Şu aşamada statik elektriği çok da kafaya takmana gerek yok bence. Günümüzün komponentleri artık çok daha dayanıklı ESD ye. Bir de ortam nem durumu da belirleyici. Eğer nem oranı çok düşükse odanda (sürekli bir yere dokununca çarpılıyorsan) potansiyel ESD sorunu var. Benim masa suntalam, yıllardır yüksek yoğunluklu kartlar üzerinde çalışıyorum, ESD neticesinde birşeyi bozduğum olmadı şimdiye kadar.
Kışın çarpıldığım oluyor ara sıra.

O zaman duruma bak. Eğer ESD neticesinde birşeyi bozarsan, artık ESD mat almanın zamanı gelmiştir :)

Bende bir rulo var, nereden aldığımı hatırlamıyorum ama antistatkmarket olabilir. Çok çeşit var, arayıp uygun bir fiyat/performans ürünü önermesini isteyebilirsin.

Renk falan önemli değil. Eğer görerek alacaksan, direnci ne kadar düşükse o kadar iyidir. Kokusu ne kadar azsa o kadar iyidir. Çin malları genelde bu iki kriterde de çok kötü oluyorlar.

Benim iş yerimdeki masa da eldeki imkanlarla şekilleniyor yavaştan.
20240126_131331.jpg

Anlaşılan bi mikrodalga fırın sökülmüş ve trafo ile punta mankinası projesi var. Ama magnetron kısmını içerdiği ağır metallerden dolayı sökmeyin. Berilyum içeriği olduğu ve yaralanma durumunda zehirli olabileceğini okumuştum bir yerde.

Son düzenleme:
Anlaşılan bi mikrodalga fırın sökülmüş ve trafo ile punta mankinası projesi var. Ama magnetron kısmını içerdiği ağır metallerden dolayı sökmeyin. Berilyum içeriği olduğu ve yaralanma durumunda zehirli olabileceğini okumuştum bir yerde.
Evet punta makinesi aklımda var da sıra gelmiyor hocam. Daha yeni gelen pcb nin dizgisini yapmaya başlamadım. İki gündür gece çalışıyorum. Bu gün de gece çalışacağım. Herhalde pazartesi dizerim onlarıda.

Last edited by a moderator:
Şu aşamada statik elektriği çok da kafaya takmana gerek yok bence. Günümüzün komponentleri artık çok daha dayanıklı ESD ye. Bir de ortam nem durumu da belirleyici. Eğer nem oranı çok düşükse odanda (sürekli bir yere dokununca çarpılıyorsan) potansiyel ESD sorunu var. Benim masa suntalam, yıllardır yüksek yoğunluklu kartlar üzerinde çalışıyorum, ESD neticesinde birşeyi bozduğum olmadı şimdiye kadar.
bu konuda benim bir anım var. yıl 2001-2002 civarı. yazıcıoğlundan mainboard alınıp bilgisayar toplanan yıllar. arkadaşın birinde arızalı bir mainboard var. rastgele reset atıyor ama teknik servisi ikna edemiyoruz. servise gidiyo sağlam diye geri geliyor. en sonunda ben bunu komple bozayım bu iş bitsin dedi. çakmaktan söktüğü bir manyeto ile çat çat çat işlemcinin pinlerinden en az 10 defa mavi ışık çakarak elektrik verdi. kesin ölmüştür diye hiç test bile etmeden servise gönderdi. ve sonuç kart aynı şekilde çalışmaya devam ediyormuş çakmak manyetosu kartı bozamamış.

neyse sonunda kartın işlemci pinlerine negatif 12 volt vererek bozmayı başarmıştı. o günden sonra statik elektrik konusuna fazla takılmadım.

Last edited by a moderator:
PA-09 geldiğine göre, yanına
PA-20 ya da PA-21 almaya gerek var mı?

Kablo sıyırma pensem yok, bunu mu alsam,
yoksa 500 wattlık izolasyon trafosu mu alsam?
Ya da 2x1metre Antistatik mat mı alayım?
Ne önerirsiniz?

Şimdi sen güç kaynağı üzerinde çalışacağına göre öncelikle onun için gerekli malzemeleri toparlaman lazım. İki şey lazım olacak:

1) Uygun güçte trafo. 30V 3A olacak trafo. Bir de ileride dijital ölçü aletleri koyacaksan, 2x12V 500 mA sargıları da olsun. Uygun marjlar da verirsek, trafonun 150 VA, 220V primer, 1 tane 30V 3A sekonder, 2 tane de 12V 0.5A sekonder olması lazım. Simulatörde bunun doğrulamasını yapmak kolay oluyor. 30 VAC sekonder voltajına bir de %10 şebeke sarkma marjı verdim. Bu şartlarda bile doğrultucu çıkışında 33.7 V alıyoruz, çekilen akım da 3 A

1706524915153.png

2) Elektronik yük. Çin'de PCB olarak satılan elektronik yükler var. Ben almadım ama forumda alanlar var, tavsiye gelir muhtemelen. Veya komple cihaz olarak elektronik yük de alabilirsin. Çok daha bereketli olur.

Güç kaynağı için ayrı bir konu açmayı unutma ama.

Uygun güçte trafo. 30V 3A olacak trafo. Bir de ileride dijital ölçü aletleri koyacaksan, 2x12V 500 mA sargıları da olsun. Uygun marjlar da verirsek, trafonun 150 VA, 220V primer, 1 tane 30V 3A sekonder, 2 tane de 12V 0.5A sekonder olması lazım.
İnternetten alayım diyorum ama?
Dediğin özelliklerde önerirmisin bir tane link?

Önce ayrı bir konuya geçelim bunun için.

2) Elektronik yük. Çin'de PCB olarak satılan elektronik yükler var. Ben almadım ama forumda alanlar var, tavsiye gelir muhtemelen. Veya komple cihaz olarak elektronik yük de alabilirsin. Çok daha bereketli olur.
Önerebileceğiniz bir marka model varmı, pcb değil ama cihaz, en azından şunun alınması gerekir, iyi olur diyebileceğiniz?

Forum istatistikleri

Konular
6,944
Üyeler
2,821
Son üye
Sfkzdmr

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back