E-ticaret için yeni vergi kararı

Bence yanlış yere odaklanıyoruz abi.
Türkiye dünyanın 21. büyük ekonomisi. öyle 3 kuruşluk aliexpress alışverişi dengemizi bozuyorsa bizim çok daha başka ve büyük problemlerimiz var demektir.

Artık günümüz dünyasında küreselleşmenin gerçekte ne olduğu ortaya çıktı. "Sınırlar kalkıyor, dünya artık bir köy" lafını artık kimseye yutturamıyorlar. Küreselleşmenin amacının, bütün ulus devletleri batırıp faşist bir dünya devleti kurmak olduğu anlaşıldı. Bunun önüne geçmek için artık bütün ulus devletler gümrük duvarları oluşturuyorlar. Bu sadece Türkiye'de olan birşey değil.

Bir de önemli olan aliexpress'ten alınan malın değeri değil. Senin yerli ihtalatçı firman ithalat yaparken X, Y, Z vergilerini ödüyorsa, sen şahıs olarak aynı malı alınca aynı vergileri ödüyor olman lazım, yoksa vergide adalet de olmaz, yerli ithalatçıyı da ölüme mahkum etmiş olursun. Tamam bizim ihtalatçılarımız arasında kazıkçı, kan emici çok, ama gene de onlar vergi verecek sen vermeyeceksin olmaz.

Yakın zamanda amazon, trendyol, n11 gibi siteler aracılığı ile yerel firmalardan aldığım ürünlerin çoğu faturasız geliyor. Göndermemek için ellerinden geleni yapıyolar. Tabi aracı firmaların destek ekiplerine yazınca mecburen gönderiyorlar.

Bildiğim kadarıyla bunlar transferleri banka üzerinden olduğu için faturayı gene kesiyor ama müşteriye değilde komisyon karşılığında bir başka firmaya kesiyor. 3. firma da bunu gider gösterip, ödemesi gereken gelir vergisinden kaçırıyor. Vatandaşın ülkesine sahip çıkıp her faturanın peşine düşmesi gerekirken, boşluk oluyor ki firmalar da böyle yapıyor.

Çok acı ama böyle bir topluma layık olan nedir, nasıl idare edilmeli, bunun gibi soruların akılcıl bir yanıtı var mı?

Kimse işin bu taraflarını konuşmuyor...

---

Bundan hariç bir de gerçekten arge faliyeti olan öğrencileri tenzih ederek öğrencilerle ilgili kendi deneyimlerimi aktarayım. Ben 5 farklı üniversitenin mühendislik fakültesinde çalıştım. Abartısız binlerce öğrenci tanıdım. O örnekleri bir kenera bırakarak sadece bizim forumdan örneklerle gideceğim varın gerisini siz düşünün.

Elimde 1 osiloskop, 1 güç kaynağı ve bir tanede az masraf gerektiren sıcak hava istasyonu var. Abartısız 1 yıldan uzun zamandır projesi, fikri olan bir öğrenci denk gelse de destek anlamında hediye etsem diye bakınıyorum. Forumda yoklamak için bir iki tane de entegre, mikroskop filan falan hediye ettim. Beklentim iki proje yapması vs iken adam ürünü alınca ardına bakmadan dönüp gitti. Alıp gidene helali hoş olsun o da önemli değil ama benim denk geldiğim öğrenci sorularının tamamı, "şu projeyi bizim için yapın yoksa bütün sınıf kalacağız" gibi en temel ilkeleri bile burada bedava yaptırma gayretinde. Öğrencilik sömürülecek bir konum ya da öğrenci=küçük emrah değil. Gayreti olan her insanın -ki öğrenci olmasına gerek yok- netice alması gayet mümkün...

@taydin Çakma mal getirenleri saymadınız.

Neticede devlet ihtiyacı olan parayı bizden bir şekilde alacak. Eğer öğrenci "benden alma, ben öğrenciyim" derse, devlet de akıllı davranıp ondan almayacak, ARGE yapan "ben değer üretiyorum, istihdam sağlıyorum, benden alma" derse, devlet de akıllı davranıp ondan almayacak. Ama buradaki kaybını da MUTLAKA telafi edecek. Etmeli yoksa başka bir yerde sıkıntı çıkar.

Bence böyle yerlerden ortaya çıkan kayıpların TAMAMINI lüks tüketime yükleyeceksin. Ferrari araba alandan %400 vergi alacaksın. 10 milyonluk villa alandan %100 vergi alacaksın. Vergisini vermeyen zengine öyle bir ceza keseceksin ki, feleği sapıtacak.

