Gece uykusundan kaldiran mide agrilari mide gazi siskinligi

Mikro Step

Kıdemli Üye
Katılım
25 Eylül 2022
Mesajlar
3,744
20 yildir mide sorunu gece uykumu boluyor du.

10 sene oncesine kadar reflu problemim vardi. Agzima gelen mide asiti ile uykudan firlayarak uyaniyordum.
Sonra uyutulup endoskopi yapildi ve uyandigimda doktorum evet midene baktim bir de mide kapagina kucuk bir dokunus yaptim dedigi gunden beri reflu sorunum kalmadi.

Operasyona girmedim sadece endoskopi yapildi ama nasil bir dokunus yaptiysa reflu sorunum kalmadi. Kendisine sormak isterim ne yaptin diye ama calistigi hastaneden ayrilmis. Arayip izini bulsam da ne bilsin 10 sene once ne yapti.

Neyse o dokunustan sonra reflu bitti ama bu kezde uykumdan bir baska sebeple firlayarak uyaniyorum. Midede biriken asiri gaz nedeniyle mide geriliyor ve midedeki kilcan yaralar mide asitine maruz kaliyor asiri bir yanma. (Bu benim teshisim. Olayi aciklama seklim bu. Cunku midemde asiri gaz olursa midem cayir cayir yaniyor)

Neyse bu dertten de kurtuldum.

Nasil mi?

Oncelikle ben bir ekmek koligim. Makarna ve mantiyi dahi ekmekle yerim. Ama artik aksam yemeklerinde asla ve asla ekmek yemiyorum.
Ben ekmegi birakamam diyordum. Fakat Almanlarin ekmek yerine patates yediklerini hatirlayinca ben de yapabilirim diyip ekmegi biraktim.

Ekmek yerine firinda patates yiyiyorum. Kizartmalik dogranmis ve hafifce yaglanmis patatesler firinda pisiriliyor o kadar.

Bu ucuncu haftam ve misil misil uyuyorum.

Gecenlerde aksam yemeginde piza yedim ve tekrar o acili yanma ve gaz birikimi oldu.

Dolayisi ile artik kesin ve kesin teshisimi koydum.

Haa bu arada gun icinde ekmek yemem sorun olmuyor. Sorun aksam yemeginde yedigim ekmekler.

Bu sorunu daha oncesinde doktorlara sordugumda tatmin edici bir cevap vermiyorlardi. En azindan simdi kendimi tatmin eden cevabi buldum.

Hamurlu gidalardaki un gluten iceriyor. yapis yapis bir sey. Aksam yedik ve besinler bagirsaga gecti. Ekmek tekrardan hamurumse sekle donusuyor yapis yapis oluyor ve bagirsaklari tikiyor. Gaz ilerlemesine bariyer cekiyor ve midede birikiyor.

Mide sisiyor incecik kilcal yaralar gerginlikten dolayi catliyor ve mide asiti ile bulusuyor ve kedi tirmalamasina benzer bir mide agrisi ile uyaniyorum.

Mide gazini bosaltinca uyuyabiliyorum ama bu durum gecede bir kac kez tekrarlayabiliyor.

Peki neden bu durum gunduz bas gostermiyor?

Gece nerede ise hic kimildamadan yatiyoruz. Bagirsaklarimizda hareketsiz kaliyor dis etkenlerle hareket edemiyor.

Gunduz hareket halindeyiz. yuruyor egilip kalkiyor ve bu esnada bagirsaklarimizin ovalanmasina neden oluyoruz. Sozkonusu gluten kaynakli yapismalar olsa da bir sekilde aciliyor.

Neyse gevezelik etmeyeyim. Teshisim dogru yada yanlis ama gozlemlerim beni hakli cikartiyor.

Aksam yemekte ekmek hayatimdan cikti sorunlar bitti.

Simdilerde misil misil (horul horul) uyuyorum ve gece uyanmiyorum.

Benzer sikayetiniz varsa soylediklerim kafanizin bir kosesinde kalsin. Belki denersiniz.
 
Son düzenleme:
20 yildir mide sorunu gece uykumu boluyor du.

10 sene oncesine kadar reflu problemim vardi. Agzima gelen mide asiti ile uykudan firlayarak uyaniyordum.
Sonra uyutulup endoskopi yapildi ve uyandigimda doktorum evet midene baktim bir de mide kapagina kucuk bir dokunus yaptim dedigi gunden beri reflu sorunum kalmadi.

