Forumda konulara siyaset ve dinin karışması

Bir mesajın siyasete kaydığını anlamak da pratikte çok zor olmuyor.

Mesela deniz sondaj sistemleri tartışılıyor ve birisi diyor ki:

"Ulan milyarlarca dolar harcıyorsunuz petrol ve gaz bulacağız diye. Ne gerek var? Onun yerine o paralarla emeklilere zam yapılsın!" (Bunu GERÇEK bir Türk siyasetçi söyledi :katil1: ) Bu mesajın zerre kadar teknik bir bağlamı yoktur ve kesin olarak silinmesi lazım.

Veya TOGGi KAAN tartışıyoruz ve birisi diyor ki:

"Neden hükümet bu TOGG'un, KAAN'ın tanıtımını hemen seçim öncesinde yapıyor?" Gene aynı şekilde, sıfır teknik bağlam.

Veya SIHA tartışılıyor ve birisi diyor ki:

"Ne gerek vardı bunlara? Türkiye'ye kim saldıracak yav? Zaten o SİHALARI yapan firmaya Türk hükümeti devlet kaynaklarını peşkeş çekiyor." Sıfır teknik bağlam.

"Neden S400 aldık? İyi poh yedik. Adam da bizim F35 den çıkarıverdi" %100 siyasi bir mesaj

Bu tip mesajları kesinlikle barındırmamamız gerekiyor. Ve @gumush ün dediği mantıklı, yazandan değiştirmesini talep etmek çirkin birşey olur, doğrudan yönetici olarak mesajı silip ilgili üyeye uyarı göndermemiz lazım. Ama kısmen siyasi mesajları veya şaka olduğu belli olan mesajları tabiki müdahale etmemek lazım. Tabiki her zaman full siyaset modunun kapısını da bunlar açıyor olacak :)

Mesele "O kadar KAAN araba üretimi yapıyoruz. Neden bunun bilmem ne parçası için aynı anda bir fabrika açılmadı?"

"Beyin göcünü engellemek için neden şu şu faaliyetlerde bulunulmuyor?"

"Teknolojik projeleri teşvik sistemleri KOSGEB, TEYDEB, de şu şu sorunlar var, şöyle yapılması lazım"
 
Neticede önemli olan, üyelerin, forum yönetiminin iyi niyetle hareket ediyor olduğunu düşünmeleri ve zaman zaman hataların olabileceğini bilmeleri. Her ne kadar bir hata nedeniyle bir kişinin siyasi mesajlarına müdahale edlimesiyla o kişinin küsüp gitmesini istemezsek de, forumda aşırı fazla siyasi mesaj nedeniyle kimsenin gelmemesini HİÇ İSTEMEYİZ.
 
İşin hukuksal kısmını bilmiyorum ama muhtemelen platform sahibi olarak sorumluluğunuz vardır. Demek istediğim, başkasının yazdıklarından dolayı, "xxx mahkeme kararıyla" diye başlayacak bir kararla foruma erişim engellenebilir. Bu yüzden forum için bu tip konular (din, siyaset, vb.), ayrı bir bölümde dahi olsa serbest olmamalı. (Teknik konularda sıkıntı yok, zikirmatik örneği verilmiş, namaz vakitleri vs. de olabilir.)

Bir de sizin açınızdan "kafanın rahat olması" durumu var. Sonuçta mekatronik.org bir şirket değil bildiğim kadarıyla, sağda solda reklam yok, buradan para kazanmıyorsunuz aksine harcıyorsunuz. Birçok forumda sınırlı kaynaklardan (maliyetten) dolayı fotoğraf ve video eklenmesine izin verilmez, siz aksine özellikle buraya ekleyin, yarın kaybolmasın diyorsunuz. Hal böyleyken, birkaç kendini bilmez yüzünden böyle saçmalıklarla uğraşmak durumunda kalabilirsiniz.

Bunun dışında, klişe olacak ama sınırsız özgürlük diye bir şey yok.

