Forumda konulara siyaset ve dinin karışması

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,796
Türkiye'de hangi konu tartışılırsa tartışılsın, işin için siyaset veya din girdi mi, kısa süre sonra o konu savaş alanına dönüyor ve insanlar birbirlerine kırılıyor ve sonrasında da iletişimi kesiyorlar. Bazan de üyeler forumu terkediyor. Yabancı literatürde Godwin's Law vardır. Bu da der ki, bir tartışma ne kadar çok uzarsa, sonunda birisinin diğerini Hitler'e veya genel olarak Nazilere benzetme ihtimali giderek artar. Biz Türkler için de bu kanunu şöyle değiştirebiliriz: Bir tarışmaya eğer siyaset veya din sirayet ederse ve tartışma da uzarsa, birisinin diğerini "vatan haini" veya "satılmış" veya "uşak" olarak yaftalama ihtimali de giderek artar.

Forumu ilk oluşturduğum zaman da, bugün de benim forum kuralları arasında en önemli gördüğüm kural ifade özgürlüğü. Teknik konular da tartışıyor olsak, konu bir şekilde siyasete, bazan de dine kayıyor. Teknik veya bilimsel bir bağlamı oldukça da bunda bir sakınca yok. Mesela gümrüğü eleştiriyoruz, eleştirmemiz lazım. Eğitim sisteminde teknik eğitim ile ilgili eksiklikler eleştirmemiz lazım. Ama bazı konuları eleştirirken de konu tamamen kısır siyasi tartışmaya evriliyor ve konu da mecbur kilitleniyor. Konu kilitlenince, son sözü söyleyemeyen "ifade özgürlüğünü kullanamadığından" şikayet ediyor ve sıklıkla da forumu terkediyor. Siyasi veya dini tartışmaya körükle giden de uyarıldığı zaman da "ifade özgürlüğünün kısıtlandığından" şikayet edip forumu terkedebiliyor.

Türkiye'nin çok önemli teknolojik ve savunma sanayi atılımlarını, teknik bağlamda kalarak tartışabilmemiz lazım, tartışamıyoruz. Teknolojinin en uç noktası olan bu projeleri forumda tartışamıyorsak, neyi tartışacağız burada? Bu konu üzerinde fikir yürütüp bir çözüm bulmamız lazım. Bu şekilde devam edemez. Eğer birşey yapmazsak, forumda aynen siyasette olduğu gibi bir kamplaşma olacak, X siyasi görüşe sahip olanlar Y siyisai görüşe sahip olanlarla küs olacak, iletişimi kesecek, sadece kendi aralarında iletişim kuracaklar. Herkes diğerine kızgın olacak ve etkili bilgi alışverişi mümkün olmayacak.

Bu başlık altında çözüm önerileri konuşalım istiyorum. Benim aklıma çözüm önerileri geliyor, ama bütün öneriler, ifade özgürlüğünün kısıtlanmasını gerektiriyor ve bu durum da hoşuma gitmiyor açıkçası. Ama öte yandan şu durum da var: Forumun belli bir amacı var. Forumın en baştan varoluş sebebi de bu. O da gençleri hobi çalışmaları yapmaya teşvik etmek, gençlerin teknik bilgi ve becerilerini arttırmak ve bu yolla da ülkemize hizmet etmek. Bu amaca ulaşamıyorsak ifade özgürlüğünün ne anlamı var? İfade özgürlüğü, amaca ulaşmak için bir araç sadece. Forumun amacı, ifade özgürlüğünün ne kadar güzel birşey olduğunu sergileyip bir demokrasi şampiyonluğu elde etmek değil neticede. Eğer amaca ulaşmada aktif olarak engel olan bir durum ise, o konuya da el atmamız gerekebilir. Ama bu olabilecek en son seçenek olmalı.

Forumun amacı yukarıda belirttiğim gibidir. Tabi bunun anlamı, her üyenin bu amacı benimsemesi gerektiği değil. Adam güzel bir proje yapmıştır, bize hava atmak için de üye olur. Veya teknik soru sorup cevabını alacak, bir daha da uğramayacak. Veya ödev yapmak için yardım almak istiyordur. Bunlar önemli değil. O kişinin amacı ülkeye hizmet olsun olmasın, teknik bir proje ile ilgili bir tartışma veya sunum ile gene dolaylı olarak forumun amacına hizmet edecektir. Ama konularda çıkan siyasi ve dini tartışmalar, KESİNLİKLE forumun amacına hizmet etmiyor. Kırgınlık ve kızgınlık yaratıyor, üyeler arası iletişimi kesiyor ve potansiyel yeni üyelerin de forumdan uzak durmasına sebep oluyor.

