Havya ve Sıcak Hava Onarım İstasyonu Tavsiyesi

realbarisbasturk

Yeni Üye
Merhaba,

Hobi olarak ilgilendiğim bir proje için Havya (Soldering Station) ve Sıcak Hava Onarım İstasyonu (Hot Air SMD Rework Station) satın almak istiyorum. Daha önce lehim yapmadım, ilk aşamada basit bir sensor breakout board (PCB) tasarlıyorum, onunla biraz tecrübe kazanmayı hedefliyorum. Genel olarak hobi projelerimde uzun süre kullanabileceğim kaliteli ekipmanlar satın almak istiyorum.

Bahsettiğim hobi projemdeki komponentler fikir vermesi için:

- BME280
- BMI270
- SiPM
- ADR4525
- 0805 SMD kapasitör ve dirençler
- Arduino Portenta H7

Bu ve benzer komponentleri lehimlerken sorun yaşamadan kullanabileceğim Havya (Soldering Station) ve Sıcak Hava Onarım İstasyonu (Hot Air SMD Rework Station) arıyorum. Kendi araştırmalarımda Hakko FX-951 ve Quick 861DW gibi ekipmanların tavsiye edildiğini gördüm ancak farklı öneriler de var. Hem ekipman hem de TR'de güvenilir satıcılar için tavsiyelerinizi bekliyorum.

Bütçe olarak 50-60 bin TL düşünüyorum ancak aşağı veya yukarı esneme olabilir, amacım uzun süre farklı projelerde de kullanabileceğim ekipmanlar almak.

Ek olarak yardımcı ekipmanlar (lehim teli, flux, cımbız seti, fume extractor, ...) konusunda da yorum/önerileriniz olursa paylaşırsanız sevinirim.

Teşekkürler,
Barış.

Konuyla alakasız ama Arduino Portenta H7 modelini neden kullandığınızı sorabilir miyim?

Konuyla alakasız ama Arduino Portenta H7 modelini neden kullandığınızı sorabilir miyim?
Merhaba,

Arduino Portenta H7 3 adet 16-bit Analog-to-Digital-Converter (ADC) içeriyor. Projem için 2 adet 16-bit ADC gerekliydi belirleyici kriter bu oldu, 2 adet SiPM sensörünü sürekli poll etmek istiyorum. Bu board genel olarak projenin diğer ihtiyaçlarını da kendi başına karşılıyor. Ben yazılım mühendisiyim, belki maaliyet açısından daha iyi bir çözüm bulunabilirdi, projenin karmaşıklığını mümkün olduğunda hardware değil software tarafında tutmak istedim.

Havya olarak listemde bu var.

Sıcak hava olarak Cyber 852 türevi kullanıyorum ama sıcak hava işi tek bir cihazla çözülecek kadar basit bir olay değil.
Seramik rezistans fırın, Steinel HL1810, CYBER 852 ihtiyaca göre biri yada birkaçı beraber kullanıyorum. PCB lehimlerken ayrı, rework için ayrı cihaz kullanıyorum. Yapacağın iş, iş yapma alışkanlığın yada kullandığın yönteme göre kullanılacak cihaz değişir.

Ben Aixun dan son derece memnunum.
Evde kullanmak için fazlasıyla yeterli. Bu cihazla ilgili tek sıkıntım var, o da sağdaki kolu yerine koyduğumda çoğunlukla algılamıyor. Bunun da orjinal olmayan uç taktığım için olduğunu düşünüyorum. Çünkü soldaki kolda orjinal uç takılı ve hiç algılama problemi çıkartmıyor. Sağdaki kolun algılamamasını test etmek için dün orjinal uç siparişi verdim. Bir kaç güne gelir. Takıp test edeceğim. Büyük ihtimalle sorun kalmayacak. Sonucu buradan yazarım.

20250906_113917.jpg

Selamlar @Gokrtl, paylaştığın kutu açılımındaki kutunun hali hiç güven vermedi, zaten videoda sen de bahsetmişsin. En büyük çekincelerimden biri de bu gibi durumlar, lehimleme ekipmanları için hangi firmalar güvenilir çok net bir bilgi bulamadım o yüzden ilk mesajda onunla ilgili de tavsiye istemiştim. Fiyatlar arasında da çok fark var farklı sitelerde aynı ürünler için. Ben şu ana kadar robotistan.com, e-komponent.com ve direnc.net gibi yerlerden alışveriş yaptım. Bir sorun yaşamadım buralarda ancak ürün çeşitliliği (lehim istasyonları için) sınırlı. TD420D için biraz araştırma yapacağım, JCB CD-2SQF gördüm yakın fiyatta, onun hakkındaki düşüncen nedir? İyi bir alternatif olur mu?

