Evde PCB yapanlar'a soru

0xyit

Üye
Evde pcb yapanlar, spesifik olarak utu methodunu kullananlar (diger methodlari kullananlarin cevaplarini da merak ediyorum). yaptiginiz pcblerde minimum yol kalinligi kac mil'di ? sizce 10 mil cok mu kucuk?

Pcb büyüdükçe hata oranı artıyor. 5x5 pcb'de ütü ile toner transfer ve tuzruhu+perhidrol asitte çözdürme ile 0.3mm yol, 0.3mm yollar arası boşluk başarıyla basılabiliyor.

İşlem aşamalarında temizlik ve Özen başarı oranı en çok etkileyen şeyler. Aceleye getirdiğim zaman hatalar daha çok ortaya çıkıyor. Tssop ve sc70 pakete kadar basabiliyorum. Daha yakın bacak aralıkları yüksek pin sayısında problem oluyor. Yazıcının birebir ölçekten birazcık sapması ve ütüleme sırasında sıcaklığın etkisiyle olan çarpılmalar ve uzayıp kısalmalar 0.65 mm bacak aralığından daha ufak, yüksek bacak sayısına sahip paketleri basmamı engelliyor.

Çift taraflı basarken işin içine bir de hizalama hataları da girdiğinden çizgiyi yaparken delikler için daha yüksek hata payları bırakmak gerekiyor.

sizce 10 mil cok mu kucuk?
Evet çok küçük. Sadece mecbur olduğun yerlerde 10mil yol kullanırım, ardından 12-15mile geçiyorum. 10mil'de yazıcı baskısı, toner transfer, kağıdı ayırmak, asite atmak arka arkaya hepsinin kusursuz olmasını gerektiriyor, başarı şansı düşük olur.

Toner transfer yarışması yapsak da metodun sınırlarını bir görsek.

Evde pcb yapanlar, spesifik olarak utu methodunu kullananlar (diger methodlari kullananlarin cevaplarini da merak ediyorum). yaptiginiz pcblerde minimum yol kalinligi kac mil'di ? sizce 10 mil cok mu kucuk?
Ben bu ütü yöntemi ile baskı yapmadım.
Ama ölçüleri mmye çevirince baskı hatası olabileceğini düşünüyorum.
1mil=25,4/1000 mm ye eşitmiş.
10 mil, 10 × 0.0254 mm = 0.254 mm ediyor. 0.5mm kurşun kalem ucun yarısı. Yapışmama sorunu olabilir.

10 mili gecince de pcbyi tek yuze sigdiramiyorum, acaba dry film ile duzgun gecer mi

ütü ile olmuyor. ütünün termostatı çok geniş bir aralıkta salınıyor ve basıncı dengeli aktarabilmek çok zor. en temiz-ekonomik yol bir pvc makinasını modifiye etmek. bu yönemler çok düzgün ve tekrarlanabilir sonuçlar elde ediliyor.

ütü ile olmuyor. ütünün termostatı çok geniş bir aralıkta salınıyor ve basıncı dengeli aktarabilmek çok zor. en temiz-ekonomik yol bir pvc makinasını modifiye etmek. bu yönemler çok düzgün ve tekrarlanabilir sonuçlar elde ediliyor.
Yapılacak modifikasyon ne olur? Sıcaklık mı, mekanik aksam mı pcb için?

Ütüye elim alıştı benim, yumuşak bir kağıt havlu üzerinden ütülüyorum iyi oluyor. Hizalama yapar yapmaz bant vb. Kullanmadan uygulayabiliyorum.

https://www.trendyol.com/olympia/a240-laminasyon-makinesi-ve-giyotin-makinesi-p-7123674 bunda giyotin de varmış, böyle bir şey modlanır mı acaba? Sizin makine nasıl?

Kritik ince yollarınız varsa CopyFun kağıdı ile laminasyon en uygunu.
Market broşür kağıdı, kuşe kağıt, vs. denedim. Hepsinde de güzel neticeler aldım.
12milden sonrası için kuşe kağıt ve Aseton ile de güzel neticeler alınabiliyor.
Alttaki ilk resimde yollar 10mil, aralıklar 12mil. İkinci ve üçüncü resimlerde yollar 16mil, aralık 12 mil.

Yapılacak modifikasyon ne olur? Sıcaklık mı, mekanik aksam mı pcb için?

Ütüye elim alıştı benim, yumuşak bir kağıt havlu üzerinden ütülüyorum iyi oluyor. Hizalama yapar yapmaz bant vb. Kullanmadan uygulayabiliyorum.

https://www.trendyol.com/olympia/a240-laminasyon-makinesi-ve-giyotin-makinesi-p-7123674 bunda giyotin de varmış, böyle bir şey modlanır mı acaba? Sizin makine nasıl?
modifikasyon çok basit. istersen pid bir sıcaklık kontrolu eklersin ya da içindeki termik röleyi 150-160-170 derece gibi irkaç model satın alıp test ederek doğru ısıyı bulabilirsin.

basınç az veya sıcaklık düşük olduğunda toner yapışmıyor, yapışsın diye bastıtırsan bu defa yayılıyor, ya da ısıyı kontrolsüzce arttırırsan yollar yayvanlaşıyor kernarları dalgalanıyor. pvc makinası bunların hepsini kotrollü bir otama taşıyor.

en ufak dandikler iyi sonuç vermiyor. iyi sonuç için üstteki silindirin iki tarafında da yay olmalı. hatta ikinci elde falan metal kasa basınç, ısı, hız aayarı olanlar var onlardan denk getirebilirsen harika olur.

direkt bahsettiğin makina özelinde bilgim yok. alıp içini açıp bakmak gerekir. ama desteklediği kalınlık en azz 1.2mm gibi olmalı

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
7,643
Üyeler
3,090
Son üye
TA3RKY

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back