Kondansatör nasıl yük saklar

Hala depolamayi dilektrik mi yapiyor diyorsun? O kadar izah ettik.

Ozellikle akunun suyu meselesi bence iyi bir ornekti.

Akü sıvısı örneği bende %100 oturmadı, aynı sıvı tekrar aynı plakalarla kullanılınca geçerli gibi. Elektrolizin başlangıçta saf su olduğunu varsayarsak boşaltılan elektrolizin yerine bitik bir akünün elektrolizini yada saf su koyarsak aküden güç alamamamız lazım diye bir düşünceye kapılıyorum. Keza şarjlı olan akünün boşalttığımız elektrolizini nötr haldeki plakalara sahip bir başka akünün içerisine alsak yine akünün elektrik üretmesini beklenmez gibi bir düşünce oluşuyor. Sanki olayı tek taraflı değerlendirmemek gerekli, keramet ne plakada, ne di-elektrik maddede ikisi bir sistem, kondansatör plakaları ile di-elektrik özellikli yalıtkan bir bütün, akü plakalarıyla elektrolizi bir bütün olarak değerlendirilmeli sadece birisini alıp enerjiyi başka yere taşınamaz olarak değerlendirmek doğru yaklaşım olmalı?

Hala depolamayi dilektrik mi yapiyor diyorsun? O kadar izah ettik.

Ozellikle akunun suyu meselesi bence iyi bir ornekti.
İyi bir örnek değil.
Dielektiriği başka bir dielektirikle değiştirdiğinizde voltaj oluşmuyorsa elektrotlarda bunun başka izahı yoktur.
Kaldıki dipolleşme tek başına meseleyide izah etmeye yetmiyor.
Akü sıvısı örneği bende %100 oturmadı, aynı sıvı tekrar aynı plakalarla kullanılınca geçerli gibi. Elektrolizin başlangıçta saf su olduğunu varsayarsak boşaltılan elektrolizin yerine bitik bir akünün elektrolizini yada saf su koyarsak aküden güç alamamamız lazım diye bir düşünceye kapılıyorum. Keza şarjlı olan akünün boşalttığımız elektrolizini nötr haldeki plakalara sahip bir başka akünün içerisine alsak yine akünün elektrik üretmesini beklenmez gibi bir düşünce oluşuyor. Sanki olayı tek taraflı değerlendirmemek gerekli, keramet ne plakada, ne di-elektrik maddede ikisi bir sistem, kondansatör plakaları ile di-elektrik özellikli yalıtkan bir bütün, akü plakalarıyla elektrolizi bir bütün olarak değerlendirilmeli sadece birisini alıp enerjiyi başka yere taşınamaz olarak değerlendirmek doğru yaklaşım olmalı?
Tam olarak ta düşündüğün gibi oluyor.
Ancak kapasitörde böyle bütünlük şartı yok.

Sarjli plakalardan soktugunuz dielektrik dipollere sahip bir dielektrik. Tabiki bu dielektrigi sokup yerine dipolleri silinmis dielektrik levhalar arasina takarsak sarj goremeyiz. (Ayni durum aku elektroliti icin de gecerli)

Burda onemli olan sarj olmus bir kondansatorun dielektrik maddesi uzerinde uzerinde yuk olmamasi. Sarj dielektrikte diyorsunuz ya. Dielektrikte sarj yani yuk yok.

Sarjli plakalardan soktugunuz dielektrik dipollere sahip bir dielektrik. Tabiki bu dielektrigi sokup yerine dipolleri silinmis dielektrik levhalar arasina takarsak sarj goremeyiz. (Ayni durum aku elektroliti icin de gecerli)

Burda onemli olan sarj olmus bir kondansatorun dielektrik maddesi uzerinde uzerinde yuk olmamasi. Sarj dielektrikte diyorsunuz ya. Dielektrikte sarj yani yuk yok.
Bu biraz paradox haline geliyor.
Kendi üzerinde elektirik yok ama kendi içinde enerjiyi elektiriksel olarak depoluyor.
İzaha epeyce muhtaç bir olay.

Tamamen işkembeden sallayarak şöyle bir yorum yapsam çok mu saçma olur.
Daimi mıknatıslar bir nevi manyetik alanı taşınabilir hale getiren materyallerdir, dipolleşmiş di-elektrik maddesi ise elektrik alanını taşınabilir hale getiren materyallerdir.

Şimdi hemen aklıma gelen bişey.
Cevabı varmı?
Kapasitörle dipolleştirilmiş bir dielektiriğin dipolleşmesini elektirik alana tabi tutmadan silebilirmiyiz?
Yadaelektrotlarla dokunmadan dipolleşmeyi gözlemleyebilirmiyiz... Yüklü yada değil.?

Muhtemelen madde yakılırsa yakılmadan kastım kimyasal değişikliğe uğratmadan sadece aleve temas ettirilerek sıfırlanabilir diye bir düşünüyorum. Yüklü bir madde yandığında nötr hale geliyor diye biliyorum. Daimi mıknatıs da ateşe maruz kalınca mıknatıs özelliğini kaybediyor. Gerçi alevsiz yüksek ısıya maruz kalınca yine mıknatıs özelliği kayboluyor.