Selamlar @fide,
Yapacağın iş, iş yapma alışkanlığın yada kullandığın yönteme göre kullanılacak cihaz değişir.
genel olarak bu konularda henüz tecrübem yok, projemde kullanacağım örnek component listesini paylaşmıştım. 2 sensör içeren ilk PCB ile biraz pratik tecrübe kazanıp devamında SiPM içeren main PCB tasarımına geçeceğim. Amacım bir sorun yaşamadan komponentleri kendi tasarladığım PCB'ye sorunsuz lehimleyebilmek. Örneğin Quick 861DW ilk mesajda listelediğim komponentler için yeterli olur mu? CYBER 852 için aradığımda çok fazla bir seçenek göremedim.

Selamlar @Gokrtl, paylaştığın kutu açılımındaki kutunun hali hiç güven vermedi, zaten videoda sen de bahsetmişsin.
Axiun ile birlikte bir kaç parça malzeme daha almıştım. Sanırım kutulamaya uğraşmamak için orjinal kutuyu açıp içine sıkıştırmış. Yine de yapılmaması gereken bir hareket. Allahtan üründe bir sıkıntı yok. Açtığımda da kullanılmış izlenimi vermedi ama.

Eğer maddi imkan var ise JBC alınabilir. JBC herkesin sahip olmak istediği kaliteli bir cihaz.
Ancak bendeki Aixun 3 Adet kol ile geliyor ve ikisini aktif kullanabiliyorum. SMD direnç, led filan sökerken iki kolu aynı anda kullanmak çok pratik oluyor.
Diğer yandan bana söylemiş olduğun JBC tek kollu. Bu hali ile benimki ile arasında 10bin tl fark var. Aynısının iki kollusunu alsan 40-50 bini bulur herhalde.
Yani 15 bin nerede, 50 bin nerede. Tabi dediğim gibi herkesin maddi imkanı farklı. Param olsa belki bende JBC alırdım.

Diğer yandan bana söylemiş olduğun JBC tek kollu. Bu hali ile benimki ile arasında 10bin tl fark var. Aynısının iki kollusunu alsan 40-50 bini bulur herhalde.
@Gokrtl tek kol benim ihtiyacımı karşılayacaktır diye düşünüyorum, SMD komponentler için ayrıca sıcak hava istasyonu alacağımdan havyanın 2 kollu olmasına gerek yok diye düşündüm ama hatalı da olabilirim düzeltirsiniz atladığım bir nokta varsa. Tek kol ihtiyacımı görecekse düşündüğüm gibi, JBC söylediğiniz gibi daha çok güven veriyor onu tercih ederim sanırım farklı bir öneri gelmezse. Fiyatı ~24 bin TL diye görüyorum, TD420D de ~18 bin civarında tek kol için arada çok uçurum yok gibi.

Mümkünse perpadan alma. Sorun çıkmazsa problem yok ama sorunlu bir ürün gelirse çok uğraştırıyorlar. Bana zamanında "Nereden bulaştım bunlara" dedirtmişlerdi.

Teşekkürler uyarı için @Gokrtl, direnc.net'te Weller gördüm biraz daha pahalı ama sorun yaşama ihtimalim daha düşük ise (daha önce alışveriş yaptım sorun yaşamadım) onu da değerlendirebilirim bu durumda. JBC stoklarda görünmüyor.

Aixun 420 3 kollu varken 27.000₺ Weller'e vermek bana çok mantıklı gelmedi.
3 kolun biri ince diğeri balta olursa kullanım için daha rahat olur. Önceleri çift şarjlı vidalama kullananlara ne gerek var derdim ama aynı cihazda uç değiştirmeden hemen kullanmak çok güzel bir özellik. Weller güzel ama bu paraya daha iyisi/fonksiyoneli alınabilir

Aixun 420 3 kollu varken 27.000₺ Weller'e vermek bana çok mantıklı gelmedi.
3 kolun biri ince diğeri balta olursa kullanım için daha rahat olur. Önceleri çift şarjlı vidalama kullananlara ne gerek var derdim ama aynı cihazda uç değiştirmeden hemen kullanmak çok güzel bir özellik. Weller güzel ama bu paraya daha iyisi/fonksiyoneli alınabilir
#8'de de bahsetmiştim, SMD komponentler için ayrıca sıcak hava istasyonu alacağım. Bu durumda 2 kollu olması gerçekten önemli olur mu yine de? Tek kollu olması ciddi anlamda bir limitasyon olmayacak ise (hobi projeler için) güvenilir bir markanın ürününü almak isterim.