Bir de Ferrari araba alandan işletim sırasında vergi alacaksın:

1) Havayı daha fazla kirletme vergisi
2) Geniş lastik yolu daha fazla aşındırma vergisi
3) Hızlı gidiyor, daha fazla trafik kazası riski vergisi
4) Dibi alçak, yola sürtüp alfaltı aşındırıyor vergisi.
*
*
*

Yurtdışından 2018 de 5 milyar adet gümrüksüz poşet giriş yapmış.
Gumruklendirme gerekir mi?
Vergi kaybı var mı?
neden acaba? yanlış vergi politikası yüzünden olabilir mi?
hadi diyelim doğru politika alayını vergilendirmekti peki geldiğimiz nokta sence iyi mi?
o günden bu güne gümrükten kaçamayan şaibeli 5 milyar paket bize ne kazandırdı?
2018 yılında 17. sıradaydık şimdi 21. sıradayız.
problemin kaynağı orasımıymış?

Artık günümüz dünyasında küreselleşmenin gerçekte ne olduğu ortaya çıktı. "Sınırlar kalkıyor, dünya artık bir köy" lafını artık kimseye yutturamıyorlar. Küreselleşmenin amacının, bütün ulus devletleri batırıp faşist bir dünya devleti kurmak olduğu anlaşıldı. Bunun önüne geçmek için artık bütün ulus devletler gümrük duvarları oluşturuyorlar. Bu sadece Türkiye'de olan birşey değil.

gümrük duvarı diğer argümanlara sözüm yok ama şu manidar zamanlarda yöneticilerimizin getirilen extra vergileri gerçekten bunlar için getirdiğine inanmıyorum.

bence buna inanmak asgari ücrete yapılan zammın ertesi günü sigaraya zam yapıp "siz içmeyin sağlıklı yaşayın diye yaptım" sözüne inanmak gibi bir şey.

Ben 15 yıl sigara içtikten sonra bıraktım. Bana göre bugün sigaranın paketi 150-200 TL olmalı.

Sigara içmek gariban işi değildir. Bir defa bu algıyı yayan fesat düşüncelerinden zihinleri arındırmak gerek. O zaman söylediğim şey daha iyi anlaşılır.

Sigaranın sebep olduğu bir çok hastalık var. Sadece kanser bile ele alındığında SGK'ya bindirdiği yük inanılmaz.

Kimsenin keyfi olarak tükettiği bir ürünün ceremesini bütün toplum çekmemeli, sigaradan alınan vergiler bu bakımdan az bile....

Üşenmez iseniz buyrun neden o fiyatlarda olması gerektiğinin gerekçelerini buradaki bir akademik ya da şahsi doktor değerlendirme örneklerini okuyun:

Bana göre bizim en büyük sorunumuz eğitim. Hem evde eğitim, hem okulda eğitim.
Eskiden öğrenci okula gitmeyince öğretmen eve gelirdi. Tarlada bağda bahçede çalıştırılan çocuklar için resmen savaş verirlerdi.
Şimdilerde ne kadar az öğrenci gelirse o kadar çok memnun oluyorlar.
Tahta da kitaptan okur gibi ders anlatıp, dersin sonun da "ben anlattım, gerisi beni enterese etmez" modundalar. İdarenin zaten canına minnet. Devletten alamadığı desteğin faturasını öğrenciye kesiyor. Kaç dersten kaldıysan, o derslerden geçmek için okulun belli isteklerini karşılıyorsun o kadar. Ben bunu bizzat açıktan meslek lisesi okuduğum zaman yaşadım. Derslerim çok iyiydi ama bir yandan da çalışmak zorunda olduğum için sınavın birine katılamadım. Geçmiş sayılmamın karşılığı olarak bir adet pc monitörü istediler. Almadım. Liseyi 5 senede bitirdim.

Bizler Türk milleti olarak zeki insanlarız. Ama bir o kadar da benciliz. Devletin millet vekilleri, bakanları dünya kadar maaş almasalar ve çevrelerinde kralcılar dört dönmese o makamlarda bu gün gerçekten iş yapacak adamlar otururdu.

Geçmişten bu güne kadar parti filan ayırmadan söylüyorum herkes oy derdinde, iktidarı kaybetmemenin peşinde. Zenginlere, çevresi genişlere sırtını dönersen anında indiriverirler aşağıya. Adamın inşaat şirketi var, bastırıyor parayı millet vekili oluyor. Çevre genişliyor, ihale yolları açılıyor. Bir de bu kralcılar sayesinde daha laf ağzından çıkmadan isteği yerine getiriliyor.