Operasyona girmedim sadece endoskopi yapildi ama nasil bir dokunus yaptiysa reflu sorunum kalmadi. Kendisine sormak isterim ne yaptin diye ama calistigi hastaneden ayrilmis. Arayip izini bulsam da ne bilsin 10 sene once ne yapti.

Neyse o dokunustan sonra reflu bitti ama bu kezde uykumdan bir baska sebeple firlayarak uyaniyorum. Midede biriken asiri gaz nedeniyle mide geriliyor ve midedeki kilcan yaralar mide asitine maruz kaliyor asiri bir yanma. (Bu benim teshisim. Olayi aciklama seklim bu. Cunku midemde asiri gaz olursa midem cayir cayir yaniyor)

Neyse bu dertten de kurtuldum.

Nasil mi?

Oncelikle ben bir ekmek koligim. Makarna ve mantiyi dahi ekmekle yerim. Ama artik aksam yemeklerinde asla ve asla ekmek yemiyorum.
Ben ekmegi birakamam diyordum. Fakat Almanlarin ekmek yerine patates yediklerini hatirlayinca ben de yapabilirim diyip ekmegi biraktim.

Ekmek yerine firinda patates yiyiyorum. Kizartmalik dogranmis ve hafifce yaglanmis patatesler firinda pisiriliyor o kadar.

Bu ucuncu haftam ve misil misil uyuyorum.

Gecenlerde aksam yemeginde piza yedim ve tekrar o acili yanma ve gaz birikimi oldu.

Dolayisi ile artik kesin ve kesin teshisimi koydum.

Haa bu arada gun icinde ekmek yemem sorun olmuyor. Sorun aksam yemeginde yedigim ekmekler.

Bu sorunu daha oncesinde doktorlara sordugumda tatmin edici bir cevap vermiyorlardi. En azindan simdi kendimi tatmin eden cevabi buldum.

Hamurlu gidalardaki un gluten iceriyor. yapis yapis bir sey. Aksam yedik ve besinler bagirsaga gecti. Ekmek tekrardan hamurumse sekle donusuyor yapis yapis oluyor ve bagirsaklari tikiyor. Gaz ilerlemesine bariyer cekiyor ve midede birikiyor.

Mide sisiyor incecik kilcal yaralar gerginlikten dolayi catliyor ve mide asiti ile bulusuyor ve kedi tirmalamasina benzer bir mide agrisi ile uyaniyorum.

Mide gazini bosaltinca uyuyabiliyorum ama bu durum gecede bir kac kez tekrarlayabiliyor.

Peki neden bu durum gunduz bas gostermiyor?

Gece nerede ise hic kimildamadan yatiyoruz. Bagirsaklarimizda hareketsiz kaliyor dis etkenlerle hareket edemiyor.

Gunduz hareket halindeyiz. yuruyor egilip kalkiyor ve bu esnada bagirsaklarimizin ovalanmasina neden oluyoruz. Sozkonusu gluten kaynakli yapismalar olsa da bir sekilde aciliyor.

Neyse gevezelik etmeyeyim. Teshisim dogru yada yanlis ama gozlemlerim beni hakli cikartiyor.

Aksam yemekte ekmek hayatimdan cikti sorunlar bitti.

Simdilerde misil misil (horul horul) uyuyorum ve gece uyanmiyorum.

Benzer sikayetiniz varsa soylediklerim kafanizin bir kosesinde kalsin. Belki denersiniz.
Cok dogru, bir arkadasimda çölyak vardı. Her insanda çölyak olmasa da gluten sorun yasatiyor ama farkina varmiyorlar.

 
Videonuza bakmadim ama colyak emin degilim ama farkli bir sey.

Cunku gluten sorunum olabilir mi diye bir keresinde doktora sordugumda tamam testlere onu da yazayim demis ve bir sey cikmamisti.

Galiba glutenin vucuda anlattigimdan daha farkli bir etkisi daha var.
 
Videonuza bakmadim ama colyak emin degilim ama farkli bir sey.

Cunku gluten sorunum olabilir mi diye bir keresinde doktora sordugumda tamam testlere onu da yazayim demis ve bir sey cikmamisti.

Galiba glutenin vucuda anlattigimdan daha farkli bir etkisi daha var.
Video tam dediginizi anlatiyor zaten. Glutenin zararli etkileri her insanda colyak seklinde olmuyor.
 
