Çift Saplı Havya İstasyonu Yapacak Dost

Eğer rezistans 24V ile çalışıyorsa şu da yapılabilir: 24V 10 A lik SMPS güç kaynağı alırsın. Bundan da NANO için 5V elde edersin bir lineer regülatör ile. Sonra da JBC rezistansı MOSFET ile sürersin. SSR den daha ucuza gelir MOSFET.
abi ucuzluk kadar kaliteyi ve dayanımınıda düşünüp ortada biyerde buluştursan bizi şahane olur eğer mosfetle hem uygun hemde sağlam olur dersen öyle yaparız ama smps transformatörler az daha pahalı oluyo galiba doğrumudur?

Bende onu soracaktım. düşük voltajlı havyada AC gerilim şart mı? DC ile pwm yapılırsa ne olur? Yüksek frekanstan dolayı bir sıkıntı olur mu acaba?

Voltaj sadece JBC ucun izolasyonu açısından bir de kontrol marjı açısından önemli. Yoksa rezistansın umurunda olmaz 220 VAC mi verdin 24 VAC mi verdin. İki durumda da ısınır. Ama 220 VAC verirsen rezistans içinde ark oluşabilir. Veya 220 VAC çok ani olarak ısıtacağı için kontrol açısından fazla bir marjın kalmaz.

smps transformatörler az daha pahalı oluyo galiba doğrumudur?

24V 10 A SMPS mi ucuz, yoksa trafo mu ucuz şimdiki piyasada bilmiyorum, öğrenmek lazım. Ama tahmimin SMPS daha ucuz olabilir.

Konu biraz dağılıyor gibi ama çok dağıtmadan sorayım. rezistansa dc gerilim uygulanıp pwm ile güç kontrolü yapınca düşük bir frekansta (10khz filan) en kötü ihtimal havyadan pwm frekansını duyarız. Bunu engellemek için frekansı yükseltince başka sorunlar ortaya çıkabilir mi?

24V 10 A SMPS mi ucuz, yoksa trafo mu ucuz şimdiki piyasada bilmiyorum, öğrenmek lazım. Ama tahmimin SMPS daha ucuz olabilir.
smps devre kartında olan alet demi abi eğer öyle ve aşağıdaki gibiyse smps baya ucuza denk geliyo anladığım kadarıyla ama dayanıklılığı ne kadar olabilir ?

Konu biraz dağılıyor gibi ama çok dağıtmadan sorayım. rezistansa dc gerilim uygulanıp pwm ile güç kontrolü yapınca düşük bir frekansta (10khz filan) en kötü ihtimal havyadan pwm frekansını duyarız. Bunu engellemek için frekansı yükseltince başka sorunlar ortaya çıkabilir mi?
bu konuda timur abi bilir sanırım

smps devre kartında olan alet demi abi eğer öyle ve aşağıdaki gibiyse smps baya ucuza denk geliyo anladığım kadarıyla ama dayanıklılığı ne kadar olabilir ?

GreatScott videosunda 6.7 A akım ile 12 saniyede ısıtıyor ucu. Ama ben elimdeki JBC havyadan biliyorum, bunlar çok daha kısa zamanda ısınıyor, birkaç saniye falan. O yüzden 10 A diyorum, daha hızlı ısınsın diye. Şöyle bir güç kaynağı lazım

1669151948826.png

Rezistansı PWM ile kontrol etmek için çok düşük frekans bile kullanılabiliyor. Mesela benim 3D yazıcıda tabla ısıtıcısı 10 Hz den daha düşük bir frekans ile PWM yapılıyor ve sıcaklık çok güzel kontrol ediliyor. Duyma sınırının biraz üzerindeki frekanslarda da sorun çıkacağını sanmam. Ama belli bir frekansta artık kablonun ve rezistans bobininin endüktansı etkili olmaya başlar.

