E-ticaret için yeni vergi kararı

Bende verginin kargo ücretine yansıtıldığını düşünmeye başladım.
Çünkü eskiden aliexpress de kargo ücreti olmayan sınırsız ürün bulabiliyordum. Şimdilerde en kötüsünün 50tl kargo ücreti var.
Üstelik aynı mağazadan iki farklı ürün alırsan 50+50 kargo ücreti oluyor. Sırf bu yüzden çoğu şeyi alamıyorum. Çünkü her eklediğim farklı ürün +50 koyuyor üstüne.
Örnek olarak dün sırf entegre satan bir mağazaya girdim. Sepete iki tane dijital pot ekledim. Tanesi 15tl den 30tl. 55tl de kargosu 85tl.
Hazır dedim kargo parasını ödemişken ihtiyacım olabilecek entegrelerden 1-2 atayım sepete. AMS1117 entegresi gördüm. 1.1v dan 5v'a kadar tüm ara değerler var. 10'ar taneden 7 değer, toplam 70 adet ve sadece 25tl. Ekledim sepete 25+55tl ile 80tl daha bindi üstüne. böyle 3-5 çeşit ekledikten sonra sepete bir gittim 400TL olmuş. Başladım tek tek silmeye. En sonunda sadece dijital potları alıp çıktım. :katil2:
Adam satışından oldu ben aynı kargoyla gelecek ürünlerin fırsatını kaçırdım.
Sahi bu durumda kim kazandı? Kim kaybetti? Çin mi yoksa Türkiye mi?
vergi.png

Yanlış görmüş olabilir misin?
Sepetimde 13 adet ürün var hepsi aynı satıcıdan ,hepsinin kargosunda 59.14 yazıyor ama 1 tane 59.14 alıyor

Denedim satıcıdan satıcıya değişişyor kimisi sayoya bakmazsınız 50 tl diyor al alabildiğin kadar diğeri 10ar 20 şer ekliyor her bir ürüne. Şu anda tek ve tek lüksümüz sabit tarife uygulayanlar gelinen durum yazık cidden.

Denedim satıcıdan satıcıya değişişyor kimisi sayoya bakmazsınız 50 tl diyor al alabildiğin kadar diğeri 10ar 20 şer ekliyor her bir ürüne. Şu anda tek ve tek lüksümüz sabit tarife uygulayanlar gelinen durum yazık cidden.
halimiz o kadar kötü ki artık üstü dahi örtülemiyor. Ben şahsen aylardır indirim kovalıyorum cheromeye o kadar favori kısa yolu ekledim ki açılışta donuyor nerde ucuz stokta olmayan varsa yıldızlıyorum ucuz bulsam yıldızlıyorum birkaç tl ucuza alayımda ucuza aldığım miktara başka bir şeyde alırım diyorum. Bizde şuan ateş pahası olan arduino kartlarını(80-120tl aralığındaki)avrupada yaşayan herhangi birey 4-5euroya alıp kullanıyor üzücü gerçekten

halimiz o kadar kötü ki artık üstü dahi örtülemiyor.
Üstünü örtmeye çalışan olsa gam yemeyecem. Düne kadar yüksek kur iyidir hoştur, üretim üssü olacaz uçacaz kaçacaz diyorlardı Ve milyonlarca insan buna inanıp savunuyordu.
Düşünüyorum düşünüyorum ulaştığım yer hep aynı.
Millet olarak Biz bunu sonuna kadar hak ediyoruz. Hemde dibine kadar hak ediyoruz. Kurunun yanında yaş yanıyor ya o zoruma gidiyor sadece.

halimiz o kadar kötü ki artık üstü dahi örtülemiyor. Ben şahsen aylardır indirim kovalıyorum cheromeye o kadar favori kısa yolu ekledim ki açılışta donuyor nerde ucuz stokta olmayan varsa yıldızlıyorum ucuz bulsam yıldızlıyorum birkaç tl ucuza alayımda ucuza aldığım miktara başka bir şeyde alırım diyorum. Bizde şuan ateş pahası olan arduino kartlarını(80-120tl aralığındaki)avrupada yaşayan herhangi birey 4-5euroya alıp kullanıyor üzücü gerçekten
Konu değil ama raspberry pi pico nasıl tutunamadı çok üzüldüm. Bomboş arduinoya verdiğimiz para valla çöp. Raspberry ekosistemden kaybediyor üzücü. Ama aldım bir tane yine de 80 TL nanodan bile ucuz TCXO var 32 bit Max CPU freq. 130MHz leri bile geçebiliyor. Bir frekansmetre ve sonrasında LC metre projesinde kullanmayı düşünüyorum.

