Elektronik Yük Projesi Analog Bölüm

Mosfet konusunda 1+3 e tamam dediniz. Ona göre gittim yeni pcb çizdirmeyin bana yaw. Bitsin proje yetersiz olursa sonra tekrar bakarız.
 
1+3 problem değil. Ama akımları ve giriş voltajı okumak için ADC dışı bir yöntem yok. Orası sıkıntı.

Giriş voltajı direnç ile bölüp adcye girecek header vardı değil mi pcbde.
 
Var. Ama kalibrasyon trimpotu esp32 tarafında olacak. Yine esp32 tarafında dac ve akım okuma opampları olacak.
 
Hocam o sensörün datasında gördüğüm kadarıyla voltaj okuma yok. Sadece akım okuyor. Giriş voltajını okuma kısmında yine ADC ihtiyaç olacak. 4 mosfeti ayrı ayrı akım okuma yapabilir miyim diye düşünüyorum.
Hatta belki bir sonraki projede ATX güç kaynağı gibi çoklu çıkış veren güç kaynaklarını paralel yükleme gibi bişey de yapılabilir. 3.3, 5 ve 12 volt hatta ayrık 12V kanalını ayrı ayrı yüklemek. Gerçi mosfet başına düşen akımdan dolayı 3A yüklemek de çok mantıklı olmayacak (sesli düşünüyorum).

Uzun lafın kısası projede ADC ihtiyaç olacak diye düşünüyorum. Çünkü giriş voltajını da bilmemiz lazım. İna219 da gördüğüm kadarıyla voltaj okuma yok.

INA219 aslında voltaj okuyor. Vin + ve - bacaklarına şönt direnci ekliyoruz. Bu direnç üzerindeki voltajı okuyor. Bu sayede akımı ölçüyor. Başka bir voltajı da okumasına bir engel (+- 26V limiti dışında) yok diye düşünüyorum.

Aklıma tüm ölçülecek kaynakları bir analog multiplexer üzerinden kontrol edip tek bir INA219 ile ölçmek gibi bir fikir gelmişti. Çevrim süresi 532 us civarında. Kaç kaynak ölçeceğimize bağlı olarak süre fazla gelebilir belki.

Ancak ADC de kullanabiliriz. Sorun değil benim için.
 
Bu cihaza kelvin probla pil öz direnci ölçme kabliyeti eklemek lazım. Bunun için ne gerekir?
 
Sen ölçmüşsündür kesin. Buraya kadar çok kolay oldu. Bu yükün iç direç ölçmesi sağlanabilir mi? Bununla hemen uğraşmaya gerek yok. Yazılımla çözülebilmesini sağlamak için ne gerekir? İşi çok karmaşık hale getirecekse hiç uğraşmaya gerek yok da...
 
Dün akşam bendeki diydac'ı benim prototipe bağladım Arduino ile sürüyorum bir de encoderle elimdeki bir kaynaktan akım çektim. Ön gördüğüm şekilde de çalıştı. Lm358'in input ofset gerilimine kadar hiç akım çekmedi, bu akşam biraz daha uğraşacağım. Dijital kontrol ile ilgili aklında bir iki şey var. Masama dönünce paylaşacağım.
 
Sen ölçmüşsündür kesin. Buraya kadar çok kolay oldu. Bu yükün iç direç ölçmesi sağlanabilir mi? Bununla hemen uğraşmaya gerek yok. Yazılımla çözülebilmesini sağlamak için ne gerekir? İşi çok karmaşık hale getirecekse hiç uğraşmaya gerek yok da...
Yok ölçmedim. Çok zor bir şey olmasa gerek. Bir ara bakıyım yöntem nasılmış...
 
1673193113339.png


Dizgiyi tamamladım. Şimdi önce masayı sonra kafayı toparlayıp test etmem lazım...
 
Pilin boştaki gerilimi A olsun.
Yük altındaki gerilim B olsun.
Yük üzerinden geçen akım da I olsun.
Öz direnç (A- B)/ I olabilir mi?
Batarya - pil voltajının düşmesinin sebebi iç direnç. Bataryanın yük altındaki voltajının boştakine göre farkının geçen akıma oranı.
 