Bu konuda birşeyler yapmamız lazım. Neler yapabiliriz? Forum yönetimi olarak bir yerlerde hata mı yapıyoruz? Nedir o hatalar? Bunları biraz konuşalım istiyorum.
 
çözümü basit ama yazmayacağım, günümüz Türkiyesinsinde siyasete en az 1 alanından yakın olmayan var mı? Yolda 15 yaşında çocuğa bile sorsan bir siyasi fikri var bu durumda forumdan arındırımak çok zor kutuplaşmak isteyen bir topluluk siyaset tamamen yasaklansada yine kutuplaşır
 
Ben başka bir konuda zorbalık olarak tanımladım, sen ise Godwin's Law'ın versiyonu demişsin. Her iki tanımda aynıymış gibi görünüyor, ama ikisinin de tam oturmayan bir yanı var.

Siyaset, sosyal bilimin bir dalı olup siyaset biliminin alanını oluşturur. Eleştiri ise bir olgunun OLUMLU ve OLUMLU OLMAYAN yanlarını aynı anda açıklamaya çalışan bilimsel bir yaklaşımdır.

Bu ikisinin birleşimiyle eleştirel siyaset konuşmanın herkes için faydalı olacağı açıktır. Örneğin yerli arabanın faydalarını konuşurken, gümrüğün dezavantajlarını da aynı anda tartışabiliriz. KAAN'nın artı ve eksilerini aynı anda ele alabilmeliyiz.

Ancak forumda siyasete odaklanmak isteyenler genellikle eleştirel olmayıp bir tarafı yerme üzerine konuşmaktadır. Bu şekilde odaklanmadıkları takdirde konuyu saptırmakta bu kadar ısrarcı olacaklarını düşünmüyorum. Sonuç olarak, karşıtlık oluşuyor ve atışma ortamı doğuyor.

KAAN uçağı konusunda benzer bir durum yaşandı. 'Yüklenicilere partilerden eleman listesi gidiyor, liyakat yok' denildi, 'bu uçağı üretenlerin %80'i mualiftir ama ispatlayamam' denildi. Üstelik her ikisi de hükümeti eleştirmek için kullanılan cümleler içinde geçti. wtf. Temelde bu bir eleştiri de değil, siyaset konuşmak da değil. Olan konuya oldu. Aynı şekilde yerli astronot için Turist Ömer benzetmesi yapıldı. Yine olan konuya oldu. TOGG, aynısı...

Doğrusuyla-yanlışıyla benim tanımlamam budur. Gelelim çözüm önerilerime.

--

Bence olayın din, siyaset, etik dışı konulara kaydığı noktada yöneticiler, adalet duygusu ile yazılanları kısmen ya da tamamen silmeli veya düzeltmesi için yazarına uyarıda bulunmalı. 10 uyarının bir yaptırımı olabilir. Hatta yazardan tepki alamadığı takdirde, yöneticiler bizzat düzeltme yapmalıdır. Yönetici tepkisiz kalıp, sonunda konuyu kitlemek ifade özgürlüğü demek değil. Pratikte, gelecekte konuyu aydınlatabilecek birinin konuya yazma hakkı da engellenmiş oluyor.

--

Başka bir öneri ise, forumda ifade özgürlüğünün sınırlarının geniş kalacağı koşullarda ısrarcı olunacaksa, siyaseti tartışmak isteyenler için ayrı bir alt başlık açılabilir. Siyasi bir yorum geldiğinde bu başlığa taşınır. Orada kim ne istiyorsa konuşabilir.

Böyle bir başlık olması durumunda, benim yapacağım şey açıktır. Başlığı yok sayarım ve kimse ile konuşmak istemediğim şeyleri konuşmak zorunda kalmam. Ben de özgürce kendi teknik konularımı tartışırım, siyaset konuşmak isteyenler de özgür olur.

