Python ile ChatGPT

fide

Meraklı ve "nasıl" sorusunu seven biri
Katılım
8 Eylül 2021
Mesajlar
1,832
ChatGPT, yapay zeka alanında hayret verici yeniliklerle hayatımıza girdi. Son olarak ChatGPT-4o modeli ile hem ses hem de görüntü işleme (duygu durum tespiti yada matematik problemi çözerken yardımcı olam gibi) ileri düzey özellikler kazandı. Bunlar Youtube vb sosyal mecralarda yeterince konuşuldu diye düşünüyorum.
Burada merak ettiğim şey ise ChatGPT'nin bize nasıl hizmet edebileceği. Bu konuda ilk başta çok fazla seçenek var gibi görünse de bir noktadan sonra programlamaya sarınca iş değişiyor.

Mesela bir kamerayı ChatGPT'nin gören gözü haline getirip bana gördüğü nesneleri saymasını nasıl sağlayabilirim?
1716440086533.png

Yada başka bir soru chatGPT'nin masanın üstünde gördüğü nesnelerin yaklaşık konumlarını (önde/arkada/sağda/solda/sağ köşeye yakın gibi) vermesini nasıl sağlayabilirim.

Burda kamerayı açıp "hey ChatGPT, bana gödüğün nesnelerin konumlarını söyle" demek yerine bunu elektronik ortamda nasıl verip cevapları bilgisayardan alabilirim kısmını soruyorum.

Yada etraftaki sesleri yazıya çevirip metin halinde almak istesem nasıl bir yol izlemeliyim?

ChatGPT tarafından geliştirilen openai isimli bir python api var. Dün biraz üzerinde çalıştım. Önce versiyon problemleri ile karşılaştım sonra da account/ödeme problemleri ile. Anladğım kadarıyla deneme sürümü chatGPT kullanımı ücretsiz iken kod/API kısmı tamamen ücretli .Bu da aşılmayacak bir pürüz değil ama asıl görme ve işitme gibi metin tabanlı olmayan işlemlerin chatGPT ile nasıl yapılabileceğini merak ediyorum. Tahminim var ama net bir bilgim yok. OpenCV ile görüntü işleme yapılırken kamera adresi veriliyor ve openCV üzerinde belirlediği nesneleri işaretmelesi yada konum vermesi isteniyor. Bu da benzer bir şekilde olacaktır diye tahmşn ediyorum.

Bu konuda sizlerin düşünceleri yada deneyimleri nelerdir? Yapay zeka olayında asıl vurucu hamlenin telefondaki bir sesten ziyade bunu harekete/aksiyona dönüştürebilecek bir donanıma bürünmüş haliyle olacağını düşünüyorum.
 
birçok model var chatgpt şart değil
burada çalışan modeli de kullanabilirsiniz hatta kurabilirseniz (ben yapamadım) offline da çalışıyor (aynı dosya çeşitli işletim sistemlerinde çalışabilecek şekilde derlenmiş)
 
chat gerçek bir zekadan çok bir veri ayıklayıcı-büyük veri modeli gibi çalışıyor. örneğin bana bir c kodu yazmasını istediğimde ve açıklamaları verdiğimde bu kodu genelde düzgünce yazıyor ama şu ayrım ile verisetinde buna benzer sorular önceden cevaplanmışsa bunlardan derliyor.

mesela geçenlerde tm1638 entegre için driver yaz dedim. gayet güzel yazdı ve çalıştı. ama tuş okuma kısmında bir veri haritalaması yapması gerekiyor. 4 byte gelen veri içinden bitlere göre hangi tuşa basıldığını anlayacak ve buradan tek bir integer değer üretecek. temelde müthiş basit bir task.

bu task için gtp4o kullandım. önce bişey yaptı denedim çalışmadı, hatasını anlattım anlamış gibi yaptı ve düzeltti ama gene olmadı. datasheetin gerekli sayfasını ve gerekli tabloları verdim hatta kendi üretti yanıtta görevi çok iyi anlamış gibi görünüyordu ama yapamadı. özetle benim taskımda tm1638 chip ile muhtemelen benzer bir örnek bulamadı. ama aynı taskı belki de daha önce başka birinin yapmış olabileceği bir şekilde sorsaydım muhtemelen oradan doğruya yakın bir yanıt derlerdi. onun uzun sürede yapamadığını basit bir switch case ile yaklaşık 5 dakikada yaptım.

fakat doğal dil işleme konusunda muzzam. geçenlerde bir firmaya mail atarak onlardan ücretsiz lisans istemem gerekiyordu. ücretsiz sonnet opus ile 20 saniyede şunu yazıdırdım.

prompt: (typoları özellikle düzeltmedim)
bir firmaya ingilizce mail yazarak istekte bulunmam gerekiyor. lattice firmasına kendimi bir maker ve hobi elektronikçisi olarak tanıtıp kibar bir dil ile icecube yazılımı için ücretsiz lisans talebinde bulunycağım.


yanıt:
Dear Lattice Semiconductor,

I hope this email finds you well. My name is [Your Name], and I am a passionate electronics hobbyist and maker. I am writing to you to respectfully request a free license for your iCEcube2 software.

