RIDEN RD6012P üzerine tersten çalışma

Muhtemelen L1 üzerinde yüksek akımlarda düşecek voltajı, "load regulation" spec'e dahil ettiler. Böylece o voltaj düşümünü baştan kabullenmiş oluyorsun.
Üşenmeyip ölçtüm. 12A geçerken L1 üzerine düşen gerilim 13.5mV L1 in yaklaşık 1.1mOhm civarı direnci var.
Çok önemli bir miktar değil. Aletin zaten sense girişi yok. Güç alınacak banana jakın daha bir kaç cm dibinde zaten o kadar kayıp yaşanmış olacak.

Son düzenleme:
O kısım benim de dikkatimi çekti. Şema çıkarırken emin olmak için defalarca kontrol ettim. Burada danışmak istediğim bir nokta da buydu. Q9 beyzinin direk smps çıkışından pull up edilmesi sakıncalı gibi.

3 ayri GND kullanmis. O yuzden kafam karismis. Sorun yok. Iceride floating kaynak kullandigi icin tum analog devreler yuzen voltajla calisiyor. Scopla calisirken cok dikkatli olmak lazim. En ufak dalginlikta buyuk hasarlar olusur.

Lineeer bir devre icin C1, C2,C3,C4,C6 degerleri cok cok dusuk.

BUCK SMPS desek o da degil.

Gariplikler var. Cap2 ve Cap3 icin anahtarlanma ihtiyacini ise hic anlayamadim.

Son düzenleme:
Guc katinin cizim seklinde kucuk bir degisiklik yapinca anlasilir oluyor.

1734201362686.png

Son düzenleme:
O sadece On/Off icin. Analog degerler V_Limit ve I_Limitten geliyor. Daha dogrusu V_Limit ile voltaj ayarlaniyor. I_limit de akim siniri asarsa V_limitin belirledigi degeri asagiya cekiyor.

1734200360040.png

Vlimit ve Ilimit sinyallerinin komple High yada komple low olmasinin da hic bir sakincasi yok.

Son düzenleme:
Opamplar icin floating minik bir guc kaynagi kullanildigi icin yuksek voltajli opmap vs gereksinimi kalkiyor. Beni tek endiselendiren sey float beslemenin kaynaginin uretecegi gurultu Vlimit ve Ilimit sinyallerine hic mi yansimiyor.

Son düzenleme:
uzun ve orta dalgada çalışan radyonuz varsa anahtarlamalı güç kaynaklarının çevreye gürültü yayıp yaymadığını kontrol edin.
Ben olsam onları yasaklardım. :)

Tek başına bu devrede a0505s-1wr3 başlı başına gürültü kaynağı. Onun önüne arkasına güzel LC filtreler konulmak zorunda.
Ben olsam 10VA bir trafo kullanır 50Hz geçerdim. Opamp beslemeleri için özellikle. Bu kadar teferruatada girilmezdi.

Devrede C2 C3 neden anahtarlanıyor bilen bana da anlatabilir mi?

U14 yerine ben olsam CMRR oranı yüksek bir opamp çakar diff ölçerdim. TL082 olabilirdi sanki.

Korad'ın devrelere benzetin bence derim ben.

A0505S1WR3 güç izolasyon modülünü söküp harici olarak üzerinde biraz test yaptım.

Bunlar pek çok üreticisi olan, çeşitli giriş çıkış gerilim varyasyonlarına sahip modüller. Bizimki +5 girişe karşılık +-5V simetrik çıkış verebilen 1W güce sahip bir modül. Özellikle küçük güçte olanlar bir kaç pasif eleman ve toroidal nüveli bir transformatör ile yapılmış "self oscillating smps" ürünler. Aktif regülasyon yok. Çıkış gerilimleri giriş gerilimi ile orantılı.

Girişe 100uF, çıkışlara 10 ar uF elektrolitik + 100nf koyup +5.2 ile besledim. Çıkışlarına 60 şar mA akım çekecek şekilde direnç bağladım. İlk görsel +5V çıkışındaki AC bileşene ait. İkinci ise ekstradan 10uH ve 10uF LC filtreleme eklendiği takdirde aldığı vaziyet.

Şunu unutmamak lazım. Şematiğini çıkardığımız ürün girişinde tek DC kaynaktan beslenmek ve yüksek verimlilik sağlamak zorunda. Ön regülasyon ve izole gerilim mecburen smps olmak zorunda. Biz yapacağımız modülü hem bu şekilde kullanıma uygun, hem de işe hiç smps karıştırmak istemeyene uygun yapabiliriz.

DS1Z_QuickPrint1.png
DS1Z_QuickPrint2.png

Son düzenleme:
Eger cihaz kendi kullaniminiz icin olacaksa bence en guzeli transformatore bir sekonder daha ilave edip ozel sardirip bu sargiyi floating kaynak icin kullanmak.
Ya da minik bir trafo daha eklenebilir.

Eskiden 3-4w transformator almak insanin gozunu korkutan rakamlarda degildi.

Ya elektronik cok ucuzladi ya da transformator ureticileri kar marjini cok acti.

https://www.direnc.net/9v-32va-kapali-trafo

Yaklasik 4.5 USD.

On yil once kac USD idi cok merak ettim.

10 yil once 1 USD 1.5 TL imis.

Eger on yil oncesinde de ayni trafo 4.5 USD ise 7 TLye falan aliyormusuz. Herhalde enflasyondan dolayi gozume cok gorunmeye basladi.

Son düzenleme:
Elinize sağlık. çok faydalı bir konu olacak gibi.

Bende çalışısr durumda 2 adet 6012P lineer güç kaynağı ile izole beslenecek şekilde kurulu.
İhtiyacınız olan bir test olursa yardımcı olmaya çalışırım.

Forum istatistikleri

Konular
7,087
Üyeler
2,874
Son üye
o9uz

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Back