Class 936A lehim istasyonu sorunu

Birşey daha sormak istiyorum üstünde birtane kırmızı led vardı tabanca ilk çalışmaya başladığında (led yanmamasına rağmen havya ucu ısınmıştı) herşeyi toplayıp denemek istedim lambayıda değiştireyim dedim belki bozuktur diye lambayı çıkarttım başka lamba taktım bidaha çalışmadı çalışmama sebebi led lamba olamaz değil mi ?
Yani mantik olarak LED'i seri bir direncle isiticiya giden uclara paralel baglamis olmalari gerekli. Oraya enerji giderken LED'de yaniyor iste. Oraya enerji gitmedigi icin su an LED'de yanmiyor tabii. Ondan olmasi pek mumkun degil, belki hem LED hem direnc kisa devre ise isitici uclarini kisadevre edip devreyi korumaya aldiriyordur ama. Kontrol etmenizde fayda var tabii.

Orijinal Hakko 936'nin semasinda 47uF/16V gorunuyor o kondansator. DC dogrultma katinda zaten. O patladiysa alet oldukca eskimistir. Uzerindeki diger kondansatorlerinde degerleri degismis olmali. Bence hepsini degistirin.
Bütün kondansatörleri değiştirdim fakat hakko şematiğindekiler farklıydı class marka şematiğe uygun taktım kondansatörleri ve ne olur ne olmaz üstündeki transistörlerin , bta12 nin ve lm358 in yedeklerinide aldım ve test yaptığımda lm358 ve 78l12 bozuktu ötekiler sağlammış sonuç olarak şuanda havya takılı değilken led yanmıyor havyayı takınca yanıyor (bozuk lm358 takılıyken her zaman yanıyordu led) fakat ısıtmıyor... sizce sorunu nedir değiştirilemdik parça bırakmadım hatta önceki arkadaşa söylediğiniz diyotu bile değiştirdim yinede ısıtmıyor maalesef

Bütün kondansatörleri değiştirdim fakat hakko şematiğindekiler farklıydı class marka şematiğe uygun taktım kondansatörleri ve ne olur ne olmaz üstündeki transistörlerin , bta12 nin ve lm358 in yedeklerinide aldım ve test yaptığımda lm358 ve 78l12 bozuktu ötekiler sağlammış sonuç olarak şuanda havya takılı değilken led yanmıyor havyayı takınca yanıyor (bozuk lm358 takılıyken her zaman yanıyordu led) fakat ısıtmıyor... sizce sorunu nedir değiştirilemdik parça bırakmadım hatta önceki arkadaşa söylediğiniz diyotu bile değiştirdim yinede ısıtmıyor maalesef

Ekler

• 20250209_011512.jpg
    20250209_011512.jpg
    874.7 KB · Görüntüleme: 24
  • 20250209_011503.jpg
    20250209_011503.jpg
    754.1 KB · Görüntüleme: 85
  • 20250209_011455.jpg
    20250209_011455.jpg
    1.1 MB · Görüntüleme: 135
  • 20250209_011447.jpg
    20250209_011447.jpg
    918.9 KB · Görüntüleme: 28
Devre üzerinde, havya rezistansına giden voltajı ölçün. Gerilim varsa, havya rezistansı arızalıdır, gerilim yoksa triyak arızalı olabilir.

Havya rezistansını ve üzerindeki termokupl omajlarını ölçüp buraya yazar mısınız?

Birbiri arasında kısa devre olmadığını da kontrol edin. Bakalım kol sağlam mı?

1000248428.jpg

2 şeffaf kablodan ölçtüğüm değer

1000248429.jpg

1000248427.jpg

Mavi ve kırmızıdan ölçtüğüm değer

Dediğiniz şeyleri yaptım
Triyakın bozuk olduğunu düşünmüyorum çünkü yedeğini zaten aldım ve değiştirdim
Voltajı ölçtüm dc veya ac bir voltaj gelmiyor

Havya rezistansını ve üzerindeki termokupl omajlarını ölçüp buraya yazar mısınız?

Birbiri arasında kısa devre olmadığını da kontrol edin. Bakalım kol sağlam mı?
5 tane pin var ortadaki yani 3. Pin gnd diğer 4ü 2li olarak havyanın içine giriyor ve ikiside multimetreyi kısa devre moduna aldığımda kısa devre olarak gözüküyor

Termokupl kısa devre görünebilir ancak rezistans kısmı kosa devre olmamalı 2 - 3 ohm gibi bir değer vermesi lazım.

Peki dc voltaj takibi yapabilirmiisniz? Kartın doğrultma filtre kısmında kaç volt var ve opampın beslemesi kaç volt?

Termokupl kısa devre görünebilir ancak rezistans kısmı kosa devre olmamalı 2 - 3 ohm gibi bir değer vermesi lazım.

Peki dc voltaj takibi yapabilirmiisniz? Kartın doğrultma filtre kısmında kaç volt var ve opampın beslemesi kaç volt?
Cahilliğime verin doğrultma kısmını nasıl ölçmeliyim
Opamp girişi 25 ac (orta bacak ile sağ sol bacaklar arasında)

1000248478.jpg

Resimde gözüken 2 büyük direnç az da olsa ısınıyor belki sorunun çözümüme yardımcı olur

Sırası ile yanıtlarsanız sevinirim.

