Mikro Step
Kıdemli Üye
Hala depolamayi dilektrik mi yapiyor diyorsun? O kadar izah ettik.
Ozellikle akunun suyu meselesi bence iyi bir ornekti.
İyi bir örnek değil.Hala depolamayi dilektrik mi yapiyor diyorsun? O kadar izah ettik.
Tam olarak ta düşündüğün gibi oluyor.Akü sıvısı örneği bende %100 oturmadı, aynı sıvı tekrar aynı plakalarla kullanılınca geçerli gibi. Elektrolizin başlangıçta saf su olduğunu varsayarsak boşaltılan elektrolizin yerine bitik bir akünün elektrolizini yada saf su koyarsak aküden güç alamamamız lazım diye bir düşünceye kapılıyorum. Keza şarjlı olan akünün boşalttığımız elektrolizini nötr haldeki plakalara sahip bir başka akünün içerisine alsak yine akünün elektrik üretmesini beklenmez gibi bir düşünce oluşuyor. Sanki olayı tek taraflı değerlendirmemek gerekli, keramet ne plakada, ne di-elektrik maddede ikisi bir sistem, kondansatör plakaları ile di-elektrik özellikli yalıtkan bir bütün, akü plakalarıyla elektrolizi bir bütün olarak değerlendirilmeli sadece birisini alıp enerjiyi başka yere taşınamaz olarak değerlendirmek doğru yaklaşım olmalı?
Bu biraz paradox haline geliyor.Sarjli plakalardan soktugunuz dielektrik dipollere sahip bir dielektrik. Tabiki bu dielektrigi sokup yerine dipolleri silinmis dielektrik levhalar arasina takarsak sarj goremeyiz. (Ayni durum aku elektroliti icin de gecerli)
Burda onemli olan sarj olmus bir kondansatorun dielektrik maddesi uzerinde uzerinde yuk olmamasi. Sarj dielektrikte diyorsunuz ya. Dielektrikte sarj yani yuk yok.
Şimdi hemen aklıma gelen bişey.
Cevabı varmı?
Kapasitörle dipolleştirilmiş bir dielektiriğin dipolleşmesini elektirik alana tabi tutmadan silebilirmiyiz?
Yadaelektrotlarla dokunmadan dipolleşmeyi gözlemleyebilirmiyiz... Yüklü yada değil.?
Bu biraz paradox haline geliyor.
Kendi üzerinde elektirik yok ama kendi içinde enerjiyi elektiriksel olarak depoluyor.
İzaha epeyce muhtaç bir olay.
Niyeyse senin gördüğün cevabı ben göremedim.
Benim sorumdan başka şeyler war 2. vidyoda.
1. sinde zaten çuval dolusu formül war sadece.
Manyetik dipolleşmenin altında yatan elektronların da dipolleşmeye gitmesidir diye biliyorum ben.Elektrik dipol ile magnetik dipol ayni sey degil. Dolayisi ile dipollesmis dielektrik malzeme magnetik alan olusturmaz.
Bunu hazmetmek için biraz üzerinde düşünmem lazım.Bir posetin icine bin tane 12v minik pil ve tel parcasi doldurdugumuzu varsayalim.
Eger bu piller sans eseri uc uca dokunarak seri baglanti yapacak sekilde konumlanirsa 12000 volt olusur.
Fakat piller gelisi guzel konumdalarsa 0v yada seri baglanti oldugu kadar voltaj olusur.
Dipol olusturmak demek maddenin atomlarinin elektronlarinin hatiri sayili kismini hizalamak ve ortalamayi (bir yondeki elektrik alani) sifirdan uzaklastirmak demek.