AC elektronik yük tasarımı alternatifleri

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,796
AC bir kaynağı yüklemek için MOSFET bazlı bir elektronik yük devresi tasarımı nasıl yapılabilir? Aklıma şöyle bir devre geliyor: MOSFET doğrudan AC kaynağa bağlı, girişinde de bir optokuplör var. Optokuplörü de özellikle bu tür bir devre için optimize edilmiş, lineer çalışan bir optokuplör. Bir de akım kontrolü için feedback devresi var. Akım transformatörü veya gene lineer optokuplör ile akımı okuyup, RMS değerini elde edip bir referansa göre pid kontrolü yapılıyor.

Daha simulatörde denemedim ama, böyle bir devre çalışır mı? Aklıma gelen tek zorluk, her iki AC alternansta da MOSFET gate'ine pozitif eşik voltajını vermek.

Dedim bakalım ChatGPT efendiye sorayım, belki fikir verir, ama durum umutsuz. Ne zaman devre çiz desem, kendini bir Rus zannediyor ve abzürt bir şema çıkartıyor bir tarafından ...

1701861362504.png
 
Nasıl çalışıyor lan bu diye sorunca da utanmadan anlatıyor bir de. "Bak evladım, MOSFET devreleri karmaşık olabilir, ama üzülme, ben sana anlatacağım şimdi" diye bir de abilik yapmaya çalışıyor. Tövbe yarabbim :mad:

1701862120843.png
 
DC elektronik yukun onune kopru atinca AC yuk olarak calismaz mi? Karsilasacagimiz sorunlar ne olur? Kopru uzerinde harcanacak gucu de eklesek cozum olarak kullanilamaz mi?
 
DC elektronik yukun onune kopru atinca AC yuk olarak calismaz mi? Karsilasacagimiz sorunlar ne olur? Kopru uzerinde harcanacak gucu de eklesek cozum olarak kullanilamaz mi?

Ölçüm sadakati ile ilgili şartnameler fazla zorlayıcı değilse yaparsın tabi. Ama genel olarak sorunlar şunlar:

1) Köprü diyotta normal doğrultucu diyot kullanırsan, kaynak voltajının iki tane forward voltajının çok üstünde olması lazım. Forward voltaj diyelim tam olarak 1V diyot başına. Kaynak voltajı 2.1 Vpp bağlarsan, çekilen akım sadece bir iğne palsi olur ve ölçümler tamamen saçma olur. Ancak şöyle 20 V falan olmalı ki, diyodun off olduğu sıfıra yakın bölgelerdeki hata gözardi edilebilsin.

2) Şotki diyot kullanırsan forward voltaj azalır, ama ters yöndeki sızıntı akımı ve kapasitif yükleme artar, gene ölçümlere hata girer.

3) Kullanılacak DC elektronik yükün de minimum bir çalışma voltajı var. O voltajın üzerine çıkıldığını garanti etmen lazım.

4) Kullanılacak DC elektronik yükün dinamik performansının çok iyi olması lazım. Mesela havacılıkta kullanılan 400 Hz lik kaynağı bağladın. Elektronik yükün bu tam dalga doğrultulmuş 800 Hz sinyali an be an takip edip uygun şekilde akım regülasyonu yapması lazım. Bu kolay birşey değil.
 
Şimdi en temel devreyi kurdum. Eğer gate voltajı, voltaj eşiğinin üzerinde ise, MOSFET beklendiği gibi ON oluyor ve akım geçiyor.

1701867780634.png
 
Ama eğer gate voltajı, eşik voltajına yaklaşırsa, pozitif alternansların tepesi kesilmeye başlıyor

1701867943035.png
 
Eğer gate voltajı, eşik voltajının iyice altına düşerse, pozitıf alternans tamamen gidiyor, ama negatif alternansta hala çok yüksek bir akım geçiyor.

1701868042941.png
 
Yani akım kontrolü HİÇ çalışmıyor. Bu durum, kaynağın AC olması ile ilgili bir durum. Eğer DC kaynak kullanırsam, gate voltajını değiştirerek yük akımını 0 - 20 A aralığında çok etkili bir şekilde kontrol edebiliyorum.
 
Devreyi transistörlerle kurunca akım kontrolü çalışıyor, ama bu durumda da sıfır geçişlerinde distorsiyon var.

1701871228363.png
 
Dusuk gerilimler icin su cozum olabilir mi? AC voltaji DC'nin uzerine bindirip bilesik gucu DC yuk ile test etsek. Hic negatife dusmeyecek seviyede olmali DC. DC'nin etkisini cikarsak. Tabii AC ve DC kaynagin tamamen bagimsiz olmasi gerek ki kisa devre olmasinlar. Bir de DC kaynak o akima uygun olacak. Yukunde gucu daha yuksek olacak, o da arti maliyet demek.
 
AC voltaji DC'nin uzerine bindirip

Nasıl yapacağız onu? Bir de öyle birşey yapsak gene dinamik performans sorunu devam ediyor olacak. Onu aslında ayrı konuda denemem lazım. DC elektronik yüke doğrultulmuş sinyal verip ölçümlerin ne kadar iyi olduğuna bakmak lazım.
 
Nasıl yapacağız onu? Bir de öyle birşey yapsak gene dinamik performans sorunu devam ediyor olacak. Onu aslında ayrı konuda denemem lazım. DC elektronik yüke doğrultulmuş sinyal verip ölçümlerin ne kadar iyi olduğuna bakmak lazım.
Aku falan baglariz. :cool:
 
Tek mosfetli yapida mosfetin paralelindeki diyod sorun olur.

Transistorlu yapida gecis distorsiyonu transistorun opamp ile surulmesi ile asilir.
 
Ac bir sistemde yük dediğiniz zaman işler karışıyor. P ve Q ayrı ayrı kontrol edilmek isteniyor mu? Yük harmonik talep edecek mi? @Alt 255 in söylediği yöntemde mesela deli harmonik talep ediliyor.
 
Devrede şaseyi Nötr (veya faz) ve Kaynğın üst ucunu da Faz (veya nötr) olarak belirtirsek şeme değişiyor. Pozitif ve negatif alternanslar için sırayla NPN ve PNP kullanmamız gerekiyor. Hazır NPN ve PNP araştırmamak için ideal transistör kullandım ve o yüzden sıfır geçiş distorsiyonları daha az görünüyor, ama hala var.

1701874232794.png
 
Ac bir sistemde yük dediğiniz zaman işler karışıyor. P ve Q ayrı ayrı kontrol edilmek isteniyor mu? Yük harmonik talep edecek mi? @Alt 255 in söylediği yöntemde mesela deli harmonik talep ediliyor.

Amaç SADECE rezistif yük oluşturarak kaynağın akım verme kapasitesini ölçmek.
 
Geçiş distorsiyonunu azaltmak için bir bobin seri bağlayabiliyoruz. Sadece 1 mH lik bir bobin bile geçiş distorsiyonunu baya iyileştiriyor

Ama bu durumda yük rezistif olmaktan çıkıyor.

1701874591438.png
 
İki Nmos u sourceları birbirine doğru bakacak şekilde bağlarak yapılabilme ihtimali var. Ancak değişen DS voltajı altında op mode u kontrol etmek gerekir, ayrıca klasik dc source yapar gibi sabit akım referansı girmek yerine şebeke ile senkron bir referans oluşturmak gerekir. Aksi durumda yapılan yük R gibi çalışmaz. Ancak burada DS voltajları yüksek iken akım altında SOA da kalacak mos bulmak ayrı bir challenge.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,839
Mesajlar
99,583
Üyeler
2,479
Son üye
yiyehuoxing32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top