@OmegaEdward A. Murphy jr (ceyar
derki;
Ters gidecek iş, mutlaka ters gider. Bende bundan hareketle,
Fazla akımdan yanacak olan devre komponenti mutlaka yansın ve kararsın ki arızayı bilelim. Diyorum.
Lakin sonuç itibarıyla komponent üreten bir ülke değiliz ve komponent ler çok pahalı. Sonuç itibarıyla SİZ haklısınız.
Neyse gelelim sadede;
@taydinsayesinde sitemizin lab-bench başlığı altında yapmış olduğum devreden %90 memnunum. Memnun olmadığım tek taraf benden kaynaklı ve kullandığım beleş trafonun projeye göre düşük güçte olmasıydı. Bütçesi olan arkadaşlara kendi güç kaynağı projelerinde, %50 daha yüksek güçte toroidal trafo kullanmalarını öneriyorum.
Bu sayfadaki Proje sizlerin istediğiniz ölçülerinize göre her beklentinizi karşılar.
Geçen ay tamamladım.Akım ve voltaj ayarlı LAB-BENCH ŞEMA AYNEN BU R17-R18 direnci beni çok uğraştırdı Şemadaki Q4 transistörü yerine 2 tane paralel 2n3771 kullandım. Soğutma için 8x8 büyüklüğünde alüminyum radyatör kullandım.Fan kullanmadım. Trafo ise, 12volt 60W lık Açık trafo ve sekonder...
mekatronik.org
Yani, şiddetle bu modeli öneriyorum.
Yükte Ripple değeri düşük.Çıkıştaki voltajı ölçüp hızlı geribesleme yaptığından dolayı Yükte voltajı anlık bile bayıltıp düşürmüyor, 0 -18 volt ve 20ma-5A ayarlıyorum. Stres testleri olumlu ve fan kullanmadan rahatlıkla saatlerce 3A (stabil radyatör -transistör ısısıyla) güvenle kullanabileceğim kanaati bende oluştu. Maksimum olarak, 10v altında 5A alabiliyorum lakin ısı artışı hafifte olsa var.
Uygulamadaki tek sıkıntım, akım ayarı için, pot a seri direncin değerini dene-yanıl yoluyla bulmak oldu. Tek eksiği yukarıda yazdığım gibi bir toroidal trafo kullanmamak oldu.
Yani, gerçekten namuslu bir tacir benim projeye 5A rahatlıkla etiket basardı.Çünkü önceden kutusu üzerindeki 15volt 2 amper vaadi benim ölçülerime göre 1A bile değildi. Piyasadaki çin malı lineer power supply lar %60 sahte yani. Bende içini dağıttım böyle oldu.
Ha birde, bu tür projelerde kutunuzu biraz geniş tutun ve mümkünse fan kullanın.
15-18 volt üzeri için ise kesinlikle kademeli toroidal trafo kullanın. Sağlam amperli röle ucuza bulmanız sıkıntı. Kaliteli komutatör düşünün bence. Kademeli trafo kullanmazsanız soba yapmış olursunuz.
Yukarıda yazdığım tavsiyeler, buradaki müdavimler için değil site okurları içindir. Ben de buradaki (birkaç) ustalarımdan faydalandım. Teşekkürler ediyorum. Yarışmacı arkadaşlara başarılar dilerim