Demekki basit arduino birçok konuda yeterince iyi iş görüyor, o yüzden pico yu öğrenmek için gereken motivasyon az ...

Konu değil ama raspberry pi pico nasıl tutunamadı çok üzüldüm. Bomboş arduinoya verdiğimiz para valla çöp. Raspberry ekosistemden kaybediyor üzücü. Ama aldım bir tane yine de 80 TL nanodan bile ucuz TCXO var 32 bit Max CPU freq. 130MHz leri bile geçebiliyor. Bir frekansmetre ve sonrasında LC metre projesinde kullanmayı düşünüyorum.
Millet arduinoya alışmış, pico yabancı geliyor. Bende de var 2 tane. Boş yatacağına bir şey yapayım diye niyetlendim. Açıtım 1-2 video karmaşık geldi gözüme, kapadım attım kenara.

ben picoyu ide ile yazıyorum birçok projede onu kullanıyorum artık. Nanonun fake 328 entegresinden bıktım durup dururken reset ediyor vs.Pico ile bunları yaşamıyorum ve birden fazla uart hattı sayesinde birkaç farklı kaynağa online şekilde çalışabiliyorum multi core yapısı sayesinde eklediğim displayler programın akış seyrini değiştirmiyor

Millet yeni durumdan şikayetçi ben memnunum . Neden derseniz az çok ücretini gümrugunu ödüyorum. 15 bilemedim 20 günde elimde işimi yapıp paramı kazanıyorum.kayboldu mu kargom nerde gümrükte ne olacak kaygısı yok. Millet buzdolabı süsü aliyordu onların önü kesildi.
Kimse kusura bakmasın hobyci ayda yılda bir malzeme alıp keyfini cikarir ve paraya bakmaz keyfin maddi karşılıgi olmaz . Para kazanıyorsaniz da hesabınızı ona göre yapıp fiyatinizi ona göre değerlendirecek siniz. Yukarda arkadaşlar sıkıntı yalnız bizde gibi davranıyorlar. Sanırım onlar hiç TV basın medya izlemiyor.

Millet yeni durumdan şikayetçi ben memnunum . Neden derseniz az çok ücretini gümrugunu ödüyorum. 15 bilemedim 20 günde elimde işimi yapıp paramı kazanıyorum.kayboldu mu kargom nerde gümrükte ne olacak kaygısı yok. Millet buzdolabı süsü aliyordu onların önü kesildi.
Kimse kusura bakmasın hobyci ayda yılda bir malzeme alıp keyfini cikarir ve paraya bakmaz keyfin maddi karşılıgi olmaz . Para kazanıyorsaniz da hesabınızı ona göre yapıp fiyatinizi ona göre değerlendirecek siniz. Yukarda arkadaşlar sıkıntı yalnız bizde gibi davranıyorlar. Sanırım onlar hiç TV basın medya izlemiyor.
Biz öğrenenler ,öğrenciler bu hangi saydığınız sınıfa giriyoruz acaba.

İnsan, Hobici de olsa, ticaretci de olsa ilk önce kendi cebine bakar. Belki zenginin tuzu kurudur ama ben kendi adıma asgari ücretle çalışan bir hobici olarak şikayetçiyim. Piyasaları ülkeye uygun duruma getirmek devletin görevidir. İç-dış politikalar devletin işidir. Yukarıda da söyledim. Biz vergi vermeyelim demiyoruz, verelim tabi ama bir kaç tane neredeyse pasif eleman denecek entegreler için 200-300tl ler ödeyemiyoruz. Bırakalım o zaman hobiyi. Boş vakitlerde manda gibi koltuğa serilip TV izleyelim. Ne güzel memleket be.

İnsan, Hobici de olsa, ticaretci de olsa ilk önce kendi cebine bakar. Belki zenginin tuzu kurudur ama ben kendi adıma asgari ücretle çalışan bir hobici olarak şikayetçiyim. Piyasaları ülkeye uygun duruma getirmek devletin görevidir. İç-dış politikalar devletin işidir. Yukarıda da söyledim. Biz vergi vermeyelim demiyoruz, verelim tabi ama bir kaç tane neredeyse pasif eleman denecek entegreler için 200-300tl ler ödeyemiyoruz. Bırakalım o zaman hobiyi. Boş vakitlerde manda gibi koltuğa serilip TV izleyelim. Ne güzel memleket be.
seni bu düşncelerinden kurtaracak harika kanllar var tv'de onları izlersen diğer ülkelerin 3000-4000 verdiğini göreceksin ve nası refah içinde olduğunun farkına varacaksın(!)

