Elektor Dergisi Güç Kaynağı

Şu devreyi bende incelemiştim açıkcası astarı yüzünden pahalıya geldigini fark etim, devredeki kayıp miktarı oldukça fazla, yüksek seviyelerde kullandığında baya bir ısı oluşturuyor ben dps5005 aldım ve bit pazarından iki adet 19V 4,75A smps'i seri bağlayarak güç kaynağına verdim bence çok iyi bir güç kaynağı tavsiye ederim pc'ye bağlanda akım ve gerilim grafiğini gösteriyor tabi telefonlarda'da aynı şekilde (iphone kulanıcısıysanız bluetooth modülünü almayın sadece android cihazlar ile çalışıyor)
 

Ekler

  • 1392E98E-963D-4F71-B69A-CD2D13749C42.jpeg
    1392E98E-963D-4F71-B69A-CD2D13749C42.jpeg
    290.9 KB · Görüntüleme: 171
5 amper yeterli ise, hiç uğraşmayın. Güvenilir yurtdışı satıcılardan 2 adet LM338K alırsınız.Büyük bir soğucuya paralel olarak bağlar ve radyatöre güzel bir montaj ile sade ve karışık olmayan bir regüle elde edersiniz.Fiyatı tuzluya ama toplamı ucuza gelir.PCB derdi yok.Kutulama işi rahat.
İşte takıntılarımız?
-18 yada 20 voltun yukarısını yılda kaç kere kullanıyoruz?
-Ayrıca biz Kafayı takmışız güç kaynağımız ille de akım ayarlı olacak diye. Akü şarj edeceğiz sanki.
Ben akım ayarlı yaptım da ne oldu? Önceden akımı ayarlayıp göreceğim hassas bir dijital bir ayar yok.Böyle bir devre olsa bile, tuzluya malolur.
 
Bir güç kaynağında akım sınırlama sadece akü şarz etmek için kullanılmaz .En önemli avantajı bir cihazı tamir ederken arızalı cihazın çektiği akımın alıp başını gitmemesini ve cihazın yanmamasını sağlar.Çünkü devreye “Bu ayarladığım amper değeri aşmasın demektir, devre bunu yapar.Çok maliyetli bir devre de değildir opamp larla yapılabilir.

Bir güç kaynağının verim testi ise, giriş ve çıkışlarına voltmetreler ,ampermetreler, ve analyzer , çıkışlarına da farklı değerde yüklere bağlayarak yapılır.Kabaca giriş de harcanan güçle çıkış da harcanan güc oranından verimi hesaplanır.Cihazın elinizin altında olması gerekir ve matematik de gerektirir.

Bir güç kaynağının çıkışındaki ripil değerinin düşük değerde olması ise RF uygulamalarında bile bu voltajı kullanabilirsiniz temiz bir kaynaktır anlamına gelir.

Nisbeten basit yapılmış örnek güç kaynağı test linkleri:

http://lygte-info.dk/review/Power DPS5015 UK.html

https://lygte-info.dk/review/Power AC-DC 5V 2A Switching Power UK.html

Bir güç kaynağının testinin nasıl yapılması gerektiğini izah eden 21 sayfalık dökümanın linki:

https://www.energystar.gov/ia/partn...ply_Efficiency_Test_Protocol_R5.pdf?16f6-f81c

Önceki mesajımdaki LM73 ün avantajlarını anlatan konunun linki aşağıda.Yanlış anlaşılmasın burada herhangi bir ürünü methetme yok. Aynı sayfada dezavantajlarını da izah ediyor.Sonuçta 1980l i yıllarında yapılmış bir entegre.Ama Bob Wildar isimli üstadın, tasarımından örneklerde varmış .

https://electronicprojectsforfun.wo...esign-practices-using-the-lm723-ic-regulator/


Herkese kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
@OmegaEdward A. Murphy jr (ceyar ;) derki;
Ters gidecek iş, mutlaka ters gider. Bende bundan hareketle,
Fazla akımdan yanacak olan devre komponenti mutlaka yansın ve kararsın ki arızayı bilelim. Diyorum.
Lakin sonuç itibarıyla komponent üreten bir ülke değiliz ve komponent ler çok pahalı. Sonuç itibarıyla SİZ haklısınız.
Neyse gelelim sadede;
@taydinsayesinde sitemizin lab-bench başlığı altında yapmış olduğum devreden %90 memnunum. Memnun olmadığım tek taraf benden kaynaklı ve kullandığım beleş trafonun projeye göre düşük güçte olmasıydı. Bütçesi olan arkadaşlara kendi güç kaynağı projelerinde, %50 daha yüksek güçte toroidal trafo kullanmalarını öneriyorum.

