Ben Samsung Xpress M2020 tonerli yazıcı kullanıyorum.
Çok öyle ahım şahım bir yazıcı değil. Hatta genelde aldığım çıktıları beğenmiyorum. Sanki kağıda toneri az aktarıyor gibi.
Ama başka printer de kullanmadığımdan kıyaslama yapamıyorum. Yani şu marka olsa daha iyidir diyebileceğim bir ürün yok.
Buna rağmen kaliteli baskılar üretiyorum. Kaliteli baskı almak biraz da kişinin çabasına kalıyor. "Ben ne yaparsam kaliteli çıktı alırım" sorunu kendinize sürekli sorduğunuzda, zamanla cevabını buluyorsunuz. Yani demek istediğim bu bir tek yazıcının iyi olması ile direk alakalı değil.
Yazıcı kötü ise açığı başka yerden kapabilirsiniz. O yüzden eğer sırf baskı devre için alacaksanız, başka bir beklentiniz yok ise Samsung, HP, Brother, Oki vs. fark etmez. Bütçenize en uygun olanı alabilirsiniz.
Nasıl kaliteli baskı alınır konusunu şurada anlatmıştım;
Bakır plakete çıktı alacaksınız ama printer çıktılarınız hep zayıf oluyor. Bu sorunun çözümü için kendi izlediğim yolu anlatacağım. Öncelikle yazıcı ile birlikte gelen cd den yazıcı driver'ını kurmanız gerek. Bu driver programı sadece yazıcıyı bilgisayara tanıtmakla kalmıyor, yazıcı üzerinde...
mekatronik.org
Printeri aldınız, baskı yaptınız, kağıdı kaldırdınız, baktınız bazı yollarda delik delik açıklıklar var. Çıktı alırken buralara denk gelen tonerler eksik kalmış yada toner kağıda transfer olmuş ama buralara geçmemiş. O zaman tek yapmanız gereken o delikleri manuel olarak kapatmak.
Bunu tolere etmenin tek yolu orayı çıkmayacak bir boya ile boyamak.
Herkes Edding CD kalemi öneriyor. Bu kalem ile açık yerleri boyuyorsunuz asit oraya işlemiyor.
Ama ben bu yöntemi kullanmıyorum. Bunun nedeni Perhidrol den tasarruf etmek. Kalemin çizdiği yol tonere göre çok çok ince olduğundan kartın asitte bekleme süresi ile orantılı olarak tonerden çok önce dağılıyor.
Normalde Tuz ruhu ve Perhidrolü (bol) kullanarak yollar zarar görmeden bir kaç saniye içinde bakırı eritebilirsiniz. Bu şekilde hızlı eritmede kalem ile çizdiğiniz yol zarar görmez. Ancak ben perhidrolü tasarruflu kullanmaktan yanayım. Tuz ruhu ile az miktarda karıştırıyorum ve bakırın erimesi 2 dakikayı buluyor. Bu süre zarfında toner yolları zarar görmüyor ama kalem ile çizilen yol eriyip bakır yola zarar veriyor.
Benim bu konudaki yöntemim ise sorunlu yolları oje ile boyamak. Kuruma süresi biraz uzun olsa da yolları çok güzel kapattığını söyleyebilirim.
Aaaa çenem düşmüş
Kısacası iyi bir baskı devre için şartlar;
1- Printer önemli değil, Kaliteli toner, Kaliteli dram, Ben tonerim bittiğinde bir sefere mahsus 50tl verip doldurtuyorum. İkinci kez bittiğinde ise artık kartuşa güvenmiyorum ve 100tl verip sıfır ama muadilini alıyorum.
2- Çıktıyı printere hardprofing göndermek.
3- Bir sürü ıvır zıvır kağıt yerine PNP baskı devre kağıdı kullanmak.
4- Transferden sonra çıkan sorunlu yolları CD kalemi, Oje gibi malzemeler ile boyayarak kapatmak.
5- Asit oranını iyi ayarlamak.
@Gokrtl kusuruma bakma seni atlamışım.
@Gokrtl forumda aktif olarak evde PCB üreten bir arkadaşımız. Onun tecrübelerinden yaralanmak gerek...
Seviliyorsun abi