Hepimiz neyin ne olduğunu biliyoruz zaten.
Fakirler konuşuyor, fakirler dinliyor, zenginler konuşuyor, zenginler dinliyor. Ne fakir zenginlerin muhabbetini dinliyor, ne zengin fakirin muhabbetini dinliyor. Herkes kendi aleminde. Herkesin kendine göre derdi var. Şükreden kimse yok memlekette. Hani ne demiş şair;
"Herkesin bir derdi var.
Kiminin ekmeği bayat, kiminin pırlantası küçük."

Bize bu saatten sonra bir Atatürk daha gelse yine belimizi doğrultamayız gibime geliyor. Yada biz göremeyiz.

Bana göre bizim en büyük sorunumuz eğitim. Hem evde eğitim, hem okulda eğitim.
Eskiden öğrenci okula gitmeyince öğretmen eve gelirdi. Tarlada bağda bahçede çalıştırılan çocuklar için resmen savaş verirlerdi.
Şimdilerde ne kadar az öğrenci gelirse o kadar çok memnun oluyorlar.
Tahta da kitaptan okur gibi ders anlatıp, dersin sonun da "ben anlattım, gerisi beni enterese etmez" modundalar. İdarenin zaten canına minnet. Devletten alamadığı desteğin faturasını öğrenciye kesiyor. Kaç dersten kaldıysan, o derslerden geçmek için okulun belli isteklerini karşılıyorsun o kadar. Ben bunu bizzat açıktan meslek lisesi okuduğum zaman yaşadım. Derslerim çok iyiydi ama bir yandan da çalışmak zorunda olduğum için sınavın birine katılamadım. Geçmiş sayılmamın karşılığı olarak bir adet pc monitörü istediler. Almadım. Liseyi 5 senede bitirdim.

Bizler Türk milleti olarak zeki insanlarız. Ama bir o kadar da benciliz. Devletin millet vekilleri, bakanları dünya kadar maaş almasalar ve çevrelerinde kralcılar dört dönmese o makamlarda bu gün gerçekten iş yapacak adamlar otururdu.

Geçmişten bu güne kadar parti filan ayırmadan söylüyorum herkes oy derdinde, iktidarı kaybetmemenin peşinde. Zenginlere, çevresi genişlere sırtını dönersen anında indiriverirler aşağıya. Adamın inşaat şirketi var, bastırıyor parayı millet vekili oluyor. Çevre genişliyor, ihale yolları açılıyor. Bir de bu kralcılar sayesinde daha laf ağzından çıkmadan isteği yerine getiriliyor.

Hepimiz neyin ne olduğunu biliyoruz zaten.
Fakirler konuşuyor, fakirler dinliyor, zenginler konuşuyor, zenginler dinliyor. Ne fakir zenginlerin muhabbetini dinliyor, ne zengin fakirin muhabbetini dinliyor. Herkes kendi aleminde. Herkesin kendine göre derdi var. Şükreden kimse yok memlekette. Hani ne demiş şair;
"Herkesin bir derdi var.
Kiminin ekmeği bayat, kiminin pırlantası küçük."

Bize bu saatten sonra bir Atatürk daha gelse yine belimizi doğrultamayız gibime geliyor. Yada biz göremeyiz.
Sizi çok iyi anlıyorum ve eklemek istediklerim var.
Okuduğum okulun ismini vs. vermeyeceğim fakat şehrimdeki hem arazisi hem adıyla büyük bir okuldu.
Okulumuzda deney imkanımız vardı(hava tesisatı atölyeleri,3ph motorlar üstünde çalışabileceğimiz atölyeler,plc(tamamen s7-1200ile kurulmuş) atölye vardı) Fakat bunlarda çalışırken a'dan z'ye bütün malzemeni sen getiriyorsun(kullanacağın kablon, kullanacağın direncin diyotun transistörün vs.) bunlar sorun değil diyelim hadi toplasan hepsine 50 lira verip alabilirsin. Ama her yıl okulumuz ihtiyaç listesine yazıyordu bunları ve bu ihtiyaçların karşılandığına ben şahit oldum(okula gönderilen 3 koli fluke 117'yi bizzat ben saydım) bu fluke 117ler neden gönderildi? biz bunları hiç kullanmadık? nereye gitti bunlar?