Şimdi hemen aklıma gelen bişey.
Cevabı varmı?
Kapasitörle dipolleştirilmiş bir dielektiriğin dipolleşmesini elektirik alana tabi tutmadan silebilirmiyiz?
Yadaelektrotlarla dokunmadan dipolleşmeyi gözlemleyebilirmiyiz... Yüklü yada değil.?

@FM.88MHz

Video vermisti ya. Dipollerin ne kadar polarize durdugunu anlatiyordu.

Niyeyse senin gördüğün cevabı ben göremedim.
Benim sorumdan başka şeyler war 2. vidyoda.
1. sinde zaten çuval dolusu formül war sadece.

Bu biraz paradox haline geliyor.
Kendi üzerinde elektirik yok ama kendi içinde enerjiyi elektiriksel olarak depoluyor.
İzaha epeyce muhtaç bir olay.

Bir maddenin elektronlarini bir yuzeyine dogru hafice yakinlastirsak, bu madde herhangi bir elektron kaybetmedigi icin hala notur durumda. Fakat yuzeyler arasinda elektrik alani var.

Eger bu alanin icinde bir bir elektronu hareket ettirirsen is yaptirmis olursun.

Ayni durum miknatisda da var.

Miknatis magnetik alan olusturuyor. Bu alan icinde bir elektronu haket ettirebilirsen is yapmis olursun.

Illa bir enerjiden/isden bahsedeceksek illaki bir alan icinde olmamiz gerekiyor.

Niyeyse senin gördüğün cevabı ben göremedim.
Benim sorumdan başka şeyler war 2. vidyoda.
1. sinde zaten çuval dolusu formül war sadece.

Videonun basinda koca koca yaziyor iste Dielectric Relaxation, Dielectric Relaxation Time

dIELETRIK ICINDE OLUSTRURULAN DIPOLLERIN ESKI HALINE GELME SURESINDEN BAHSEDIYOR.

Elektirik alan ile manyetik alan biraz farklı gibi.
Elektirik alandan kurtulunca dipolleşmenin çok hızlı bir şekilde bozulacağını düşünüyorum. Manyetik alandan çıkınca eski haline dönen manyetik malzeme gibi. Kalıcı mıknatıs olamayan malzeme.
Kalıcı dipolleşen Dielektirik malzemeyi düşünemiyorum. Elektronlar fazlaca serbestçalışırlar diye bilirim. Ancak eş zamanlı senkron bir myörüngeye otururlarsa istisna olurki mümkünmü bilemedim. Belki moleküler saflık ile mümkün olabilir. Bu durumda Deşarj ile dipolleşmenin giderilmesinide anlayamam.
Aklıma takılan bir başka şey daha..
Eğer dipolleşme moleküllerde eşzamanlı oluyorsa dışarıya yansıyan bir manyetik alan çıkışı da beklerim. Hiç ölçmeyi düşünmemiştim denemek lazım.

Birde piezzo malzeme warki evlere şenlik.
Değişken Elektirik alanda tekme atıyor.
Tekme atarsanda elektirik atıyor.
Oysa dielektirik malzeme.
Dinamiği diğer dielektirik malzemelerde de gözlemlemek mümkünmü?

Elektrik dipol ile magnetik dipol ayni sey degil. Dolayisi ile dipollesmis dielektrik malzeme magnetik alan olusturmaz.

Elektrik dipol ile magnetik dipol ayni sey degil. Dolayisi ile dipollesmis dielektrik malzeme magnetik alan olusturmaz.
Manyetik dipolleşmenin altında yatan elektronların da dipolleşmeye gitmesidir diye biliyorum ben.
Ancak dielektiriklerde de öylemi?

Cern tunelinin benzerini kaziyorum. Dipolle falan ugrasamam simdi.

Bir posetin icine bin tane 12v minik pil ve tel parcasi doldurdugumuzu varsayalim.

Eger bu piller sans eseri uc uca dokunarak seri baglanti yapacak sekilde konumlanirsa 12000 volt olusur.

Fakat piller gelisi guzel konumdalarsa 0v yada seri baglanti oldugu kadar voltaj olusur.

Dipol olusturmak demek maddenin atomlarinin elektronlarinin yorungelerini hatiri sayili kismini hizalamak ve ortalamayi (bir yondeki elektrik alani) sifirdan uzaklastirmak demek.

Son düzenleme:
Bir posetin icine bin tane 12v minik pil ve tel parcasi doldurdugumuzu varsayalim.

Eger bu piller sans eseri uc uca dokunarak seri baglanti yapacak sekilde konumlanirsa 12000 volt olusur.

Fakat piller gelisi guzel konumdalarsa 0v yada seri baglanti oldugu kadar voltaj olusur.

Dipol olusturmak demek maddenin atomlarinin elektronlarinin hatiri sayili kismini hizalamak ve ortalamayi (bir yondeki elektrik alani) sifirdan uzaklastirmak demek.
Bunu hazmetmek için biraz üzerinde düşünmem lazım.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,847
Üyeler
2,779
Son üye
Kersoyu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back