Örneğin açılan bir konudan kimler faydalanıyor? Konuyu açan (başlık sahibi), konuyla ilgili cevap yazanlar ve konuyla ilgili mesajları okumak isteyenler. Sonra birileri çıkıp konu dışı mesajlarla başlığı sabote ediyor, ifade özgürlüğü altında müdahale etmiyorsunuz, konu iyice raydan çıkınca konuyu kalıcı olarak kilitliyorsunuz. Günün sonunda insanların konudan faydalanması engellenmiş, konunun kilitlenmesine neden olanlar da amaçlarına ulaşmış oldu. Yani adam forumun açığını bulmuş sömürüyor gibi bir durum oluyor. Benim önerilerim:

- Teknik olarak mümkün mü bilmiyorum, başlık sahibinin engellediği üyeler, başlık sahibinin konusuna yazamamalı, sadece okuyabilmeli (read only). Düşünsenize, adam birini engellemiş, yazdıklarını görmüyor ama engellediği üye onun açtığı başlığa yazıp konunun kilitlenmesine neden oluyor. Başlık sahibinin bunlarla hiçbir ilgisi yok ama zararlı çıkıyor.

- Üsttekiyle paralel olarak konular sadece geçici olarak, temizlik amaçlı kilitlenmeli. Konu dışı mesajlar taşındıktan/silindikten sonra tekrar açılmalı.
 
Türkçe yazılı bir forum kuralları ve üyelik sözleşmesi de yok

Bu forum, benim iş dışında kalan zamanlarımda uğraştığım bir konu, o yüzden bazı şeyler zaman alıyor. Üyelik sözleşmesi hazırlanıyor ve sona yaklaşıldı. Bittikten sonra foruma yüklenecek ve BÜTÜN kullanıcıların hem KVKK denen belgeyi, hem de kullanıcı sözleşmesini kabul etmesi gerekecek. Ama sözleşmedeki kurallar da statik kurallar olmayacak, zamana göre değişebilecek. Böyle olunca da tekrar forum kurallarının üyeler tarafından kabul edilmesi gerekecek.
 
Eğri oturalım, doğru konuşalım. 99% oranında hiç kimse foruma üye olurken kuralları, sözleşmeyi filan okumaz. Bir işi düşmüştür, alelacele next next mantığıyla girer üye olur. Sonrada bakar ki ortam güzel, kalıcı olur. Günün birinde bir sıkıntı yaşayınca da hemen başlar forumda sözleşme - kural aramaya.

Görünüşe göre bir sözleşme yada kural listemiz olacak. Bunu yakın zamanda oluşturacağız. Ama bu kimsenin sorununu çözmeyecek. Sorun sözleşmede değil, içimizde, kendimizde.
 
Tamam yorum hoşunuza gitmemiş olabilir ama konuya kilit vurmakta nedir

Senin mesajda konunun kilitlenmesinin sebebi, yazdığın mesajda zerre kadar bir teknik bağlam olmaması. Diğerler mesajlarda en azından az çok bir teknik atıf vardı. Ama artık bu konuda konuştuğumuz gibi, ve herkesin de ifade ettiği gibi, ne kadar az siyaset, o kadar iyi şeklinde bir yöntem izleyeceğiz. Böylece bilgi anlamında yararlanılan yer olma hedefine daha yakın olacağız.
 
İster okur ister okumaz o kişiyi bağlar. Siz mesajı siler ya da ceza verirken şu kuralı ihlal ettiniz dersiniz olay biter.
Size göre olay biter. Ceza verilene göre olay daha yeni başlıyordur. Söylenir, çıkışır, burada hatasını kabullenmeyip gider başka forumlarda burayı kötüler vs. vs.

Bizim derdimiz ceza vermek değil. Öyle olsa işimiz çok kolay. 1-2 tıka bakar. Biz istiyoruz ki kimse kimseyle kavga etmeden, konu dışına çıkmadan bilgiler tartışılsın. Kimseyi ezmeyelim, kimseyi yasaklamayalım.
 
Size göre olay biter. Ceza verilene göre olay daha yeni başlıyordur. Söylenir, çıkışır, burada hatasını kabullenmeyip gider başka forumlarda burayı kötüler vs. vs.

Bizim derdimiz ceza vermek değil. Öyle olsa işimiz çok kolay. 1-2 tıka bakar. Biz istiyoruz ki kimse kimseyle kavga etmeden, konu dışına çıkmadan bilgiler tartışılsın. Kimseyi ezmeyelim, kimseyi yasaklamayalım.
Konuyu kilitlemekte bir nevi ceza vermek değil mi?
 
