Forumda Elektrik konuları

Bence çok sayıda başlık yerine daha genel, kapsayıcı başlık kullanmak daha iyi olur. @Erhan_TR nin listesinin biraz daha genelleştirilmiş hali mesela şöyle olabilir:

Topraklama, yıldırımdan korunma, aydınlatma ve kompanzasyonu bir bütün olarak "Tesisat" başlığı altında kabul edebiliriz.
Elektrik motorları, Trafo ve Jeneratör de "Elektrik makinaları" başlığı altına gelebilir.
Uydu anten sistemleri için Yüksek frekans ve mikrodalga ana başlığı var. Tamir için de genel bir başlık açarsak her türlü elektrik tamiri altına listelenebilir.
Sadeleştirilebilir elbette.
Bazı konular çok spesifiktir. Özellikle Topraklama, Yıldırımdan korunma ihtisas konuları malum. Aydınlatma arızaları çok sık rastlanan sorun. Tesisat kelimesi biraz daha içeriği meslek içi olanlara hitap ediyor gibi.
Kompanzasyon, beyaz eşya tamir başlı başına ihtisas konularıdır.
Çanak anten yüksek frekans altında olur.
Yenilenebilir enerji sistemleri için başlık varmış zaten.
Elektrik makineleri uygun bence de.

Son düzenleme:
Aydınlatma özelinde ayrı olabilir. Hepsi zaten kendi içinde ayrı bir dünya ama aydınlatma konusu elektrikçi olmayanlar tarafından da ilgilenilebilecek bir şey.

Peki otomasyon ve bilgisayar destekli tasarım programları birleştirilebilir mi? Yoksa ayrı olarak mı ele alınmalı?

Eğer otomasyonu sadece PLC olarak görürsek, onu da bir yazılımı var, bunlar el ele gider. Ama otomasyonun içinde VFD, motor sürücüleri vs gibi bileşenleri de var sayarsak, ayrı bir başlık olması daha uygun olur.

Peki otomasyon ve bilgisayar destekli tasarım programları birleştirilebilir mi? Yoksa ayrı olarak mı ele alınmalı?

Eğer otomasyonu sadece PLC olarak görürsek, onu da bir yazılımı var, bunlar el ele gider. Ama otomasyonun içinde VFD, motor sürücüleri vs gibi bileşenleri de var sayarsak, ayrı bir başlık olması daha uygun olur.
Bence ayrıştırmak daha uygun.

Bu arada çok talep gören iklimlendirme konusu vardi. O konuyu atlamışız değerlendirmede..
"Beyaz eşya & iklimlendirme tamir" olabilir mi?

En son şekli şöyle

Elektrik
  • Topraklama, Yıldırımdan Koruma
  • Tesisat, Aydınlatma
  • Otomatik Kumanda ve Bileşenleri
  • Test ve Ölçüm Cihazları
  • İklimlendirme
  • Kompanzasyon
  • Elektrik Makinaları
  • Bilgisayar Destekli Tasarım Programları
  • Arıza Giderme ve Restorasyon.

"Beyaz eşya & iklimlendirme tamir" olabilir mi?

İklimlendirme aslında birçok disiplini barındırıyor. Tamamen ayrı bir forum bölümü bile açılabilir. Isı değişiminin fiziği, gaz dolumu, boruların kaynak yapılması, elektrik tesisatı, elektronik kumandası, binaya montelenmesi vs ...

İklimlendirme aslında birçok disiplini barındırıyor. Tamamen ayrı bir forum bölümü bile açılabilir. Isı değişiminin fiziği, gaz dolumu, boruların kaynak yapılması, elektrik tesisatı, elektronik kumandası, binaya montelenmesi vs ...
Bir çok boyutu olan bir branş.

En son şekli şöyle

Elektrik
  • Tesisat, Aydınlatma
  • İklimlendirme
  • Kompanzasyon
  • Elektrik Makinaları
Bence de bu şekli uygun görünüyor.

En son şekli şöyle

Elektrik
  • Tesisat, Aydınlatma
  • İklimlendirme
  • Kompanzasyon
  • Elektrik Makinaları
Elektrik işlerinde kullanılan kaç çeşit test ve ölçüm cihazı vardır?

Elektrik dışında başka bir işe yaramayan kaç tane bilgisayar destekli tasarım programı vardır?

Topraklama, Yıldırımdan korunma kaç farklı yöntem ile yapılabilir?