GreatScott videosunda 6.7 A akım ile 12 saniyede ısıtıyor ucu. Ama ben elimdeki JBC havyadan biliyorum, bunlar çok daha kısa zamanda ısınıyor, birkaç saniye falan. O yüzden 10 A diyorum, daha hızlı ısınsın diye. Şöyle bir güç kaynağı lazım

20272 eklentisine bak
Aynen abi jbc havyalar ortalama 4 saniyede 400 dereceyi görebiliyor yüksek olması ısınmadan çalışmasındada etkileyici faktör olur die düşünüyorum. Şimdi bu tafoyuda hesaba katarsak biz ortalama 3000tl ye esaslı bi havya yapabiliyoruz tek saplı. Ben kaçırdıysam özür dilerim bununla 2 sap çalıştırmak istersek aynısından 2 tanemi yapmak gerekir yoksa ortak trafodan ve ortak aurdiniodan işi yürütebilirmiyiz ? Birde jbc kullanıyorsan stand özelliklerini biliyosundur ilk eklediğim resimdeki gibi bir sistem yapıp aurdiniodan uyku modu işinide çözermiyiz ?

Aynen abi jbc havyalar ortalama 4 saniyede 400 dereceyi görebiliyor yüksek olması ısınmadan çalışmasındada etkileyici faktör olur die düşünüyorum. Şimdi bu tafoyuda hesaba katarsak biz ortalama 3000tl ye esaslı bi havya yapabiliyoruz tek saplı. Ben kaçırdıysam özür dilerim bununla 2 sap çalıştırmak istersek aynısından 2 tanemi yapmak gerekir yoksa ortak trafodan ve ortak aurdiniodan işi yürütebilirmiyiz ? Birde jbc kullanıyorsan stand özelliklerini biliyosundur ilk eklediğim resimdeki gibi bir sistem yapıp aurdiniodan uyku modu işinide çözermiyiz ?

Her sap için 10 A hesap etmen lazım. İki sap için 24V 20A SMPS lazım olur. Ama sadece bir sap aktif olacaksa sadece ilave bir MOSFET daha gerekir.

Tabi bunlar asıl devre tasarımı yapılırken şekillenecek konular. Mesela ben şu anda termokupl voltajını NANO ADC si ile yeterince iyi çözünürlükte okuyabileceğimizi varsayıyorum. Eğer okuyamazsak oraya bir OPAMP atıp seviyeyi biraz yükseltmek gerekecek.

Her sap için 10 A hesap etmen lazım. İki sap için 24V 20A SMPS lazım olur. Ama sadece bir sap aktif olacaksa sadece ilave bir MOSFET daha gerekir.

Tabi bunlar asıl devre tasarımı yapılırken şekillenecek konular. Mesela ben şu anda termokupl voltajını NANO ADC si ile yeterince iyi çözünürlükte okuyabileceğimizi varsayıyorum. Eğer okuyamazsak oraya bir OPAMP atıp seviyeyi biraz yükseltmek gerekecek.
@Ahmet sanırım istirahete çekildi abi o zaman ilk adımı neyle atalım bismillah diyip başlayalım. Yer yer aynı anda 2 sapta kullanılcak o zaman min. 20 amper gircez start noktasını sen belirle abi ahmetlede devam edelim

Sen Ahmet'i ayarla, o bu projeyi baştan aşağı yapar. Sen de elektronik teknisyeni olarak ürünün saha testlerini yaparsın :)

Yaparız bu proje zor değil havya üstündeki sıcaklığı doğru okudukdan sonra gerisi keyfine kalıyor ssr ile mi sürersin mos ile mi sürersin darligton mu sürersin.

Ama bunun için bi sıcaklık sensörlü sapa ihtiyacım var bu projeyi uygulamadan da oluştururum ama kullanan arkadaşlar buglar ile çok uğraşır.
Benim havyayı biliyorsunuz 48 watt elektroniğe yeni başlamış birinin havasından farksız.

