Diyodun yonunu paralelindeki dirence ragmen olcebilmek

Mikro Step

Kıdemli Üye
100 ohm paralelinde 1N4148 var. Olcu aleti ile diyodu dogru yonde takip takmadigimi olcmek istiyorum.

Malesef olcu aleti diyodun varligini algilayamiyor. (U1272A)

akım sınırlamalı bir güç kaynağı ile 1 volt uygulasanız. Polarma ters ise gerilim 1 volt geçen akım 10mA olmalı. Polarma düz ise gerilim 1 voltun altına inmeli ve akım 10mA den büyük olmalı.

Her iki yonde de 99 ohm olarak olcuyor.

Icinde MCU barindiran bir olcu aleti boylesine basit bir olcumun ustesinden gelebilmeli.

Cozumu basit. Cift yonlu direnc olc, sonuclar ayni mi? Evet ise akim seviyesini artir bir daha olc.

Diyod kademesinde 0.1320v gosteriyor.

Demekki diyod olcumunde 1mA civarinda akim kullaniyor.

analog multimetrelerde kademeye göre 15,150mA gibi değerler var peki onlar nedir?

ölçü aleti akım sınırlamalı bir voltaj uygulayarak diyot üstündeki gerilim düşümüne bakıyor. akımın büyük kısmı direnç üzerinden akacağı için muhtemelen bu voltaj çok daha düşük oluyordur. ters düz tabi yapabilir bu durumda da ekranda problar ters ibaresi göstermesi gerekir ve biraz kafa karıştırıcı olur.

Son düzenleme:
Analog olcu aletleri basarili olabilir.

Digital olanlarda olcu aleti tasarimcisi pil omru icin akimi dusuk tutmus olabilir.
Fakat ozellikle guc elektronigi ugulamalarinda pals sekillendirici devrelerde diyod direnc paralelligi ile cok karsilasildigi icin bu durumlarin ustesinden gelen bir ozellik eklenmeliydi.

akıllı multimetre denen zımbırtıların bile 150mA bastığını gördüm.

ölçü aleti (u1272a) özelliklerinde diyot ölçümünde 1~2mA kullandığı yazıyor. müsait olduğumda 150mA'yı diyot modunda mı yoksa direnç modunda mı gördüğümü çek ederim.

az önce testi tekrarladım. dijital multimetre direnç ve diyot ölçüm kademelerinde 150mA gibi bi akım değeri görmedim. saçmalamışım, özür dilerim.

multimetre 3v 1.5mA ile diyot kontrolü yapıyor. diyot ve 100 ohm direnç paralel bağlandığında multimetre kaynak gerilimi 100 ohm direnç sebebi ile 0.1320v seviyelerine düştüğüne göre diyot iletime geçirebilecek bir seviyenin altında kaynağa sahip olmuş oluyoruz. yani diyot hiç devreye girememiş bir durumu ölçüyoruz.

Harici bir kaynaktan direnç üzerine diyotun iletim geriliminin üzerinde bir gerilim düşürebilecek, fakat direnç ve diyota zarar vermeyecek miktarda akım sağlanarak ölçüm yapmak gerekiyor.

iki adet 220Ω direnci paralel bağlayıp KBU8M köprü diyot üzerindeki bir diyotla birleştirdim. analog avometreyi X1 kademesine (150mA) alıp iki yönlü ölçüm aldım.

diyot yalıtımda: 100Ω
diyot iletimde: 7.5Ω
(sadece diyot ölçümü: 7Ω)

Forum istatistikleri

Konular
6,847
Üyeler
2,779
Son üye
Kersoyu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back