Benim şöyle bir teorim vardı: Mesela MOSFET ile bir rezistif yükü saniyede 1000 kez açıp kapatıyoruz. Ortalıkta sinüs falan yok, ama bu kare dalganın FFT sini alınca sonsuza dek uzanan harmonikler görünüyor. Acaba FFT, kare dalgadaki yükselen ve düşen kenarın dV/dt eğimini temsil eden eşdeğer sinüsleri hesaplıyor ve onları mı ifade ediyor? Yani gerçekte onlar yok da sadece FFT'de eşdeğer sinüsleri mi görüyoruz?
Neyse, o gün EEVBlog'dan kaçtıktan sonra bunu artık bir şekilde deneyip kendi gözlerimle görmeye karar verdim ve şöyle bir deney yaptım:
AP525 ile 12 kHz lik kare dalga ürettim. Bu cihaz çok temiz, ideale çok yakın kare dalga üretebiliyor. Sonra AP525 çıkışını çok keskin bir pasif low pass filtreden geçirdim. Bu algoritmik bir filtre değil, pasif devre elemanlarından meydana gelen gerçek hardware filtre. Aşağıda resmi var:
Bu low pass filtrenin kesim frekansı 20 kHz ve o civarda çok keskin bir şekilde 60 dB zayıflatma sağlıyor. Filtrenin çıkışını gene AP525 ile ölçtüm, temiz ve net 12 kHz lik bir sinüs dalgası gördüm. Aşağıdaki gibi:
Sonra 8 kHz kare dalga ürettirdim ve 8 kHz, 16 kHz'e denk gelen harmonikleri gözlemledim
Sonra 6 kHz kare dalga ürettirdim ve 6 kHz, 12 kHz, 18 kHz'e denk gelen harmonikleri gözlemledim.
Yani her ne kadar mantıksız da gelse, o karedalga'da o sinüsler var. Nasıl var, nereden geldi, bilmiyorum ama var.