1 - Kartın üzerinde AC girişin altında C5 kapasitörü filtre kapasitoru bu C5 in bacaklarında DC voltaj olmalı. Kaç volt var okuyabilir misiniz?

2 - C5 in solunda 3 bacaklı voltaj regülatör var. Bunun girişi c5 den gelen voltaj ve çıkışı 12 volt olmalı. Bu regülatörün çıkışı kaç volt ölçer misiniz?

3 - lm358 opampın 4 ve 8 nolu bacaklarında kaç volt dc var ölçebilir misiniz?

Dirençlerin boşta ısınmaması yada az ısınması lazım. Opamp beslemesi devresine seri girilmiş dirençler onlar. Ya bir yerde akım çeken bir kısa devre var yada hafif ısınması normal.

Opamp girişi dediğiniz 25 volt ac nerede anlamadım bizim kartta trafo çıkışı hariç ac voltaj olmamalı.

4 - Bir test te bu son test triyakın hangi bacakları A1 ve A2 biliyorsanız bu iki bacağı kısa süre kısa devre edin ve kalem havyanın sıcaklığını kontrol edin. Isınıyor mu ısınmıyor mu? Buraya yazın.

Hangi kart sizin anlayamadım aşağıdaki görsele göre konuşuyorum.

20250209_011455-jpg.40198

Sırası ile yanıtlarsanız sevinirim.

1 - Kartın üzerinde AC girişin altında C5 kapasitörü filtre kapasitoru bu C5 in bacaklarında DC voltaj olmalı. Kaç volt var okuyabilir misiniz?

2 - C5 in solunda 3 bacaklı voltaj regülatör var. Bunun girişi c5 den gelen voltaj ve çıkışı 12 volt olmalı. Bu regülatörün çıkışı kaç volt ölçer misiniz?

3 - lm358 opampın 4 ve 8 nolu bacaklarında kaç volt dc var ölçebilir misiniz?

Dirençlerin boşta ısınmaması yada az ısınması lazım. Opamp beslemesi devresine seri girilmiş dirençler onlar. Ya bir yerde akım çeken bir kısa devre var yada hafif ısınması normal.

Opamp girişi dediğiniz 25 volt ac nerede anlamadım bizim kartta trafo çıkışı hariç ac voltaj olmamalı.

4 - Bir test te bu son test triyakın hangi bacakları A1 ve A2 biliyorsanız bu iki bacağı kısa süre kısa devre edin ve kalem havyanın sıcaklığını kontrol edin. Isınıyor mu ısınmıyor mu? Buraya yazın.

Hangi kart sizin anlayamadım aşağıdaki görsele göre konuşuyorum.

20250209_011455-jpg.40198
1. 22V
2. Evet 12v
3.5v
4. Evet birbirine kısa devre yapınca havya ısınmaya başlıyor
-Kusura bakmayın opamp ile triyakı karıştırdım o yüzden ac 25 v dedim

Son düzenleme:
2 numaralı ölçümde 12 volt olması gereken değer. Ancak lm358 in 4 ve 8 nolu uçlarında da 12 volt görmemiz gerekli idi. Ya bu besleme gerilimini sağlayan padlerde çatlak var yada yollarda iletim sorunu var.

Lehimleri kontrol edin yenileyin. Entegrenin besleme ayaklarında 12 voltu görün.

Entegre arızalı olsa voltajı çökertir ama 2 nolu ölçümde 12 volt göremezsiniz. Sorun bu iki arada görünüyor.

Entegre besleme hattını kontrol edin 12 volt beslemeyi sağlayın. Sonra devam edelim.

Yer neresi? Antalya ise yardımcı olayım.

2 numaralı ölçümde 12 volt olması gereken değer. Ancak lm358 in 4 ve 8 nolu uçlarında da 12 volt görmemiz gerekli idi. Ya bu besleme gerilimini sağlayan padlerde çatlak var yada yollarda iletim sorunu var.

Lehimleri kontrol edin yenileyin. Entegrenin besleme ayaklarında 12 voltu görün.

Entegre arızalı olsa voltajı çökertir ama 2 nolu ölçümde 12 volt göremezsiniz. Sorun bu iki arada görünüyor.

Entegre besleme hattını kontrol edin 12 volt beslemeyi sağlayın. Sonra devam edelim.

Yok maalesef bursa

Tamamdır hallettim 12v geliyor 4 ile 8 nolu bacaklara

Kartın üzerindeki ,

U2
U3
T2

Parçaların isimlerini buraya yazar mısınız?
Üçünüde değiştirdim fakat belki tekrar bozulmuş olabilir
(Üçünüde eskisini takıp denedim birtek U3 teki bozuktu onu takınca lamba hiç yanmıyordu)

Ekler

• 20250202_142339.jpg
    20250202_142339.jpg
    448 KB · Görüntüleme: 16
  • 20250202_142342.jpg
    20250202_142342.jpg
    435.5 KB · Görüntüleme: 16
  • 20250202_142408.jpg
    20250202_142408.jpg
    324.8 KB · Görüntüleme: 16

Forum istatistikleri

Konular
7,440
Üyeler
3,025
Son üye
can.ince

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Back