Cihazlarımı korumam için ne yapmam gerekiyor

O trafonun amacı izolasyondan ziyade parazit giderme gibi duruyor. Önerildiği gibi bağlarsan toprak izolasyonu sağlamaz. Bizim burada forumda konuştuğumuz izolasyon trafosunda kesinlikle toprak bağlantısı falan olmaması gerekiyor. Toprak hattını olabildiğince trafodan uzak tutacaksın.

Belki diyeceksin ki trafonun gövdesini topraklayayım, faz kaçağı olursa çarpılmayayım sigorta atsın. Ama öyle yaparsan, trafo sekonderinden gövdeye kaçak olursa artık izolasyon ortadan kalkar. Çok düşük ihtimal, ama ne gerek var? Amaç trafo sekonderini topraktan olabildiğince uzak tutmak, o yüzden gövdeyi de topraklamamak daha mantıklı.

UPS siparişimi iptal ettirdim.Tekrarmı alayım yani
Bunun cevabı size ve kullandıgınız elektrik şebekesinin kalitesine bağlı yanılmıyorsam online ups ler de bi osiloskop parası ediyor online olmayanlar daha ucuz olur ama o da elektrik varken enerjiyi aynen nakledeceği için işinize yaramaz.
Enerji kaliteniz iyi ise ups çok da gerekmez

@taydin hocam cevap için teşekkürler. İki soru daha sorayım o zaman.
-Test cihazlarını bu tarz bir trafo ile şebeke gürültüsünden izole ama topraklanmış olarak kullanıp (yada online ups ile), ayrı bir izolasyon trafosu ile de test edilecek cihazı topraksız şekilde bağlayarak test düzeneğini kurmak, böyle bir yaklaşım doğru olur mu acaba?
- Özellikle osiloskop türü cihazlar için diferansiyel probu kullanmak tam güvenli sayılabilir mi?

Enerji kaliteniz iyi ise ups çok da gerekmez
Aslında düşününce giden ups olsun diyor insan. Bu tarz kazalar kırkta bir olur olduğumu da tam olur felsefesiyle yaklaşmak lazım. Şebeke kaynaklı bir hatadan dolayı 5 tane test cihazı aynı anda arızalanacak olursa keşke giden bir tane ups olsaydı pişmanlığı oluşabilir. Birde ups arızalansa ne olacak ki çok yüksek ihtimalle tekrar tamir olabilir diye düşünüyorum.

Test cihazlarını bu tarz bir trafo ile şebeke gürültüsünden izole ama topraklanmış olarak kullanıp (yada online ups ile), ayrı bir izolasyon trafosu ile de test edilecek cihazı topraksız şekilde bağlayarak test düzeneğini kurmak, böyle bir yaklaşım doğru olur mu acaba?

Paraziti temizlenmiş bir şebeke voltajının, test ve ölçüm ekipmanlarında ne kadar fayda sağlayacağı meçhul. Muhtemelen çok azdır ve ürküttüğün kurbağaya değmeyecektir. Bu tip gereksinimleri herhalde tıbbi cihazlar vs için şartnamelere koyuyorlar. Sen de birisi öldüğü zaman tazminat davasına maruz kalmaman için takıyorsun :)

Özellikle osiloskop türü cihazlar için diferansiyel probu kullanmak tam güvenli sayılabilir mi?

Eğer test edilen cihaz tam olarak sahada kullanılacağı şekilde bağlandığında ölçüm yapılacaksa diferansiyel prob kaçınılmaz olur, çünkü bu durumda izolasyon trafosu kullanamazsın. Mesela güç kaynağı tasarladın, sertifikasyon alacaksın ve IEC testlerini yapıyorsun. Mecbur diferansiyel prob kullanacaksın. Onun dışında izolasyon trafosu yeterli iş görür.

Aslında düşününce giden ups olsun diyor insan. Bu tarz kazalar kırkta bir olur olduğumu da tam olur felsefesiyle yaklaşmak lazım. Şebeke kaynaklı bir hatadan dolayı 5 tane test cihazı aynı anda arızalanacak olursa keşke giden bir tane ups olsaydı pişmanlığı oluşabilir. Birde ups arızalansa ne olacak ki çok yüksek ihtimalle tekrar tamir olabilir diye düşünüyorum.

