Hurdalıktan atölyeye, günün ganimetleri!

Bootible medya yapabilmek için iki adet boot dosyalarına ihtiyaç wardır. Yoksa Boot-sistem transferi mümkün olmaz. Birisi io.sys idi öbürünü unutmuşum şimdi.. :uzgun1:
Hah hatırladım...: msdos.sys idi ötekide yanılmıyorsam.
Sistemden boot edip boot ettiğin sistemi başka medyaya format atarken transfer edebiliyorsun seçenekler ile. :)
"Format /?" ile kullanılan swiçleri görebilirsin.
Abi komutların hepsi aklımda ama elimde dos6.22 bootable Media yok. Oluşturamadım. Akıllı bıdıka sordum pcem ve dosboxx programlarını önerdi ama işe yaramadı. Hoş win3.1 kurup çalışsa bile nostalji dışında işe yaramaz.
Lise günlerini yadederiz sadece.

Son düzenleme:
Abi komutların hepsi aklımda ama elimde dos6.22 bootable Media yok. Oluşturamadım. Akıllı bıdıka sordum pcem ve dosboxx programlarını önerdi ama işe yaramadı. Hoş win3.1 kurup çalışsa bile nostalji dışında işe yaramaz.
Flash diskten mi boot etmeye çalışıyorsun hocam? Eğer öyleyse okumayabilir eski pc.
USB Disket sürücü senin işini çözer diye düşünüyorum.
Yanlış hatırlamıyorsam bu kadar eski sistemlerde bootable'a gerek yoktu. Dosyaları direk 1.44 disket içine kopyalayıp direk takınca dos'a giriyordu sistem.
Geçmiş zaman emin değilim tabiki.

Birde 3.1 10 Adet disketten oluşuyordu. İlk disketi takınca kurukum başlatılabiliyordu. CD den kurmayı hiç denemedim. Denediysem de aklımda yok.
Ayrıca win95 - 98 kurulum esnasında da bootable disk oluşturulabiliyor ama 3.1 de kullanılır mı bilmiyoum.
Düz mantık gidecek olursak dos'a girdikten sonra CD yada disket ile win kurulumu başlatmat kolay. Buradaki tek sıkıntı dos'a girememek.

Belki de 3.1'in hazır bootable olarak CD ye kaydedilmiş versiyonu filan vardır. Araştırmak lazım.
Bende P2 laptop var. Win95 kurulu. Ara ara çıkartıp eski oyunlardan oynuyorum. Özellikle Winamp tan şarkı dinlemek beni çok eskilere götürüyor, resmen ruhum dinleniyor gibi. Kendimi 15 yaşında hissediyorum. :)

Bence de flopy disk ile boot olur bu kart. Başka türlü zor.

Benimde elimde Windows 3.1 ile dos arşivinde olması lazım. Emin değilim bakmam lazım. Hatta ikisininde disketlerde kurulum disketleri vardı ama uzun zamandır görmüyorum nerede. Hanım atmış olabilir.

Bak şimdi canım sıkıldı atmışmıdır acaba..

- ide bir hdd'yi kendi windowsu olan bir kasaya bağlayın
- bu makinede bir sanal makine programı ile (virtualbox mesela) ide hdd'ye doğrudan erişim verin
- sanal makineye dos kurulum imajını bootable olarak gösterip hdd'ye kurun
- hdd'yi ipc'ye aktarınca çalışması lazım bence (hdd yerine cf kart kullanabilirsiniz aynı veriyolunu kullanıyor hem daha hızlı ve taşınabilir olur)

Bir yolu hep vardır :)

Son düzenleme:
Flash diskten mi boot etmeye çalışıyorsun hocam? Eğer öyleyse okumayabilir eski pc.
USB Disket sürücü senin işini çözer diye düşünüyorum.
Yanlış hatırlamıyorsam bu kadar eski sistemlerde bootable'a gerek yoktu. Dosyaları direk 1.44 disket içine kopyalayıp direk takınca dos'a giriyordu sistem.
Geçmiş zaman emin değilim tabiki.

Birde 3.1 10 Adet disketten oluşuyordu. İlk disketi takınca kurukum başlatılabiliyordu. CD den kurmayı hiç denemedim. Denediysem de aklımda yok.
Ayrıca win95 - 98 kurulum esnasında da bootable disk oluşturulabiliyor ama 3.1 de kullanılır mı bilmiyoum.
Düz mantık gidecek olursak dos'a girdikten sonra CD yada disket ile win kurulumu başlatmat kolay. Buradaki tek sıkıntı dos'a girememek.

Belki de 3.1'in hazır bootable olarak CD ye kaydedilmiş versiyonu filan vardır. Araştırmak lazım.
Bende P2 laptop var. Win95 kurulu. Ara ara çıkartıp eski oyunlardan oynuyorum. Özellikle Winamp tan şarkı dinlemek beni çok eskilere götürüyor, resmen ruhum dinleniyor gibi. Kendimi 15 yaşında hissediyorum. :)
Bootable disket gerekiyor. Dosyaları kopyalamak yetmiyor. IO.sys dosyasının boot sektörden başlayarak yazılması lazım.
Elimde disket ve HDD yok. 2GB Compact Flash (CF) kart var. Bunu disk olarak görüyor.
USB desteği yada USB port yok. 486 zamanında USB diye bir donanım yoktu.