Pilin boştaki gerilimi A olsun.
Yük altındaki gerilim B olsun.
Yük üzerinden geçen akım da I olsun.
Öz direnç (A- B)/ I olabilir mi?
Batarya - pil voltajının düşmesinin sebebi iç direnç. Bataryanın yük altındaki voltajının boştakine göre farkının geçen akıma oranı.
Bu ölçümün bir standardı var mı acaba? Frekans, duty cycle veya alım süre ? Yoksa planladığımız yapı zaten bu ölçümü yapabiliyor.
 
Bir yerden bakıp yazmadım. Pilin boşta / yük altındaki voltajının değişiminden yola çıkarak fikir yürüttüm.
 
ben pile araba farı bağlıyorum kısa far tarafını ya pil patlıyor yada güzel kapasite veriyor.
 
Biraz denemeler yaptım ve 10A gördüm. Şu anda Analog kullanım özelliklerini test ediyorum. Voltaj alt limit üst limit düzgün çalışıyor. Voltaj alt limiti 100mv ayarladım. Bu kadar düşük alt limit ayarlayınca yük yokken artı girişe dokununca elimden sinyal alıyor... Yük giriş uçlarına 47k paralel ekledim. 50v iken 1ma kaçak akım yapar. Bu eklenti sayesinde 200mv giriş seviyesi dokunmaya karşı stabil oldu. Yinede bu kontrolü yapan opampa histeresiz ekleseymişim iyiymiş... Olmadı üstten ekler denerim.

Tek kanal 2.5A, 4 kanal 10A çalılıyor. Doğrusallık testlerini daha yapmadım. Aşırı ısı girişi çalışıyor.
 
Bu konuda @taydin 'ın açtığı bir konu vardı:

 
İçinden çıkılması zor bir hale gelmesin dimi :) .

Sızıntı oluyor ama bunların çok çeşidi var, düşük sızıntılı vb. Röle neden olmasın. çift kontak tek röle hem adc'yeçıkışı hem dac girişini keser. Şimdi çok modul ve tek kontrol olayına girersek de modul tasarımına dönmek gerekecek gibi.
Hatta uyarsa tek modulle tamamlayalım. Daha yüksek güç için mosfet, şönt ve soğutma opsiyonları olsun.

Bugünlerde biraz yoğunum. Bu nedenle Modülü henüz tam test edemedim ama test ettiğim bölümde bir tasarım hatası buldum. Yük algılama için sıfır üzerinde dc bir gerilim ile yük voltajını karşılaştırıyorum. Analog kullanım (mcu olmadan) opsiyon olarak karşılaştırma voltajını bir pot ile ayarlama imkanı oluşturdum. Hatam şöyle olmuş. Örneğin lipo pil desarj ediyoruz ve 3v kesme ayarladık. Pil2.9 oldu ve kesim gerçekleşti. Akımı kesince pil voltajı yükseleceği için yükü tekrar devreye alıyor. Bu noktada karşılaştırmaya bir geri besleme ekleyerek bu sorunu çözüyorum ve buna göre şemayı revize ediyorum. Diğer testleri de tamamlayınca başka revizyon gerekir ise ekleyerek nihai tasarım ortaya çıkacak. Hali hazırda dijital kullanım için önemsiz olsada revizyon kesinleştiği için aklınıza gelen başka değişiklik var ise değerlendirebiliriz. Mesela modüler güç artırımında önceden çıkmaza girdiğimiz nokta için mini bir röle ekleyebilirim. Çoklu ısı kontrolü için ısı sensörünü karta dahil edebilirim. Mosfetlerin hepsi için tek tek kontrol eklenebilir...
 
Son düzenleme:
Röle kısmı güzel olmamış demiştin sorun neydi?
 

Forum istatistikleri

Konular
7,228
Mesajlar
122,364
Üyeler
2,918
Son üye
LostFearLess

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back
Top