Bu proje yaptığınız ilk proje ama tek proje olmayacaktır. Farklı türler illaki ihtiyaç olur. Almışken yelpazenin geniş olması iyidir.
Mesela büyük bakır yüzeyler için balta tip uç daha uygun ama direnç lehimleme için iğne/sivri uç daha güzel.
Tek kollu havya ancak masanız çok dar ise avantaj sağlar yoksa fazla özellik her zaman daha iyidir.

Son düzenleme:
Birden fazla havya kolu, özellikle komponent sökmede büyük kolaylıklar sağlıyor. Mesela geniş bıçak uç takıp çok pinli konnektörleri ve entegreleri kolayca sökebilirsin. Aynı şekilde geniş bakır yüzeylere sahip PCB'lerde lehim yaparken iki kat güç sağlayarak lehimi mümkün hale getirir. Bunun dışında farklı uçlar takilı iki tane kol sana çalışırken zaman kazandırır. Bende bir tane iğne uçlu T210, bir tane de keski uçlu T245 hazır olarak duruyor. İğne uç ile ameliyata başlayıp sonra keski uç ile işi tamamlıyorum.

Ben de JBC kullanıyorum. Ayrı ayrı T245 ve cımbızım var, tavsiye ederim. Ama yer sorunum olduğundan, sıfırdan alacak olsam 4’lü ünitesini tercih ederdim ve istediğim uçları eklerdim. Zaten pahalı bir sistem; ayrı ayrı almak fiyat açısından büyük fark yaratmıyor ama her cihazın bağımsız kontrolcüsü oluyor. Yer sıkıntın yoksa ayrı ayrı olması da avantaj.

Sıcak hava istasyonu olarak Quick 861DE kullanıyorum. W modeli de iş görüyor ama gücü biraz daha düşük ve hava akışı sınırlı. Eğer bir daha alma şansın olmayacaksa, almışken E modelini öneririm. Ben öyle yaptım. Yeni çıkan modelleri bilmiyorum, yorumum gri kasalı klasik ürünler için geçerli.

861DW – 1000 W, maksimum 120 L/dk
861DE – 1200 W, maksimum 200 L/dk

Havya ve Quick ürünlerini AssemCorp’tan aldım. Arıza yaşamadığım için teknik servis hakkında yorum yapamıyorum ama satıcıyı tavsiye ederim. Hatta açtığım bir ürünü değiştirmem gerektiğinde ertesi gün sorunsuz yenilediler.

Başka ürünler aldığım TDS Mühendisliği’ni de tavsiye ederim. Onlar da yine yetkili tedarikçi olan C3 ile birlikte çalışıyorlar. Firmayı ticaretimden dolayı tanıyorum, yaklaşımları çok iyi. Hatta TDS’nin sahibi Aşkın Bey’le ara sıra arayıp konuşacak kadar ahbap olduk.

Bir ipucu da vereyim: Bu tarz alışverişlerde firmaları arayıp fiyat almak çoğu zaman faydalı oluyor. Bahsettiğim firmalar:

Kaliteli lehim teli ve flux benim de ihtiyacım oluyor. Fume extractor konusunda ise hazır ürünler ya çok pahalı ya da güven vermeyecek kadar ucuz. Bu yüzden kendi çözümünü yapmak daha mantıklı görünüyor.

Ben Xiaomi Mi Air Purifier 2H kullanıyorum. Hatta bunu uzaktan kontrol edebilecek bir arayüz geliştirdim ama JBC’den sinyal alamadığım için kenarda bekleyen bir projem de var. Amacım, havyayı standdan kaldırdığım anda cihazın çalışmaya başlaması; yerine koyunca ise 30 saniye kadar daha çalışıp kapanmasıydı. JBC tetik sinyali hariç her aşaması tamam.

Burada bir konu açmıştım. Buradan da JBC üzerindeki yarım kalan çalışmalarımı görebilirsin.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,238
Üyeler
3,274
Son üye
realbarisbasturk

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back