Ayrıca talebimi gerçekleştirirseniz sevinirim.

Üyelerin kendi mesajlarını silmesinde bir engel yok. Kendin mesajlarını silebilirsin. Sonrasında da üyeliği silerim. Veya şimdi üyeliğini silerim o zaman mesajları yazan "guest3234" gibi bir nick olarak görünür.

Ama senin bütün yazdığın mesajları tek tek bulup silmekle uğraşamayız.
 
Üyelerin kendi mesajlarını silmesinde bir engel yok. Kendin mesajlarını silebilirsin. Sonrasında da üyeliği silerim. Veya şimdi üyeliğini silerim o zaman mesajları yazan "guest3234" gibi bir nick olarak görünür.

Ama senin bütün yazdığın mesajları tek tek bulup silmekle uğraşamayız.
Ben silebildiklerimi sildim zaten. Üyelik iptali ve silinemeyen yorumlar sizin kontrolünüzde.
 
mesaj post edilince database de tanimli mevcut kelimeleri filtreleyerek mesaji duzenleyip o sekilde forumda yayinlanabilir, bence bazi durumlarda kati kurallar konulmali, din siyaset, etnik aidiyet vs. cunki bu konular hep kargayasaya ve kutuplasmaya sebep verir, bundan 20 sene once tv programinda sunucunun agzindan cikan bir cumle nelere sebep oldu hatirlayanlariniz vardir, hem boyle bir filtre olursa, mesaj filtrelenince mesajda anlamini yitirir ve uyede mesajini mecburen duzenlemek zorunda kalir.
 
Siyaset ve dinin karışması hakkında cevap basittir .

Sayın forum üyeleri forum kuruluş amacı konusunda yazı yazarsa sorun çıkmaz
Tek sorun açılan elektronik konusu çatışması seyrekte olsa olabilir . ( Genelini bağlamaz )

Yanlış anlaşılmasın .
Forum kuruluş amacı belli din , siyaset , spor , vs gibi konulardan uzak yazılar yazılmalı .
Arı kovanına ( konuyu başlatan ) çomak sokulmassa arı ( diğer forum üyeleri ) saldırmaz .
Herkesin fikri farklı olabilir .
Diğer biri tüm fikirleri benim gibi olacak der .

Zaten forumun kuruluş amacı diğer konular açılmasın , içinde çağrıştırmasın .
Bu duruma sebep vermemek için bu konuların açılmasını engellemek .

Burada ( bu yazımda ) bile fikir ayrılığı ben diyorum böyle bir başkası çıkacak böyle olsun .
Benim düşüncem çatışmayı ve ayrılığı en iyi şekilde önlemi alınmasıdır .
Diğer fikirler olabilir .
Tabiki yönetim bilir .

Konuyu başlatan düşünmeli

Örneğin : Masum konu diyeceksiniz
Ben spor hakkında basit bir yazı X takımı şampiyon oldu diye başlık atsam yaptığım doğrumu ? veya konu içinde gizli gömülü yazı .
Fitil ateşlendi .
 
İstesek Yönetim olarak kendi aramızda konuşur, şunu şunu yapacağız der ve uygularız.
İnsanları anlamadan, dinlemeden böyle bir şey yapmak bize göre yanlış olduğu için forumda konu açıldı. Derdimizi anlatalım, insanların derdini dinleyelim, ortak bir yol bulalım diye çabalıyoruz. Şu konunun içinde bile kendine pay çıkartıp, hesabını sildirmek isteyen çıkıyor. Hayret ediyorum yani. Kimseyi zorla tutmuyoruz. Herkes özgür iradesiyle geliyor, ve gidiyor. Bu şekilde giden gitsin, mümkünse geride gelmesin. Bizim tavrımız bu. Hadi şahsi konuşayım. Benim tavrım bu.
Ayrıca daha önceden bu tür çıkışlar yapıp farklı kullanıcı adı ile geri gelenleri de biliyoruz, tanıyoruz, takip ediyoruz. Alttan alıyoruz diye "aptal" da değiliz.
Kusuruma bakmayın. Bazen sınıra geliyorum. Timur abideki gibi peygamber sabrı yok bende.
 
