Evde 0.2 mm yol kalınlığında PCB pozlama

Krom milli makina iyi olamaz. Parasına göre iyi denebilir ama fiyatlara bakmaz lazım çok değişti.

O makina ile yumuşak malzemeler güzel işlenir. Düşük ilerleme hızı ve kesme derinliği ile söylenen hassasiyet de yakalanır diye tahmin ediyorum. Ama metal işlemek tamamen ayrı bir lig. Bununla çelik işlenmez, işleneceğini de iddia etmiyor üretici zaten. Aluminyum veya pirinç de son derece düşük ilerleme hızı ve kesme derinliği ile bir şekilde işlenir, ama söylenen hassasiyet tutturulabilir mi bilemiyorum. Titreşimden dolayı kesme yüzeyi kalitesi de çok iyi olmayabilir.

Ama tabi bunların hepsi spekülasyon. Kesin olan şu, metal işlemek rijit ve ağır makina gerektirir. Çelik işlemek son derece rijit, güçlü ve ağır makina gerektirir.
 
Normal yazıcı olarak da kullanılacak. Hassas çıktılar için harika olmaz mı?
 
Normal yazıcı olarak da kullanılacak. Hassas çıktılar için harika olmaz mı?
Olur da bence 20 bin TL ye değmez. Ama dersen ki "ben ticari olarak kullanır parasını çıkartırım" o zaman birşey denmez.
Ben sadece hobiciler için pahalı olduğunu savunuyorum.
 
Normal yazıcı olarak da kullanılacak. Hassas çıktılar için harika olmaz mı?

Yazıcı olarak iyi olur bence de. Ne zamandır anycubic photon mono x i gözüme kestiriyorum. Ama fiyatı 3000 den 8000 küsüre çıkmış. Koyacak yerim de yok zaten :)

PCB kalitesi, yukarıdan UVA ampul ile pozlamaya göre nasıl olur emin değilim. Zamanı gelince her iki metodu da deneyeceğim. Ama tahminim reflektörlü UVA ampul ile daha iyi sonuç alınır, çünkü ışınlar dimdik aşağı iniyor. Bu yazıcılarda UVA ledler PCB ye çok yakın olacak ve ışınlar her yöne saçılıyor olacak.
 
20 bin'e gerek yok ama 8 bin de çılgın fiyat. Gerçi kafamı nereye çevirsem binlikler havada uçuşuyor. Fiyatlar absürt derecede orantısız.
 
Yazıcı yerine pozlama için led projektör ile denemek lazım demiştim ama o gün bugündür bizim şirketin ofisi açılmadı, giidemedimde.

Reflektörlü bir UVA LED, UVA lambaya göre daha iyi sonuç verebilir. Hem UVA içeriği daha fazladır, çok daha çabuk işi bitirir, hem de çok az yer kaplar.
 
20 bin'e gerek yok ama 8 bin de çılgın fiyat. Gerçi kafamı nereye çevirsem binlikler havada uçuşuyor. Fiyatlar absürt derecede orantısız.

Batı menşeli ürünlerin fiyatlarına göre çok ucuz idi Çin malları. Ama doların fırlaması ile Çin malları da artık ateş pahası oldu. Artık birilerinin Çin'e fason ürün yaptırıp burada satmayı bırakıp burada yazıcılarının üretimine el atmaları lazım. SLA yazıcının mekanizması çok zor birşey değil, Türkiye'de yapılabilir. Elektronik aksamın da bir özelliği yok. Asıl reçinenin becerilmesi lazım. Ufacık plastik şişeyi herifler bin liraya satıyor. Bence bu uçuk fiyat maliyetten kaynaklanmıyor, o fiyata satabildikleri için satıyorlar.
 
Tamam dolar pahalı da az önce bakıyorum Amazonda 70 dolarlık klavye seti ülkemizde 1850 TL üstelik "indirimli" fiyatmış. Bu ürünü ithal eden 70 dolardan ithal etmiyor. Buna rağmen şu an ki kura göre bile fiyatı 140 dolara karşılık geliyor.

Alternatif olmayınca mecbur alıyorsun. ASUS'da çalıştığım için maliyetleri tahmin etmekte zorlanmıyorum. Adam neden üretmek için uğraşsın?
 
Evet çin 2022 yılında kapanacağını söyledi. İhracatı azaltıyor. Ayrıca çin parasının değerini dolara göre değiştirdi filan..

Geçen ufak menteşe sipariş edecim. Mini menteşe. Her adet için 20dolar kargo ekliyorlar. Kargo oldu 250 dolar 10 tane menteşe için. Satmamak için resmen.