Aslında ben bu tür konulara bu forumda iştirak etmek istemiyorum. Burada bulunma amacım belli. Siyaset konuşacak olsam başka yerlere giderim. Çünkü burada konuştuğumuz siyaset bizi birbirimize düşürmekten başka hiç bir işe yaramıyor. Ben sana ağlıyorum, sen bana ağlıyorsun. İkimizin de eline birşey geçmiyor. Hatta çoğunlukla konuya iştirak etmememe rağmen okuduklarım karşısında herhangi bir üyeye kin besleyebiliyorum. Zaten hiç zannetmiyorum bir millet vekilinin de böyle forumlara girip, "insanların ne derdi var bir bakayım" dediğini.
Kendi kendimize küsüp, barışıyoruz işte.

Aliexpress fiyatlandırması üzerine iki satır birşey yazayım dedim ama konu yine döndü siyasete. Bazen de kaçamıyorsun işte. Hiç bir şeyi değiştiremeyeceğini bile bile içindekini dökmek istiyor insan.

Hazır bu konuyu da açmışken genel bir eleştirim var. Konu siyaset yada siyasete yakın bir muhabbet olunca herkesin dili çözülüyor ama teknik bilgi lazım olunca bu kadar verimli geçmiyor konular. Kimsenin bilgisini ölçmüyorum, süphesiz ki forumdaki çoğu insan benden kat kat bilgilidir. Ancak bu bilgiyi paylaşmaya üşenenler olduğunu düşünüyorum.
Çoğunlukla konu açıp soru sorduğumda Timur abi cevap veriyor. Bekliyorum ki herkes fikrini söylesin ama işin sonunda bakıyorum ki Timur abi ile ikili mesajlaşmaya girmişiz. Bazen o da yoğun oluyor cevap vermiyor, bu sefer 1 koca gün cevap beklediğim oluyor. Mecbur buradan kopyalayıp facebook'a yapıştırıyorum.
Lütfen değerli bilgilerinizi paylaşın. Benim size çok ihtiyacım var.

Bu gün ve son bir kaç gündür sorularıma cevap alma oranım arttı. Özellikle bu günüm çok keyifli geçti. Bir kaç konu üzerinde, bir kaç kişi, eğlenceli bir biçimde tartıştık. Konular böyle geçince öğrenmesi de kolay oluyor. Ayrıca uygulama yapmak içinde tabiri caizse gaza geliyorum. Güç kaynağını bir yıldır bitiremememin en büyük sebebi soru sorup yanıt alamamam dır. Geri dönüş olmayınca elimi süresim gelmiyor devreye. Açıp boş boş oyun oynuyorum.

Kendine yatırım yapıyorsun ve bunun elbet maliyeti olacak. Bir an önce seni gazlayan TV leri izlemeyi bırak gerçek hayata dön.
Abi sen dalga mı geçiyorsun. Eğer kendime yatırım yaparsam günün sonunda başka bir ihtiyacımdan kısmak zorundayım. 16F877(120 lira), ATMEGA328(80-100lira) Daha öğreniyorum ve bu fiyatlar merak ettiğini denemenin önüne geçiyor 1 tane okul, 1 tane kendi deneylerin için alacak gücün olmuyor. Yarım yamalak yetişmiş bir nesil geliyor ve bu nesile kimse diyemez iş bilmiyorlar öğrenememişler. Fiyatlardan dolayı yaptığın ödevini esnetemiyorsun ya bozulursa diye.

Ben hurda kartlardan dağıtıyorum malzemeleri.
2 ölçü aletimi de staja gittiğim yerde bozup kenara atmışlardı oradan aldım.

Yarım yamalak yetişmiş bir nesil geliyor ve bu nesile kimse diyemez iş bilmiyorlar öğrenememişler.

Kimse gelen nesil için iş bilmiyorlar demeyecek. Yok paraya çalıştırıp, iş bilmezliğini bir enstrüman olarak kullanacak ya da daha kötüsü işsiz kalacaklar.

Çalışmaya başladığında kimse imkanlarınlarınla ilgili soru sormaz. Neticede karşısında nasıl bir birikim var diye bakar. O nedenle burada yazılanları yapıcı bir tavsiye olarak düşünmek lazım.

İstisnalar hariç dünyanın hiç bir yerinde öğrenciler müthiş imkanlarla okumuyor. Dünyada sadece Amerika ve Avrupa varmış gibi davranamayız. Hindistan, Çin, Rusya bunlarında dolar karşısında para birimleri bizimkenden çok farklı değil. Zaten geniş bakılırsa Rusya ve Çin bugün neden birlikte hareket ediyor anlamak çok da zor değil.

Ruslar 187 dolar, Çin eyalet sisteminde 170-380 dolar arası, Hindistan 200 dolar agari ücret alıyor. Şu an bile bizim ülkede dolar 270 dolar ki bu rakam çok da uzak olmayan tarihlerde aşağıda göreceğin gibi 400 doların üzerindeydi.