Bir yazıda okumuştum tuz kullanımını azaltmak veya kesmek mide sorunlarına sebep oluyor diye ,tansiyon veya damar hastalıklari olanlar tuz tüketmemesinden dolayı ileride mide sorunları yaşıyorlarmış.
 
Valla ben diyetisyen'e gidersem ve bana "ekmek yeme" derse, daha cümleyi tamamlamadan kalkar çıkarım. Ekmek zararlıysa da, atın ölümü arpadan olsun diyorum :)

Abi o şekilde düşünme.
Keyif için bazen bazı şeyleri o kadar yanlış yapıyoruz. Sigara gibi, düzensiz uyku düzensiz beslenme gibi. İnsan sağlığı kaybedince hepsinin kıymetini anlıyor ama bazen geri getirme şansı olmuyor.

Geçenlerde bir söz duydum. Bana çok mantıklı geldi. Sözü değil ama uyglamasını Arap kabilelerde yada hadislerde de duymuştum. Araplar iyice acıkmadan yemek yemez diye. (Günümüz lüks düşkünü petrol şeyhlerini kastetmiyorum Araplardan bahsederken.)

Söz: "Şifa hazımdadır."

İlk başta basit ucuz bir söz gibi geldi. Ama yemek yedikten sonra 3-4 saat bişey yememek gerçekten önemli. Biz "ay midem kazındı", "ay canım istedi" şu bu gibi sebeplerle sürekli mideye bişeyler gönderiyoruz. Ama bilmediğimiz şey mide boru şeklinde bir organ ve asit içeriği var. Görevi gönderileni asit ile karıştırmak ve parçalanmasını sağlamak. Sorun da tam burada başlıyor.

Kahvaltı yaptık. Midenin bir kısmını boş bırakmak gerekirken biz tıkabasa doldurduk. Mide asit salgılayıp çalkalamaya başladı. Yiyecekler bağısakta alınabilecek boyutta parçalanacak. Bu süreç 2 saat sürüyor diyelim. Biz sabah 9-10 gibi çay yanında bizküvi, çerez vb bişeyler daha gönderdik. Kahvaltıda gönderdiğimiz malzemelerin işlemi bitmeden yeni malzeme geldi. Onlar da ortama karıştı. Çalkalanmaya ve sindirilmeye başladı.

Bu arada 2 saat süre doldu ve mide çalkalanmış içeriği 12 parmak bağırsağına gönderdi. Oradan ince ve kalın bağırsaklara geçip yolculuğa devam edecek. Fakat burda bir problem başlıyor. Kahvaltıda yediklerimiz 2 saat işlem görmüşken çay yanında atıştırdıklarımız henüz yeni geldi ve yeterince parçalanmadı. Bunlar da bağırsaklara gönderiliyor. Daha da kötüsü midenin kahvaltıda yediklerimizi sindirdikten sonra biraz dinlenmeye ihtiyacı var. Biz sürekli doldurarak onu istirahatinden ediyoruz. Kısa sürede ses etmiyor ama uzun vadede bu da ciddi problem oluşturuyor. Genel olarak çevrenize bakın şişman insanların nispeten daha erken kontağı kapattığını ama kara kuru diye tabir ettiğimiz insanların daha uzun yaşadığını görürüz. Bu bana kalırsa tesadüf değil. Beslenme alışkanlıkları ve düzeni ile alakalı.

Arabamıza gösterdiğimiz özenin onda birini kendi vücudumuza göstermiyoruz.

Önceki arabam, satmadan birkaç ay önce turboyu dağıtmıştı. Sebebini o gün için anlamamıştım ama yeni yeni anlıyorum. Uzun yoldan geldim yada kısa mesafede olsa hız yaptım, eve gelince çat diye kontağı kapatık arabadan indim. Turbo ekzos gazı ile çalışan bir tasarım olduğu için haliyle çok yüksek sıcaklıklara çıkıyor. Arabanın hareketi esnasından hava sirkülasyonu ve turbonun diğer tarafından soğuk hava girmesiyle nispeten soğuyor. Buraya kadar normal ama uzun yoldan gelip arabayı hemen stop ettiğimizde soğuma fırsatı kalmıyor ve soğuma pasif olarak uzun zamana yayılarak gerçekleşiyor. Turboyu 1-2 dakika dinlendirmeden arabayı durdurduğumuzda turbo pervanesi zamanla özelliğini kaybediyor ve kırılarak turboyu dağıtıyor.

