alanini kaldirsak bile tellerin kapasitesinden dolayi tellerde voltaj okunur. Ama bunu izah edemedim. Cunku yoktan yuk uretilemez.
Çok ilginç bir deneymişBirisi daha denemiş benim gibi.
Aydınlanma yaşadım . Deneydekinin aksi için büyük paralara bahse girebilirdim. Şimdi cahilliğim bir tık azaldı.Birisi daha denemiş benim gibi.
Aynı şey değil ama. Videonun sonunda şarjları eşitlenmiş metaller arasında şarj transferi oluyor, kıvılcım bu değil mi? Eğer video ilizyon değilse video sonundaki kıvılcımın kaynağı kavanoz oluyor.
Elektriklenme nedir? Elektriklenme çeşitleri nelerdir? - Fizik Dersi
Elektriklenme nedir, kaç çeşit elektriklenme vardır soruları cevaplanıyor. Sürtünme, dokunma ve etki ile elektriklenme gösteriliyor; kutuplanma açıklanıyor.fizikdersi.gen.tr
Burada farklı anlatılmış videodaki oolaydan
Forumda da ara ara videoları paylaşılıyor. Fizik profesörü Doğan Erbahar hoca var. Youtube kanalından sorsak mı acaba?Aramizda bir fizikci olsaydi cok iyi olurdu.
Bazi terimleri yanlis kullaniyoruz. Bunlarin dogrusunu ogrenirdik.
Ben mail adresi üzerinden durumu hocaya ilettim. Umarım zaman ayırıp bir cevap verir.Forumda da ara ara videoları paylaşılıyor. Fizik profesörü Doğan Erbahar hoca var. Youtube kanalından sorsak mı acaba?