Bu aslında biraz emniyet kemeri kullanmaya benzer. 20 sene emniyet kemeri takmazsın, birşey de olmaz, "ne gerek var emniyet kemerine?" deyip gezersin. Ama 21. senede kazaya karışırsın ve emniyet kemerin de takılı olmadığı için mahvolursun.

İşin gerçeği burada da bir kararsızlık durumu oluştu gibime geliyor
Aslında kararsız bir durum yok.

Online UPS, şebeke şartları ne kadar iyi ya da kötü olursa olsun her durumda faydalı bir ürün. Sanırım bu bilgiye daha önceki sorduğun yerlerde yada buradaki kimsenin bir itirazı olmamıştır.

Bu durumda doğal olarak "Evde UPS'le işiniz yok" demek hatalı bir yaklaşıma dönüşüyor.

Aslı soru şu; UPS'e ne kadar ihtiyacım var?

Yaklaşım değiştiğinde rahatlıkla, eğer cihazlarından biri yada birkaçı arızalandığında, veri kaybı yaşadığında vb. senaryolarda altyapı için harcadığın paradan daha fazla zarara uğrayacaksan tabii ki gerekli sonucuna varırsın.

Daha da sadeleştirirsek imkanlar ile doğru orantılı bir durum ortaya çıkıyor. Mesela benim imkanım olsa, tüm evi besleyecek UPS altyapısı kurarım. Evde neden ihtiyacım olmasın? Bunun faydalı olabileceği binlerce senaryo sayabilirim. Kaldıki biz evde laboratuvar cihazları kullanıyoruz...

Bunun cevabı size ve kullandıgınız elektrik şebekesinin kalitesine bağlı yanılmıyorsam online ups ler de bi osiloskop parası ediyor online olmayanlar daha ucuz olur ama o da elektrik varken enerjiyi aynen nakledeceği için işinize yaramaz.
Enerji kaliteniz iyi ise ups çok da gerekmezbana

Online UPS, şebeke şartları ne kadar iyi ya da kötü olursa olsun her durumda faydalı bir ürün. Sanırım bu bilgiye daha önceki sorduğun yerlerde yada buradaki kimsenin bir itirazı olmamıştır.

Bu durumda doğal olarak "Evde UPS'le işiniz yok" demek hatalı bir yaklaşıma dönüşüyor.

Yaklaşım değiştiğinde rahatlıkla, eğer cihazlarından biri yada birkaçı arızalandığında, veri kaybı yaşadığında vb. senaryolarda altyapı için harcadığın paradan daha fazla zarara uğrayacaksan tabii ki gerekli sonucuna varırsın.

Daha da sadeleştirirsek imkanlar ile doğru orantılı bir durum ortaya çıkıyor. Mesela benim imkanım olsa, tüm evi besleyecek UPS altyapısı kurarım. Evde neden ihtiyacım olmasın? Bunun faydalı olabileceği binlerce senaryo sayabilirim. Kaldıki biz evde laboratuvar cihazları kullanıyoruz...
Bugün bir elektrik şirketi ile görüştüm profesyonel bir şey yapacaklar bana izole trafosu kaç Watt olacak diye sordular cevap veremedim 220 giriş 220 çıkış dedim sadece

Enerji kaliteniz iyi ise ups çok da gerekmezbana

Bugün bir elektrik şirketi ile görüştüm profesyonel bir şey yapacaklar bana izole trafosu kaç Watt olacak diye sordular cevap veremedim 220 giriş 220 çıkış dedim

Pano yapacaklar görüştüm bir şirket ile izolasyon trafosu kendileri hazırlayacaklar pano şeklinde yapıp gelip montaj vs.İzolasyon trafosu kaç watt olsun dediler.Bilmiyorum dedim.Bilmiyorum

Üzerinde çalışacağın elektronik devrelerin veya sistemlerin güç gereksinimi belirleyici. En fazla 1 kW lık bir elektronik devre ile mi uğraşacaksın? Yoksa 3 kW lık bir güç elektroniği devresi ile mi uğraşacaksın? Büyük izolasyon trafosu, düşük güçlü elektronik kartı da çalıştırır büyük güçlüyü de. Tek dezavantajı, yüksüz durumda biraz daha fazla akım çeker, elektrik faturanda biraz oynama olur.

