Endorfin35+
Kayıtsız Üye
- Katılım
- 1 Mayıs 2020
- Mesajlar
- 4,442
12V/5WKıyaslamalı karşılaştırma yapmak yükün özelliklerini bilhassa sordum. Bende ki korad la karşılaştıracağım. Araba ampülü voltajı, watt ı veya akımı?
12V/5WKıyaslamalı karşılaştırma yapmak yükün özelliklerini bilhassa sordum. Bende ki korad la karşılaştıracağım. Araba ampülü voltajı, watt ı veya akımı?
Performans verileri çok iyi. Bundan iyisi şamda kayısı
Overshoot ve yükten ayrılma aynı şey değil mi niye farklı değerler çıktı?
Performans verileri çok iyi. Bundan iyisi şamda kayısı
Bence de güzel bir proje olmuş. Koraddan daha iyi veriler daha ne olsun. Bunu geliştirme ve incelemeleri yapmak için trimpotlarla kurdun sanırım. Yani kutulu, göstergeli bir güç kaynağı için ayrı bir baskı devre hazırlayacaksın.
Benim sorum fikrini almak istediğim bir kaç şey var.
18924 eklentisine bak
Burada çıkış transistörlerini npn ve pnp çiftiyle sürmen lm324'ün maksimum voltaj sınırlamasını aşmak için herhalde. Listelediğin ölçümlere bakınca bu pek de dezavantaj yaratmamış. Ama çıkış transistörlerini bu şekilde sürünce bana çok yüksek gain ve lm324ün görece yavaşlığı yükten ayrılma anındaki sıçrama sebep olabilir gibi geliyor. Belki diğer veriler ve ripple da olduğundan çok daha iyi olabilir.
Çok az bir zahmetle(!) pnp-npn çifti yerine tek bir npn transistörün bu veriler üzerine nasıl etkisi olduğu araştırılabilir gibi geliyor bana. Testler iki konfigürasyonda da çalışılabilecek bir voltajda tekrarlanırsa bu değişikliğin çıkış üzerindeki etkisi test edilmiş olur. Yine aynı testler sadece opamp değişikliğiyle aynı devre üzerinde yapılabilir. Tabii buradan varsayım yapmak ve konuşmak kolay.
Evet bu tesleri yapmam mümkün değil. Mevcut veriler ile şuna karar vermek lazım. Bu devre bir hobici için yeterli mi veya ideal mi değil mi?Korad'dan daha iyi sonuçlar aldığına göre devre iyi çalışıyor. Ama gene de ölçümlerin belli standartlara göre yapılması lazım. Yoksa sadece karşılaştırmalı test yapmış olursun.
Mesela dinamik performans testi yaparken lamba kullanıyorsun. Burada temas anında ark da oluşuyor, bounce da oluşuyor, temiz bir basamak elde etmiyorsun. Bir de lamba ile test ediyorsun. Lamba ilk anda çok yüksek bir akım çekiyor, sonra çektiği akım azalıyor. Dolayısıyla sen tam olarak kaç amper ile test ettiğin net değil. Olması gereken, bilinen bir basamak yaratmak. Mesela 0.5 A den 3 A akıma NET bir basamak şeklinde ve belli bir yükselme zamanı ile çıkacaksın. Buradaki endüstri standardı nedir ben de bilmiyorum. Belki de bir standart yok ve her üretici en iyi değeri aldığı verilere göre test yapıyor. Ama sen kendi testin için bu bilmen gerekir. Bir de bu testleri yapmak zordur çünkü ancak profesyonel bir elektronik yük ile tam tanımlanmış (I[SUB]1[/SUB] ve I[SUB]2[/SUB] belli ve yükselme zamanı da belli) bir akım basamağı elde edebilirsin.
Bir de ölçümlerin tamam olması için hat regülasyonu (line regulation) ve yük regülasyonu (load regulation) testlerini de yapabilirsin. Bu testi yapmak kolay, özel ekipman gerektirmiyor.
Bu nasıl bir test tam anlamadım.Bir de ölçümlerin tamam olması için hat regülasyonu (line regulation) ve yük regülasyonu (load regulation) testlerini de yapabilirsin. Bu testi yapmak kolay, özel ekipman gerektirmiyor.
Evet bu tesleri yapmam mümkün değil. Mevcut veriler ile şuna karar vermek lazım. Bu devre bir hobici için yeterli mi veya ideal mi değil mi?
Ben kendi adıma devreri kutulayıp kullanmayı düşünüyorum. Önceden yaptığım lm317 den benim nazarımda çok çok iyi olduğu kesin.
Bu nasıl bir test tam anlamadım.
Line regulation: %10 şebeke toleransı öngördüysen, şebeke voltajını 220V ± %10 değiştiriyorsun, yani 198 V versiyorsun, sonra da 242 V veriyorsun. İkisi arasında çıkış voltajı % olarak ne kadar değişiyor?
Load regulation: Güç kaynağı 3 A lik ise, 0 A ile 3 A için çıkış voltajını ölçüyorsun. İkisi arasında çıkış voltajı % olarak ne kadar değişiyor?
%10 tolerans biraz fazla değil mi abi? Ben hiç şebekeyi o halde görmedim. En azından günümüz için şehir merkezlerinde.Line regulation: %10 şebeke toleransı öngördüysen, şebeke voltajını 220V ± %10 değiştiriyorsun, yani 198 V versiyorsun, sonra da 242 V veriyorsun. İkisi arasında çıkış voltajı % olarak ne kadar değişiyor?
%10 tolerans biraz fazla değil mi abi? Ben hiç şebekeyi o halde görmedim. En azından günümüz için şehir merkezlerinde.
Acaba bu %10 bir tasarım standardı mı yoksa kişisel tecrübeniz mi?
Valla birçok kaynaktan baktım ama dediğin gibi defacto bir standart yok. Her üretici kendi performans bilgisini koymuş (herhalde kıyaslama için). Örnek olarak ekteki kaynağa göre ilgili üretici (sayfa 2 şekil 3) şöyle demiş :Olması gereken, bilinen bir basamak yaratmak. Mesela 0.5 A den 3 A akıma NET bir basamak şeklinde ve belli bir yükselme zamanı ile çıkacaksın. Buradaki endüstri standardı nedir ben de bilmiyorum. Belki de bir standart yok ve her üretici en iyi değeri aldığı verilere göre test yapıyor.
Şebekede 190 - 240 arasını ölçtüm.
Kutu bulmadım yav. Şaka gibi. Şöyle bir kutu arıyorum. 20x20x10cm gibi bir ölçüde...
18929 eklentisine bak