DRV8825 vref ayarı hakkında

BlackEdition

Yeni Üye
Merhaba. Kendi imkanlarımla bir 3d yazıcı ve lazer işleme makinası yapmaya çalışıyorum. Elimde DRV8825 sürücü kartları var. Kontrol kartı olarak MKS DLC32 v2.1 kontrol kartı ve 2A lik step motorlar var. Fakat daha önce sürücülerin vref ayarlarını yapmadığım için kontrol kartım bozuldu. (yeni kontrol kartı yolda) şimdi aynı hatayı yapmamak için drv8825 leri doğru ayarlamak istiyorum. İnternet te bir çok video izledim ama ne yazık ki tam olarak benim yapıma uygun bir video veya yazı bulamadım. Çünkü anlatılan sistemlerde hep 12v güç kaynağı üzerinden örnekler verilmiş. Benim sistemim ise full 24v yani kontrol kartım 24v ile besleniyor. Lazer modülümde keza 24v luk bir model vs vs. bu durumda malum vref formülü olduğu haliyle benim için uygun mu yoksa elde edilen değer x2 mi yada yarısı mı olmalı (12v değilde 24v kullandığım için) bu konuyu açığa kavuşturan bir video bulamadığım için sizlere sormak istedim.

Drv8825 lerin üzerinde R100 ifadesi var
Sistem 24v ile besleniyor
Step motorlarım 2A bu durumda sürücü için akım kaç mV olmalı? Teşekkürler.

Vref ile demek istediğiniz nedir? Akım ayar trimpotumu?

1731251225385.jpeg

aslında bunu voltaj ve sistem yüküne göre tespit etmelisin. önce vrefi motor adım atlayacak kadar zayıf olana kadar kıs. sonra 20-30 mv adımlarla motorun yükte ve tam hızda adım atlamadığı ama aynı zamanda gürültülü çalışmadığı ve sabit tutma yaparken de aşırı ısınmadığı bir noktaya kadar açabilirsin. vrefi fazla açarsan motor ısınır ve gürültülü-sarsıntılı çalışmaya başlar.

aslında bunu voltaj ve sistem yüküne göre tespit etmelisin. önce vrefi motor adım atlayacak kadar zayıf olana kadar kıs. sonra 20-30 mv adımlarla motorun yükte ve tam hızda adım atlamadığı ama aynı zamanda gürültülü çalışmadığı ve sabit tutma yaparken de aşırı ısınmadığı bir noktaya kadar açabilirsin. vrefi fazla açarsan motor ısınır ve gürültülü-sarsıntılı çalışmaya başlar.
Yani kafamda net bir değer oturtamazsam dediğiniz gibi yapmak zorunda kalacağım.

1731405615065.png

Vref gerilim entegrenin kendi 3.3 çıkışından besleniyor. Bu nedenle ister 12v ile çalıştır ister 24v ile çalıştır vref ile sonuçta akımı set edeceksin. Sistemin çalıştığı en düşük değere ayarlamalısın. Değer yükseldikce motorlardaki tork artar ancak ısıda artar. Optimal değeri deneme yanılma ile bulabilirisin. Sistem çalıştığı sürece ne kadar düşük o kadar iyi.

Ayrıca bu ayar nedeni ile kontrol kartının bozulması biraz garip. Önce sürücünün (8825) bozulması lazım. Anca sürücü komple kısa devre olacak dir/pul girişlerine 24V verecek olursa kontrol kartı bozulması lazım. Eğer sürücülerin bozulmadıysa başka bir hatan olabilir.

Hocam kontrol kartını bir şekilde bozmayı başardım. olay sürücülerin aşırı ısınmasının sonrasında kontrol kartının bilgisayarla bağlantısının kesilmesi şeklinde kendini gösterdi. (belki sürücülerde bozuldu emin değilim) kontrol kartına elektrik verince ekran bu sekilde kalıyor. Ama pc de com bağlantısı yapıyor. İş firmware yüklemeye gelince iletişim hatası veriyor. Hatta python üzerinden esptool ile yükleme yapmak istediğimde de buna izin vermedi. Açıkcası üzerindeki bir component in zarar gördüğünü düşünüyorum. Bu yüzden yeni kart siparişi verdim. O gelince aynı hataları yapmak istemediğim için buradan bilgi almak istedim.

4d893fd5ee63978e217055d50e9d165a3c13f9f3_2_690x388.jpeg
42278ed6188633220a330ca333e49dca455baa87.png
26bad55bea8715c86e71c4788d6cd7fdb87b9087_2_514x500.png
a715fe08b188877ecac4f5428967968fd98b7b89.png

Bu suruculerle calisirken surucu arizalanip yanarsa arizanin taa PC USB porta kadar ilerlemesi bile sozkonusu.

Forum istatistikleri

Konular
6,896
Üyeler
2,803
Son üye
asimavi

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back