Sonuç olarak, tavsiyelerin neler olabileceğini bilemiyorum, ancak arabayı, uçağı, tankı, füzeyi vb. teknik konuları "sabote edilmeden" istediğim gibi tartışabilmeliyim...

--

Başka bir öneri, forum başlığı olarak siyaset bölümü açılamıyorsa, örneğin A şahsı "KAAN'nın yerli iştelim sistemi" konusunu açtı. B şahsı da burada siyaset konuşmak istiyor. Konuyu çatallayıp "KAAN'nın yerli iştelim sistemi - siyasi çerçeve" isimli başka bir konuya taşındığında A yazarı yine sabote edilmeden konusunu tatışırken B yazarıda bütün siyasi konuşmasını burada gönlünce yazar.

Konu açma ile ilgili limit yokken başkasının konusunu sabote etmeye gerek yok. Seramik Rezistans konusunda da benzer şey oldu. Türkçe dersi vermek isteyen, konuyu sabote etmek yerine "Türkçe dersi" isimli bir başlık açsın istediğini konuşsun. İstemeyen cevap vermek zorunda kalmaz.

--

Bu da bugünün haberlerinden tesadüf eden bir örnek. Benzerliği görünce ürperdim. Acaba forum, ihtiyarların buluştuğu kıraathane ortamına mı dönüşüyor?

Özellikle genç forum üyeleri, lütfen çözüm önerilerinizi açıkça yazın. Saygımız sonsuz ama ihtiyarlar içinde sıkışık kalmayalım. :D


Screenshot_20240229_171432.png


 
Son düzenleme:
Siyasetin veya dinin konuşulacağı bir alt bölüm açarsak, ben %100 eminim ahalinin çoğu oraya gider, diğer başlıklara yazı yazacak üye kalmaz. Ve oradaki tartışma ve üslup da kısa sürede çok itici duruma gelir.

Ama siyasi konularda uyarıda bulunmak mantıklı geldi bana da. Bir konunun siyasete veya dine kaydığını sezersek, ilgili mesajı yazandan düzeltmesini rica ederiz. Ama bu pratikte nasıl olacak bilmiyorum. Mesela konu gayet normal gidiyor, birisi bir mesaj yazdı ve siyasetin fitilini ateşledi. Biz o üyeye uyarıyı yazana kadar ve o üye de mesajı düzeltene kadar 10 kişi cevap yazmış olabilir. Bu gayet olası bir senaryo, siyasi ve dini konular inanılmaz popüler oluyor :)
 
çözümü basit toplumsal olarak duygusallıktan uzaklaşmak. ama doğu toplumuyuz duygularla hareket ediyoruz. bunu kırmak mümkün değil.

bana göre teknik bir forumda siyaset veya din konularının yeri olmaması gerekir. yapılan bir yanlışı eleşirtirmek siyaset değil. bu doğrudan hayatımızı etkileyen birşeyse üzerinde tartışmak da doğal. örneğin gümrük ve yeni pcb yasası.
 
Siyasetin veya dinin konuşulacağı bir alt bölüm açarsak, ben %100 eminim ahalinin çoğu oraya gider, diğer başlıklara yazı yazacak üye kalmaz. Ve oradaki tartışma ve üslup da kısa sürede çok itici duruma gelir.
ayrıca böyle bir durumda kullanıcıları anonimleştirmek de gerekir yoksa kullanıcılar arasında oluşacak gerginlikler forumun geri kalanına da taşabilir
 
Siyaset gunluk hayatimizi bu kadar etkilerden tamamen soyutlanmak mumkun degil. Eger anayasal ve hukuksal yanlislardan bahsediyorsaniz konusmanin zarari da yok. Siyasetcilerin cikarlari icin aldiklari gunluk kararlari elestirmenin de zarari olacagini dusunmuyorum. Tabii bunu mantik cercevesinde yaparsaniz. Su an iktidar el degistirse sadece parayi kontrol edenler degisir bizim ulkede, ama yonetim anlayisinin milim degismeyecegi tavirlarindn asikar zaten.