Bir kaç konu kitlenmesi gören biri olarak söylüyorum, yoksa ne yaşım, nede tecrübem müsade eder.
Konudaki fikrim daha katı kurallar getirilmeli din, siyaset, konu dışı yorumlar, masallar, +18 Fıkralar vb…. Engellensin

Bu sorun forumun değil insanların sorunları mesaj düğmesine basıp konuşabilirler Din, siyaset, spor, ekonomi,

hatta mesajlardan küfürde ediliyor rahat rahat saydırsınlar birbirlerine ...

Forum halka açık gelip 7 yaşında çocuk'da okuyabilir 77 yaşında biride

Allah hepimize akıl vermiş yazmadan önce kullanabiliriz.

Sonuç olarak:
1. Çooook daha katı kurallar olmalı kanaatindeyim.
2. Uyarı sistemi olması gerekli 1-2-3 bye bye denmeli
3. Üye çok canı istere imzasına yazabilir x partisine oy vericem şeytana tapıyorum diye (ifade özgürlüğü ise var)
4. Biri gelip ben armuttan anti madde çıkarıcam yazınca o adama/KADINA (bağyaaan değil)
-yapamazsın
-sen git manav aç
-halde çalış gibi

bu şekilde insanların motivasyonunu kırıcı mesajlarıda eklemeli zaten (siyasi yada dini görüşü bu gibi düşünceleri kurmasına izin vermez)
5. Atatürkü örnek alabiliriz meclisi kurarken sergilediği tutum bize ilham verebilir
 
mili tankımızı, milli muharip uçağımızı ve milli otomobilimizi yapmışız, olmuş bitmiş gibi bi hava estiriliyor. süreç devam ediyor ve umarım üstesinden gelebiliriz. (mesela, beş on yıl sonra togg'u devlet desteği olmadan kar edebilen bi özel şirket olarak sahada görebilecek miyiz?)


gençler ve kendini genç hissedenler milli muharip uçağımıza niye ''kağan'' değil de ''kaan'' adının verildiğini sorguluyabilsinler. hatta ilhamı bile sorgulayabilsinler. varsa, kaan'ın ilk uçuşunu yapmasından ilham alanlar ile türk hava kuvvetleri envanterine girdiğinde ilham alacaklar çok rahat görüşlerini ifade edebilsinler.


genel anlamda tartışma kültürümüzün olmadığının farkındayım. sonuçta biz konuşarak da konuşmayarak da meselelerimizi halledemiyoruz.

forumdaki kilitlenen konular bu halleriyle bile tarihe bi nottur. ileride foruma giren gençler bu tespitleri, öngörüleri, niyet okumaları, vesveseleri okuyacak ve sahiplerine gereken değeri vereceklerdir.
 
mesela, beş on yıl sonra togg'u devlet desteği olmadan kar edebilen bi özel şirket olarak sahada görebilecek miyiz?
Bu konuyu bırak da Anadolu Grubu, BMC, Turkcell, Zorlu Holding ve TOBB'un sahipleri düşünsün. Yatırım yapan, teşvik alan ve ürünü piyasaya sunan bunlar.

Ayrıca bu bahsettiğin genel konularla ilgili YouTube'da zibilyon tane içerik var. YouTube'da duyduğunu burada satmanın da bir manası yok.

Mekatronik forumuna gelip, teknik bağlamda bilgi edinmek, bu düzeyde tartışmak belki hayal kurmak isteyen bir üyeye ne bundan?
 
Bu konuyu bırak da Anadolu Grubu, BMC, Turkcell, Zorlu Holding ve TOBB'un sahipleri düşünsün. Yatırım yapan, teşvik alan ve ürünü piyasaya sunan bunlar.

siz devrim arabası, demirağ uçaklarından bahsedersiniz ve konsorsiyumun arkasında devlet varsa, düşünür fikrimi beyan ederim.
 
Son düzenleme:
forumdan ayrılma, eskiden sevgililerin ayrılması gibi olmuş. ver mektuplarımı, al mektuplarını tarzında.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,916
Mesajlar
100,975
Üyeler
2,502
Son üye
FURKAN1

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
Back
Top