Dalga fonksiyonu olarak hareket etmek ne demek?

Mikro Step

Kıdemli Üye
Elektronlar parçacık gibi değil, dalga fonksiyonu olarak da hareket eder.

Bu cumlede ne denmek isteniyor. Dalga fonksiyonu olarak hareketi bana tarif edermisiniz?

Son düzenleme:
Elektronlar parçacık gibi değil, dalga fonksiyonu olarak da hareket eder.

Bu cumlede ne denmek isteniyor. Dalga fonksiyonu olarak hareketi bana tarif edermisiniz?
Elektronların dalga-parçacık ikiliği, kuantum mekaniğinin en temel ve ilginç kavramlarından biridir. Bunu basitçe açıklamaya çalışayım:
Klasik fizikte nesneleri ya parçacık (örneğin bir bilye) ya da dalga (örneğin su dalgaları) olarak düşünürüz. Ancak elektronlar için durum farklıdır:

1. Parçacık özelliği: Elektron belirli bir kütle ve elektrik yüküne sahiptir.
  2. Dalga özelliği:
  • Elektron aynı zamanda uzayda bir dalga gibi yayılır
  • Tek bir konumda değil, birden fazla yerde bulunma olasılığı vardır
  • Bu olasılık dağılımı "dalga fonksiyonu" ile tanımlanır
Bunu günlük hayattan bir örnekle açıklayalım:
  • Bir topu havaya attığınızda, her an topun nerede olduğunu kesin olarak bilebilirsiniz
  • Ancak bir elektronu düşündüğünüzde, onun kesin konumunu bilemezsiniz
  • Sadece elektronun belirli bir noktada bulunma olasılığını hesaplayabilirsiniz

Diyor cluade AI, yani tam olarak ne zaman nerede olacağını asla bilemiyormuşuz ama tamamen random bir davranış da sergilemiyor yeterli örneği alınca ne zaman nerede bulunduğu bir dalga fonksiyonunun tepe-çıkur grafiğine yakınsıyor.

Birkaç defa ölçüp ölçümlerin ortalamasını alıyoruz.
Onu gibi birşey herhalde. :)

Eskiden elektron donuyor diyorduk simdi elektronun birden fazla yerde bulunma olasiligi var diyoruz.

Ben bunu kafamda soyle hayal ediyorum.

Kuresel bir yuzey uzerinde elektronumuz var. - yuklu. Bu yuk bir baska - yuk etkisinde kalirsa islak zemindeki sabun misali o anki yerinden kayiyor.
Bu elektronun etrafinda o kadar cok komsu atom elektronu var ki elektronlardan herhangi birisindeki hareket tum diger elektronlarin ayagini kaydiriyor.

Bir tek elektronu hareket ettirmek icin enerji harcamiyor tum elektronlari hareket ettirmemiz gerekiyor. Bu da buyuk enerji istiyor.

Cekirdekteki + yuk bu elektronu cekirdege yapistirmak isterken elektron bunu hissettigi an yer degistirerek yatayda ivme kazaniyor savrulmak isteyerek buna karsi geliyor.

Neticede elektron yuzeyde donmuyor ama surekli ayagi kayip ordan oraya yer degistiriyor ve tam konumunu bilmek nerede ise imkansiz.

Son düzenleme:
elektronu elle tutulur bir "şey" gibi düşününce olay karışıyor. halbuki elektron quantum field teoriye göre kendi enerji alanında bir ripple-ya da yoğunlaşma. nasıl denizdeki dalganın kendisi bir "şey" değilse elektronun da kendi varlığı alan olmadan anlam ifade etmiyor.

bu videoda anlatıyor:

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,847
Üyeler
2,779
Son üye
Kersoyu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back