Aynı şey bizde de var. Dinlendirip soğumasına izin vermiyoruz. Halbuki önceliğimiz hırsımız (yadakeyif düşkünlüğümüz) yerine önce sağlığımız olsa, hayatımızda küçük şeylere dikkat ederek yaşayabilsek çok daha kaliteli bir yaşam süreceğiz ama bu konuda dikkatli davranmıyoruz. Atın ölümü arpadan olsun mantığı ile gidiyoruz ama genç arkadaşlar hariç hiçbirimiz tek tabanca değiliz. Evimiz, çocuklarımız, yükümlülüklerimiz var. O yüzden dikkat etmemiz lazım.

Bu arada şunu farkettim insan bir süre aç kalınca daha rahat düşünebiliyor. Tamam hepimiz gibi ben de yemek yemeyi çok seviyorum ama dikkat etmem gerektiğini biliyorum.
 
bende de mayalı hamurlar ev yapımı da olsa midede yanma-reflü ye neden oluyor, bardağın dibine 2 parmak su 1 çaykaşığı karbonat içiyorum, dakika dolmadan rahatlıyor midem. tansiyon probleminiz yoksa tavsiye ederim cep sodası nı...
 
Bir ay forma girmek için :saril:
formu korumak için Pazartesi ve Perşembeler ve ayda üçer gün oruç tutulması da sünnet ile tavsiye edilmiş. Diğer faydalarından bahsetmeye gerek bile yok.
 
sibo (small intestinal bacterial overgrowth) konusunu araştırın hocam. basit bir nefes testi var. 4 gün bir diyet yapıyorsunuz son gün 12 saat açlıkla teste gidiyorsunuz. nefes örnekleri alınıyor ve bir şeker solüsyonu içirilip her 15 dakikada bir toplam 12 nefes örneği alınıyor. sorunu tespit ederseniz çözümü kolay olur.
 
Sanirim bunu bana oneriyorsunuz. Internette bakinca cok ilginc sekilde doktorlarin bile bu konuda bir haber olduklarini yaziyor.

İnce Bağırsak Savunmasını Güçlendirmek için:​

  • Derin, dinlendirici uyku
  • Stres yönetimi
  • Sakin ortamda yemek
  • Antasitlerin bırakılması (Cok sik Rennie tablet kullaniyordum fakat patates diyetinden sonra artik kullanmama gerek kalmadi)
  • Gıdaları iyi çiğnemak
  • Tuvalet ihtiyacını tutmadan gidermek
  • Yemek yerken başka bir işle uğraşmamak (TV, telefon, iş vb. )
  • Safra üretimini taurin ve fosfatidilkolin ile desteklemek (Bu konuda fikrim yok)
Yukaridaki onerilerden cogunu yapamiyorum. Ilk firsatta bu konuyu doktora dile getirecegim.

Doktora gidip Sibo testi istiyorum diyebilirmiyim?
 
Sanirim bunu bana oneriyorsunuz. Internette bakinca cok ilginc sekilde doktorlarin bile bu konuda bir haber olduklarini yaziyor.

İnce Bağırsak Savunmasını Güçlendirmek için:​

  • Derin, dinlendirici uyku
  • Stres yönetimi
  • Sakin ortamda yemek
  • Antasitlerin bırakılması (Cok sik Rennie tablet kullaniyordum fakat patates diyetinden sonra artik kullanmama gerek kalmadi)
  • Gıdaları iyi çiğnemak
  • Tuvalet ihtiyacını tutmadan gidermek
  • Yemek yerken başka bir işle uğraşmamak (TV, telefon, iş vb. )
  • Safra üretimini taurin ve fosfatidilkolin ile desteklemek (Bu konuda fikrim yok)
Yukaridaki onerilerden cogunu yapamiyorum. Ilk firsatta bu konuyu doktora dile getirecegim.

Doktora gidip Sibo testi istiyorum diyebilirmiyim?
her tahlil labratuarı bunu yapamıyor. hatta türkiyede bu analiz cihaz yok. sizden aldıkları nefes örnekleri yurtdışına gidiyor ve orada test edilip raporu geliyor. sibo testi yapan yerlerle görüşürseniz size bir hazırlık protokolü gönderecekler. dediğim diyet ve açlık süreleri vs. hakkında. ve sizin için test kiti temin edecekler. ardından sabah gidip nefes örneklerini veriyorsunuz. doktora gitmeniz şart değil, tahlil labratuarına gidip yaptırabilirsiniz.
 