Bu sayfadaki Proje sizlerin istediğiniz ölçülerinize göre her beklentinizi karşılar.
Yani, şiddetle bu modeli öneriyorum.

Yükte Ripple değeri düşük.Çıkıştaki voltajı ölçüp hızlı geribesleme yaptığından dolayı Yükte voltajı anlık bile bayıltıp düşürmüyor, 0 -18 volt ve 20ma-5A ayarlıyorum. Stres testleri olumlu ve fan kullanmadan rahatlıkla saatlerce 3A (stabil radyatör -transistör ısısıyla) güvenle kullanabileceğim kanaati bende oluştu. Maksimum olarak, 10v altında 5A alabiliyorum lakin ısı artışı hafifte olsa var.
Uygulamadaki tek sıkıntım, akım ayarı için, pot a seri direncin değerini dene-yanıl yoluyla bulmak oldu. Tek eksiği yukarıda yazdığım gibi bir toroidal trafo kullanmamak oldu.

Yani, gerçekten namuslu bir tacir benim projeye 5A rahatlıkla etiket basardı.Çünkü önceden kutusu üzerindeki 15volt 2 amper vaadi benim ölçülerime göre 1A bile değildi. Piyasadaki çin malı lineer power supply lar %60 sahte yani. Bende içini dağıttım böyle oldu.

Ha birde, bu tür projelerde kutunuzu biraz geniş tutun ve mümkünse fan kullanın.
15-18 volt üzeri için ise kesinlikle kademeli toroidal trafo kullanın. Sağlam amperli röle ucuza bulmanız sıkıntı. Kaliteli komutatör düşünün bence. Kademeli trafo kullanmazsanız soba yapmış olursunuz.


Yukarıda yazdığım tavsiyeler, buradaki müdavimler için değil site okurları içindir. Ben de buradaki (birkaç) ustalarımdan faydalandım. Teşekkürler ediyorum. Yarışmacı arkadaşlara başarılar dilerim ;)
 
@TRON sizinde kabul edeceğiniz gibi ihtiyaçlar kişilerin amaçlarıyla da ilgilidir.Bir güç kaynağının özellikleri ,hayatını elektronik imalatı ,tamiratı ile idame eden kişilerin istedikleri ile, Arduino ile devreler yapan bir kişinin ihtiyaçları arasında fark olacaktır.

Ama örneğin bir opamp ın komparatör olarak kullanılmasını öğrenmek elektroniğin her seviyesindeki kişinin çok işine yarar.Benim izah etmeye çalıştıklarım genelde bu tarz konularla alakalıdır.Yoksa amaç birilerini kırmak falan değildir.
Elektronik basit bir konu değildir ki hatalar anormal olarak görülsün.
Kolay gelsin
 
@FxDev,

Kırmızı ile işaretlediğiniz elemanların ve opamp girişinde birbirine ters bağlı diyotların amacını araştırıp öğrenmek istiyorum. Bunun için konu başlığı (hangi konuyu öğrenmeliyim) konusunda yardımcı olur musunuz.
 
Zaten yazıda izah ediliyor.


ACIKLAMA.png
 
Son düzenleme:
@Endorfin35+ hocam maalesef bu kısaca anlatılacak bir konu değil; çok detaylı bir konu. Olurda anlatım yapacak olursam bunu web sitemde yapar buraya da linkini koyarım.

Size önerim güç elektroniği kitaplarını karıştırmak yönünde olacaktır. Muhammed Rashid ve I.Pressman'ın kitaplarına bakmanızı öneririm.

Yanlış ifade ettim sanırım. Anlatım yapmanız gibi bir talebim olmadı. Kitapların konularına göz attım. Bu kondansatörler opampların osilasyona girmesini engellemek için değilmi?
 

Çevrimiçi personel

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,952
Mesajlar
118,759
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top