Her yerde karşıma çıkan e sayısı nedir ?

Herkese çalışmalarında başarılar diliyorum.

Bir süredir Elektronik öğrenmek için çıktığım yolculuğuma devam ediyorum. Bu yolculuk sırasında aslında hiç bir şey bilmediğimi fark ettikten sonra gerçekten bir şeyler öğrenmek için yoğun bir çabalama durumuna başladım. Amacım ömrüm yeterse bu yolculuğumun sonunda çıraklık seviyesinden Üstad seviyesine ulaşabilmek.

Öncelikle belirtmem gerekirse Matematik konularını sezgisel olarak anlamak çok önemliymiş. Sadece formülleri ezbere bilmek yeterli gelmemekle birlikte, neyin nerden nasıl geldiğini anlamadığın taktirde ileri düzey denilen duruma geçmek kesinlikle mümkün değil gibi gözüküyor.

Bu zamana kadar tecrübe ettiğim en önemli çıkarım , İnsan bir şeyi ne kadar iyi ve doğru bir şekilde ölçebilirse o kadar iyi anlayabiliyor.

Her yerde karşıma çıkan e sayısını sezgisel olarak anlamaya çalışıyorum . Bir türlü kafam da oturtamadım.
Anlamaya çalışırken izlediğim yolda zihnimin anlamlandırabildiklerini şöyle özetleyebilirim.

[imath]e=\lim_{n\to\infty}(1+\frac{1}{n})^n \to = 2,7182818284590452353602874713527[/imath]

Bu sayı gerçekte tam olarak ne yapıyor anlamaya çalışıyorum.

Örneğin bir tane elmamız olsun bu elma her bir saatte o anki mevcut hacminin yarısı kadar büyüsün ve 4 saat sonra elmamızın hacmi ne kadar olur sorusunu cevaplamak isteseydim.

Elma 1. saat Hacim = Elma*(1+1/2)
Elma 2. saat Hacim = Elma 1. saat Hacim * (1+1/2)
Elma 3. saat Hacim = Elma 2. saat Hacim * (1+1/2)
Elma 4. saat Hacim = Elma 3. saat Hacim * (1+1/2)

Burada her seferinde o anki hacmin yarısını ekleyerek elma hacmini yarısı kadar büyütmüş oluyoruz.

Açıkçası e sayısını burada nasıl kullanıyoruz bunu tam kafamda oturtmuş değilim.
Kapasitör dolma ve boşalma devrelerinden tutunda hemen her yerde bu sayıyla işlem yapmak zorunda olan benim gibiler için e sayısının ne iş yaptığını ve ne anlama geldiğini anlamak önemli bir şey.
Gerçekte bu e sayısı tam olarak nasıl çalışıyor bunu anlamakta zorluk çeken benim gibi kişiler için daha basitleştirerek anlatabilir misiniz ?

Herkese çalışmalarında başarılar diliyorum.

Bir süredir Elektronik öğrenmek için çıktığım yolculuğuma devam ediyorum. Bu yolculuk sırasında aslında hiç bir şey bilmediğimi fark ettikten sonra gerçekten bir şeyler öğrenmek için yoğun bir çabalama durumuna başladım. Amacım ömrüm yeterse bu yolculuğumun sonunda çıraklık seviyesinden Üstad seviyesine ulaşabilmek.

Öncelikle belirtmem gerekirse Matematik konularını sezgisel olarak anlamak çok önemliymiş. Sadece formülleri ezbere bilmek yeterli gelmemekle birlikte, neyin nerden nasıl geldiğini anlamadığın taktirde ileri düzey denilen duruma geçmek kesinlikle mümkün değil gibi gözüküyor.

Bu zamana kadar tecrübe ettiğim en önemli çıkarım , İnsan bir şeyi ne kadar iyi ve doğru bir şekilde ölçebilirse o kadar iyi anlayabiliyor.

Her yerde karşıma çıkan e sayısını sezgisel olarak anlamaya çalışıyorum . Bir türlü kafam da oturtamadım.
Anlamaya çalışırken izlediğim yolda zihnimin anlamlandırabildiklerini şöyle özetleyebilirim.