Şuan yatırım yapacağım ürünler arasında malesef bir havya sapı veya havya yok.

Ama derseniz ki sen iskeleti ayaklandır biz bug çözeriz boş bir vakitte başlatırım projeyi.

Yaparız bu proje zor değil havya üstündeki sıcaklığı doğru okudukdan sonra gerisi keyfine kalıyor ssr ile mi sürersin mos ile mi sürersin darligton mu sürersin.

Ama bunun için bi sıcaklık sensörlü sapa ihtiyacım var bu projeyi uygulamadan da oluştururum ama kullanan arkadaşlar buglar ile çok uğraşır.
Benim havyayı biliyorsunuz 48 watt elektroniğe yeni başlamış birinin havasından farksız.

Şuan yatırım yapacağım ürünler arasında malesef bir havya sapı veya havya yok.

Ama derseniz ki sen iskeleti ayaklandır biz bug çözeriz boş bir vakitte başlatırım projeyi.
Bug çözmekten kasıt yazılımsal olarak mı bizim jbc saplarda sıcaklık sensörü var sanırım ben gönderebilirim eğer yapım aşamasında deneme test etme için lazımsa. Bu arada depremi hissedenlere geçmiş olsun Ankara güzel sallandı.

Bug çözmekten kasıt yazılımsal olarak mı bizim jbc saplarda sıcaklık sensörü var sanırım ben gönderebilirim eğer yapım aşamasında deneme test etme için lazımsa. Bu arada depremi hissedenlere geçmiş olsun Ankara güzel sallandı.
Ben yazılımı geliştirebilirim.
Aramızda çok güzel pcb çizenler var pinout'a göre çizerler.

Ama dediğim gibi şuan 1500 tl havyaya ayıracak bütçem yok elimdeki havya lehim yapacağım zaman işimi nispeten görüyor.
topu topu 3 tane adımı var yazılımın.

sıcaklık okuma.
PID.
reziztans sürme.

PCB'de çizebilirim ama o kadar iyi değilim o konuda.

Ben yazılımı geliştirebilirim.
Aramızda çok güzel pcb çizenler var pinout'a göre çizerler.

Ama dediğim gibi şuan 1500 tl havyaya ayıracak bütçem yok elimdeki havya lehim yapacağım zaman işimi nispeten görüyor.
topu topu 3 tane adımı var yazılımın.

sıcaklık okuma.
PID.
reziztans sürme.

PCB'de çizebilirim ama o kadar iyi değilim o konuda.
O zaman siz iskelete müsait zamanınızda startı verin benim hali hazırda bi sapım var gerektiği vakit uçla beraber size göndereyim artık eksik ne malzeme olursa benden yana ben gönderebilirim yazılım pcb olduktan sonra dizgiden yana zaten sorun yok benim zamanımı almaz dizgi.

Birde işin şu kısmı var stand yapıcaz bu konudada fikir lazım stand yapıldıktan sonra ordan bi kablo çekilip işlemciye giriyo sanırım bunada yazılımda … süre kadar alınmazsa beklemeye geç … süre kadar alınmazsa uykuya geç gibi bi komut yazılcak bu komutda dijital panelde kontrol edilebilir olsa şahane olur. Adamların instagram adresini buldum fikir açısından atıyorum resim.

Ekler

• 9572E1C7-6E57-46E4-8C46-47782F722C1D.png
    9572E1C7-6E57-46E4-8C46-47782F722C1D.png
    3.2 MB · Görüntüleme: 102
  • DC3749F7-3B79-4A67-9C44-F5544B72A4A9.png
    DC3749F7-3B79-4A67-9C44-F5544B72A4A9.png
    4 MB · Görüntüleme: 102
  • 83087A06-F184-4404-9A74-569AA541BCE0.png
    83087A06-F184-4404-9A74-569AA541BCE0.png
    5.1 MB · Görüntüleme: 101

Forum istatistikleri

Konular
6,953
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back