Kare Dalganın FFT ve Harmonik Analizi

TA3UIS

Doğan
Geçen günkü Bode Plot ve testere dişi test maceramdan sonra, cihazlarımın (Siglent SDS 1104X-E ve SDG 2042X) limitlerini ve matematiksel yeteneklerini biraz daha kendi çapımda test etmeye çalıştım.
Bu sefer şunu görmeye çalıştım: Kare dalga gerçekten de sonsuz tane tekli sinüs dalgasının toplamı mı acaba?

Test Kurulumu ve Ayarlarım:

Kaynak: SDG 2042X jeneratörümden tam 1.000 Hz (1 kHz) ve 4 Vpp bir kare dalga gönderdim.
Analiz: Osiloskopta MATH butonuna bastım ve Operator: FFT özelliğini açtım.
Maximum Points: En yüksek detay için Maximum Points ayarını enyük sek seviye olan 1M seviyesine çıkardım.
Vertical : Unit (dBVrms) olarak seçtim
Wİndow: Flattop olarak seçtim.

Gözlemlerim :
Ekranı Split Screen moduna aldığımda (Fotoğrafı ekte paylaşıyorum). Üstte bildiğimiz kare dalga dururken, altta frekans kuleleri dizildi.

Manual Cursors moduna geçip çizgileri kulelerin tam tepesine aldım:

1. Kule : 1.00 kHz
2. Kule: 3.00 kHz
3. Kule: 5.00 kHz
4. Kule: 7.00 kHz

Kare dalganın içinde çiftli harmoniklerin (2-4-6 kHz) hiç olmadığını, sadece tekli kulelerin boyları azalarak dizildiğini canlı olarak görmek güzel bir tecrübe oldu.

WhatsApp Image 2026-01-28 at 13.56.50.jpeg

WhatsApp Image 2026-01-28 at 14.17.37.jpeg

Bir Önceki Bode Plot Testimle Bağlantısı:
Hatırlarsanız Bode Plot yaparken düşük frekanslarda testere dişi gürültüleri alıyordum ve bunu Channel Gain: HOLD yaparak çözmüştüm.
FFT analizinde şunu farkettim, örnekleme penceresi ve nokta sayısı (1M points) ne kadar optimize edilirse, gürültü tabanı o kadar aşağı iniyor ve kuleler o kadar netleşiyor.

Son düzenleme:
Geçen günkü Bode Plot ve testere dişi test maceramdan sonra, cihazlarımın (Siglent SDS 1104X-E ve SDG 2042X) limitlerini ve matematiksel yeteneklerini biraz daha kendi çapımda test etmeye çalıştım.
Bu sefer şunu görmeye çalıştım: Kare dalga gerçekten de sonsuz tane tekli sinüs dalgasının toplamı mı acaba?

Test Kurulumu ve Ayarlarım:

Kaynak: SDG 2042X jeneratörümden tam 1.000 Hz (1 kHz) ve 4 Vpp bir kare dalga gönderdim.
Analiz: Osiloskopta MATH butonuna bastım ve Operator: FFT özelliğini açtım.
Maximum Points: En yüksek detay için Maximum Points ayarını enyük sek seviye olan 1M seviyesine çıkardım.
Vertical : Unit (dBVrms) olarak seçtim
Wİndow: Flattop olarak seçtim.

Gözlemlerim :
Ekranı Split Screen moduna aldığımda (Fotoğrafı ekte paylaşıyorum). Üstte bildiğimiz kare dalga dururken, altta frekans kuleleri dizildi.

Manual Cursors moduna geçip çizgileri kulelerin tam tepesine aldım:

1. Kule : 1.00 kHz
2. Kule: 3.00 kHz
3. Kule: 5.00 kHz
4. Kule: 7.00 kHz

Kare dalganın içinde çiftli harmoniklerin (2-4-6 kHz) hiç olmadığını, sadece tekli kulelerin boyları azalarak dizildiğini canlı olarak görmek güzel bir tecrübe oldu.

46506 eklentisine bak

46507 eklentisine bak

Bir Önceki Bode Plot Testimle Bağlantısı:
Hatırlarsanız Bode Plot yaparken düşük frekanslarda testere dişi gürültüleri alıyordum ve bunu Channel Gain: HOLD yaparak çözmüştüm.
FFT analizinde şunu farkettim, örnekleme penceresi ve nokta sayısı (1M points) ne kadar optimize edilirse, gürültü tabanı o kadar aşağı iniyor ve kuleler o kadar netleşiyor.
Osiloskopun tarihini kendi doğum tarihine göre mi ayarladın? :)

Kaynak nokta sayınız çok az.
Kanalı seçip yatay zaman aralığını büyütün, ancak FFT frekans aralığını 1Hz 40kHz gibi bir şey olarak ayarrlayın. Tekrar deneyin.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,850
Üyeler
3,556
Son üye
RookiElectronics

Son kaynaklar

Back