Dört kenardan aşağıya doğru tablayı çekiştiriyoruz. Mesnetlenme bölgesi de orta noktada olduğu için haliyle orta kısım yukarıda kalıyor. Aslında köşeler aşağıya iniyor. Ne tarafından baktığımıza bağlı. Bu farkın mertebesi nedir? Onun cevabı sizde hocam. Komparatör sizde var. :cheeky3:

Benim yazıcıda tabla sadece 4 köşeden vidalarla tutuluyor. Onun dışında dayandığı hiçbir yer yok. Altı da üstüne göre daha sıcak olacağı için aşağı doğru bombe yapacaktır. Ters çevirmeyi mutlaka deneyeceğim. Hala sensör tutucunun yazılmasını bekliyorum. Delik ölçüleri de hatalı zaten, yeniden başlatmadım, bittikten sonra testere ile keseceğim :)
 
  • Beğen
Reactions: 333
Sizde tabla sadece z ekseninde hareket ediyor, vidalarla z eksenine ayar çekiyorsunuz. Bende tabla sadece y ekseninde hareket ediyor, vidalarla z eksenine ayar çekiyorum. Benim sorunum sizde yok o vakit.
 
Sizde tabla sadece z ekseninde hareket ediyor, vidalarla z eksenine ayar çekiyorsunuz. Bende tabla sadece y ekseninde hareket ediyor, vidalarla z eksenine ayar çekiyorum. Benim sorunum sizde yok o vakit.

Ha evet Ender'de tablanın hareketi Y.
 
Evet sensör tutucu tamam. Deliklerin bir kenara yakın olması gerekirken merkezlemişim, o yüzden parça ile biraz boğuşmak zorunda kaldım. Bir de düz delik delip civata/somun ile tutturacağıma karşı tarafa pirinç "insert" ler gömdüm. Havya ise ısıtıp diğer taraftan da tornavida ile sıkınca tam doğru hizada giriyorlar plastiğin içine

IMG_20200630_133640.jpg


IMG_20200630_133654.jpg


IMG_20200630_133713.jpg
 
Z prob bağlantı kablolarına da baktım.

IMG_20200630_135928.jpg


+5V
GND
Servo
Z switch
GND

Z switch girişi pull up yapılmış durumda herhalde çünkü orada da +5V var. Yani tam olarak benim NO, NPN olan endüktif sensöre uygun. Bu 5 pinli dupont konnektör için 5'li bir header hazırlayıp sensörü bu header'a bağlayacağız sonra da header'i dupont konnektöre takacağız işlem tamam.
 
Endüktif probu bağladım. Daha önce düşündüğüm gibi NPN çıkış direkt olarak uyumlu çıkmadı. NC, NPN tam olarak uyumlu olurdu. O yüzden araya bir BC337 attım ve sorun çözüldü.

İlk testler olumlu duruyor, ama hemen erken sevinmemek lazım :) Bir süre kullanayım bakalım.

IMG_20200630_203725.jpg
 
@taydin ,hocam bu yazıcıdaki hangi sorunları çözmek için yapıldı ?

Z sıfırlama iyi değildi. 0.4 mm, bazan de daha büyük hata oluyordu. Böyle olunca da ilk layer ya hiç çıkmıyor (nozul tablaya sürttüğü için filament çıkamıyor) veya ilk layer havaya basılıyordu (nozul tabladan çok yukarıda).
 
Pnp cikis yazacaktin sanirsam yanlis olmus. Npn konusu aklima gelmisti ama bakmissindir diye dusundugumden ses etmemistim.

Neyse yeri gelmisken cok kullanilan sensor cikislarindan bahsedeyim genel bilgi olsun;

Oncelikle sensor cikislari switch cikislari kadar yuksek akim kapasitesine sahip olmamaklar beraber genel olarak 100ma dusunulebilir. En fazla dogrudan ufak bir role calistirmak mumkun olur.

Cikis sinyali analog ve dijital olarak iki gruba ayrilirlar.

Analog cikislarda 0-5V, 0-10V, 4-20ma ve 0-20ma cikistipleri yaygin olarak gorulur.

Dijital cikislarda negatif (gnd) cikis sinyali veren Npn tip ve pozitif cikis sinyali veren Pnp tip bulunur.

Ayrica cikis ucu icin open collector veya push-pull opsinyonlari olabilmektedir.

Ek olarak uzun mesafe calisan sensorlerde yine opsiyonel olarak (ozellikle encoderler) her bir sinyal tersleyeni ile birlikte iki ayri kablo (line drive) ile tasinir. Bu yontem ile hat gurultulerinin onune gecilir.
 
Evet benim sensör hakkaten PNP imiş. Model numarasındaki son iki harfi BX diye aklımda kalmış, şimdi sensöre baktım BY. Bu da datasheet'e göre NO, PNP.
 
Üç kez peş peşe Z sıfırlama yaptım hata oranı 0.1 mm nin altında. Bu endüktif probun tekrarlanabilirliği baya iyi gibi duruyor.

Artık bundaki firmware'i de değiştirmem lazım. Mevcut haliyle hala nozuldan öte geçen bir Z proba göre işlem yapıyor. Yani Z sıfırlama yaparken önce Z yi 10 mm aşağı indiriyor, sonra sıfırlamaya girişiyor. Artık buna gerek yok, çünkü Z probu artık nozulun birkaç milimetre üstünde.
 
Bu arada metal ve cam arasında boşluk oluşumunu ve yanlış Z harita çıkarılmasını engellemek için tablayı da söküp ters çevirdim. Hazır sökmüşken de tablaya bağlanabilen bir LED ayak izi gördüm. Bu ayak izine de uygun SMD LED ve seri direncini lehimledim. Artık tablanın PWM kontrolünü de görebilmek mümkün.

 

Forum istatistikleri

Konular
6,953
Mesajlar
118,779
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top