Yıllar önce "" Market ve bakkallarda satılamayan kuru ve taşlaşmış ekmekler öğütülüyor ve toz haline getiriliyor. Bunlar yeniden ekmek hamuruna katılıyor ve taze hamura yapıştırmak için gluten kullanılıyor"" diye bir yerlerde yorum okumuştum.
Aslında ekmek değil de, başta maya ve diğer katkı maddeleri incelenmeli.En iyisi ekmek tüketmekten, simit, poğaça, büsküvi pasta ve tüm unlu mamüllerden kaçmak lazım.
Sanırım ekmek ve sigara biz Türklerin en çok tükettiği maddeler.
 
Aslında sorun tüketmekte değil. Halam ve eşi var. Halam 90, eşi 100e yakın yaşta. Ömürleri boyunca yedikleri içtikleri ekmek, peynir, süt ve buldukları zamanlarda et ürünleri. Ama olayın sırrı şurda. Köyde çiftçilikle uğraştıkları (yada son 20 seneye gelene kadar uğraştıkları) için bünye olarak aktif ve hareketli insanlar. Yediklerini sindirip yakıyorlar. Biz ise ( başta kendim olmak üzere) yeme kısmı tamam ama yakma kısmı sıkıntılı. Çünkü aktif hareketimiz yok. Bu yüzden yakmak yerine biriktiriyoruz. Bu da uzun vadede bize sağlık sıkıntıları olarak geri dönüyor. Ya yediğimiz yakma yoluna gideceğiz (işimiz ve alıştığımız yaşantı dolayısıyla zor görünüyor.) yada yemeyi azaltacağız, kontrol altında tutacağız. Bu daha zor görünüyor. Birçoğumuz yemeyeceksem niye çalışıyorum / yaşıyorum diyecektir. Ama bunu yaşam tarzı haline getirince ileriye dönük güzel bir sağlık yatırımı yapmış oluyorsunuz. İlerde çıkabilecek sıkıntılara karşı güzel bir önlem almış oluyorsunuz.

İnanın daha az yiyip aynı yemek zevkini almak da mümkün. Kendim uygulayabiliyor muyum diye sorarsanız pek değil. Ama beden olarak çok yemek yediğim zaman yaşadığım sıkışma hissi yerine boş mide ile zaman geçirdiğim hafif açlık hissini yeğlerim.
 
Merhaba,
Elektronikçiler için kötü bir haber, maalesef bu şikayetler, meslek hastalığıdır. Yaşamın sırrı harekettir. Hareketi azalttığınız oranda, problemler de artacaktır. Ne yerseniz yiyin, ne içerseniz için hareket halinde iseniz sorun en aza inecektir. Hareketli ve Sağlıklı günler dilerim.
 
bende de mayalı hamurlar ev yapımı da olsa midede yanma-reflü ye neden oluyor, bardağın dibine 2 parmak su 1 çaykaşığı karbonat içiyorum, dakika dolmadan rahatlıyor midem. tansiyon probleminiz yoksa tavsiye ederim cep sodası nı...

Cigneme tabletleri gibi karbonat da evet rahatlama yapiyor ama mide asitindeki PH durumunu etkiliyor. Sonucta aci cekmemek ugruna vucudu zorlayacak seyler yapiyoruz.

Mekanizmada bir sorun var ve biz sorunu yaglayarak cozmeye calisiyoruz gibi.
 
Cigneme tabletleri gibi karbonat da evet rahatlama yapiyor ama mide asitindeki PH durumunu etkiliyor. Sonucta aci cekmemek ugruna vucudu zorlayacak seyler yapiyoruz.

Mekanizmada bir sorun var ve biz sorunu yaglayarak cozmeye calisiyoruz gibi.
mide asidini azaltmak aslında sağlıksız bir yöntem. çünkü yediğiniz içtiğiniz gıdalar aslında o kadar da steril değil. ama yeterli mide asidi varsa bakteriler aside dayanamıyor. siz asidi düşürdüğünüz zaman mideden bağırsaklara gitmemesi gereken bakteriler gidiyor. o bölgedeki mikrobiyotayı bozuyor.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,840
Mesajlar
99,585
Üyeler
2,480
Son üye
mozcelikors

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top