[imath]e=\lim_{n\to\infty}(1+\frac{1}{n})^n \to = 2,7182818284590452353602874713527[/imath]

Bu sayı gerçekte tam olarak ne yapıyor anlamaya çalışıyorum.

Örneğin bir tane elmamız olsun bu elma her bir saatte o anki mevcut hacminin yarısı kadar büyüsün ve 4 saat sonra elmamızın hacmi ne kadar olur sorusunu cevaplamak isteseydim.

Burada her seferinde o anki hacmin yarısını ekleyerek elma hacmini yarısı kadar büyütmüş oluyoruz.

Açıkçası e sayısını burada nasıl kullanıyoruz bunu tam kafamda oturtmuş değilim.
Kapasitör dolma ve boşalma devrelerinden tutunda hemen her yerde bu sayıyla işlem yapmak zorunda olan benim gibiler için e sayısının ne iş yaptığını ve ne anlama geldiğini anlamak önemli bir şey.
Gerçekte bu e sayısı tam olarak nasıl çalışıyor bunu anlamakta zorluk çeken benim gibi kişiler için daha basitleştirerek anlatabilir misiniz ?
Hacim=elma*(1.5^1)
Hacim=elma*(1.5^2)
Hacim=elma*(1.5^3)
Hacim=elma*(1.5^4)

Hacim=elma*(1.5^4)=elma*(e[SUP](4*ln1.5)[/SUP])

Elmayi bos ver.

Bir DC kaynak, bir direnc ve bir kapasitorden olusan seri RC devren olsun.

Ilk baslangicta kondansator tamamen bos iken devreye gerilim uyguladiginda kondansator uclarindaki gerilimin nasil degisecegini merak ediyor olalim.

T=0 da

[math]i=\frac{V}{R}[/math]

Kondansatorden I akimi akmaya basladiginda T kadar saniye sonra uclarindaki voltaj

[math]V_C1T=\frac{I*T}{C}[/math] degerine ulasir..

Simdi burda T nin cok kucuk olmasi gerektigini farkettiniz degil mi. T cok cok cok cok kucuk olsun ki yaptigimiz yaklasim anlamli olsun.

Ok T saniye sonra kondansatordeki gerilim

[math]V_C1T=\frac{V*T}{R*C}[/math] degerine ulasti.

Bir sonraki adimda

[math]V_C2T=(V-\frac{V*T}{R*C})\frac{T}{RC}[/math] degerine ulasacak. Bunu biraz guzellestirelim.

[math]V_C2T=V(\frac{VT}{RC}-\frac{T^2}{R^2*C^2})[/math] degerine ulasacak. Bunu biraz guzellestirelim.

1 T kadar daha bekledigimizde (Baslangictan itibaren 3T bekledigimizde)

[math]V_C3=(V-V(\frac{T}{RC}-\frac{T^2}{R^2*C^2}))*\frac{T}{RC}[/math] degerine ulasacak. Bunu biraz guzellestirelim.

[math]V_C3=V(\frac{T}{RC}-\frac{T^2}{R^2C^2}+\frac{T^3}{R^3*C^3})[/math] degerine ulasacak. Bunu biraz guzellestirelim.

Alakayi gorduk zaman ilerledikce

[math]V_Cn=V(\frac{T}{RC}-\frac{T^2}{R^2C^2}+\frac{T^3}{R^3*C^3}+...+\frac{T^n}{R^n*C^n}+..)[/math] degerine ulasacak.

2. terimdeki - islem hatasi yaptigimi dusunduruyor neyse devam edelim.

[math]V_Cn=V(\frac{T}{RC}-\frac{T}{RC}(\frac{T}{RC} +\frac{T^2}{R^2*C^2}+...+\frac{T^n}{R^n*C^n}))[/math] degerine ulasacak.

[math] A=\frac{T}{RC} +\frac{T^2}{R^2*C^2}+...+\frac{T^n}{R^n*C^n}))[/math] tanidik bir seri.

[math] e^x=1+x+x^2+x^3+......[/math]

[math] A=e^{T/RC}-1[/math]

Edit: Mesaj daha pisme asamasindaydi yanlislikla yolladim. Editleye editleye devam edecegim artik

Son düzenleme:
e sayısı gerçekten mükemmel bir sayıymış. Geçmiş ile gelecek arasında köprü kurabilecek güçlere sahipmiş. Anlayınca Gerçekten şok oldum.
Çok karmaşık gibi gözükse de özü gerçekten çok anlamlıymış.

