Faz/frekans tepkisini scilab gibi bir programda modelleyip gerçek hayatta ne yapacağını öngörmeye çalışabiliriz. Bence de öğretici olacaktır.
Hamming, elektrikçiler niye fourier'i kullanıyor ilk başta anlamadım, sorduğum mühendisler de bilmiyordu. Sonradan lineerlik ve zamanda değişmezlik özelliklerinden dolayı kullanıldığını anladım diyor.
Bu Fourier Serisini bize faydası nedir? i anlatacak bir yiğit yokmudur?
Zira bu tür konular hakkında çalıştığınız firmaların yetkillileri size şu soruyu soracaklar :
- Eee yani bu konunun bize ne faydası olacak? Ne kazanacağız?
Fourier denen alim zamanında şöyle izah etmiş.
"Periyotik bütün sinyaller genlikleri farklı sinüs ve cosinüslü terimlerin toplamı cinsinden yazılabilir"
Sanırım bu konuyu iyi anladığında oturup 40-50 dolarlık maliyetlerle Spectrum Analyzer cihazı yapabiliyorsun.(Kapasitesi için birşey söyleyemem)
Anladığım kadarıyla bilmediğin bir frekansı bildiğin bir frekansla ne olduğunu anlayabiliyorsun ω0=ω1 ise sonuç π ye diğer durumlarda 0(sıfır)a eşit oluyormuş.
Bana bu tür bir cihaz için frekans üst sınırı ve hassasiyet alt limiti vermelisin ki bende sana "İşte şurada yapılmış" diye bir link ekleyeyim veya "El insaf" diyeyim.
Mesela Anten Vector Analyzer cihazlarında FD kullanılmıştır değilmi?
Ben artık amatör ve profesyonel ihtiyaç ayırımının artık eskisi gibi aralarında uçurum fiyat farklar ve ihtiyaçlar olduğunu düşünmüyorum.
Artık içerisinde 32 bitlik ADC ler ve onlarca diğer özellik barındıran yüzlerce Mhz lik MCU lar 0,3 doların altında.Hazır kütüphaneleri çağır tak bir ekran kallavi fiyatlı multimetre lerle kolayca yarış.Sonuçta bilmemkaç nanovolt milivolt hassasiyetle ölçüyormu ? evet ölçüyor.
Linkteki VNA ( Vector Network Analyzer)
50kHZ -300 Mhz (firmmware ile 900 Mhz e kadar çıkıyor)
Fiyatı 300 TL.
Aliexpress de 454 adet satılmış.
297 adet yorum yazılmış
Ortalama Puanı:4.8 (5 üzerinden)
Tartıştığımız konu 30-40 dolara VNA varmı?
Cevabı verdiğim linktede görüldüğü gibi evet var.
Yani kare dalga sinyalde gerçekte sinüs bileşenler yok mu?
Biz sadece işlem yapmak ve sonuç almak için mi bu sinyalleri sinüsler toplamı olarak düşünüyoruz?
Yaptığım araştırmalarda böyle olmadığı, sünüslerin gerçekten o sinyalde var olduğunu gösteriyor. Ama nasıl var oluyorlar? Altında yatan fiziksel süreç veya gerçeklik nedir?
Mesela Anten Vector Analyzer cihazlarında FD kullanılmıştır değilmi?
Yani kare dalga sinyalde gerçekte sinüs bileşenler yok mu?
Bence orada sinüs falan yok. Ama bu karedalgayı bir filtreden geçirdiğin zaman, o filtre ile kare dalganın etkileşimi, ilgili sinüs bileşenleri ortaya çıkarıyor.
O halde belki de olayı complex sayılar gibi düşüneceğiz.
Şu anda complex sayıları kullanıyoruz, RLC devre çözümünü çok kolaylaştırıyor.
Ama -1 in karekökünün ne olduğu, devredeki fiziksel karşılığının ne olduğunu bilmiyoruz.
Belki de ileride bu keşfedilecek ve relativite teorisi gibi tarihteki sarsıcı buluşlardan birisi olacak.