Din konusuna gelince. Bu konudaki tartismalar genelde cehaletten kaynaklaniyor. Turkiye Cumhuriyeti insanlarin inanc ozgurlugunu anayasal olarak garanti altina almistir. Kimse digerinin inancini sorgulayamaz. Bir baskasi size kendi ianncindan bahsettigi zaman inanmiyorum diyebilirsiniz. Bu en temel hakkinizdir. Bunu demeniz birilerini tetikleyip potansiyel ISID bombacisina ceviriyorsa bilmelidirler ki suc isliyorlar. Kimse baskasina ianncini dikte edemez. Baskasina kendi inancini kabul etmeye zorlayamaz. Ister essege tap istesen Hinlilerin faresine. Ya da hic bir seye iannma. Karsindaki SS bunu kabul etmek zorundadir. Eger bunu kabul etmiyorum, benim dedigime uymak zorundasin diyorsa anayasal suc isliyordur. Bu arada inanclarin birbirine benzer yonleri olabilir. Sizin dininzde olan bir kavram baskasinda da olabilir. Dogrudan sizin dininiz kastedilmeden genel gecer bir kavramdan bahsediliyorsa "son bono hokorot otton" diyemezsiniz. Kmise sizin iancinizi kabul etmek zorunda degil. Size gore kesin gercek olan seyler baskasi icin peri masali olabilir. Harry Potter'da da cinler, periler, ucan atlar var. Ben bunlara inaniyorum desem deli oldugumu dusunebilirsiniz tabii. Bu benim inancim oldugu surece kimse karisamaz. Ama ben bunu baskasin kabul etmesi yonunde baski krmaya calisirsam bu anayasal suctur. Bunu bilmeden kimsenin mesajlarina yanit vermeyin. Siz birisine kendi inancinizdan bahsettiginizde karsinizdaki ben senin inancini kabul etmiyorum deme ozgurlugune sahiptir. Buna saygi duymak zorundasiniz. Etki tepkiyi dogurur, siz saygisizca davranirsaniz karsidaki de oyle yanit verebilir. Bu arada inanca saygi onu kabul etmek degildir. Senin dinin cok sacma lan, ucan at mi olur dersem bu saygisizlik olur, ama ben inanmiyorum diyebilirim ve karsimdaki bunu SS, burasi cokomelli SS kabul etmek zorundadir.
 
bana göre teknik bir forumda siyaset veya din konularının yeri olmaması gerekir.

Evet dini ve siyaseti engellemek bana da mantıklı geliyor, ama teknik konuların da bazan bir dini bağlamı olabiliyor. Mesela adam geldi ve "zikirmatik" denen elektronik tesbihlerden yapmak istiyor :) Burada haliyle cihazın gereksinimleri, dini uygulamalar vs konuşulacak. Orada forum yönetimi iyi niyetle konuyu teknik bağlamda tutmaya çalışsa da mutlaka birileri ifade özgürlüğünün engellendiğini düşünecek, diğeri de "teknik forumda din konuşuluyor" diye şikayet edecek.
 
@Altair sen bir mesajda inanmadığını belirttiğin anda ve din ile alay ettiğin anda zaten dini tartışmanın fitilini ateşliyorsun. Bir dindar da "Allah'tan korkun zındıklar!" dediği anda dini tartışmanın fitilini ateşliyor. Engelleyeceksek ikisini de engellememiz lazım. Sen istediğin gibi rahat rahat ateistliğini açıklayacaksın, çünkü anayasal hak, karşındaki de seni sert eleştirdiği zaman anayasal hak olmayacak, bu yanlış.
 
Evet dini ve siyaseti engellemek bana da mantıklı geliyor, ama teknik konuların da bazan bir dini bağlamı olabiliyor. Mesela adam geldi ve "zikirmatik" denen elektronik tesbihlerden yapmak istiyor :) Burada haliyle cihazın gereksinimleri, dini uygulamalar vs konuşulacak. Orada forum yönetimi iyi niyetle konuyu teknik bağlamda tutmaya çalışsa da mutlaka birileri ifade özgürlüğünün engellendiğini düşünecek, diğeri de "teknik forumda din konuşuluyor" diye şikayet edecek.
boyle ıstısnalara ozel alt bölum açılıp bu bölümü görmek istemeyenlerin bolume girişi engellenebilir
bölümün kuralı sadece projelere bağlı istisnalarla ozel olması ve bu konuda şıkayet kabul edilmemesi olabilir
 