Elektrik dalgalanmalarında hem elektrikli hemde elektronik aletler zarar görür.

Anlık elektrik gidip geliyor bazen benim online olmayan UPS sesinden anlıyorum bunu ve iyiki UPS varmış dediğim zamanlar çok oldu.

Ülkemiz şartlarında değerli elektronik aletleri olanların bence mutlaka sahip olması gereken önemli bir koruyucu UPS.

Yeni alacağım hobi laboratuvar cihazlarımı da bu UPS ile beslemeyi düşünüyorum

Son düzenleme:
Yeni alacağım hobi laboratuvar cihazlarımı da bu UPS ile beslemeyi düşünüyorum

Yalnız şunu unutma: Lilne interaktif UPS'ler, sadece voltajı belli bir aralığın dışına çıkmışsa devreye girer. O aralık içerisindeki dalgalanmalar ve parazitler konusunda birşey yapamaz. Sürekli olarak temiz voltaj istiyorsan, uygun güçte online UPS alman lazım.

Yalnız şunu unutma: Lilne interaktif UPS'ler, sadece voltajı belli bir aralığın dışına çıkmışsa devreye girer. O aralık içerisindeki dalgalanmalar ve parazitler konusunda birşey yapamaz. Sürekli olarak temiz voltaj istiyorsan, uygun güçte online UPS alman lazım.

Doğru, online UPS bir üst seviye bakacağım artık, hiç olmamaktansa en azından line interaktif UPS olması iyidir.

1KVA izolasyon trafosu nereden alabilirim?
1 kva trafo icin 150 $ civarinda para istiyorlar. Ev icin kullanilacaksa iki tane eski UPS alin 1KVA. bunlardan cikan trafolarin primer sargilarini tek nuvede birlestirin. 600 - 700 TL gibi bir rakama halledersiniz. Tekrar sararken dikkat edin, izolasyonu siyirmayin kablolardan. Yalniz yeni UPS'lerde trafo yerine sinus inverter olma ihtimali var. O yuzden gorerek almak en iyisi.

1 kva trafo icin 150 $ civarinda para istiyorlar. Ev icin kullanilacaksa iki tane eski UPS alin 1KVA. bunlardan cikan trafolarin primer sargilarini tek nuvede birlestirin. 600 - 700 TL gibi bir rakama halledersiniz. Tekrar sararken dikkat edin, izolasyonu siyirmayin kablolardan. Yalniz yeni UPS'lerde trafo yerine sinus inverter olma ihtimali var. O yuzden gorerek almak en iyisi.

Ne kadarlık bir izolasyon trafosu almalıyım?
aslında sökmeye bile gerek yok, emsal iki trafonun sekonderlerini birbirine bağlayıp primer giriş primer çıkış şeklinde kullansanız aynı şey.
ben evde ihtiyaç olunca böyle kullanıyorum bu "poor man's izolasyon trafosu"nu :)

Bende de İnform 3 kVA var. Farklı bir model olabilir seninkinden. Fanları değiştirdim ama cırıltıyı kesemedim. Benim hemen yanımda çalışıyor UPS ve o cırıltı ile çalışılacak gibi değildi. Bir cırcır böceğini 7/24 dinlediğini düşün ... O yüzden onu kaldırdım ve Tunçmatiği kullanıyorum.
bende 1kva olanindan var. fan gurultusunden circir bocegini duymadim herhalde. fan gurultusunden acmiyorum bile onu. fan besleme voltajini disardan mi verdiniz yoksa board uzerinde uyugun bir yer var mi?

Ev halkını kısa bir tatile göndermek iyi bir fikir olabilir. Tatil dönüşü oluşan mutluluk rüzgarı ile arada kaynaması daha da kolay olur. :cheeky1:
yumurta kafesler ses yalitimi icin kullaniliyor. biraz faydasi olabilir sanki

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,955
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back