Evde eposta sunucusu

Kısa cevap: Çok zor.

Bir kere Türkiye'de com.tr alanı almak için ya limited veya anonim şirket olacaksın, yada almak isediğin alan adının marka tescilini yaptırman lazım. Bunlar çok masraflı şeyler. O yüzden bunu evde denemeler yapmak için düşünüyorsan, com.tr alan adını unut :)

Diyelim vazgeçtin ve ben@benimalan.org ile kanaat getireceksin. Bu sefer port 25 sorunu çıkacak karşına. İnternette meydana gelen spam tsunamisinden sonra, artık internet servis sağlayıcıları, ev kullanıcılarına giden hatlar üzerinde 25 numaralı portu kapattılar. Eğer 25 numaralı portun açık olduğu bir internet servisi istiyorsan, kurumsal müşteri olman lazım. Kurumsal müşteri olunca da, ödeyeceğin internet faturası EN AZ 10 katına çıkacaktır. Ama diyelim yalvardın internet servis sağlayıcıya, veya dayın türk telekomda çalışıyor :) O zaman belki port 25'i sana açarlar. Bu durumda da evdeki bilgisayarına eposta sunucusu kurabilirsin.

Yani kısacası, evinde bulunan bir linux makinası üzerinde bir eposta servisi çalıştırmak çok büyük maliyetler getirir ve hiçbir avantajı yok. Eğer kendi eposta sunucunu çalıştırmak ve bununla ilgili denemeler yapmak istiyorsan, ovh.com ve benzeri hosting firmalarından bir VPS kirala. Ayda 5 dolara falan kiralanabiliyor.

Ama iş burada da bitmiyor. Alan adının VPS ile ilişkilendirilmesi, DNS ayarları, firewall ayarları, eposta sunucusunun kurulumu, spam önleme, virüs önleme, herhangi bir yerden eposta sunucusuna epostaları okumak için erişim sağlama gibi ilave bir sürü iş var. Bunun dışında kıytırık, ucuz VPS alırsan, oradaki IP adreslerin neredeyse tamamının internet eposta sisteminde kötü bir ünü vardır ve hepsi büyük ihtimalle birden fazla kara listededir, çünkü spamciler de kullanıyor bu VPS'leri. Eğer durum bu ise, senden giden bütün emailler, vardıkları noktalarda spam olarak değerlendirilecek ve alıcılarına ulaşamayacaklar.

Sonuç? Bu işleri ayrıntılı bir şekilde öğrenmek istiyorsan, uğraş ve bütün bu sorunları bizzat yaşa. Ama amaç sadece kendi alan adını kullanarak email alıp gönderme ise, fastmail.com gibi email servisi veren firmalardan hizmet satın al.

Ben yıllarca kendi eposta sunucumla uğraştım ve yukarıdaki problemleri de fazlasıyla yaşadım. Ama şu anda fastmail'den email hizmeti alıyorum ve çok rahatım.
 
Amaç hem dediğiniz gibi kendi alan adımın olduğu bir eposta adresine sahip olmak hem de eposta kurulumunun her aşamasını öğrenmek.
Linux işletim sistemine yeni değilim sunucu üzerinde gereken firewall ayarlarları ve kurulum işlerini hallederim diye düşünüyorum, ama port 25 olayını ben farklı şekilde biliyordum. Spam engellemek için bütün eposta trafiğinin alternatif portlara yönlendirildiğini biliyordum (465, 587 portları).

Peki benim internet bağlantımda port 25'in durumunu nasıl tespit edebilirim? Herhalde port 25 de dinleme yapan ve herkese açık olan bir sunucu gerekir.
 
Hmm aslında yapılması gereken iki şeyin daha olduğunu farkettim. Birincisi, statik IP satın alman lazım. Eskiden çok ucuzdu, şimdi superonline ayda 25 TL alıyor :mad:. Ama en azından her isteyen statik IP alabiliyor hala.

Bir de bu statik IP'ye reverse DNS tanımı yaptırman gerekiyor. Bu reverse DNS talebini de gene superonline'a yapman lazım, ve bu da aynı port 25 gibi kurumsal hatlar için sağlanan birşey artık. Eğer senin IP'nin uygun bir reverse DNS kaydı yok ise, birçok eposta alıcısı gene senin spam olarak değerlendirebilecektir.
 
port 25 durumunu şu komutla kontrol edebilirsin. Eğer port 25 kapalı ise, telnet komutu uzun süre takılı kalacak ve en sonunda timeout hatası ile sonlanacak

Kod:
[ta@bonsai ~]$ telnet mail.port25.com 25
Trying 173.203.187.1...
telnet: Unable to connect to remote host: Connection timed out
[ta@bonsai ~]$


Ama eğer port 25 açık içe, o zaman SMTP sunucusuna bağlanmış olacaksın ve sunucu senden komut girmeni bekleyecek

Kod:
[ta@bonsai ~]$ telnet mail.port25.com 25
Trying 173.203.187.1...
Connected to mail.port25.com.
Escape character is '^]'.
220 mx1.emailsrvr.com ESMTP - VA Code Section 18.2-152.3:1 forbids sending spam through this system


Ben, spam tsunamisinden çok daha önceden beri internette olduğum için zamanında port 25'i açtırmıştım ve hala açık olarak devam ediyor.
 
Son düzenleme:
Evet birkaç dakika bekledikten sonra timeout yiyor. O zaman bende o port kapalı. VPS işine bakacağım. Alan adı da com.tr olması şart değil, onu sadece örnek olarak o şekilde yazdım. Alan adım var. O zaman doğru anlıyor muyum? VPS kullanırsam hem port 25 açık olacak, hem reverse DNS tanımı yapabileceğim, hem de statik IP sahibi olacağım.
 
Aynen öyle. Hatta VPS'e kurmak üzere onlarca çeşit linux arasında seçim yapabilirsin :)
 
Başka sunucuların sizinkini spam kaynağı olarak görmemeleri için, DNS'de SPF kaydı da koymanız gerekir.

Spam ve virüs olayı olmasa, email sunucu kurmak, web sunucu kurmak kadar kolay olurdu. Bunlar, kurulumu çok zorlaştırıyor. Linux altında bedava bulunan tek spam tarayıcısı SpamAssassin, onun da proje sayfasına bakınca çok fazla hareketlilik olmadığı görülüyor. Gene bilinen virüs tarayıcılardan Clamav'da da fazla bir hareketlilik yok.
 
Son düzenleme:

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,653
Mesajlar
97,274
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top