Hermetik Seal Ne demek

Omega

Kıdemli Üye
Katılım
24 Kasım 2018
Mesajlar
2,063
Bazı pillerde "Hermetical Seal" gibi yazılar var .Bu nasıl bir işlem ?
Bir kabın içinde ki havanın emilip kapatılmasını anlıyorum da kabın içine sıvı doldurulacaksa bunun nasıl hermetik doldurulacağını anlamadım
 
Hermetic deki kasıt tamamen sızdırmaz olduğu. Vakum anlamında değil. Yani içerideki dışarı çıkamıyor, dışarıdaki giremiyor. Bu kelimenin daha çok alkalin pillerde pazarlama üçkağıdı olarak kullanıldığını görüyorum (çoğu alkalin pil gene de sızdırıyor, o yüzden uzun süre kullanılmayan bir cihazın pilleri mutlaka çıkarılmalı).
 
Büyük transoformatörlerin içine trafoyu soğutmak için yağ konur.Aşağıdaki videoda hermetic denen trafoya yağ doldurulma prosesi anlatılıyor.Gerçi çok anlayamadım

 
Video'da yağın içinde çözünmüş olan havanın, yağın vasfını kısa sürede bozduğundan bahsediyor. Özellikle yüksek voltaj noktalarının yakınında olan yağda, hava kabarcıklarında ark oluştuğunu, neticede gaz ve karbon açığa çıktığını söylüyor. Bunu engellemek için büyük güçlü transformatörlerde gövdenin içindeki hava boşaltıldıktan sonra (vakum) yağ doldurulduğunu söylüyor. Ama küçük, petekli transformatörlerde gövde içindeki havayı boşaltırken peteklerin içe çöktüğünü o yüzden bu metodu kullanamadıklarını söylüyor. Onun yerine komple odayı vakumluyor ve öyle dolduruyor yağı.

En son da bu şekilde vakumla yağ doldurulan trafoların 30 sene hizmet vermesini beklediklerini, vakumsuz yağ doldurulduğunda servis ömrünün 13 yıla düştüğünü söylüyor. Hem vakumsuz dolum yapılır hem de konservatör tank tipi uygun değilse servis ömrünün 7 yıla kadar düştüğünü söylüyor.
 
Hocam çeviri için sağolun.
Aşağıya bir resim ekledim .Bu resimdeki A,B.... harfleri ile vanaları gösterdim.
Anlatılanlara göre doldurma ve boşaltma işleminde sizce prosesler nasıl olabilir.Sistemde vakum pompaları da olacaktır sanırım

doldurma.png
 
Yağ tankı ve yağ pompasının da vakumlanması gerekir. Yoksa e noktasından yağı verdiğin anda hem vakum ortadan kalkacak hem de yağın içine bolca hava karışacak.

Ya yağ deposu ve yağ pompasını vakum odasına koyacaksın yada iki ayrı oda olacak, ikisi de vakumlu ve bunları birbirine birleştireceksin.
 
Ayrıca çok güçlü vakum pompası da kullanmak gerekir, yoksa vakumlama işlemi çok uzun sürer.

Benim vakum pompaları ile ilgili epey denemelerim oldu :D Benim amacım iş parçası tutma, ama sistem aynı neticede.


Elimde üç fazlı bir vakum pompası var ve hava akışı 45 m3 ama bununla ancak küçük iş parçası tutma gibi uygulamalarda sonuç alınır. Bir odayı vakumlamak için yüzlerce metreküp, veya yüksek seri üretim hızı isteniyorsa belki binlerce metreküplük vakum pompası gerekir.

scaled_img_20190306_152857.jpg
 
Doldurma İşlemi

A Kapalı
B Açık
Z Çalışıyor.
İşlem Bittikten sonra
C Kapalı
D Açık
Y pompası çalışıyor
Sonra D kapalı
C açık yağ Doluyor

Doğrumudur?
 
Doldurma işlemi biraz daha ayrıntılı araştırma gerektirir. Birçok sıvı ve hatta yağ, vakumda buharlaşmaya başlar. Vakuma dayanıklı olan özel yağlar var. Dolayısıyla standart trafolarda kullanılan yağ olduğu gibi kullanılamayabilir. Özel katkılar gerekebilir. Mesela benim vakum pompası için ben bir koca bidon özel yağ almak zorunda kaldım.

Yağın trafonun her yerini doldurması ve hiç vakum boşluğu kalmayacağını garanti etmek lazım.
 
Esasında işlem diyagramdaki kadar sıradan olsa adam bunu bir youtube videosu olarak da yayınlamazdı. İşin içinde, videoda açıklanmayan birçok ayrıntı vardır ve bu ayrıntılar de muhtemelen kullanılan yağ karışımı ve boşluksuz doldurma işlemi olabilir.
 
Evet geçenlerde havası alınmş ortamda, bardakdaki suyun nasıl kaynadığı görmüştüm
 
Bu videoda anlatılan ,yağdaki küçük baloncukların yüksek voltajdan dolayı -ki dağıtım trafolarının primerinde 28500-34500 volt arası gerilim vardır- izolasyon kağıdına zarar verebileceğini bundan dolayıda trafonun kolayca yanabileceğini de izah ediyor .

Vakum Odası konusunu biraz daha araştırınca ,küçük trafolar içinde (50VA,100VA gibi) bunlara da vakum altında vernik uygulayan makinalar olduğunuda gördüm.Bu makinalar, verniğin trafoya daha iyi nüfuz etmesini sağlıyormuş.
 

Forum istatistikleri

Konular
6,734
Mesajlar
114,841
Üyeler
2,756
Son üye
Sagankam

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Back
Top