H köprüsü spwm ve anahtarlama

Elimde 7 adet yarım h köprüsü var. test ettiğimde, yükün ucunu vcc bağladığında çoğu çalışmıyor. Gnd bağladığımda yükün ucunu bir kısmı çalışıyor.Kartlarda sorun ne olabilir. Kondanstörler çalışıyor .Zaten 1uf değerinde.Full h brigde yaptığında bir türlü ac dalga almıyorum.Hep artı voltaj, ekşi yerine -0.00 volt. artık yılmak üzeriyim.Bu kadar basit bir devrede bir türlü ac çıkış almıyorum. Ve denerken sayısz mosfet sayısız Ir2101
yaktım.Çakma ır2101 bile para saçtım.
Multimetre kademesi olarak Çıkışı DC yerine AC modda ölçüyor olabilirmisin?

@Dede nasil dogru degil?

H koprude tek PWM girisi kullanarak yuku kisa devre edemezsin demistin ben de onu teyid ettim zaten.

Yoksa 2 pwm girisi kullandiktan sonra H kopruye her turlu taklayi attirabilirsin. Ama cogu zaman gerek yok tek PWM ile de bayagi bir takla attirabiliyorsun.

Videodaki suruculerde H kopruler tek pwm ile suruluyor.

STM ciplerde her bir timerin 4 pwm kanali var. Bu da 2 setep motoru tek timer ile kullanabilme imkani sunuyor.

Eger Moslari ayri ayri sureyim dersen Advanced Timer Modul kullanman gerekir siradan ucuz STMlerde (103C8 gibi) bu ise uygun tek bir timer var. Bu da sadece bir motor surebilmek demek. Ya da harici ciplerle kendin bir seyler yapman gerekir.

Ha bu arada eger 4 MOSU da Advanced Timer Module ile kontrol edeyim dersen tek bir step motorun tek bobinini surebilirsin. Cunku cogu cipte 3 faz motorlar icin uretilimis ve sadece 6 mos surebiliyor.

Ya da 6 mosla iki bobin surme teknigini kullanacaksin. (Patentini almadim ama alinmasini engelledim)

Son düzenleme:
Şefim 2 PWM ile de yapamazsınız fren mekanizmasını demiştim.
Ama siz başka türlü şeyler demişim gibi yazmışsınız.
Ben Pic32MKxxxxMC ile 12 PWM den sadece 4 ünü kullanarak her modda çalışma şanına sahip oluyorum. Tabiiki Motor sürmek gibi bir derdim olsa 6 PWM kullanacaktım. Ancak ben sadece Bir indüksiyon bobinine güç veriyorum o kadar.
Şimdilik DC bara Kısadevresini kullanmıyorum. Ancak Rakip firmalarım onuda kullanıyorlar.

1757170467928.png

Bu ektekiler doğru mu?
Çünkü bende sadece biri oluyor.

Ekler

• 2.png
    2.png
    47.9 KB · Görüntüleme: 4
  • 1.png
    1.png
    66.5 KB · Görüntüleme: 5
Böylede her iki yönden çalışması lazım demi?
ÇÜNKÜ tik attığım çoğu zaman çalışıyor. Öbürüde her devrede çalışmıyor

Ekler

• 4.png
    4.png
    60.7 KB · Görüntüleme: 3
  • 3.png
    3.png
    50 KB · Görüntüleme: 4
3.PNG resmine çarpı koymuşsun.
Buradan da şu sonuç çıkıyor eğer anlamı çalışlmıyorsa..
Yarım köprünün Hi tarafını süremiyorsun demektir.

Eğer sürme problemin yoksa 1 ve 2 nolu resimde mutlaka yük üzerinden akım geçer. Yani çizim doğru.
2 veya 3 nolu resim için H köprüsüne dual besleme yaparsan ancak sağlıklı bir çalışma olur. Yüküde GND ye bağlamalısın bu durumda.
Tek PWM ile kontrol etdiğin sürece H köprüsünde akımsız yük pozisyonu asla olmaz. Motor ise ileri yada geri mutlaka dönmek zorunda kalır.
Simulasyonda tavsiyem yüke sei bir ampermetre koyarak dene.

Basindan beri tek pwm konusuyoruz. (H koprunun bir yarisi ile diger yarisi 180 derece faz farkli sadece.) Bu nedenle tek pwm ile motor uclarini kisa devre edemezsin dedim.

MCUnun bu ise atanmis 4 PWM cikisi, isleri cok kolaylastirsa da (Ilave dead time, invert isi vs) 2 pwm ile de hersey yaparsin.

Cogu surucu %100 PWM'e izin vermedigi icin duty degerini %100 ve %0 cizmedim.

1757176197972.png

Son düzenleme:
Boostrap yaptığımız mosfet iletime geçmiyor.
1khz yüzde 50 dolulukta pwm uyguladım.diğer mosfet gnd .

Ekler

• 3+.png
    3+.png
    50 KB · Görüntüleme: 4
Neden Ir2101 çalışmıyor,anlamadım.Hin 1 olunca üsteki mosfet, Lin 1 olunca alttaki mosfet aktif olmayacak mı?
Hin Lin Ho Lo
0 0 0 0
0 1 0 1
1 0 1 0
1 1 1 1 kısa devre
böyle demi

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,238
Üyeler
3,274
Son üye
realbarisbasturk

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back