As an enthusiast in the field of digital electronics and FPGA development, I have been exploring the capabilities of Lattice's iCE40 FPGA series. The iCEcube2 software suite has caught my attention as a powerful tool for designing and implementing projects on these devices. However, as a hobbyist with limited resources, the cost of obtaining a license can be prohibitive.

I would greatly appreciate the opportunity to use the iCEcube2 software for my personal projects and learning endeavors. Having access to this tool would not only enhance my understanding of FPGA development but also enable me to explore more complex designs and push the boundaries of my creativity.

I assure you that the iCEcube2 software would be used solely for non-commercial, educational, and personal purposes. I have no intention of using it for any commercial or professional work. Additionally, I would be happy to share my experiences and projects with the Lattice community, potentially inspiring others to explore your products.

Thank you for considering my request. I look forward to hearing from you and would be grateful for any assistance you can provide in obtaining a free license for the iCEcube2 software.

Best regards, [Your Name]
 

Yapmak istediğim örneğin başka bir versiyonunu yukardaki videoda yapmış. Bir pdf verip geçen bazı kelimeleri bulması ve kitabı özetlemesini istemiş.

Burda asıl yapmak istediğim olay chatGPT'nin halihazırda kolayca yaptığı işleri kodla yaptırabilmek.
 
Akilli bidiga pdf falan nasil veriliyor. Ben bir kac kez siteden link verdim. Camura yatiyor. Ben web sitelerine dogrudan erisemiyorum falan diyor.
 
Ben 4o kullanıyoru ve benim tecrübem, biraz ileri seviye konularda çoğunlukla yanlış cevap veriyor. Mesela FreeRTOS ile biraz ileri seviye soru sor, zırvalıyor. Sonra "nasıl olur yav, şu ve şu durum ne olacak?" deyince "evet haklısın, öyle olmaz" diyor.

Ama buradan, işime yaramadığı anlaşılmasın. Bir yıldır aboneliğimi devam ettiriyorum ve büyük faydasını gördüm. Geçen gün mesela bir wireshark logunu incelettirdim ve bana hata olasılıkları ile ilgili ayrıntılı bir rapor verdi. Hatayı bulmamı sağlamadıysa da TCP/IP ayrıntıları ile ilgili epey şey öğrendim.
 
Kesinlikle bir asistan değil ama bence de mühtiş bir öğretici. Bazen cevabını bildiğilm sorular soruyoum ve yeni şeyler öğrenebiliyorum.
 
Web sitelerinde insan olduğunuzu kanıtlayın captcha var bunları yapay zeka çözebiliyor mu? özellikle yamuk yumuk yazıları denemişler mi bunu ? , google caphcasını çözebilir diye düşünüyorum ev bul araba bul vs.
 

Bu videoda da kodlama için temel oluştururken chatGPT'den nasıl faydalanılabileceğinden bahsedilmiş.
 
Web sitelerinde insan olduğunuzu kanıtlayın captcha var bunları yapay zeka çözebiliyor mu? özellikle yamuk yumuk yazıları denemişler mi bunu ? , google caphcasını çözebilir diye düşünüyorum ev bul araba bul vs.
çok rahat çözer ama çok pahalı olur. şu an bize kullandırdıkları ai servisleri zararına çalışıyor ama karşılığında hem devasa bir veri topluyorlar hem de kullanıcı taleplerini keşfediyorlar, yeni fon alıyorlar vs.
 
Yapay zekanın topladığı verilerle beynimizin en civcivli noktalarının taylor serilerini hesaplayıp bu fonksiyonları manipülasyon aracı olarak kullanacaklar:sinsi1: Televizyon radyo işleri geçti. Artık kritik politik meselelerde insanların beyinlerini tarla gibi ekip biçecek müthiş bir araçları var. Bunu müthiş yapan bizim bu kolaylığa olan ilgimiz. Bu ilgiyi sanki karşılarında gerçekten bir yapay zeka varmış gibi işi teknik boyuttan uzaklaştırıp karşılarında gizemli mistik bir varlık varmış gibi davranan insanlar besleyip büyütüyor.:kafa_samar:
 

Forum istatistikleri

Konular
6,141
Mesajlar
104,842
Üyeler
2,553
Son üye
trojann

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top