Eğer ürün spor ayakkabısı, takı, incik boncuk, elektronik sigara gibi saçma sapan, olsa da olur olmasada olur şeylerse vergiyi alsınlar. Hatta daha fazla alsınlar. Ama ARGE veya öğrencilerin eğitimine hizmet edecek şeylerden, belli bir parasal limite kadar vergi alınmaması lazım. Tabi burada da adede bakılacak. Sen 1000 tane transistör alıyorsan herhalde amacın eğitim değildir :D

Ama Türkiye'de ARGE'ye en büyük darbeyi vuran bu değil. En büyük darbe, keyfi olarak yurtdışından gelen bir malzemeyi TİCARİ kabul etmek ve ithalat rejimine tabi tutmak. Bu firmalara çok büyük maliyetler getiriyor. Bir komponent alıyorsun, gümrükteki dangalağın beyni bunun ne olduğunu idrak edemiyor, TİCARİDİR diyor ve boku yiyorsun, en az 1500 TL ithalat masrafı çıkıyor. Yani ben bir lazer diyot getirtiyorum 10 dolara, başkası Yeni Zelanda'dan bir koca gemi dolusu koyun getiriyor. İkimiz de aynı ithalat prosedürünü uyguluyoruz. Herifler de ağızlarını bırakıp kıçıyla gülüyorlar bize.

Eğer ürün spor ayakkabısı, takı, incik boncuk, elektronik sigara gibi saçma sapan, olsa da olur olmasada olur şeylerse vergiyi alsınlar. Hatta daha fazla alsınlar. Ama ARGE veya öğrencilerin eğitimine hizmet edecek şeylerden, belli bir parasal limite kadar vergi alınmaması lazım. Tabi burada da adede bakılacak. Sen 1000 tane transistör alıyorsan herhalde amacın eğitim değildir :D

Ama Türkiye'de ARGE'ye en büyük darbeyi vuran bu değil. En büyük darbe, keyfi olarak yurtdışından gelen bir malzemeyi TİCARİ kabul etmek ve ithalat rejimine tabi tutmak. Bu firmalara çok büyük maliyetler getiriyor. Bir komponent alıyorsun, gümrükteki dangalağın beyni bunun ne olduğunu idrak edemiyor, TİCARİDİR diyor ve boku yiyorsun, en az 1500 TL ithalat masrafı çıkıyor. Yani ben bir lazer diyot getirtiyorum 10 dolara, başkası Yeni Zelanda'dan bir koca gemi dolusu koyun getiriyor. İkimiz de aynı ithalat prosedürünü uyguluyoruz. Herifler de ağızlarını bırakıp kıçıyla gülüyorlar bize.
şu yazında 1 tane yanlış söz yok üstat

Eğer ürün spor ayakkabısı, takı, incik boncuk, elektronik sigara gibi saçma sapan, olsa da olur olmasada olur şeylerse vergiyi alsınlar. Ama ARGE veya öğrencilerin eğitimine hizmet edecek şeylerden, belli bir parasal limite kadar vergi alınmaması lazım. Tabi burada da adede bakılacak. Sen 1000 tane transistör alıyorsan herhalde amacın eğitim değildir
Bence yanlış yere odaklanıyoruz abi.
Türkiye dünyanın 21. büyük ekonomisi. öyle 3 kuruşluk aliexpress alışverişi dengemizi bozuyorsa bizim çok daha başka ve büyük problemlerimiz var demektir.

Elektronik teknik cihazların gümrük muafiyeti veya düşük kategori vergilendirme de alt başlıklar halinde tasnif edilmesi lazim.
Koca joca oyuncu monitörleri/TV ler, oyun konsolları her türlü kamera vs vs teknolojik aletlerle multimetre skop güç kaynaklarının teknik ekipman/eğitim cihazları olarak ayrılması.gerekir
Ticari olmayacak sayıda komponentlere de muafiyet getirilmesi gerekir diye düşünüyorum .

Bence yanlış yere odaklanıyoruz abi.
Türkiye dünyanın 21. büyük ekonomisi. öyle 3 kuruşluk aliexpress alışverişi dengemizi bozuyorsa bizim çok daha başka ve büyük problemlerimiz var demektir.
Yurtdışından 2018 de 5 milyar adet gümrüksüz poşet/zarf giriş yapmış.
Gumruklendirme gerekir mi?
Vergi kaybı var mı?

Son düzenleme:

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,951
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back