@Altair sen bir mesajda inanmadığını belirttiğin anda ve din ile alay ettiğin anda zaten dini tartışmanın fitilini ateşliyorsun. Bir dindar da "Allah'tan korkun zındıklar!" dediği anda dini tartışmanın fitilini ateşliyor. Engelleyeceksek ikisini de engellememiz lazım. Sen istediğin gibi rahat rahat ateistliğini açıklayacaksın, çünkü anayasal hak, karşındaki de seni sert eleştirdiği zaman anayasal hak olmayacak, bu yanlış.
Benim baskasinin dini ile alay ettigim tek bir cumle bulup getirin. Bunu yapamazsaniz bu acikca iftira olur. Ve su anda bu mesajda bana iftira attiniz. Bu da suctur, bilesiniz. Ateistim ve kimse bunu belirttigim icin sen bana hakaret ettin diyemez. Ben genel gecer bir kavram olan cennet varsa oyle cayir cimen istemem, guzel bir laboratuvarim olsun istiyorum dedikten sonra baskasi kendi dininin reklamini yapiyorsa inanmadigimi da soyleyebilirim. Cennet kimsenin dininin tekelinde olan bir kavram degil. Ibrahimi dinlerin esinlendigi Sumerlerde de vardi, Ibrahimi dinlerle hic ama hic bir baglantisi olmayan Cinlilerde de var. Cennet kavramini salt kendi inacina ait zanneden cahil adamla da isim olmaz zaten.
 
Burası teknik bir forum. İnsanlar teknik bilgileri dahilinde istedikleri kadar ifade özgürlüğünü kullanabilirler. Ama iş konu dışına çıkarsa yönetim olarak "dur bi dakka arkadaş. Senin ifade özgürlüğün forum konusu içinde sınırlı. Konunun dışına çıkıp başka şeyler konuşuyorsan bunu engelleriz" dememiz lazım.
 
Benim baskasinin dini ile alay ettigim tek bir cumle bulup getirin. Bunu yapamazsaniz bu acikca iftira olur. Ve su anda bu mesajda bana iftira attiniz. Bu da suctur, bilesiniz. Ateistim ve kimse bunu belirttigim icin sen bana hakaret ettin diyemez. Ben genel gecer bir kavram olan cennet varsa oyle cayir cimen istemem, guzel bir laboratuvarim olsun istiyorum dedikten sonra baskasi kendi dininin reklamini yapiyorsa inanmadigimi da soyleyebilirim. Cennet kimsenin dininin tekelinde olan bir kavram degil. Ibrahimi dinlerin esinlendigi Sumerlerde de vardi, Ibrahimi dinlerle hic ama hic bir baglantisi olmayan Cinlilerde de var. Cennet kavramini salt kendi inacina ait zanneden cahil adamla da isim olmaz zaten.

Dini kavramlarla alay ettin, şimdi mesajları bulup burada listelettirme bana. Geçelim onu. Genel olarak inançların forumda teknik tartışmaları engellediğinden bahsediyoruz burada. Ateizm de bir inanç sistemidir, İslam da öyle. Birisinin tartışılması sıkıntı ise, diğerinin tartışılması da sıkıntıdır.
 
boyle ıstısnalara ozel alt bölum açılıp bu bölümü görmek istemeyenlerin bolume girişi engellenebilir
bölümün kuralı sadece projelere bağlı istisnalarla ozel olması ve bu konuda şıkayet kabul edilmemesi olabilir
Forum konusu dışında alt bölüm açılmasına ben karşıyım. Tonla siyaset veya din konuşulacak forum vardır. Buraya gelen "dur şu mekatroniğe gireyim de biraz siyaset konusu açayım" demiyordur herhalde. Gelen ne için geliyorsa ona odaklansın. Konu dışına çıkıldımı da zaten ufak tefek ses çıkartmıyoruz. Sadece bazen üyeler duracakları yeri bilmiyorlar ve sonu kötü biten bir konuya dönüşyor. Bizim yönetici olarak baktık ki konu çok dağılıyor gerekirse silerek, gerekirse taşıyarak ve hatta gerektiği yerde de banlayarak müdahale etmemiz gerekiyor.
 
Dini kavramlarla alay ettin, şimdi mesajları bulup burada listelettirme bana. Geçelim onu. Genel olarak inançların forumda teknik tartışmaları engellediğinden bahsediyoruz burada. Ateizm de bir inanç sistemidir, İslam da öyle. Birisinin tartışılması sıkıntı ise, diğerinin tartışılması da sıkıntıdır.
Adminsin, bul getir diyorum ben de sana. Silinenler ya da degistirilenler dahil hepsini gormuyorsun. Bul getir, listele. Bekliyorum. Benim mesajimi getirirken buna neden olan mesaji da getir ama, adil ol. Iftira atma kimseye.
 