Bilmediğimden soruyorum. Topraklama deyince benim aklıma bir toprağa gömülen bakır çubuk geliyor, bir de daire içi topraklama.
Yani eğer böyle derya deniz olmayan bir konu ise kategori açmayalım bence.

Elektrik dışında başka bir işe yaramayan kaç tane bilgisayar destekli tasarım programı vardır?

Topraklama, Yıldırımdan korunma kaç farklı yöntem ile yapılabilir?

Bilmediğimden soruyorum. Topraklama deyince benim aklıma bir toprağa gömülen bakır çubuk geliyor, bir de daire içi topraklama.
Yani eğer böyle derya deniz olmayan bir konu ise kategori açmayalım bence.
İlginiz için teşekkür ederim.
Her biri başlı başına Derya deniz. Öncelikle bölümlerin açılması, bölümlerde sabit bilgi mesajlarınin yer alması sonrasında da soruların genel Bilgi talebi de olabilir elbette ancak daha çok karşılaşilan bir sorunun çözümüne yönelik talep şeklinde olması veya bir konunun belli bir alanina ait olmasi anlatımı ve anlayışı hepimiz için daha faydalı hale getirecektir kanımca.
Sorunuzun daha belirgin kısmı olan topraklama konusundan biraz bahsetmek gerekirse elektriğin üretildiği noktadan başlayıp mekanın içindeki prizlere kadar uzanan, TT,TN- it üst baslkklar altında alt başlıklardan oluşan, her biri tamamen formuller üzerinden hesaplanarak insan hayatinin korunmasına yönelik, temel topraklamasi, işletme topraklamasi, koruma topraklamasi gibi adlarla anılan Derya bir konudur. Uzmanlık gerektirir.
Toprağa gömülü bakır çubuk ta gerektinde kullanılır ancak onun da hesabı kitabı vardır.

Kısmı örtüşme olsa da, bazı test cihazları eletrik işlerinde çok daha yaygın kullanılır. Mesela izolasyon ölçer (piyasa jargonunda izolasyon megeri de deniyor), toprak direnci ölçer (toprak megeri :D )

Şebeke üzerinde çok değişik ölçümleri pratik olarak yapan çok fonksiyonlu ölçerler

1762184271577.png

Güç kalitesi ölçümü yapan cihazlar

1762184477598.png

Güç faktörü belirleyen cihazlar

1762184559852.png

Pens ampermetreler, toprak kaçak akımı ölçen cihazlar, transformatör karakteristiğini belirleyen cihazlar, mikro ohmmetreler vs vs.

Eletrik projesi çizimi yapmaya yarayan özel programlar var. Ama bunlar elektronik ECAD programlarından çok daha pahalıdır. Bedava olanları da var ama son derece kısıtlı.

Birkaç gün daha dursun başlıklar listesi. Başka söyleyecek birşeyi olan yoksa bu son yapıyı tanımlayacağım. Ama iklimlendirme için tamamen ayrı bir bölüm açacağım, çünkü konuştuğumuz gibi elektrik, o işin çok küçük bir bölümü.

iklimlendirmeyi kendi içinde bölünebilir gibi geldi bana, ev tipi klimalar ve ısı pompası, sanayi tipi iklimlendirme kendi içinde zaten ikiye ayrılıyor ısıtma/soğutma (klima gibi) sanayi tipi soğutma (soğuk hava depoları) gibi sınıflandırılır diye düşünüyorum. tabii ki siz sektör çalışanları benden daha iyi bilirsiniz.

Mesela benim hali hazırda kapı zilleri (görüntülü diafon) ile ilgili merak ettiğim bir konu var. Bunu hangi başlık altında sorabileceğim?

Mesela benim hali hazırda kapı zilleri (görüntülü diafon) ile ilgili merak ettiğim bir konu var. Bunu hangi başlık altında sorabileceğim?
İlginize teşekkür ederim.
Daha aydınlatıcı ve belirgin olması gerektiği fikrine katılıyorum.
Basliklar hakkında öneriniz ne olur?

En son şekli şöyle

Elektrik
  • Tesisat, Aydınlatma
  • İklimlendirme
  • Kompanzasyon
  • Elektrik Makinaları
Son madde çok genel ifade gibi.
Sonuçta her madde son kullanicinin yaşadığı arızayi anlatıp çözüm için cevap almayı bekleyeceği başlıklar.
"Beyaz eşya tamir" başlığı çok sorunun geleceği bölüm, başlık olarak eklenebilir.

Son düzenleme:

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,472
Üyeler
3,363
Son üye
bogdanivan4647

Son kaynaklar

Son profil mesajları

mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back