Yani aslında sadece bize pahalı değil batıyada pahalı. Bize ekstra ekstra pahalı.
Yani Çinin müdahalesi sonucu batılılar neredeyse bedavaya aldıkları malları şimdi normal fiyatından alıyor, bu durum bize normal gelen fiyatların alamayacağımız duruma çıkmasına sebep oluyor.
Çinin top yekün fiyat artıracağına Ülkelere göre fiyat belirlemesi gerek, bunun yolu da sanırım diplomasiden geçiyor. Bizden birilerinin gidip bu işi düzeltmeye çalışması lazım. Aslında aliexpress alışverişinde bizi bitiren kargo parası. Yoksa ürünleri pahalı gelsede alternatif olmayınca kabullenip alabiliyoruz. Eskiden istediğimiz ürünü getirtebilirken şimdi satıcıların çoğu Türkiye ye gönderim yapmıyor. Yapanlarda da fahiş kargo fiyatı var. Sanki Çinin arası batıyla değil de bizimle bozulmuş gibi.
 
Bu arada Çin içindeki alışveriş siteleri AliExpress'ten filan çok daha ucuzmuş. Çin'de 5-6 yıl yaşayıp buraya dönen arkadaşım var. O da alışveriş yapacağı zaman oradaki bir arkadaşına aldırıp buraya kargolatıyor. Hatta fırsatını bulduğumda Rigol elektronik yük getirtmeyi düşünüyordum ama bir türlü sıra gelmedi.
 
Sonunda tam istediğimiz gibi bir işçilikle yapılmış PCB videosu.
 
Makinesine bayıldım. Hem cnc hem lazer.
140*190*40mm çalışma alanı var. Aliexpressde 7500₺ satılıyor.
Elktroliz için kullandığı asitler sanki zor bulunan şeyler değil.
Yalnız biraz fazla uğraştırıyor gibi bu yöntem.
Bu pcb yapım işi benim çok ilgimi çekiyor ya. Elektronikten daha fazla seviyorum pcb hazırlamayı.
 
Koca bir deryada bir alanı diğerlerine göre daha çok sevmek hata olamaz. Zaten sevmenin de kontrolü genellikle elimizde değildir. İster istemez bazı şeylere ilgi duyarız. O alanda çalışırken daha mutlu oluruz.
 
Bence PCB işini fazla sevmek hata. Türkiye'de her elektronik meraklısı/öğrenci o hatada takılı kalıyor. Elektronik PCB demek değil. Elektronik matematik demek, mantık demek, matris demek, programlama demek...... uzar gider. PCB bunun ufak bir kısmı sadece. O kısımda takılı kalmak, keşfedilmiş şeyleri imkansızlıklar nedeniyle keşfetmeye çalışmak verimsizlik doğuruyor.

Bir şekilde işimizi görecek imkanla (evet dolar bazında parasıyla) mevcut artık. O sebeple pcb işini takılmasın yeni başlayanlar. Özellike öğrenciler.
Birkaç ütüyle baskı dışında baskı devrem yok çiziyorum ama basmıyorum eksikliğini çekiyor muyum? Zaman olarak evet delikli plakete yapmak baskı devre çizip/basıp/dizmekten 2 katı fazla zamanımı alıyor ama basmaya harcayacağım emeği dikkati farklı konulara harcıyorum dijital entegreler öğrenmek vs. vs.

Ama her elektronikçinin tecrübe edinmesi gereken bir konu bence baskı devre.
 
Bu test edip beğenmediğim modul. Burada bir resmi kalsın...
 

Ekler

  • IMG_20220621_085309.jpg
    IMG_20220621_085309.jpg
    283.3 KB · Görüntüleme: 250
Test kriterlerini öğrenmek isteriz. Bilgilenelim. Artışı ekşisi nedir. Açıkçası böyle bir modül Ben de almak istiyorum.
Pcb üzerinden boya kaldırmayı denedim. Başarılı olmadı. Ahşap deri gibi malzemelerin üzerine yazı yazılabilir. Kesim yapılamaz. Açıkçası pek bir işe yarar görünmüyor.

Ancak geçenlerde birşey gördüm. Soldermask boyasını bu lazer ile kaldırdılar. Bende denedim gerçekten soldermaskı kaldırıyor. Eksen üzerinde takıp ne kadar verimli çalıştığına tekrar bakmak lazım. Soldermask benim pcb asit maskesi için kullandığım boyadan daha ince sanırım. Velhasıl asite dayanıklı uygun bir kaplamayı kaldırabilir ise pcb için işe yarayabilir....
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,653
Mesajlar
97,264
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top