Çok çılgınca bir örnekle ne iş yaptığını anlatacak olursam, bir kadının bir kız çocuğuna hamile olduğunu düşünün. Doğacak çocuk kız doğacağından ileriki zamanda bir çocuk doğurma ihtimali olacaktır. Kız anne karnında büyümeye başladığında kızın gelecekte doğuracağı çocukta aslında kızla birlikte anne karnındayken büyümeye başlıyor. Kızın büyüme oranına göre kızın doğuracağı çocuğun büyüme oranı çok çok düşük olsa da kızın doğuracağı çocuk kızla birlikte büyümeye devam ediyor.
Ve gelecekte zamanı geldiğinde kızın çocuğu dünyaya geliyor. Bu sefer Kızın büyümesi sıfıra yaklaşırken doğurduğu kız büyümeye devam ediyor ve süreç bu şekilde devam ediyor.

Temelde e sayısı doğadaki sürekli akan zaman içindeki büyümeyi temsil ediyor. Kesikli zamana göre büyümeye örnek olarak gösterilecek üstel fonksiyonların çok daha yumuşak bir formunu temsil ediyor. Bu yumuşatılmış yapı zamanı çok çok daraltarak yani sıfıra götürerek büyüme sürecini kesikli değil de sanki akan bir zamanmış gibi göstermeye yardımcı oluyor. Bu büyüme sistemi içinde aslında büyüyen şeyin gelecekteki benzerleri de aynı oranda olmasa da büyüyen şey ile birlikte büyümeye devam ediyorlar.

İşte bu yüzden doğal logaritmanın tabanı olarak isimlendiriliyor.

Başka bir açıdan düşünecek olursak şöylede diyebiliriz.

Sürekli bir şekilde büyüyen bir şey olsaydık ve bu büyüme kat sayısını sabit bir sayı gibi yazmak isteseydik bu sayı ne olurdu sorusunun cevabı e sayısı yani 2.718...... diye devam eden sayı olurdu.

Örneğin Bir elmamız olsun ve sürekli büyüsün
100 yüz büyüdüğünde elma ne kadar olur sorusunun cevabı
Son Elma = Elma * e olurdu.

Burada şunu iyi anlamak lazım
Şimdi e sayısı yaklaşık 2.718....... tekabül ediyor.
Bu sayıyı şöylede yazabiliriz. 1 +1 +0,718....
Burada dikkat ederseniz büyümeye katkı sağlayan üç faklı durum varmış gibi gözüküyor.
ilk bir elmanın kendisi ikinci 1 yeni oluşan elma . geriye kalan 0.718... bu elmalar oluşurken diğer elmaları oluşturmak için bulundukları katkıyı temsil ediyor diyebiliriz.

esayisi.png

Yani yukarıda gördüğünüz sonsuz toplam , sistem sürekli büyürken sistemin büyümesine katkı sağlayanların gelecekteki büyüyecek olanlara da katkı sağladığını temsil ediyor. Bir şey büyürken büyüdüğü miktarın sistemin büyüme oranına karşılık gelen değer kadar sisteme büyüme katkısı sağlıyor.
Yani geçmiştekiler geleceği inşa etmek için büyürken gelecektekilere de büyümeleri için katkı da bulunuyorlar.

Bu mantıkla aslında seri açılımların ne işe yaradığını da az çok anlamış oluyoruz.

Gerçekten muhteşem bir şeymiş.

Konuyu yanlış anlamış olabilirim. Ama zihnimin gözlemleyebildiği şeyler şimdilik bunlar. Konuyu yanlış anlayıp ta sizleri de yanlış yönlendirmek istemem.
Bu yüzden bu konuyu herkesin kendi zihninde bir yere oturtabilmesi için araştırma yapması lazım.

Çok kapsamlı bir konu ucu her yere çıkıyor diyebilirim.

Son düzenleme:
matematikte kafam basmadığında khan akademiyi açıyorum. neredeyse her konuda, temel matematik, fizik hatta tıp en temelden anlatan videoları mevcut.

Forum istatistikleri

Konular
7,233
Üyeler
2,922
Son üye
Spacetr

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back