Dandik usb to tll çevirici ( PL2303)

Furkan KELEŞOĞLU

Aktif Üye
Katılım
12 Ekim 2019
Mesajlar
494
Screenshot_1.png


Bunu bügün izmitten 7.5 Tl ye aldım. daha demin pic'e UART üzerinden program yükleyecektim. ilk driveri gözükmedi. otomatik update ettirdim. driveri buldu ve kurdu. daha sonra ise bir türlü bootloader arayüzü bunun portunu göstermiyor. bu com21 de. daha sonra bilgisayarın yönetici kısmından bunun driverının olduğu yere gelip. gelişmiş ayarlardan com port numarasını 9 yaptım. yine görmedi daha doğrusu picten bootlader arayüzüne ben boot modundayım diye komut gelmesi lazım. ama gelmiyor. bunun yüzünden 1 saattir. picle uğraşıyorum. sorun nerde diye arıyorum.

Daha sonra bir terminal ekranı acıp buna bağlanmaya calıştım yok. bağlanmıyor. com port olarak gözüküyor fakat port kapalı. yani sahte port mu gösteriyor ne yapıyor anlamadım. denemediğim driver yöntem kalmadı. bilip bilmediğim ne varsa denedim. bozulmuyorda lanet şey. ( yoksa zaten bozuk mu ? ) fakat bunun hakkında söylenenlerde hiç iyi şeyler değil. dandikmiş kısacası.

Gece gece beni bayağı uğraştırdı. bende'de başka usb to ttl cevirci olmadığı için bayağı sinirlendim çünkü işim gücüm var baya düşündükten sonra. Arduio Unoya Pogram yazdım ve USB to TTL çevirici gibi davrandırdım. belki olmayabilir dedim ama on numarada oldu :rolleyes: :D ilk terminalden baktım boot komutu geliyor. direk arayüze geçtim. arayüzde görünce kodu şak diye yüklettirdim.


Kısacası bunu alacaklara tavsiyem almayın. Ve bir gece benim gibi sorun yaşayıp ta internet te araştırma yaparsanız. ve elinizin altında bir arduino bulunduruyorsanız. şu kod ile arduinoyu USB to TTL olarka kullandırabilirsiniz.

Ayrıca usb to tll alacaksınız
Ft232 veya Ch340 bunlardan birini alın diğerlerini almayın.



C++:
#include <SoftwareSerial.h>

SoftwareSerial pic_boot(7, 6); // RX,TX

void setup()
{
  Serial.begin(19200);
  pic_boot.begin(19200);
}

void loop()
{
  if (pic_boot.available())
  {
    char data = pic_boot.read();
    Serial.println(data);
  }
  if(Serial.available())
    {
      char data = Serial.read();
      pic_boot.write(data);
    }
}
:p
Kalın sağlıcakla.
 
@uyesercan abi. zaten pic'e uart üzerinden programı yazdıracağım. o yüzden Bana rx ve tx lazım. yani ha data göndermiş ha programı aynı şey. eğer DTR pini olmayan bir modül program atamıyor olsaydı. arduino ile rx ve tx pinlerinden pici programlayamazdım. Ha şunuda söyleyeyim. pic doğrudan uarttan kod yüklenecek bir donanımı yok. yazılımsal yapıyoruz biz bunu. mesela ESP8266 serisinde yanılmıyorsam uygun pinleri anahtarlayarak. boot moduna sokulabiliyordu. donanımsal olarak.

Yüksek ailelerde UART birimi biraz daha gelişmiş protokolde el sıkışma presedürleri filan var. belki onlarda DTR siz olmuyordur ama benim böyle bir sorunum şuan yok.
 
Arkadaşlar sorunu çözdüm. Konuyu Facebook'ta da açmıştım orada bir arkadaş konu altına video bırakıp gitmiş. sağolsun videodaki talimatlara uyup sorunu çözdüm. fakat windows bizi tufaya düşürüyormuş bunuda anlamış olduk. şimdi driveri yükledikten sonra hala calışmıyor bu meret onun için tekrardan driver update edip PC icinde arama yapma kısmından driveri ben seceyim kısmımıdır nedir. oraya tıkladığınızda.

Screenshot_2.png


Böyle bir ekran geliyor. ve şu 2 secenek cıkıyor. normalde burada 1.secenek zaten yüklü gibi gözüküyor ve versiyon olarak 3.8 den düşük işte burda tufaya düşüyoruz. adamlar yotubede 3.3.3.114 secerken. bende " zaten bende bu seciliymiş ki " diyordum :D meğerse değilmiş. üstüne tıklıyıp bunu seciyim bir daha diyince cat düzeldi.

Belki de yabancı videoda adam söylemiştir ama benim gibi anadolu yiğidinde ne arasın ingilizce :D Velhasıl böylece sorunu cözmüş olduk. Ayrıca arduino ile yaptığım usb to ttl 'de hızda gecikmelerden dolayı yanlış data yazmaya başlamıştı. nede olsa 2 uart birtanesi donanımsal iken diğeri yazılımsal.

Her neyse videoyu buraya bırakıyorum. Sorun yaşayan arkadaşlar bu adam videoda ne yapıyorsa aynını yapsın.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,836
Mesajlar
99,539
Üyeler
2,479
Son üye
yiyehuoxing32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top