TA3UIS
Doğan
Geçen günkü Bode Plot ve testere dişi test maceramdan sonra, cihazlarımın (Siglent SDS 1104X-E ve SDG 2042X) limitlerini ve matematiksel yeteneklerini biraz daha kendi çapımda test etmeye çalıştım.
Bu sefer şunu görmeye çalıştım: Kare dalga gerçekten de sonsuz tane tekli sinüs dalgasının toplamı mı acaba?
Test Kurulumu ve Ayarlarım:
Kaynak: SDG 2042X jeneratörümden tam 1.000 Hz (1 kHz) ve 4 Vpp bir kare dalga gönderdim.
Analiz: Osiloskopta MATH butonuna bastım ve Operator: FFT özelliğini açtım.
Maximum Points: En yüksek detay için Maximum Points ayarını enyük sek seviye olan 1M seviyesine çıkardım.
Vertical : Unit (dBVrms) olarak seçtim
Wİndow: Flattop olarak seçtim.
Gözlemlerim :
Ekranı Split Screen moduna aldığımda (Fotoğrafı ekte paylaşıyorum). Üstte bildiğimiz kare dalga dururken, altta frekans kuleleri dizildi.
Manual Cursors moduna geçip çizgileri kulelerin tam tepesine aldım:
1. Kule : 1.00 kHz
2. Kule: 3.00 kHz
3. Kule: 5.00 kHz
4. Kule: 7.00 kHz
Kare dalganın içinde çiftli harmoniklerin (2-4-6 kHz) hiç olmadığını, sadece tekli kulelerin boyları azalarak dizildiğini canlı olarak görmek güzel bir tecrübe oldu.
Bir Önceki Bode Plot Testimle Bağlantısı:
Hatırlarsanız Bode Plot yaparken düşük frekanslarda testere dişi gürültüleri alıyordum ve bunu Channel Gain: HOLD yaparak çözmüştüm.
FFT analizinde şunu farkettim, örnekleme penceresi ve nokta sayısı (1M points) ne kadar optimize edilirse, gürültü tabanı o kadar aşağı iniyor ve kuleler o kadar netleşiyor.
Bu sefer şunu görmeye çalıştım: Kare dalga gerçekten de sonsuz tane tekli sinüs dalgasının toplamı mı acaba?
Test Kurulumu ve Ayarlarım:
Kaynak: SDG 2042X jeneratörümden tam 1.000 Hz (1 kHz) ve 4 Vpp bir kare dalga gönderdim.
Analiz: Osiloskopta MATH butonuna bastım ve Operator: FFT özelliğini açtım.
Maximum Points: En yüksek detay için Maximum Points ayarını enyük sek seviye olan 1M seviyesine çıkardım.
Vertical : Unit (dBVrms) olarak seçtim
Wİndow: Flattop olarak seçtim.
Gözlemlerim :
Ekranı Split Screen moduna aldığımda (Fotoğrafı ekte paylaşıyorum). Üstte bildiğimiz kare dalga dururken, altta frekans kuleleri dizildi.
Manual Cursors moduna geçip çizgileri kulelerin tam tepesine aldım:
1. Kule : 1.00 kHz
2. Kule: 3.00 kHz
3. Kule: 5.00 kHz
4. Kule: 7.00 kHz
Kare dalganın içinde çiftli harmoniklerin (2-4-6 kHz) hiç olmadığını, sadece tekli kulelerin boyları azalarak dizildiğini canlı olarak görmek güzel bir tecrübe oldu.
Bir Önceki Bode Plot Testimle Bağlantısı:
Hatırlarsanız Bode Plot yaparken düşük frekanslarda testere dişi gürültüleri alıyordum ve bunu Channel Gain: HOLD yaparak çözmüştüm.
FFT analizinde şunu farkettim, örnekleme penceresi ve nokta sayısı (1M points) ne kadar optimize edilirse, gürültü tabanı o kadar aşağı iniyor ve kuleler o kadar netleşiyor.
Son düzenleme: