Mikro Step
Kıdemli Üye
Ilk ya da orta okulda ogretilen bazi seyleri yanlis anladiysam bu boyle devam ediyor ve ben kendi adima kolay kolay duzeltemiyorum.
Daha dogrusu duzeltiyorum da o yanlis durumla karsilastigimda 200'le giderken birden 5'e dusmem gerekiyor.
En zorlandigim iki sacma durum ve bu konuda hata yaptigimi bildigim icin uzerinde uzun uzun kafa yormami gerektiren bir iki hatamdan bahsedecegim.
Bir cubugu n parcaya boleceksiniz ve her bolme noktasina numara verecegiz.
Bu cok basit bir soru olmasina ragmen benzer durumlarla karsilastigimda bu durum bana hep zaman kaybettirir.
Mesela cubugu 4 parcaya bolelim.
Sadece 3 numara yazmamiz yeterli fakat bu soruyla her karsilastigimda 3 mu 4 mu ikilemi yasarim.
Ayni sorunu lookup table hazirlarken de yasarim.
sin fonksiyonunu 4 deger icin hazirlamak isteyelim.
for n=0; n<a; n++ { y=sin(n*2*pi/b); }
burada a, 3 mu olacak, 4 mu
b 3 mi olacak 4 mu
bu soruda da benim kafa gider.
Elbette a=4 ve b=4 olacak
sin(0)
sin(pi/2)
sin(pi)
sin(3pi/2)
Burda da 4 noktada tablo yapinca elde ettigim verilerle tabloyu olusturdugumda sanki tablomun eksik kaldigi fikrinin kafami bulandirmasi.
Bu seye benziyor. Aniden sag ve sol ayrimi yapmaya kalktiginda sag sol kavramini yitirip kalemle yazi yaziyormus gibi yapip sagi ve solu anlamak gibi.
Trafikte kaybolduysam yanimdaki kisi haritaya bakarak yol tarif ediyorsa bir kavsaga geldigimde aniden saga don dediginde kitlenip kalirim. Cunku o anda sag ve sol tanimi kafamda bulaniklasir.
O anda elimdeki kalemi dusunup sagimi bulurum fakat o an trafikteki araclarin durumu beni zorda birakacak pozisyonda ise cogu zaman tersi yone donerim.
Gelelim fazin ileri geri olmasi konusuna.
Bu sorunla karsilastigimda da dusunme hizim birden duser ve dogru sonuca ulasmak icin cok zaman kaybederim.
Kirmizi sin sinyali, siyah ise cos sinyali.
cos sinyali sin sinyalinden pi/2 ileridedir. Halbuki gorsele bakarsak gunluk hayattaki ileri ve geri kavraminin burda ters oldugu gorulur.
Gorsele bakinca kirmizi sinyal siyah sinyali gecmis yarisi kazanmakta gibidir. Yani kirmizi sinyal (sin) siyahi (cosinusu) gecmistir.
Eger kirmizinin fazi ileride dersek hata yapariz.
Aslinda siyah olanin daha once yaptigini kirmizi daha sonra yapmaktadir. Yani siyah olan kirmiziya biz senin gectigin yollardan coktan gectik der.
Tamam burda bir terslik var. biraz duraksayip hangisi ileride hangisi geride cok zaman kaybetmeyip sonucu soyleyebiliyorum.
Kafa karisikligi olunca matematige basvuralim sin sinyalinin fazini ileriye alip cosinuse yetistirelim.
sin(x+pi/2)=cos(x)
dogrumu dogru. Baktik emin degiliz
sin(x)*cos(pi/2)+cos(x)*sin(pi/2)=sin(x)*0 + cos(x)*1 = cos(x)
Tamam
Peki bir baska kafa karistiracak duruma bakalim.
cos fonksiyonu sin fonksiyonundan pi/2 ilerideyi.
Geriletip sinusle ayni olsun.
Gunluk hayattan ileri geriyi toplama cikartma gibi dusunursek
x yerine x-pi/2 yazarsak geriletmis gibi dusunebiliriz
cos(x) yerine cos(x-pi/2) yazarsak cos(x)cos(pi/2)+sin(x)sin(pi/2)=0+sin(x)=sin(x)
Daha dogrusu duzeltiyorum da o yanlis durumla karsilastigimda 200'le giderken birden 5'e dusmem gerekiyor.
En zorlandigim iki sacma durum ve bu konuda hata yaptigimi bildigim icin uzerinde uzun uzun kafa yormami gerektiren bir iki hatamdan bahsedecegim.
Bir cubugu n parcaya boleceksiniz ve her bolme noktasina numara verecegiz.
Bu cok basit bir soru olmasina ragmen benzer durumlarla karsilastigimda bu durum bana hep zaman kaybettirir.
Mesela cubugu 4 parcaya bolelim.
Sadece 3 numara yazmamiz yeterli fakat bu soruyla her karsilastigimda 3 mu 4 mu ikilemi yasarim.
Ayni sorunu lookup table hazirlarken de yasarim.
sin fonksiyonunu 4 deger icin hazirlamak isteyelim.
for n=0; n<a; n++ { y=sin(n*2*pi/b); }
burada a, 3 mu olacak, 4 mu
b 3 mi olacak 4 mu
bu soruda da benim kafa gider.
Elbette a=4 ve b=4 olacak
sin(0)
sin(pi/2)
sin(pi)
sin(3pi/2)
Burda da 4 noktada tablo yapinca elde ettigim verilerle tabloyu olusturdugumda sanki tablomun eksik kaldigi fikrinin kafami bulandirmasi.
Bu seye benziyor. Aniden sag ve sol ayrimi yapmaya kalktiginda sag sol kavramini yitirip kalemle yazi yaziyormus gibi yapip sagi ve solu anlamak gibi.
Trafikte kaybolduysam yanimdaki kisi haritaya bakarak yol tarif ediyorsa bir kavsaga geldigimde aniden saga don dediginde kitlenip kalirim. Cunku o anda sag ve sol tanimi kafamda bulaniklasir.
O anda elimdeki kalemi dusunup sagimi bulurum fakat o an trafikteki araclarin durumu beni zorda birakacak pozisyonda ise cogu zaman tersi yone donerim.
Gelelim fazin ileri geri olmasi konusuna.
Bu sorunla karsilastigimda da dusunme hizim birden duser ve dogru sonuca ulasmak icin cok zaman kaybederim.
Kirmizi sin sinyali, siyah ise cos sinyali.
cos sinyali sin sinyalinden pi/2 ileridedir. Halbuki gorsele bakarsak gunluk hayattaki ileri ve geri kavraminin burda ters oldugu gorulur.
Gorsele bakinca kirmizi sinyal siyah sinyali gecmis yarisi kazanmakta gibidir. Yani kirmizi sinyal (sin) siyahi (cosinusu) gecmistir.
Eger kirmizinin fazi ileride dersek hata yapariz.
Aslinda siyah olanin daha once yaptigini kirmizi daha sonra yapmaktadir. Yani siyah olan kirmiziya biz senin gectigin yollardan coktan gectik der.
Tamam burda bir terslik var. biraz duraksayip hangisi ileride hangisi geride cok zaman kaybetmeyip sonucu soyleyebiliyorum.
Kafa karisikligi olunca matematige basvuralim sin sinyalinin fazini ileriye alip cosinuse yetistirelim.
sin(x+pi/2)=cos(x)
dogrumu dogru. Baktik emin degiliz
sin(x)*cos(pi/2)+cos(x)*sin(pi/2)=sin(x)*0 + cos(x)*1 = cos(x)
Tamam
Peki bir baska kafa karistiracak duruma bakalim.
cos fonksiyonu sin fonksiyonundan pi/2 ilerideyi.
Geriletip sinusle ayni olsun.
Gunluk hayattan ileri geriyi toplama cikartma gibi dusunursek
x yerine x-pi/2 yazarsak geriletmis gibi dusunebiliriz
cos(x) yerine cos(x-pi/2) yazarsak cos(x)cos(pi/2)+sin(x)sin(pi/2)=0+sin(x)=sin(x)
Son düzenleme: