Dalgalı yüzeyin sebebi ne olabilir?

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,730
3D yazıcıda bastığım filtre tutucularının yüzeyinde dalgalı bir desen var. Bu desen neyden kaynaklanıyor olabilir?

IMG_20210301_224436.jpg
 
Bir ışık kaynağına tutup bakın hocam. Dolgu duvar bağlantısı yüzünden olabilir. Eğer öyleyse duvar sayısı artırmak gerek.
 
İstikrarlı olduğu için ben microstep ayarlarından şüphelendim, ama 1/16 1/32 1/64 denedim aynı desen oluyor. Hatta tepem attı, 0 microstep ile denedim gene desen var ve tam olarak aynı :mad:
 
Desenin yakın resmi şu şekilde. Dikkat edilirse layer kalınlığı peryodik olarak inceliyor, kalınlaşıyor. Yoksa gene Z ekseni sorunu mu var :mad: :cheeky5:

IMG00008.JPG
 
Dalgaların arasını ölçtüm. Tam olarak 4 mm. Benim Z vidalı milin hatvesi de 4 mm :mad:

Vidalı mil demekki düzgün bir sürtünme ile dönmüyor ... Hadi bakalım, gene iş çıktı.
 
Al bir Ender 3 bütün forum kurtulalım. Tak fişe çalışsın, sorun olursa da bilen biri illa ki çıkıyor... :D
 
Evet printer da benden bıktı zaten :D

Daha büyük bir step motor takmayı deneyeceğim Z eksenine. Atölyede bir tane nema 23 olacaktı. Olmazsa artık dağıtıp ardiye sandığına atacağım bunu. Sonra da artık Ender Mender birşeyler alacağım.
 
Z eksenine kumpası sabitleyecek bir aparat bas. Kumpası z eksenin sabitle. Örnek bir print bas. Kumpas ile program ekranındaki z değerin aynı olması lazım.

Bunu yapmak için özel GCODE yazmak lazım. Baskıda tabla aşağı iniyor o yüzden kumpas havada kalır. Ama adım adım ilerletip duruma bakabilirim. Daha önce ileri geri test yapmıştım ve tam olarak 1 mm inip çıkıyordu. Ama mesela 20 mm ilerletip tam olarak 20 mm çıktı mı diye bakacağım.
 
Milin hatvesi oranında tekrarlıyor o yüzden bence sürtünme ile ilgili. Yani şöyle olabilir mi? Sıkışan yerde adım yarım kalıyor, ama sıkışmadığı yerde adım tam oluyor.

Bugün nema23 ü eve getirdim. Ama şeseye delikleri delmem mümkün değil, o yüzden oraya aluminyumdan bir ara aparat yapıp ona bağlayacağım.

IMG_20210302_150534.jpg
 
Zaten orantı olarak mevcut nema17 yi 300x300 mm lik büyük ve ağır tabla ile görünce insanda ister istemez motorun çok küçük olduğu izlenimi doğuyor.
 
Bence Z mili tam dik değil. Ama Z somunu gevşek ise bu önemli olmamalı. Kaplin sabit mi yaylı mı?
 
Voltaj yüksek olsaydı aslında nema23 gerekmezdi. Ama iyidir sağlam olsun. Tek motor zaten. Kaplinde değişecek.

Mevcut kaplinin deliğini 5 mm açmıştım nema17 motoru için. Onu 8 mm ye çıkarmam yeterli olacak.
 
Bence Z mili tam dik değil. Ama Z somunu gevşek ise bu önemli olmamalı. Kaplin sabit mi yaylı mı?

Şimdi vidalı mili sabit yuvarlak millere göre ölçtüm. Tam olarak paralel. Yandan da ölçtüm gene tam aynı hizada. Ama tabi kullandığım vidalı mil ve somun ucuz çin malı, O yüzden yatak tam uniform değilse dönerken belli açılarda daha çok sürtünme olabilir. Motor zaten küçük, torku da az, bir de mikrostepden dolayı tork daha da azalıyor, en ufak sürtünme bile etkiliyor olabilir.
 
Bizim cihazlarda bazen basitçe gevşeyen vidaları sıkmak yeterli oluyor. Geçen bende yatay (çapraz) dalgalanma oldu kayış yataklarının vidalarını sıkıştırdım bir de filamenti değiştrdim düzeldi. Çekmece ayraçları yaptığım için 2 mm gibi ince baskıydı.
 
Şöyle motorları siz de görün tabla ve mile göre. nema17 çok küçük gerçekten

IMG_20210302_165843.jpg
 
Sorun rijit kaplinden kaynaklanıyor. Somunumuz sert olduğundan sıkışınca radyal zorlanma oluyor. Bu radyal zorlanma milde salında kaplin tarafından absorbe edilir. Fakat rijit kaplin olunca bunu yapamıyor. Motoru zorluyor. Motorun gücü ise yetmiyor. Yetmeyince atlıyor vs. O sebeple basitte olsa o lastik kaplini kullanmak gerekli. Motoru değişsende olur. Kurtarır güç olunca. Nema17 normal a4 kağıt yazıcılarda kullanılıyor. Kuvvetli olsa oraya kağıt işine harcamazlar.

Tornada yaptım kaplini bir atıklık falan olmaması lazım ... Ama arasında plastik olan bir kaplin ile deneyeyim olmazsa. Yaylı kaplin kesinlikle kullanmak istemiyorum çünkü çok büyük hatalara sebep oluyor.
 
Bizim cihazlarda bazen basitçe gevşeyen vidaları sıkmak yeterli oluyor. Geçen bende yatay (çapraz) dalgalanma oldu kayış yataklarının vidalarını sıkıştırdım bir de filamenti değiştrdim düzeldi. Çekmece ayraçları yaptığım için 2 mm gibi ince baskıydı.

Senin printer'de de aynı sorun oluyor aslında. Daha önce yaptığın baskıda peryodik dalgalanma aynı sebepten. Tekerleğin bazı yerleri biraz deforme olduğu için oralarda Z ekseni yükselip alçalıyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,792
Mesajlar
99,041
Üyeler
2,465
Son üye
anky

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top