Diferansiyel Osiloskop Akım Probu

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Birol
  • Başlama tarihi Başlama tarihi

Birol

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2020
Mesajlar
13
https%3A%2F%2Fwww.elektormagazine.com%2Fassets%2Fupload%2Fimages%2F42%2F20260122235459_scope-current-probe-2.png

Adres
 
Bu prob ile 8 MHz bant genişliği elde edilmiş, standart ölçümler için gayet yeterli. Ama eğer amaç, GHz hızlarında çalışan MCU'ların olduğu mobil cihazlarda enerji sarfiyatı ölçümü ise, bunun için çok daha yüksek bant genişliği gerekiyor.
 
Cahilliğimi mazur görün, bu devrede diferansiyel akım probunun nasıl kullanıldığını örnek verebilir misiniz? Şönt olayı tamam ama diferansiyel olayı oturmadı.
Prob ile akım ölçülecek yer arasında bağlantı nasıl olmalı?
 
Cahilliğimi mazur görün, bu devrede diferansiyel akım probunun nasıl kullanıldığını örnek verebilir misiniz? Şönt olayı tamam ama diferansiyel olayı oturmadı.
Prob ile akım ölçülecek yer arasında bağlantı nasıl olmalı?

Doğru anlamışsın, diferansiyel akım probunun bir şönte ihtiyacı var. Aslında yaptığı iş, şönt üzerinde voltaj ölçüp sonra da bundan akımı hesaplamak.
 
Proje dökümanına bakınca benim de kafam karışmıştı (orjinal projenin dökümanı ekte, bu iyileştirilmiş hali). Aslında bu bir diferansiyel voltaj probu. Akım probu deyince kafa karışıyor.

Şönt üzerinden akım ölçmeyi şu sebeplerle kolaylaştırdığı için diferansiyel akım probu adını vermişler projeye:
- Diferansiyel prob olduğu için herhangi bir şönt direncinin iki ucuna, herhangi bir polariteyle, toprakla kısa devre endişesi olmadan değdirebilirsiniz. Normal osiloskop probu ile bunu yapamazsınız.
- Çoğu diferansiyel prob yüksek voltaj için üretiliyor. Bu prob 1X ve 10X olarak çalıştığı için düşük voltajları (yani şönt üzerindeki düşük/yüksek akımları) ölçmek mümkün oluyor.
 

Ekler

İki voltaj arasındaki farkı ölçüyor ve bu farkın da nispeten küçük olması lazım. Mesela ±5V ile besleniyorsa INAMP, + ve- girişler arasındaki voltajının 5V un altında olması gerekiyor. O yüzden geçecek akıma uygun şöntün seçilmesi gönemli.

İki voltaj arasındaki fark küçük olması gerekse de, voltajların kendisinin çok daha yüksek olmasına izin veriliyor. Mesela diyelim 500VDC çıkış veren bir güç kaynağının çıkışında akım ölçümü yapacaksın. Şöntü bağlarsın, şöntün bir ucu 500V, diğer ucu da 499.7V olabilir. Aradaki fark olan 0.3V da osiloskop girişine aktarılır. Opamp kazancı üretimde sabitlenmiş ve 1.
 
beslemede trafolu izole bir kaynak varsa şaseden bağımsız olacağı için diferansiyal uçlara, uçlar arasındaki gerilim op-amp beslemesini aşmadığı sürece voltaj farkı uygulanabilir, çıkış voltajı pilli bir multimetre ile ölçülüyorsa sorun olmaz buraya kadar tamam. ama çıkıştan ölçüm yaparken bunu gövdesi topraklı bir osiloskoba girince işler karışmayacak mı ?

tekrar baktım bu AD8479 çok yüksek bir common mode voltaja sahip. içinde yükswk giriş empedansı ile voltajı ciddi oranda hassas bölerek besleme voltajına kadar indiren bölücü ve bu bölme oranına çok iyi uyumlanmış bir kazanç mantığı olmalı.
 
Son düzenleme:
INAMP girişlerinde megaohmluk dirençler var. + ve - giriş arasında da çok düşük empedanslı bir bağlantı var. Dolayısıyla girişteki common mode voltaj çok yüksek de olsa, + ve - girişler çok daha düşük bir voltaj görüyor.

Ama kazanç 1 olarak sabitlendiği için, çok düşük akım çeken cihazlarda sorun yaşanır, çünkü şöntü fazla büyütemezsin, küçük şöntte de voltaj çok küçük olacak, osiloskop da bu voltajı çok gürültülü olarak ölçecek.

Bu noktada EEVBlog'dan Dave'in yaptığı gibi u-Current tarzı bir akım ölçüm çözümü daha mantıklı. Mikroamper seviyesinde ölçüm yapmaya olanak tanıyor.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,881
Mesajlar
144,370
Üyeler
3,566
Son üye
hakkor

Son kaynaklar

Back
Top