Lafın özü Allaha sığınıp kendine güveneceksin. Mazeretle değil gayretle dost olmalısın. Bunları siyasi, seni haksız çıkartmak için vs söylenmiş diye düşünme. Benim tecrübelerimden çıkardıklarım. İster dinlersin, ister kulak ardı edersin orası sana kalmış...

Türkiyede yıllara göre asgari ücretin tablosu. 2013 yılında Gezi olayları ile başlayan süreç bizden neler götürüyor aşağıdaki tablo net bir şekilde gösteriyor.

1647500154696.png

Kimse gelen nesil için iş bilmiyorlar demeyecek. Yok paraya çalıştırıp, iş bilmezliğini bir enstrüman olarak kullanacak ya da daha kötüsü işsiz kalacaklar.

Çalışmaya başladığında kimse imkanlarınlarınla ilgili soru sormaz. Neticede karşısında nasıl bir birikim var diye bakar. O nedenle burada yazılanları yapıcı bir tavsiye olarak düşünmek lazım.

İstisnalar hariç dünyanın hiç bir yerinde öğrenciler müthiş imkanlarla okumuyor. Dünyada sadece Amerika ve Avrupa varmış gibi davranamayız. Hindistan, Çin, Rusya bunlarında dolar karşısında para birimleri bizimkenden çok farklı değil. Zaten geniş bakılırsa Rusya ve Çin bugün neden birlikte hareket ediyor anlamak çok da zor değil.

Ruslar 187 dolar, Çin eyalet sisteminde 170-380 dolar arası, Hindistan 200 dolar agari ücret alıyor. Şu an bile bizim ülkede dolar 270 dolar ki bu rakam çok da uzak olmayan tarihlerde aşağıda göreceğin gibi 400 doların üzerindeydi.

Lafın özü Allaha sığınıp kendine güveneceksin. Mazeretle değil gayretle dost olmalısın. Bunları siyasi, seni haksız çıkartmak için vs söylenmiş diye düşünme. Benim tecrübelerimden çıkardıklarım. İster dinlersin, ister kulak ardı edersin orası sana kalmış...

Türkiyede yıllara göre asgari ücretin tablosu. 2013 yılında Gezi olayları ile başlayan süreç bizden neler götürüyor aşağıdaki tablo net bir şekilde gösteriyor.

16080 eklentisine bak
Estağfurullah abi dediklerin tabii benim için çok önemli. Dediğin doğru dünyanın hiçbir yerinde öğrencilere mükemmel imkanlar destekler sunulmuyor. Fakat bizde durum daha kötü hiçbir destekleri yok ve bunun yanında daha da güçleşiyor. Bu sorgulandığında da "g**zünüze d*iziniz* d**sun" diye cevaplanıyor. Konuyu siyasete taşımak istemediğim için devam etmeyeceğim bu mesajımı yazmaya. Vakit ayırıp kıymetli düşüncelerinizi paylaştığınız teşekkür ederim.

Bu vergi işinin çözümü aslında çok basit. Ceza ödemeleri de benzer şekilde...

Gücü çok olan çok ödeyecek, az olan az ödeyecek. Bu düzenleme yapılsa oldukça adil olur. Düğün dernekte bile zengin fakir herkes bütçesi kadar destek olur. Vergide aslında devlete verdiğimiz destek değil mi...

Şimdi örneğin aşırı hızın cezası atıyorum. 1000TL.
Ben ayda 5000 kazanıyorum başkası 50.000 kazanıyor. Aynı cezayı ödüyoruz. Ama aynı derecede caydırıcı değil. Benim gelirim in 1/5 i ve benim için caydırıcı. O zaman zengin vatandaş için ceza 10.000tl olmalı ki aynı derecede caydırıcı olsun.

Vergide aynı şekilde ödeyen kişinin gelirine endeksli olmalı... Öğrenci ise doğal olarak vergi olmamalı...

Gençlerin durumu hakkındaki düşüncemi de yeri gelmişken dile getiriyim. Her sene stajer yetiştiriyorum ve istisnalar hariç her sene gelen öğrencilerin durumu daha da vahim oluyor... Nasıl söylemek doğru olur bilemiyorum ama gençlerde zeka pırıltısı azalıyor. Stajere akşama kadar mal taşıtırsam hiç dert etmiyor ancak en ufak bir bilgi beceri, sorumluluk isteyen iş verdiğimde takılıp kalıyor. Çocuklar zeki olsun diye bebekken verilen folik asitler vs ters mi tepti nedir anlamıyorum...

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,951
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back