Win3.11 normalde disketten kuruluyor fakat kurulum dosyalarının hepsi tek bir dizine çıkartılıp setup çalıştırılınca dosyaları buldukça kuruluma devam ediyor. O noktaya gelebilsem windows kurmak problem değil.

Win3.11 üretildiği zamanlarda CDROM yoktu yada araba parasıydı. Win3.11'in CD versiyonu yok diye biliyorum. Pentium 166MMX bilgisayarımı 1997 Kasımında aldığımda CDrom için 100$ civarında para vermiştim.

Bence de flopy disk ile boot olur bu kart. Başka türlü zor.

Benimde elimde Windows 3.1 ile dos arşivinde olması lazım. Emin değilim bakmam lazım. Hatta ikisininde disketlerde kurulum disketleri vardı ama uzun zamandır görmüyorum nerede. Hanım atmış olabilir.

Bak şimdi canım sıkıldı atmışmıdır acaba..
Retail hale geldiği için internetten indirildiği site var.
sitesinde envai türü var. Birkaç versiyon indirdim.

- ide bir hdd'yi kendi windowsu olan bir kasaya bağlayın
- bu makinede bir sanal makine programı ile (virtualbox mesela) ide hdd'ye doğrudan erişim verin
- sanal makineye dos kurulum imajını bootable olarak gösterip hdd'ye kurun
- hdd'yi ipc'ye aktarınca çalışması lazım bence (hdd yerine cf kart kullanabilirsiniz aynı veriyolunu kullanıyor hem daha hızlı ve taşınabilir olur)

Sanal makine kurdum ama beceremedim sanırım.

Gözden kaçabilir diye hatırlatmak istedim. HDD fat12 yada fat16 sisteme formatlanmalı. Tabi pc ye komut göndermek için ps2 klavye de çalışır durumda olmalı.

Bu yolun benzerini 10 gün önce kullandım ve işe yaradı.

NT4.0 ve siemensin cnc partitionları olan ide hdd den norton ghost ile alınan yedekler vardı.
IDE hdd yi usb dönüştürücü ile pcye taktım. Vmware üzerinden o fiziksel diski kullanan nt makinesi oluşturdum. Eski versiyon hirens ile sanal makineyi boot edip, restore işlemi yaptım.

Sonuç: Hdd cnc pcye takıldı ve çalıştı :)

Sadece 1 nolu diskte olur bootible medya

Bir hatırlatma şurada dursun. Floppy diskte master slave ayrımını kablo üzerindeki konnektör belirliyor. HDD veya CD-ROM da ise IDE kablosu tamamen paralel, aynı IDE portta bulunan sürücüler üzerindeki jumper ayarı master slave ayrımını yapıyor.

Sanal makine kurdum ama beceremedim sanırım.
doğrudan erişimin biraz dolambaçlı halini şurada anlatmışlar
dün konuya kafam takıldı ben de evde şöyle bir yöntem uyguladım;

- virtualbox'ta bir dos sanal makinesi oluşturdum (makinenin hdd sürücü dosyası .vhd olacak ve sanal hdd boyutu, kullanılacak gerçek ide hdd veya cf kart ile aynı ya da biraz küçük olsun)
- bu makineye şuradan indirdiğim 3,5" disket imajlarını (.img) disket sürücü dosyası kısmından sırayla yükleyerek dos kurulumu yaptım
- kurulumu yapılan ve çalışan sanal makinenin disket imajları çıkardım ve cd sürücü imajı olarak hiren's boot 15.2 iso yu gösterip oradan başlattım (bu aşamada sanal makinenin ram belleği yükseltin dos için kendi atadığı miktar winxp pe'ye yetmiyor)
-hirens boot ortamında sanal makinenin imajını aldım (imaj dosyası kaynak hdd içine olamayacağı için ramdiske yazılacak)
-işlem bitince ramdiskteki imaj dosyasını tekrar dos kurulumu olan sanal diske attım ve sanal makineyi kapattım
-host makinede sanal makinenin .vhd dosyasını 7zip ile açtım ve içindeki imaj dosyasını flaşa attım
-gerçek bir test makinesini usb hirens boot ile başlatıp onun üzerindeki ide hdd'ye imaj dosyasını restore ettim
-buradan sonra test makinesini ide hdd'den başlatınca çalışması beklenir (benimki çalışmadı :) ama bu bendeki test makinesinin uyumsuzluğu ile ilgili, başka yerde usb'den boot edip çalışan dos'u da açmıyor)

Bu kartın çalıştırılması kendi konusunu hakedermiş aslında.

Forum istatistikleri

Konular
7,920
Üyeler
3,173
Son üye
apnr

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
az bilgili çok meraklı
Back