Adminsin, bul getir diyorum ben de sana. Silinenler ya da degistirilenler dahil hepsini gormuyorsun. Bul getir, listele. Bekliyorum.

Bununla uğraşacak vaktim yok. İlgili mesajlarına tekrar bak, göreceksin. Konumuz bu değil, saptırmayalım.
 
Forum konusu dışında alt bölüm açılmasına ben karşıyım. Tonla siyaset veya din konuşulacak forum vardır. Buraya gelen her halde "dur şu mekatroniğe gireyim de biraz siyaset konusu açayım" demiyordur herhalde. Gelen ne için geliyorsa ona odaklansın. Konu dışına çıkıldımı da zaten ufak tefek ses çıkartmıyoruz. Sadece bazen üyeler duracakları yeri bilmiyorlar ve sonu kötü biten bir konuya dönüşyor. Bizim yönetici olarak baktık ki konu çok dağılıyor gerekirse silerek, gerekirse taşıyarak ve hatta gerektiği yerde de banlayarak müdahale etmemiz gerekiyor.
yok zaten genel olarak yasak olsun sadece timur abinin bahsettiği istisnalar içiin kontrollu bir bölüm olsun demek istedim hatta bu bolum konu açmaya kapalı sadece yoneticlerin konu taşıması ıle de çalışabilir

siyasetin bukadar yoğun ve can sıkıcı oldugu bir dönemde şahsen ben kullanıcıların siyasi görüşlerini bilmek dahi istemem
 
Siyaset , Din , Spor , Ekonomi konularının karşısındaki kavram ne olursa olsun baskın olacağını düşünüyorum. Ben henüz çok yeniyim forumda, ama dönüp eski konuları tarıyorum. Burada zaman geçirmek benim hoşuma gidiyor. Benim için değerli , kaybetmek istemem ancak herhangi bir konu yada başlık bu dört konudan birine yaklaştığında acaba burasıda bozulacak mı endişesi geliyor bana.
Benim tercihim bu konuların konuşulmaması yönünde olur.
Moderasyon konusunda ise düşüncem ise moderasyonu forum sahibi nasıl belirler ve isterse daha önce beyan ettiği konular çerçevesinde yapabilir. Bundan rahatsız olmam.
Birinin mesajının bir kısmı yada tamamı silinebilir ve yerine moderasyon uygulandı bilgisi konulabilir. Ancak bunun ötesindeki sen şunu düzelt ya da uyarı gibi yöntemlerin itici olduğunu düşünüyorum. Biri mesajımı silerse ve şu kurala aykırı olduğu için derse bundan rahatsız olmam "demek burada bu şekildeymiş der geçerim " ama burada yazdığın şöyle olmuş onu değiştir gibi bir şey gelirse sanırım bu moderatörle polemiğe gider tartışma ve haklılığını savunma ihtiyacı moderatör ile aranda devam eder.
Son olarak tekrar söyleyeyim görüşümü ; bu başlığı görünce bile "eyvah dedim" ben forumun teknik alanlar ile sınırlı kalmasını tercih ederim.
 
kar - zarar hesabı yapmak lazım. pratik hayatta %100 kazançlı çıkmak mümkün değil.

benim formulüm şu:

siyaset-din yasaklanırsa kaç kişi küsüp gider * gidenlerin foruma katkı oranı
------------------------------------------------------------------------------------------------------
siyaset - din serbest olunca çıkan kavgalardan kaç kişi gider * gidenlerin foruma katkı oranı

belki de bir anket yapmak lazım. en demokratik yol çıkan sonuca göre devam etmek olur.
 
Başka bir bölüme taşınsa bile ilgili konu, kısa süre sonra gene yararlı olmaktan çıkacak. Tartışma giderek sertleşecek ve yaftalamalar başlayacak. Türkiye'de bir insanı diğerinden soğutmanın en etkili yolu siyasi fikrini açıklaman ve fikrinin de diğerinin zıddı olması.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,839
Mesajlar
99,582
Üyeler
2,479
Son üye
yiyehuoxing32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top