Hocam diyelm 24.2A ayarlamak istedik, benim örneğimden yola çıkacak olursak;
2 tane 10A direnç,
4 tane 1A çekecek diren.
2 tane de 0.1A çekecek direnç devreye alınacak.
Fakat zaman geçip, dirençler ısındıkça, 24.2A değeri yavaş yavaş 23.9, 23.5, 23A şeklinde olacak. Dolayısı ile bu farkı tolere etmek için küçük küçük dirençler devreye alıp çıkmamız gerekecek. Bunun en ucuz yolu da AC'de triyak + moc devreleri
Bu arada direnç skalaları iyi hazırlanırsa bir çok akımda test olur. Bununla ilgili ticari bir proje yaptım 200kW kadar, 4 yıldır sahada hala çalışıyor. Hem de yaparken aşırı zevk alacağınızı söyleyebilirim, basit ama etkili.
Aslında daha konuyu açarken, istediğim özellikleri belirtmem gerekirdi. Belirtmeyince de tabi sen "bağla uygun direnç kombinasyonunu olsun bitsin" diyorsun
Neyse, burada özellikleri belirteyim.
Mümkün olduğunca gerçek, fiziksel direnç gibi davranan bir AC elektronik yük yapmak istiyoruz.
* Tüketilebilecek maksimum güç 1 kW (ama biraz esneklik olacak yukarı doğru, aşağıda anlatıyorum)
* Maksimum giriş voltajı 300 Vrms
* Çalışma frekans aralığı 45 - 500 Hz
* Minimum giriş voltajı 1V (Bunu keyfi seçiyorum, mutlaka olmak zorunda değil. Neden 1V? Çünkü 0V muhtemelen mümkün değil de ondan)
* Maksimum akım da 20 Arms diyelim. Bunu keyfi seçiyorum. 300 V da maksimum akım 3.333 A olacak, ama daha düşük voltajlarda üst limiti biz belirleyeceğiz seçtiğimiz transistör ve soğutmaya göre.
* Kısa devre etme özelliği
(en kısa sürede en büyük akımı çek)
* Akım ayarlama çözünürlüğü 10 mArms
* Voltaj ayarlama çözünürlüğü 0.1 Vrms
* Direnç ayarlama çözünürlüğü 100 mΩ
* Güç ayarlama çözünürlüğü 0.1 W
* Tepki süresi 100 mikrosaniye
* Cihazın her türlü koruma özelliği olacak. Aşırı voltaj, aşırı akım, aşırı güç, aşırı sıcaklık vs. Soğutma sistemindeki fanlar da sıcaklığa göre adaptif devirle çalışacak. Ama gerektiğinde aşırı akım ve aşırı güçte bir süre eşiği verebileceğiz. Yani aşırı akım çekildiği için anında çıkışı kesmeyecek, sıcaklık veya ayarlanan süre izin verdikçe devam edecek çekmeye.
* Programlanabilirlik. Arabirim önemli değil, RS232 olur, USB olur, LAN olur, her neyse. Cihazın bütün çalışma parametreleri yapılandırılabilmeli, ayarlanan parametreler geri okunabilmeli, cihazın yaptığı ölçümler (voltaj, akım, güç) de okunabilmeli.
* Ölçüm doğruluğu %0.5
* Saniyede 500 kez devreye sokulup çıkarılabilmeli.
* Desteklenecek modlar: Sabit akım, sabit direnç, sabit güç
* Devreye girme anı, giriş sinyaline göre yapılandırılabilmeli. Bu da faz açısı şeklinde veya sıfır geçiş noktasına göre mikrosaniye delay şeklinde olmalı.
* Devreye girme süresi ayarlanabilmeli. Mesela 10 mikrosaniyede devreye girebilmeli, veya yumuşak bir şekilde 10 saniyede devreye girebilmeli.